Šta je novo?

Hardver Intel i7 13700K + Asus Prime Z790A?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

alexxxa2

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2015
Poena
155
Dobri ljudi, evo mene na forumu opet posle 1000 godina. Doduše pratio sam vas s vremena na vreme, samo se nisam uključivao.
Elem, posle dosta godina je došao na red da se build-uje desktop. I naravno, potpuno sam ispao iz priče.

Izbor je definitivno pao na intel i7 13700K (pre svega, jer grafička treba tek da dođe na red iduće godine, a i u mojoj priči, nema razlike u ceni).
Memorija najverovatnije Kingston Fury Renegade Silver DDR5 32GB 6400Mhz
Međutim, nisam siguran kuda da idem sa matičnom pločom. Ja sam razmišljao o Asus Prime Z790A. Kako vam se čini taj izbor?
Možda neko ima neki predlog za nešto bolje u tom cenovnom rangu?
Negde sam nešto gledao i Asus TUF Gaming i MSI MAG Tomahawk, mada ne mogu da uklavirim još uvek tačnu "end user" razliku.

Za ostale komponente, nije tema, pa ne bih da spamujem, možda otvorim topic nešto kasnije u onom drugom podforumu.

Koliko sam video, TUF i Prime-A su praktično identične, kao da je Prime napravljen da bude beli TUF...ne znam u čemu je fora. Dakle, slobodno uštedi sa TUF, mada mislim da je mala razlika...ili uzmi Prime ako više voliš svetlu varijantu. Obe su dobar izbor.
Tomahawk ima nešto jači VRM (90A vs. 60A MOSFETi, isti broj faza), čak 7 SATA portova vs. 4 kod Asusa, bolji audio (ALC4080 vs. 1220), 1 fan konektor više (8 vs. 7) i bolji I/O pozadi (Clear CMOS i BIOS Flashback tasteri, više USB portova).
Dakle, Tomahawk deluje kao bolja ploča, ako ti odgovara cena...

Ne znam šta ćeš da radiš sa mašinom ali ako nije samo gaming planiraj dobro hlađenje jer 13700K ume da povuče 250W+ u full loadu, ako mu se ne ograniči power limit...i u svakom sučaju ne bi bio loše malo ga undervoltovati.

I meni se sve nešto činilo da su TUF i Prime jako slične, al' reko' da pitam.

Pogledaću još malo bolje Tomahawk, što specs, što cene. Audio mi nije mnogo bitan, pošto se koristi posebna zvučna karta, ali ove druge stvari nisu zanemarljive.
Jedino što ja, nekako još iz starih dana, više preferiram Asus od MSI, što je možda i glupo.

Svakako sam mislio na to, i u svet hlađenja tek treba da se upustim ponovo. Hvala na skretanju pažnje.
Ceo život sam bio na vazdušnom, ali po prvi put možda razmišljam da ubacim u mašinu vodeno hlađenje (mada i tu sad može da se diskutuje ima li smisla).
Ali o tome možda možemo kad izaberem par opcija u onom drugom podforumu, da ovde ne spamujemo.

Inače, ne pomenuh gore, mašina je u principu više gušt, ali je svakako tu da zameni nekoliko drugih koje koristim, pa bi namena trebalo da bude neki "all-around."
Gaming je ponajmanje u igri - ako uopšte.
Negde najčešća upotreba treba da bude AutoCAD, a onda svakako u prvoj liniji obrada zvuka (Cubase+kojekakvi VSTs i Plug-ovi), a zatim i obrada videa (Premier i AfterEfects) i obrada fotografija i generalno dizajn (Photoshop, Illustrator, InDesign...) - u principu sve to ponekad donese i po koji dinar, ali AutoCAD.
Vrlo moguće da je inicijalna ideja overkill, ali, nisam 13 godina sklapao PC, pa ono... :D
Samo da se ne navučem opet :LOL:

Ne brini, dobro si odabrao.
Ako više voliš Asus, nije problem, obe ploče su dobre i nećeš pogrešiti sa njima...

Što se hlađenja tiče... možda ne bi bilo loše da pređeš na vodu, heh. Moći će i vazduh, možda. U svakom slučaju će biti vrelo ali je 13-gen Intel dizajniran da ne obara performanse dok ne udariš u 95-100 stepeni, tako da je bitno samo da ne throtluje...undervolt će pomoći, čak možeš u BIOS-u da mu smanjiš power limit do neke granice bez gubitka performansi, i biće ok.

BTW, uzmi i MSI Pro Z790-A WiFi u obzir. Minimalne razlike u odnosu na Tomahawk, skoro su iste, jeftiniji je od njega i opet za nijansu bolje od Asusovih...

Takođe, možda možeš da prođeš i sa DDR4. Raspitaj se ali mislim da maltene nema razlike u performansama, a 64GB DDR4 košta koliko i 32GB DDR5...u svakom slučaju, proveri s nekim ko se bavi istim programima.

Poslednja izmena:
TUF ploča koristi Intelov I226-V mrežni kontroler koji je faličan. Inače Intelov mrežni odsek nije za pohvalu. Skoro stalno bude nekakvih problema, poprave jedan, pojavi se drugi bag. Tako da je Prime bolji izbor.

Na konto memorije: ja bih uzeo DDR5 ako nije puno skuplja. Malo je stabilnija, ali i perspektivnija za ubuduće. Moći ćeš da je prodaš ili čak ponovo iskoristiš.

TUF ploča koristi Intelov I226-V mrežni kontroler koji je faličan. Inače Intelov mrežni odsek nije za pohvalu. Skoro stalno bude nekakvih problema, poprave jedan, pojavi se drugi bag. Tako da je Prime bolji izbor.

Na konto memorije: ja bih uzeo DDR5 ako nije puno skuplja. Malo je stabilnija, ali i perspektivnija za ubuduće. Moći ćeš da je prodaš ili čak ponovo iskoristiš.
Kao vlasnik više takvih čipova u više revizija i na različitim uređajima mogu da potvrdim da ovo nije istina. Techreport lupeta za medalju kao i uvek do sada. Nema greške sa TUF Gaming pločama, čak naprotiv, napraviće grešku ako uzme Prime verziju jer je to dno dna Asus-a što se tiče izrade, broja faza na napojnoj i hlađenja. Nemoj širiti dezinformacije bez razloga.

Dobri ljudi, evo mene na forumu opet posle 1000 godina. Doduše pratio sam vas s vremena na vreme, samo se nisam uključivao.
Elem, posle dosta godina je došao na red da se build-uje desktop. I naravno, potpuno sam ispao iz priče.

Izbor je definitivno pao na intel i7 13700K (pre svega, jer grafička treba tek da dođe na red iduće godine, a i u mojoj priči, nema razlike u ceni).
Memorija najverovatnije Kingston Fury Renegade Silver DDR5 32GB 6400Mhz
Međutim, nisam siguran kuda da idem sa matičnom pločom. Ja sam razmišljao o Asus Prime Z790A. Kako vam se čini taj izbor?
Možda neko ima neki predlog za nešto bolje u tom cenovnom rangu?
Negde sam nešto gledao i Asus TUF Gaming i MSI MAG Tomahawk, mada ne mogu da uklavirim još uvek tačnu "end user" razliku.

Za ostale komponente, nije tema, pa ne bih da spamujem, možda otvorim topic nešto kasnije u onom drugom podforumu.
Da li mora isključivo K ili dolazi u obzir non-K CPU?

Kao vlasnik više takvih čipova u više revizija i na različitim uređajima mogu da potvrdim da ovo nije istina. Techreport lupeta za medalju kao i uvek do sada. Nema greške sa TUF Gaming pločama, čak naprotiv, napraviće grešku ako uzme Prime verziju jer je to dno dna Asus-a što se tiče izrade, broja faza na napojnoj i hlađenja. Nemoj širiti dezinformacije bez razloga.
Internet je pun članaka i komentara o problemima sa Intel 2.5Gb NIC-om koje, čini mi se, još nisu ispravili i posle više revizija, uključujući nemogućnost da radi na više od1Gb, što je i dalje više no što većina korisnika može da zaguši. Dosta je pisano o tome i kad su higher-end AM4 ploče prešle na Intelov 2.5Gb, ako se dobro sećam i neko se na forumu žalio na to svojevremeno.
Opet, ne verujem da će čovek da ima nekuh problema. I ja na novoj ploči imam 2.5Gb Intel, videću kako će biti...

Prime Plus je low tier kod Asusa, Prime-A na Z790 i još nekim čipsetima je neki mid-tier. U ovom slučaju je praktično ista kao TUF, uporedi ih na sajtu.

A oko čega su se onda ovi ljudi žalili?

Internet je pun članaka i komentara o problemima sa Intel 2.5Gb NIC-om koje, čini mi se, još nisu ispravili i posle više revizija,
Internet je takođe pun ljudi koji lupetaju gluposti i pišu šta stignu. Tužno je što na ovom forumu dosta ljudi svoje tvrdnje argumentuje kačenjem linkova do stranih foruma. Njihova logika je, hey its on the internet so it must be true.
uključujući nemogućnost da radi na više od1Gb, što je i dalje više no što većina korisnika može da zaguši.
Takvih postova sam se načitao na Netgate, Deciso i Arista forumima i ljudi koji pišu te komentare pojma nemaju šta rade. Da ne grešim dušu, ponekad se i javi neko i napiše sry guys. My bad. It was a faulty cable.
Dosta je pisano o tome i kad su higher-end AM4 ploče prešle na Intelov 2.5Gb, ako se dobro sećam i neko se na forumu žalio na to svojevremeno.
Opet, ne verujem da će čovek da ima nekuh problema. I ja na novoj ploči imam 2.5Gb Intel, videću kako će biti...
Nećeš imati nikakvih problema kao što ni ja nemam na mojoj TUF Gaming Z690.
A oko čega su se onda ovi ljudi žalili?
Oko toga ko će više da se nalupeta gluposti i krivicu svali na hardware.

Da ti čika Alex objasni neke stvari pošto vidim da si nov na forumu. Intel I226-V kao i njegovi prethodnici su široko rasporstranjeni ne samo na matičnim pločama o kojima ti samo čitaš, već i na network appliance uređahima kao što su Protectli, Topton, MiniSys, Netgate...itd.

Na primer ovaj uređaj dole je Qotom na Alder Lake platformi. To je 8 x I226-V (Rev3).

1688844251752.png

Ovo ispod je jeftiniji Topton na Elkhart Lake platformi. Ovaj uređaj ima 6 x I226-L (Rev1).

1688844605905.png

Ja sam u svakodnevnom kontaktu sa ovom opremom jer sam u poslu koji zahteva instalaciju i konfigurisanje ovakvih uređaja na kritičnim mestima. Dakle ovo nije tvoj tipičan scenario zabodem LAN "kablić" i cepam igre online, već ozbiljna priča. Ovi uređai rade u uslovima gde brzina mreže daleko prevazilazi bilo šta što ti možeš priuštiti sebi u kućnoj radinosti. Šta misliš šta bi se desilo sa jednom firmom kao što je Netgate ili Protecli kada bi se na kraju ispostavilo da njihovi uređaji koji imaju Intel 226-V čip imaju falinku?

Intel 226-x radi bez greške.

Ne mora da je sam hardver faličan ako je softver propast. Već viđeno sa i218/i219 i Hetznerom i tri godine čekanja na normalan e1000e, koji i dalje kuburi sa ASPM. I posle fix-a ne može saturisati 1gbit pipe. I ne tvrdim ovo ja nego ljudi koji rade u više DC-a. A da očigledno postoji problem sa Intel NIC-ovima na Z690 pločama - očigledno da postoji.

Nije ni bitno, ako mu ne radi kako treba, neka dokupi kršten Realtek NIC i kraj.

Jesi te probleme ti lično video ili nam ovde opet prepričavaš forume ? Pričamo o I216-V a ne o i218/i219 i Hetzneru.

Vidim baš se raspisaste oko ethernet kontrolera :D

Ne brini, dobro si odabrao.
Ako više voliš Asus, nije problem, obe ploče su dobre i nećeš pogrešiti sa njima...

Što se hlađenja tiče... možda ne bi bilo loše da pređeš na vodu, heh. Moći će i vazduh, možda. U svakom slučaju će biti vrelo ali je 13-gen Intel dizajniran da ne obara performanse dok ne udariš u 95-100 stepeni, tako da je bitno samo da ne throtluje...undervolt će pomoći, čak možeš u BIOS-u da mu smanjiš power limit do neke granice bez gubitka performansi, i biće ok.

BTW, uzmi i MSI Pro Z790-A WiFi u obzir. Minimalne razlike u odnosu na Tomahawk, skoro su iste, jeftiniji je od njega i opet za nijansu bolje od Asusovih...

Takođe, možda možeš da prođeš i sa DDR4. Raspitaj se ali mislim da maltene nema razlike u performansama, a 64GB DDR4 košta koliko i 32GB DDR5...u svakom slučaju, proveri s nekim ko se bavi istim programima.

Samo još da pronađem koje bi mi hlađenje najbolje leglo. Tu verovatno neću preterano da štedim.
Moraću da analiziram i MSI ploče.
A što se RAM-a tiče, ni sam ne znam, da imam već DDR4 mašinu, ne bih dirao, ali pošto gledam da sastavljam novu, nešto serazmišljam da ipak možda DDR5.
Znam da ništa nije future proof, mada opet ja ne planiram skoro ponovo da menjam konfiguraciju. Ali ako ništa, lakše će se, kontam, prodati kasnije DDR5 nego 4,
Mada možda i tu grešim.

Da li mora isključivo K ili dolazi u obzir non-K CPU?
U principu ne, ali kontam da je to najbolji izbor. S cenama mi nema skoro nikakve razlike, a ostale verzije ili su za nijansu sporije ili nemaju integrisanu grafiku.

@alex303 i @golosdobra , sad me zbuniste potpuno s mrežama, a od njih sam i u školi bežao. :LOL:
Alex, ti kažeš da je bolje ipak ići sa TUF nego sa Prime (govorimo o D5, naravno), pre svega zbog izrade?

TUF je viša klasa i bolja ploča overall. Tu nema diskusije. Na kraju krajeva, cena sve govori. Inače, nema nikakvih problema sa mrežnom koju god da uzmeš, tako da nemoj uopšte razmišljati o tome. Troll postove pojedinih korisnika ignoriši.

U principu ne, ali kontam da je to najbolji izbor. S cenama mi nema skoro nikakve razlike, a ostale verzije ili su za nijansu sporije ili nemaju integrisanu grafiku.
Pitam, zato što se non-K mnogo manje greje i bez problema ćeš ga ohladiti sa kvalitetnim kulerom u full loadu. K radi na dosta višem taktu, greje se solidno više, pa ako ne planiraš da pikaš igrice, možda da razmisliš i ovoj opciji.

TUF je viša klasa i bolja ploča overall. Tu nema diskusije. Na kraju krajeva, cena sve govori. Inače, nema nikakvih problema sa mrežnom koju god da uzmeš, tako da nemoj uopšte razmišljati o tome. Troll postove pojedinih korisnika ignoriši.
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z790-plus-wifi/
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-z790-a-wifi/

Objasni nam šta konkretno TUF čini višom klasom i boljom pločom od Prime-A identičnih karakteristika i cene, samo sa drugom šminkom...? Ne moraš da žuriš, samo strpljivo...
Mislim, ima S/PDIF pozadi a Prime nema...ako je to to, ok, heh. Viša klasa.

@RingeRaja
Razlika u max PL je svega 30 i kusur vati (219 vs. 253W), zaista nije mnogo, i to samo zato što je non-K fabrički ograničen na 219W. Ako otljključaš power limit, cenim da će da vuče i greje se isto kao 13700K...
Hoću da kažem, ako je zbog temperature neće biti velike razlike...jeftiniji jeste, pa može da uštedi...

@RingeRaja
Razlika u max PL je svega 30 i kusur vati (219 vs. 253W), zaista nije mnogo, i to samo zato što je non-K fabrički ograničen na 219W. Ako otljključaš power limit, cenim da će da vuče i greje se isto kao 13700K...
Hoću da kažem, ako je zbog temperature neće biti velike razlike...jeftiniji jeste, pa može da uštedi...
U mojoj kombinaciji nema neke razlike u ceni. Tako da tu sigurno neću uštedeti.
A na kraju će najverovatnije biti Prime Z790-A, osim ako se u poslednjoj sekundi pre finalne narudžbine ne predomislim. :LOL:

Pošto je prebačena tema u "Šta da kupim?" onda mogu da ubacim sad i hlađenja u priču.
Negde sam gledao i to ovih dana paralelno s pločama, i za 13700K kontam da ipak pređem na vodeno hlađenje.
Sa custom vodenim hlađenjima ne bih baš eksperimentisao još, tako da je AiO izbor.
Onomad su ih dosta kudili, ali kontam da je to sad dosta poboljšano u odnosu na pre 10 godina.

Neki izbor je pao na ovih par modela:
1. NZXT Kraken X73
2. Corsair iCUE H150i Elite Capellix
3. DeepCool LS720
4. Arctic Liquid Freezer II 360

Sa čime biste vi išli, a da ne bude nepotrebnog "bacanja" para? Ipak treba da ode nešto i u štek za GPU. :LOL:
I ima li ikakvog smisla dodavati contact frame?

Ja bih Arctic, ako može da stane u kučište pošto ima deblji hladnjak od ostalih. Poželjno ARGB varijanta (možeš i 280mm) jer ima bolje ventilatore od standardne, nevezano za svetlo.
Ako ne, onda Deepcool...Corsair i NZXT mogu da se nose sa njihovim bloatwareom koji ti nameću da bi mogao da podesiš stvari...

Što se tiče contact framea, ne znam...mišljenja su podeljena.

Šta može da stane u kućište, videćemo, pošto nešto kontam da kućište izaberem na kraju (najmlađe koje ja imam je iz 2009 i def. nije za ovaj build :LOL:).
RGB me apsolutno ne fascinira (čak ume i da me nervira), ali bolji ventilatori svakako jesu plus. Nego bi tu trebalo da izaberem, što ti kažeš, odgovarajuće kućište.

Videh kod onog Švabe na testovima da su Arctic i DeepCool možda best-buy.
Iako je možda Kraken imao najbolje rezultate, a Corsair kao važi za neko šatro "ime," ali što kažeš, komplikuju stvari nepotrebno.

A što se contact frame-a tiče, baš ću da pregledam forume, da vidim šta konkretno kažu za 13700K (ako budem imao živaca).

DDR5 6000MHz je sada samo oko 40-50% skuplji od DDR4 3600MHz, pa bih ja definitivno preporucio da se ide na DDR5.

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z790-plus-wifi/
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-z790-a-wifi/

Objasni nam šta konkretno TUF čini višom klasom i boljom pločom od Prime-A identičnih karakteristika i cene, samo sa drugom šminkom...? Ne moraš da žuriš, samo strpljivo...
Mislim, ima S/PDIF pozadi a Prime nema...ako je to to, ok, heh. Viša klasa.

Iako im je isti VRM, taj TUF plus ima bolji VRM heatsink od Prime-A varijante. Da li to opravadava toliko višu cijenu je drugi par opanaka.

Stigle su sve komponente konačno, uskoro kreće sklapanje, a na kraju je tu sledeće:

Asus Prime Z790-a WiFi
Intel i7 13700K + Thermalright CPU Contact Frame + Thermal Grizzly pasta
Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB
Kingston Fury Renegade Silver DDR5 32/6400 Mhz
Western Digital Black SN850X M.2 NVMe 1 TB
FSP Hydro PTM Pro 1000W

I sve to u Fractal Meshify 2 XL uz Arctic P14 140mm 4 ventilatora (3 će da idu napred i 1 pozadi).

U perspektivi je plan da se doda još diskova i za koji mesec je ideja da se build završi sa RTX 4080 (verovatno Gigabyte ako budem uzimao ovde, pošto mi je propala priča sa NVIDIA kontaktima).

Ono što bih priupitao (mada ne vidim zašto ne, ona bi trebalo da je PCIe 3) da li bi ovde privremeno mogla da se uglavi GTX 1050, pošto nju imam tu negde okolo?

Ono što bih priupitao (mada ne vidim zašto ne, ona bi trebalo da je PCIe 3) da li bi ovde privremeno mogla da se uglavi GTX 1050, pošto nju imam tu negde okolo?
Da. PCIe slotovi su backward compatible.

Mada, imaš i Intel integrisanu. Tako da možeš da biraš.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Ubačena za sad 1050 Ti, povezana moja zvučna i evo par prvih fotkica.

Sve se lepo spakovalo, mada sam živ umro kad nije hteo da startuje BIOS.. Na kraju se ispostavilo da jedan štap RAM-a nije bio lepo legao.
Za sada sve deluje fino. Bez opterećenja 'ladan k'o špricer, tih k'o nindža, mada ga nisam testirao pod opterećenjem (jedino AutoCad, ali to je ništa), nisam imao vremena. Ovih dana treba da radim neku montažu, pa ću da ispratim malo parametre. Kad stigne grafika onda ću da se igram i s testovima.
XMP je nisam još uključivao (prvi put sam zaboravio, posle me mrzelo da ulazim u BIOS), pa zato memorija radi sad na 4800Mhz. 😫

P.S. Je l' potrebno da update-ujem BIOS na Prime Z790-A, ako uključujem XMP, da izbegnem bagove, zna li neko?
Trenutno je stock verzija, ona koja je došla s pločom.

Sve u svemu, čeka se prvi monitor da stigne i pare za drugi monitor i RTX 4080 i onda samo da molim Boga da se vratim u stari mod, kad 13 godina nisam sastavljao komp ili da počnem da prodajem bubrege. 😅

BIOS uvek treba da bude poslednja verzija.

Nazad
Vrh Dno