Šta je novo?

Hardver Seagate Exos 7E8 ST8000NM012A, potreban info

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

vix

Cenjen
Učlanjen(a)
22.05.2011
Poena
180
Ćao svima. Kupujem za sebe 8TB HDD za potrebe skladištenja podataka. Treba mi nešto pouzdano, dugotrajno i za 24x7 rad. Favoriti su mi WD Red Pro i Seagate Ironwolf Pro.

S druge strane vidim da u prodaji masovno može da se nađe Seagate Exos 7E8 ST8000NM012A (Entreprise segment). Po specifikacijama i tržištu kome je namenjen, trebalo bi da je klasu iznad gore pomenuta dva modela ali je oko 5k din jeftiniji od njih. U Seagate data sheetu ne nalazim model sa oznakom ST8000NM012A a na internetu jedino što nalazim su Dell OEM refurbished diskovi.

Da li neko ima info kakvi su to Exos diskovi koji mogu da se nađu na našem tržištu? Da li je to neki kontigent refurbished diskova koji se valjaju kod nas kao novi?

Svaki info je dobro došao.

Upravo tako , jos i sam Seagate pravi zabunu i prodaje i new prko 340$ i ref. za 160$
Zadrzi se na jedan od ova dva , moja preporuka je Ironwolf Pro -odlicno ocenjen

• Like
Reagovanja: vix
Hvala. To mi je trebalo kao potvrda.

Pozadina priče je da sam u poslednjih 10 meseci kupio 6 x WD Red Pro od 8 TB od kojih su 2 bila "dead on arrival" a jedan je podobijao loše sektore praktično odmah + ima random read greške i usporenja. Prva dva sam uspeo da refundiram, treći mi odbijaju reklamaciju... ali ćeramo se još. Usled svega ovoga, više se ne uzdam u WD. Da li su diskovi strahovito osetljivi na transport ili su naši kuriri katastrofa ili se na našem tržištu valja neki škart, ko će ga znati. Uglavnom, odlučio sam da se vratim na Seagate. Imam veći broj Barakuda 2-4TB koji me služe 5+ godina bez problema. Ne znam koji me đavo terao da eksperimentišem sa WDom 🙃.

WD Gold su u ravni sa Seagate Exos, i kod nas se dobija 5 godina garancije. Seagate IronWolf Pro su takođe dobri, nešto kao kućna varijanta enterprise Exos-a, isto pet godina garancije.

• Like
Reagovanja: vix
Oбрати пажњу на процес верификације фајлова на Exos-u.
Taкође ако ти не смета бука онда може, ти хард дискови су генерално гледано бучни.
Да сам на твом месту, јавио бих се директно Seagate-u и питао да ли сам купио refurbished или не.

Како те служи ?
Rekao bih vrlo dobro ali ima još 5 godina da se gledamo pa ćemo videti :).

Ono što su primetne razlike u odnosu na WD Red Pro su:
  • Tiši je tj. tiše se čuje rotacija diskova
  • Tiše se čuje rad glava
  • Nešto je malo brži u proseku, nekoliko MB/s
  • Ono što je meni bitno, ima dijagnostički alat za Linux
Čim mi je stigao disk, uradio sam snimanje random podataka u sve sektore diska tj. svih 8 TB. Zatim sam uradio čitanje svih tih 8TB. I za jednu i za drugu akciju je trebalo oko 11h što dođe oko 200 MB/s. Doduše, ovo sam radio preko eksternog eSATA dock-a koji je vezan na SATA 2 (SATA 3Gbps) pa je i sam interfejs bio malo ograničavajuć faktor.

Posle ovoga sam tek napravio fajl sistem i nasnimio nekih 4 TB korisnih podataka a zatim testirao MD5 sume svih podataka. Nije bilo grešaka.

Pupu, da ne ureknem, nisam primetio nikakve probleme u radu. Nije bilo štucanja, usporavanja, SMART grešaka ili grešaka u kernel logu (dmesg za one koji barataju sa Linux-om). Jedino što sam primetio sumnjivo je da na Seagate sajtu ne može da identifikuje HDD na osnovu serijskog broja niti QR koda, pa sad, ili Seagate-ova baza nešto nije ažurna i funkcionalna ili je u pitanju neki falš HDD :D.

Čim mi je stigao disk, uradio sam snimanje random podataka u sve sektore diska tj. svih 8 TB. Zatim sam uradio čitanje svih tih 8TB. I za jednu i za drugu akciju je trebalo oko 11h što dođe oko 200 MB/s. Doduše, ovo sam radio preko eksternog eSATA dock-a koji je vezan na SATA 2 (SATA 3Gbps) pa je i sam interfejs bio malo ograničavajuć faktor.
Moжеш ли ми објаснити како се ово ради, волео бих да имам у виду ако будем купио хард диск да га овако тестирам ?

Na Linux-u je ovo relativno trivijalan zahvat ali i rudimentaran.

Upis random podataka u sve sektore diska se npr. radi pomoću sledeće komande:

sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdf bs=4k status=progress

Gde /dev/sdf treba zameniti sa tačnom oznakom diska koji se testira. Napominjem da je ovo destruktivna aktivnost, efektivno wipe. Uništiće čak i tabelu particija i fajl sistema ako ih ima. Znači ovo može da se koristi samo na sveže kupljenom disku ili disku koji nema nikakve korisne podatke.

Nakon ovoga može da se pusti čitanje podataka iz svih sektora pomoću komande:

sudo dd if=/dev/sdf of=/dev/null bs=4k status=progress

Kao i ranije, /dev/sdf treba zameniti sa tačnom oznakom diska koji se testira.

Obe komande daju informaciju o progresu i prosečnoj brzini upisa/čitanja. Na osnovu toga može grubo da se proceni da li upis/čitanje ide ujednačenom brzinom ili negde ima zastoja zbog problema sa upisom ili čitanjem.

U pozadini, u drugom terminalu, za vreme akcije upisa i čitanja, valja pokrenuti komandu:

sudo dmesg -W -T

Ovim možeš da pratiš da li će operativni sistem detektovati neki problem u radu HDD-a tipa loš sektor ili problem sa SATA interfejsom.

Takođe, povremeno valja proveriti i SMART podatke:

sudo smartctl -a /dev/sdf

Posebnu pažnju treba obratiti na sekciju "SMART Error Log". Tu će biti zabeležene bilo kakve hardverske greške u radu HDD-a.

Sigurno postoje bolji alati koji podrobnije mogu da testiraju ispravnost diska, crtaju grafike brzine upisa/čitanja, procenjuju zdravlje svakog sektora itd. Seagate ima dobre dijagnostičke alate i za Windows i za Linux. Nisu naročito informativni ali rade posao. Za sve ostalo, ovo što sam gore opisao je sasvim dobar način testiranja zdravlja diska.

Ja generalno praktikujem da za sve svoje fajlove od značaja imam sračunate md5 sume, npr. po jedan md5 fajl po direktorijumu. Onda kada radim neko veće tumbanje podataka sa jednog mesta na drugo, uradim i proveru md5 suma da budem siguran da negde nije nastala neka greška u prenosu ili upisu podataka. Za sada se nikada nisam sreo sa problemom korupcije podataka na HDD-ovima povezanim na SATA intefejs, osim u slučajevima kada se pojavi loš sektor. S druge strane, eksterni USB HDD-ovi i flash stick-ovi, u više navrata sam imao priliku da primetim korupciju podataka pri prenosu i upisu. Zbog ovoga sam i postao paranoik :D.

Na Linux-u je ovo relativno trivijalan zahvat ali i rudimentaran.

Upis random podataka u sve sektore diska se npr. radi pomoću sledeće komande:

Gde /dev/sdf treba zameniti sa tačnom oznakom diska koji se testira. Napominjem da je ovo destruktivna aktivnost, efektivno wipe. Uništiće čak i tabelu particija i fajl sistema ako ih ima. Znači ovo može da se koristi samo na sveže kupljenom disku ili disku koji nema nikakve korisne podatke.

Nakon ovoga može da se pusti čitanje podataka iz svih sektora pomoću komande:

Kao i ranije, /dev/sdf treba zameniti sa tačnom oznakom diska koji se testira.

Obe komande daju informaciju o progresu i prosečnoj brzini upisa/čitanja. Na osnovu toga može grubo da se proceni da li upis/čitanje ide ujednačenom brzinom ili negde ima zastoja zbog problema sa upisom ili čitanjem.

U pozadini, u drugom terminalu, za vreme akcije upisa i čitanja, valja pokrenuti komandu:

Ovim možeš da pratiš da li će operativni sistem detektovati neki problem u radu HDD-a tipa loš sektor ili problem sa SATA interfejsom.

Takođe, povremeno valja proveriti i SMART podatke:

Posebnu pažnju treba obratiti na sekciju "SMART Error Log". Tu će biti zabeležene bilo kakve hardverske greške u radu HDD-a.

Sigurno postoje bolji alati koji podrobnije mogu da testiraju ispravnost diska, crtaju grafike brzine upisa/čitanja, procenjuju zdravlje svakog sektora itd. Seagate ima dobre dijagnostičke alate i za Windows i za Linux. Nisu naročito informativni ali rade posao. Za sve ostalo, ovo što sam gore opisao je sasvim dobar način testiranja zdravlja diska.

Ja generalno praktikujem da za sve svoje fajlove od značaja imam sračunate md5 sume, npr. po jedan md5 fajl po direktorijumu. Onda kada radim neko veće tumbanje podataka sa jednog mesta na drugo, uradim i proveru md5 suma da budem siguran da negde nije nastala neka greška u prenosu ili upisu podataka. Za sada se nikada nisam sreo sa problemom korupcije podataka na HDD-ovima povezanim na SATA intefejs, osim u slučajevima kada se pojavi loš sektor. S druge strane, eksterni USB HDD-ovi i flash stick-ovi, u više navrata sam imao priliku da primetim korupciju podataka pri prenosu i upisu. Zbog ovoga sam i postao paranoik :D.
Да ли ти треба додатно хлађење и које су температуре Ironwolf у idle-u ? Који је модел у питању ? Хвала.

Да ли ти треба додатно хлађење и које су температуре Ironwolf у idle-u ? Који је модел у питању ? Хвала.
Mora da ide hlađenje po mom mišljenju. U kućištu računara, ispred ugrađenog 20cm ventilatora s prednje strane, sa četiri HDD-a je sledeće stanje
  • 44 C - Ironwolf Pro 8TB
  • 40 C - Ironwolf Pro 8TB
  • 32 C - Barracuda 4 TB
  • 32 C - Barracuda 2 TB
Ovaj prvi Ironwolf Pro je na najgoroj poziciji u kućištu pa je najslabija cirkulacija vazduha oko njega. Dok sam ga testirao u eksternom HDD dock-u, bez hlađenja je temperatura išla do 58 C što je baš mnogo. Inače, koristim USB ventilatorčić za hlađenje kada koristim HDD u dock-u ali sam jednom prilikom zaboravio da ga uključim pa je temperatura otišla na 58 C. Dok ventilatorčić hladi, temperatura ide do 38 C pri max opterećenju.

Zanimljivo, a do sada nisam obracao paznju : serija ST8000NT001 - max radna temp je 65 C ,
a kod serije ST8000NE001 - max je 60 C.
Tako da treba voditi racuna da je kuciste lepo provetreno, pogotovo leti.

Propustih da kažem, pazario sam ST8000NE001. Seriju ST8000NT001 nisam ni video kod nas u prodaji. Ako je ima, verovatno je primatno skuplja.

Jedino što sam primetio sumnjivo je da na Seagate sajtu ne može da identifikuje HDD na osnovu serijskog broja niti QR koda, pa sad, ili Seagate-ova baza nešto nije ažurna i funkcionalna ili je u pitanju neki falš HDD :D.
Има више кодова, требало би један да ради. Набавио сам Exos, лепо га препознаје да је под гаранцијом.

Mora da ide hlađenje po mom mišljenju. U kućištu računara, ispred ugrađenog 20cm ventilatora s prednje strane, sa četiri HDD-a je sledeće stanje
  • 44 C - Ironwolf Pro 8TB
  • 40 C - Ironwolf Pro 8TB
  • 32 C - Barracuda 4 TB
  • 32 C - Barracuda 2 TB
Ovaj prvi Ironwolf Pro je na najgoroj poziciji u kućištu pa je najslabija cirkulacija vazduha oko njega. Dok sam ga testirao u eksternom HDD dock-u, bez hlađenja je temperatura išla do 58 C što je baš mnogo. Inače, koristim USB ventilatorčić za hlađenje kada koristim HDD u dock-u ali sam jednom prilikom zaboravio da ga uključim pa je temperatura otišla na 58 C. Dok ventilatorčić hladi, temperatura ide do 38 C pri max opterećenju.
Имаш ли предлог како да инсталирам неки вентилатор да би охладио хард диск ?

A gde držiš HDD?
У кућишту, има празног простора изнад и испод али бих хтео да снизим температуру. Да ли си пробао са неком врстом хладњака који се монтирају на хард или нешто друго можда ?

Iz mog iskustva samo ventilatori koji se montiraju na prednju stranu kućišta. Drugim rečima, treba ti adekvatno kućište sa dovoljnim brojem 3.5 inčnih mesta, dobru prolaznost vazduha između HDD-ova i 12cm ventilator ili veći na prednjoj strani kućišta da duva preko HDD-ova. Vazduh treba da struji oko HDD-a sa svih strana. Na žalost, ovakva vrsta kućišta u današnje vreme postaje retkost.

Oni ventilatori što se montiraju na sam HDD, em treba da imaš prostora za njih, em hlade sa jedne strane em su mali pa su bučni.

Alternativa su namenska NAS kućišta ili NAS uređaji ali je to poprilično skuplja investicija.

У кућишту, има празног простора изнад и испод али бих хтео да снизим температуру. Да ли си пробао са неком врстом хладњака који се монтирају на хард или нешто друго можда ?
Ti beše imaš Exos 7E10? Prilično sam siguran da je to disk na vazduh, pa je stoga i topliji (za razliku od diskova na helijum). 38C je dobra temperatura u tom slučaju. Ne moraš ništa da radiš po pitanju hlađenja.
Alternativa su namenska NAS kućišta ili NAS uređaji ali je to poprilično skuplja investicija.
Nema potrebe za tim, a neće videti bolje temperature.

Generalno nova ( moderna) kucista nisu predvidjena za smestaj klasicnih 3,5" HDD. Obicno midtower-i primaju
do 2kom , retko koja 4 kom... i naravno smesteni su u nekom zabitom cosku koga vazduh zaobilazi.
Resenje za one koj imaju vise od 2 diska je ili kupovina novog fulltower kucista (koje ima svoj kavez ili dva za HDDove)
ili external case . Kod nas bas i nije neki izbor ext. case , ima nesto od LC-a i Chiftec-a, a i jedan MAIWO K35274D
Uglavnom obratiti paznju na vrstu konekcija , hladjenje naravno .. prelistati testove ..

Ti beše imaš Exos 7E10? Prilično sam siguran da je to disk na vazduh, pa je stoga i topliji (za razliku od diskova na helijum). 38C je dobra temperatura u tom slučaju. Ne moraš ništa da radiš po pitanju hlađenja.
Декларисан је као low halogen. Ма што сам га уопште и узимао, безвезе сам бацио паре. Достиже температуре преко 40 степени а максимално препоручено је 40.

Ne znam odakle ti podatak o preporucenoj max temperaturi 40 C .. pretpostavljam da si citao uobicajene preporuke za HDD-ove
ali od pre 5-10 godina . Seagate za novije diskove dopusta i 60 C. Naravno nisi bacio pare .. ako ti bas smeta temperatura
obezbedi mu malo promaje u kucistu 😎

Nazad
Vrh Dno