Šta je novo?

Hardver PC konfa za posao, bez monitora, budzet 2000-2500e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miltan

Cenjen
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poena
180
Ispao sam iz pracenja hardvera ali znam sta hocu:
  • stabilan sistem, ne bavim se overklokovanjem, ne bih da gledam blue screen of death svako malo i slicno
  • cpu poslednje generacije, neki i7 ili ekvivalentan AMD, 16 core / 24 thread bi mi bilo dovoljno, ne znam da li ima smisla ici na vise od toga
  • igrice ne igram pa graficka nije toliko bitna osim u vezi sledece tacke
  • da mogu da prikljucim 4 monitora jer treba mi dosta desktop prostora; kombinacija monitora ce biti verovatno 4K + 2x1440p ili mozda neka druga ali ne bi bilo lose da moze da izgura 4x4K monitora da ne razmisljam... inace nemam pojma da li je to zahtevna stvar i kakva graficka je potrebna)

Prema mom nekom brzom pregledu cini mi se da bi mi ovako nesto odgovaralo:
CPU: Intel i7-13700K
Cooler: box ili je potreban neki bolji?
MB: preporucite
GPU: preporucite
RAM: 64 GB, preporucite koju tacno (mislim da je DDR4 ok samo ne znam koje brzine i koji model/proizvodjac da radi stabilno i optimalno u kombinaciji sa CPU i MB)
SSD: preporucite, isao bih na 2TB (ili 1TB sistemski SSD + dodatni SSD ako je tako bolje iz nekog razloga)
Napajanje: preporucite (kvalitetno, moze modularno)
Kuciste: preporucite (da ne svetli i bilo bi lepo da ima bar 3 USB porta dostupna na prednjoj strani)

Budzet je okviran, sve sto pretekne ici ce na monitore. Inace posao je programiranje i radim sa projektima koji su narasli i zahtevaju duze kompajliranje. Tu su i docker i virtuelne masine, SQL baze koje isto mogu biti velike.

Hvala!

Poslednja izmena:
Ako hoćeš novu kartu iz radnje koja podržava 4x 4K 60Hz monitora bez ikakvih kerefeka, da ubodeš i ne razmišljaš: https://www.monitor.rs/graficke-karte/Biostar-RX580-8GB-DDR5-VA5815RV82
Imaš i peti video izlaz, ako hoćeš...
Takođe ima i ovo na KP ali mislim da je ono prethodno bolja varijanta: https://novi.kupujemprodajem.com/ko...6gb-gddr6/oglas/146163380?filterId=3328960929
Polovne Gigabyte 1660 poput ove iznad su od 120e naviše. Ima i polovnih PNY Quadro kartica sa 4 MiniDP izlaza za 100+ evra

Planiraš da pazariš sve u našim radnjama ili u obzir dolazi i roba iz Mađarske preko KP?

Razmisli o DDR5 memoriji, mislim da je ovo jedna od situacija gde bi zapravo bilo benefita u poređenju sa DDR4...pod uslovom da zaista iskoristiš sav taj RAM. Ako će trećina da ti zvrji prazno, nema mnogo smisla uzeti DDR5.

Za SSD bih preporučio Kingston KC3000, za koju god se varijantu odlučiš.

Pošto je u pitanju workstation mašina, i više puta si napisao stabilnost ja ću ti predložiti isključivo konfiguracije sa ECC ramom. Sa tim što ne mogu da preporučim Intel verziju, jer su matične za LGA 1700 sa ECC podrškom preskupe (a pregoleme što se svega ostalog tiče).

AM5 konfiguracija:
Screenshot_20230610_062249.png
Mana ove AM5 konfiguracije je što (ja) nisam video gde ima da se kupi DDR5 ECC RAM u Srbiji/ipon-u.

AM4 konfiguracija:
Screenshot_20230610_062304.png

Par komentara:
  • Ako koristiš Linux, AMD nije završio EDAC drajver, tako da ne podržava AM5 u potpunosti. Što nije sjajno, ali će ECC funkcionalnost svakako biti tu. Ne znam situaciju na Windowsu, ali će i tamo vršiti svoju funkciju.
  • Imaš 2 NVMe diska, pa možeš da radiš nekakav RAID mirroring. Ako otkaže jedan, imaš drugi.
  • Stavio sam ti NVIDIA grafiku u slučaju da jednog dana imaš želju da pokreneš nešto iz AI/ML sveta (ima interesantnih stvari)
  • Stavio sam ti "no-brainer" kuler koji je verovatno overkill, ali je veoma pouzdan i tih. Drugi ventilator ti ne treba, skini ga i stavi kao izduvni fan na kućištu (mada kućište dolazi sa 3 tiha ventilatora, 2 napred, 1 nazad). Verovatno će Dogzilla imati neki smisleniji predlog, ali da se ne bakćem sa tim
  • "Obična" DDR5 memorija ima on-die ECC, što nije isto kao DDR4 ECC koja ima on-die + in-transit ECC (dakle na samom čipu + na liniji između procesora i same memorije). Naravno, "obična" DDR5 memorija je samim tim i pouzdanija/stabilnija od obične DDR4 memorije koja uopšte nema nikakav ECC. DDR5 ECC (koja to izričito kaže) == DDR4 ECC, tu već nema razlike.
  • Pomnožiš krajnju cenu sa 1.2x (recimo) i dobićeš otprilike cenu u Srbiji

Ovde možeš da vidiš kako se 7900 i 5900X (plus 5950X) porede sa Intel i7 13700KF: https://openbenchmarking.org/vs/Pro...D+Ryzen+9+5900X+12-Core,Intel+Core+i7-13700KF

Nema razloga da ne ide na najjače varijante procesora (7950x/5950x), sva ta jezgra će da se uposle a Ryzen 79xx će da bude vreo s bilo kojim kulerom...

Promenio bih kućište za nešto provetrenije, Define 7 je bombona od kućišta ali nije baš poznat po dobrim temperaturama...

Nisam baš oduševljen AM5 platformom...i dalje je pipavo s memorijama, pločama treba dosta da istreniraju memoriju i podignu sistem, i to sa regularnom memorijom, ne znam kako bi se snašle sa ECC. Plus druge zvrčke...još treba da sazri, po meni, nije mi baš za stabilnost. Ne bih ni Asus ploču.
Ako je baš do ECC, bolje da ide na 5950x, AM4 je proverena platforma. Ako nije bitan ECC, onda 13700K...

Nema razloga da ne ide na najjače varijante procesora (7950x/5950x), sva ta jezgra će da se uposle a Ryzen 79xx će da bude vreo s bilo kojim kulerom...
Može, ne mora. Kako god miltan želi, ali neće to biti neke značajne performanse u realnim uslovima (potpalo bi pod "diminishing returns"). Kompajliranje danas je svakako inkrementalno, pa se (re)kompajlira samo ono što je potrebno/izmenjeno. Ovo ostalo čime će se baviti i nije toliko zahtevno. Mislim da je pametnije da uloži razliku u bolji monitor.
Nisam baš oduševljen AM5 platformom...i dalje je pipavo s memorijama, pločama treba dosta da istreniraju memoriju i podignu sistem, i to sa regularnom memorijom, ne znam kako bi se snašle sa ECC.
ECC je "najobičnija" (u smislu standarda) memorija po JEDEC standardu. Nema petljanja sa visokim frekvencijama, itd. Svaka ploča mora da poštuje JEDEC standard, samim tim i UDIMM ECC stikove (za razliku od RDIMM; barem kao memoriju, a ECC funkcionalnost ne mora).
Ne bih ni Asus ploču.
Za sada imaš samo dva proverena brenda: ASUS i ASRock (Rack). Običan ASRock je podržavao ECC na ASRock X670E Steel Legend, ali su posle tu podršku sklonili. ASRock Rack je više serverski i fali dosta stvari. Dakle, ostaje ASUS. Konkretno model koji sam preporučio provereno radi: np.reddit.com/r/truenas/comments/10lqofy/ecc_support_for_am5_motherboards/
Ovi ostali, tuga.

Interesantna informacija pošto AMD odavno tehnički podržava ECC na standardnoj desktop platformi ali u praxi slabo van Threadripper/Epyc...mada, to je više do proizvođača ploča nego do AMD-a. Ovo što si rekao za Asus i ostale kad je ECC u pitanju samo potvrđuje to...

Anyway, 2 su razloga što bih zaobišao Asus (nevezano za ECC). Prvo, ona papazjanija sa BIOSima nakon incidenta sa X3D procesorima. Panično su izbacivali verziju za verzijom, popravljali jedno, kvarili drugo, nisu hteli da poštuju garanciju ako se nešto zezne zbog BIOS apdejta dok ih internet nije pritisnuo, itd. To sve nije bilo lokalizovano samo na X3D, kad izbace BIOS za ploču izbace ga za sve procesore koje ploča podržava. Ja lično ne bih gledao u pasulj kad je u pitanju ozbiljna mašina za posao da li je Asusovo softversko odeljenje prestalo da duva droge, da li su se sabrali i konačno izbacili nešto stabilno. Jednostavno, ne bih rizikovao, ništa drugo. Možda je sada sve u redu sa Asus BIOSima i Ryzen 7000, ne znam, nisam jurio informacije po netu...
Drugi razlog je što su se Gigabyte i za njima ASRock bolje ponašali u praxi kad su stvari poput memorijske podrške, boostovanja, I/O, brzine bootovanja i slično, ako je sudeći po nekim testovima i komentarima koje sam viđao. Govorim o AM5 pločama...

Ako se čovek odluči za ECC RAM, neka ide na Asus i AMD, baš i nema neki izbor, kako kažeš. Ako neće ECC, neka bira. Još ne znam gde kupuje da bih davao konkretne predloge...
5950x je vrlo validna opcija, dovoljno je jak, platforma je stabilna i jeftinija i lakše se hladi. Jedino što nema gde odatle što se apgrejda tiče...

Predlog za kućište: NZXT H7 Flow, u Baito ima crne verzije, drugde samo bele...dobar airflow, dobra izrada, 3 USB porta gore (2 USB-A i 1 USB-C). Trebaće još neki ventilator, doduše.
Fractal Meshify 2 Compact, slična priča.
Jeftina varijanta: Antec NX410, dolazi sa 3 ARGB venta ali light show može prosto da isključi.

Poslednja izmena:
Cao i hvala na predlozima pre svega.

@jurodivi kupovao bih sve u nekoj domacoj prodavnici iz razloga:
1. domaca garancija
2. da mi sastave na licu mesta.
Poslacu upit na par mesta pa cu da vidim. Imao sam sa atom computers lepo iskustvo sa servisom i rekli su mi da inace kod sastavljanja konfiguracija mogu da mogu da nabave komponente koje nemaju, sastave i testiraju masinu.

Poslednji put sam sve kupovao pojedinacno preko madjara i sam sastavljao pa sam se namucio (cpu bio falican a manifestovalo se kao da je problem sa gpu pa dok sam to sve zamenio i sredio malo sam se napatio, pisao sam po forumu). To je bilo pre skoro 4 godine i od tad nisam nista sklapao tako da bih da olaksam sebi.

Inace tu masinu i dalje koristim:
CPUAMD Ryzen 3600 (6c/12t)
MBMSI B450 Tomahawk MAX
RAM32GB 3200Mhz CL16 HyperX Predator
GPUSapphire RX 570 Pulse 4GB
SSDAData sx8200 pnp 512GB
NapajanjeSeasonic focus plus gold 650w
KucisteFractal Design Meshify C

Koristim Windows 10 i ume povremeno da mi se desi BSOD ili da mi se "resetuje" graficka (ne resetuje se windows ali monitori izgube sliku pa se vrate posle 2-3 sekunde vrate i AMD Radeon softver prijavi da se desila greska i da se oporavio). Ali iskreno ni ja ne stedim masinu:
  • mnogo otvorenih chrome/firefox tabova (rekord mi je par hiljada... da, shvatam da imam problem i radim na njemu (za sad jos uvek bez farmakoterapije) i sad sam na oko 100-200 tabova)
  • docker kontejneri (dockeru sam dao 6 cpu i 12gb memorije za resurse, znaci skoro pola sistema)
  • visual studio solution sa 160 projekata (.NET C#, kompajliranje traje oko 4 minuta kad radim rebuild od pocetka, ide po 12 kompajliranja paralelno jer toliko imam cpu threadova)
  • redje pokrenem neku virtual masinu, tipa linux sa grafickim okruzenjem
  • i ostala boranija sto mnogo me ne zanima ™ (slack, viber, total cmd i sl)
Komp stalno stavljam u sleep mode na kraju dana i budim sutra da nastavim gde sam stao pa, se tu verovatno pravi fragmentacija memorije/swap fajla jer kad cisto restartujem masinu imam 20gb prostora na disku a kad je sutra probudim iz sleepa imam 4gb a onda cesto dodje do 200mb i moram restart.

Elem sto se tice ECC memorije, mislim da mi to nije potrebno. Ne radim ja toliko kritican rad samo bih da izbegnem ili umanjim ove prethodno opisane probleme koje trenutno imam sa ovom AMD konfiguracijom (iskreno malo mi je AMD ostavio los utisak sa svime time ali mozda je neopravdano, mozda je neka glupost tipa nisam updateovao bios koji bi mozda resio te probleme i sl.). Uz to cela ta prica na kojim plocama i platformama je to sazrelo itd... iskreno bih izbegao da se petljam. Tako da mi onda valjda ostaje Intel kao bolja opcija?

@jurodivi naveo si RX 580 kao GPU zbog broja izlaza sto mi je glavna stvar ali kako se slazu Intel i Radeon?
@golosdobra je dao dobar argument za NVidia jer mozda cu u nekom periodu narednom da se malo zezam sa ML. Za ovu preporucenu karticu Inno3D GeForce RTX 3060 Twin X2 na zvanicnom sajtu pise da ima 4 izlaza ako sam dobro shvatio: Standard Display Connectors HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a

Tako da za sad meni to izgleda ovako:

CPUIntel 13700K (+ kuler posebno ako je potreban?)
MB?
GPUInno3D GeForce RTX 3060 Twin X2
RAM?
SSDKingston KC3000 2TB
NapajanjeSeasonic focus plus gold 650w
KucisteFractal Meshify 2 Compact
  • Intel + NVidia se lepo slazu (razmisljanje mene kao laika).
  • Napajanje sam stavio isto kao ovo sad sto imam.
  • Kuciste takodje kao ovo sto imam (samo valjda novija verzija) ili cu NZXT H7 Flow ili Define 7 koje mi deluje najelegantnije, minimalisticko (moj ukus) i ima najvise usb-a napred ali ako je provetravanje slabije onda mozda da ga preskocim.

Ostaje MB i RAM da se ukomponuje da to sve optimalno i stabilno radi.

Koliko ti je RAM-a dovoljno...? Nešto mi govori da bi ti lepo leglo 64GB, heh. Da li te je gušilo 32GB?
DDR5 će koštati dosta više (tipa 32000 za 64GB vs. 20000 za DDR4 u Atomu). Sad, ne znam koliko bi dobio sa DDR5, rekao bih da je kompajliranje jedna od oblasti gde bi zapravo imao benefita ali da li dovoljno da opravda razliku u ceni? Verovatno ne, više će ti značiti količina...
A izbor memorije će uticati i na izbor ploče (opet, DDR4 varijante su jeftinije).

Koliko ti je uopšte kompajliranje opterećivalo procesor? 13700 je jako teško ohladiti, i Intel i Ryzen 7000 su ozloglašeni po tome. Ne bi me čudilo da nabije 90+ stepeni, mada na 90 neće da obara performanse, tako su napravljeni i kod jednih i drugih...u svakom slučaju, trebaće ti seriozan kuler i očekuj visoke temperature.

Za RAM bih isao na 64gb to je sigurno.
E sad ne znam da li DDR4 ili DDR5. Razlika u ceni od ~100e mi nije bitna jer ce mi ova masina trajati naredne 3-4 godine i sluzi za posao.

Ono sto mi je bitno je da mi DDR5 ne pravi neke probleme posto je relativno nova prica i ne znam da li je sve upeglano. Pod problemima mislim na stvari tipa da se ta memorija ne slaze lepo sa plocom/cpu/gpu pa da se to manifestuje nekim povremenim plavim ekranom ili na bilo koji drugi nacin. Laicki pricam ali kad sam sklapao proslu konfu znam da su mi za AMD + B450 MAX preporucivali tacno odredjene modele memorije a cak i proizvodjaca.

Sto se tice cpu i grejanja, generalno CPU nece raditi u kontinualnom rezimu u punoj snazi jer necu igrati igrice i sl. vec povremeno i po potrebi kad kompajliram i sl.
Koji kuler bi preporucio?
Da li je i5 13600 bolji po pitanju zagrevanja i zahtevnosti hladjenja?

Nazad
Vrh Dno