Nešto preko 60 sati igranja do sada. Igra je zaista odlična. Nisam završio još jer igram prilično temeljno, jurim sve što mogu da odradim od side questova, a ima i onih koje zbog vremenskog ograničenja nisam uspeo da odradim. No, držim otprilike 4/5 mape.
Mape (sektori) su sjajno osmišljeni/dizajnirani. Karakteri plaćenika su fenomenalno napravljni (pisao sam o tome već) i ono što meni ostavlja utisak - nisu dosadni čak ni kad se ponavljaju. Bar meni ne. Side questova ima baš puno. Neki su kratki i jednostavni, dok za neke baš treba uložiti vreme. No, igra je zaista naslednik, u pravom smislu reči, JA i JA2. No, tačno se vidi potpis lika koji je radio scenario za JA i JA2 (zaboravih mu ime, ali u videh u nekom YT videa da je THQ angažovao njega za igru).
NPC-ovi su sjajni. Pročitao sam negde da se tri lika mogu otkriti i "unajmiti" tokom igre (a da nisu A.I.M.), ja sam samo jednog našao (znači da nisam bio dovoljno detaljan, što ostavlja prostora za ponovno igranje - nisam hteo da kopam po netu o čemu se radi, prosto neću sebi da upropastim priliku za dodatnu zabavu).
AI protivnika možda zaslužuje malo kritike, ali nije da drastično kvari gameplay. Apsolutno je nebitno da li napadam ili branim sektor, na nekim mapama protivnici srljaju jedan po jedan, te je "čišćenje" prilično lagano. sa druge strane, umeju da budu prilično strpljivi i da čekaju da ih "izbiješ" sa svojih pozicija. Imao sam situaciju gde sam jednog "bad guy-a" jurio pola mape, a on je bežao...i bežao...i na kraju me "navukao" na drugog koji nije hteo da se mrdne sa svoje (zatvorene) pozicije. Nalupao me kao majmuna....jer, naravno, mene je mrzelo da ga potezno jurim sa celim squad-om. Onda sam imao situaciju gde sam baš morao da razvijem strategiju (da imam pun klinac granata, pre svega flash i gas bombi) kako bih veliku količinu zlikovaca (na malom prostoru skrivenih) sredio. Posle svega toga, desi mi se da sam ja prilično ograničen za manevrisanje, a veliki broj neprijatelja mi dolazi - kao na klanje. Jedan po jedan, ne u grupi. Dakle skroz nepredvidivo....što suštinski nije loše, ali ta nepredvidivost se ne ogleda u "jakoj veštačkoj inteligenciji", već u potpuno random definisanoj.
Jedina stvar koja me baš/baš nervira - jesu eksplozivne naprave. Klasičan eksploziv, plastični eksploziv, vremenske bombe - upropastili su ih načisto. To je u prethodnim delovima radilo fenomenalno (količine ograničene, moraš da čuvaš/štediš baš za situacije "izbijanja" protivnika iz malih, zatvorenih/zacementiranih pozicija). Jezivo mi je da su takvu stvar pokvarili. Praktično sve eksplozivne naprave se bacaju na identičan način kao klasične granate. Jedina razlika je u radijusu. Kamene zidove & ciglu ne ruši. Baš ruši koncept iz starih delova.