Šta je novo?

Nov SSD naglo smanjena brzina pisanja

Milance83

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2013
Poena
170
Pozdrav ljudi.
Imam cudan problem sa SSD Lexar NQ100 240GB, inace starim svega oko 2 meseca.
Sve radi super, ali sam primetio od juce da mu je brzina pisanja naglo pala sa 500 na 30-50 mb/sec, dok je brzina citanja u savrsenom stanju, 550 mb/sec.
Koristim Win 11, optimizovao sam sve zivo, upaljen je TRIM naravno, health je perfect u Sentinelu, samo sam primetio u Crystal Disk Info da je za 2 meseca upisano 16000 GB podataka, sto je prosto nemoguce, jer sam digao samo win na njemu i bukvalno je prazan. Posumnjao sam na malware neki, ili virus, ali nije, precesljao sam sa antivirusom i sa tri antimalvera i cist je kao suza, nema skrivenih upisa, barem ja nisam primetio, pa ne znam da li je ovaj podatak sa Crystal Info pouzdan i sta moze biti problem?
Ima li neko neku ideju?

Kako meriš, CrystalDiskMark ili? Koja brzina (Sequential, Random)? Koliko je na napunjen disk?

Ako je popriicno napunjen disk, onda je zbog toga...vecinom ssd-ova koja imam od tih(biostar gigabit) kad bapunim 75-85% kapaciteta, smanje brzinu...

Merim sa Crystal Disk Mark, a i sa winom sam merio, varira brzina pisanja od 30-80 mb/sec sekvencionalno, ali je to drasticno manje od fabricki predvidjene, koja bi trebala da je od 450-490 i bila je do skoro. Disk je kao sto rekoh prazan, na njemu je samo win, znaci zauzet je 27 GB, od 240, koliko je ukupno. Nesto je tu jako cudno, ne znam da li je do kontrolera, posto nema DRAM verovatno, to je prilicno jeftin SSD, kontam da je kinez, ali opet daju garanciju 3 godine na njega, pa mi je cudno da nakon 2 meseca samo daje tako lose performanse ali samo upisa. A sta mislite odakle 16TB upisanih podataka do sada, kad nije malware, ne znam da li je Crystal Disk Info pouzdan, da li tacno pokazuje, posto pise da je health 100 %?

Je li bilo 0 hiljada gigabajta upisa kad si ga kupio? 🙂

Šalim se, iz tvog pisanija reklo bi se da si kupio nov disk.

Naravno da sam kupio nov, ali nisam u startu merio sa Crystal Diskom, pa ne znam da li tu pisu gluposti, ili su tacni podaci. Evo samo od juce ispada da je upisano novih 1,3 TB podataka, jer sam juce imao oko 16575 GB, a danas vec 17853 GB a nista zivo ne radim na njemu, niti ista kopiram, jedino gledam youtube, slusam muziku i instaliram neke malene programe, sto je smesno. Da nisu ove vrednosti u MB, a ne u GB, onda bi imalo logike? Znaci ili ovaj program lupa gluposti, ili imam neke gremline u kompu, ali bilo kako bilo, nesto tu nije ok, jer mu je brzina pisanja i dalje oko 50-60 mb/sec. Ima li neko neku ideju? Napajanje je inace ok, u garanciji, staro svega godinu dana LC Power 600w tiho i lepo radi. Da nije jedino do win-a 11 i neke zakrpe, ili SATA kontrolera, mada ne verujem, drajveri su mi svi svezi i novi...

Skini novi HD Sentinel i pročitaj šta on veli.

Novi Sentinel kaze da je health 100 %, sve je savrseno u SMART-u i Lifetime Writes je 558 GB, sto jeste normalna i razumna, realna cifra i aj sad, ko je tu lud, ko zbunjen? Ocigledno ovaj Crystal Disk lupa gluposti, ali u Sentinelu ne vidim nigde opciju da mu izmerim brzinu? Ne znam koji test bih mogao da mu uradim da proverimo performanse? A da probam ovaj Refresh Data Area test (read + write)? Samo da mi ne osteti podatke, pise da nije destruktivan? Mada mi i dalje nije jasno zasto mu je osakacena brzina pisanja?

Koristim ovaj:

Pise controller unknown. Vidim na Tom's forumu neki su imali identican problem, ali nisu napisali kako su ga resili na kraju. Jel moguce da chia miner u pozadini konstantno lagano vrsi upis, a da se to ne primeti u task menadzeru? Kako je moguce da toliko odstupaju podaci u Crystal-u i Sentinelu za upis, razlika je ogromna?? Sata kabel ne verujem da je problem, jer je brzina citanja savrsena... Cak i da je najgori kinez, opet daju 3 godine garancije, pa racunam da nije toliko ****** bas, ovo je zaista cudno jako.

...novih 1,3 TB podataka....
...Jel moguce da chia miner u pozadini konstantno lagano vrsi upis...
Moguće je, koji AV si koristio?
Probaj Malwarebyres AntiMalware, Adwcleaner, Avast, Kaspersky...
Ažuriraj Windows i sve drajvere.

Jesam to sam sve vec odradio, ali sam otkrio usput da mi svi browseri koje sam probao do sada vrse non stop masivni upis na SSD izgleda zbog kesiranja, koje je ocigledno nemoguce ugasiti. Instalirao sam App Read Write Counter i otkrio da dok je aktivan bilo koji browser (za sada je slicna situacija kod Opere i Brave) otprilike upisuje non stop podatke i nije mi jasno zasto?? Da li je to normalno, ili...? Evo za nekih pola sata koriscenja, Brave je upisao pola GB i nastavlja se non stop, dok ne ugasim browser.

Nije normalno da imaš masivni upis, ako ne skidaš neke fajlove ili puštaš neke videe. Tako moduće da ima neka gamad.

Ako kažeš da je samo Windows i bukvalno prazan, ja bi uradio svež Widnows pa probao.

Pa znam da nije normalno, ali ne znam do cega je, a mrzi me da se cimam sa novim winom, jer sumnjam da ima win bilo kakve veze s tim. Nista bukvalno ne strimujem, niti radim, osim surfinga i par klipova sto pogledam na youtube. Zanimljivo je da i Opera trosi slicno resurse kao i Brave, a isto nista ne radim. Ovo je definitivno uvrnuto, kao da postoji neki backdoor, ali opet kako ista prica izgleda na svim browserima? Znacilo bi mi ako bi neko rekao od vas koji browser koristi, koji sistem i koliki je upis kod vas, cisto da uporedimo. Koliki je tebi upis od browsera, koji koristis? Evo ovo je za pola sata, eventualno sat vremena na Brave...

Prilozi

• Brave.jpg
    Brave.jpg
    119.3 KB · Pregleda: 44
Покрени Линукс са флешке.
Мој лаптоп је стар око 6 месеци, имам око 3TB уписа на SSD-u. Не користим Windows.

Nemam Linux i nisam ga nikad koristio. Testirao sam sada sa ovim programom upis Brave-a na starom laptopu, gde je win 10, isto stanca abnormalno u nedogled i otprilike je isto kao i na mom racunaru, dok ne zatvorim browser i tako u krug. Ne znam je li to normalno i sta toliko upisuje, za nekih 2 sata nasumicnog koriscenja, oko 1,7 GB je upisao praznih podataka, koji ocigledno ne zna niko sta su i sta se tu desava? Prosao sam i sa Nortonovim skenerom, sve je cisto kao suza, dakle 100 % nisu virusi, e sad sta je, to niko ne zna, ali ljudi o ovome i ne razmisljaju i ako je ovo normalno, to ce desetkovati SSD-ove, kao da imas Chia miner...

Jedino resenje koliko vidim je da se premesti lokacija cache foldera sa SSD na HDD, ko ima tu opciju naravno (zna dr Google kako) :), ili da ostavi na SSD, pa sta mu Bog da. Ako neko zna koji browser je najoptimalniji za windows i trosi najmanje resursa i upisuje najmanje podataka, neka kaze, svima bi nam pomoglo. A sa SSD-om ne znam sta da radim, jer ne verujem da bi mi uvazili rkelamaciju, zato sto mu je health 100 %, ovo fakticki nije kvar, ali ce mi raditi kao fleska sa bednih 50-60 mb/sec upisa. :(

2 sta za 1,7Gb nije neko opterećenje koje bi opteretilo SSD do te mere. Kao što su ti savetovali, skini neki linux ili butabilni windows(strelec) i podigni sistem sa usb-a i testiraj odatle da budes siguran da nije hardverski problem. Ne bi bilo loše i proveriti sata kabl ukoliko je stariji računar.

Bolje prati u toj aplikaciji AppReadWriteCounter, umesto upisa Max brzine i koja aplikacija ima najveći, treba da se vidi samo kod tebe je sakrivena ta kolona(Max speed)

Posto imam i hard u kompu, svakako sam planirao da podignem tu drugi sistem, pa cu odatle testirati da vidim kako se ponasa u njemu i onda cemo resiti misteriju. Znam pomislio sam i ja na kabel, imam drugi, pokusacu i zamenu kabla, a max speed je za citanje normalno, cak i odlicno, 550 mb/sec, a upis ide do 80 max, umesto na 450 barem.

Ma nista nece napraviti, reklamiraj ssd i trazi povracaj novca uzmi neki malo bolji... od alix su dva stigla oba se ponasaju kao tvoj sluvaj, citanje je maks dok je upis 35-45...i to jedan m2 drugi sata...nekvalitetni cipovi stave i smednu cenu i to je to...

Ps
Pre nekoliko god sam uzeo samsung 850evo, i dan danas radi kao tada...12500din je placeno 256gb ali da ti ne bude ni zao..ovo sad 2500fin 256 a dobijes sta, brzina upisa haos...

Bas tako, uvek je vazilo staro dobro pravilo, koliko para, toliko muzike. Ja sam uzeo cisto da ga testiram, ali sam znao da za 2000 din ne mogu da ocekujem cudo, ali nisam ni ocekivao da posle celih mesec ipo dana bas trokira, ali nije mi toliko bitno, zato sam i uzeo jedan od jeftinijih, ali je zanimljivo da daju na njega 3 godine garancije... Cinjenica je da se komp preporodio, jer je bolje od harda makar citanje, ali kontroler je ocigledno smesan. Ne znam da li ce prihvatiti garanciju, jer ovo ne spada u kvar, nego u pad performansi?

Ja sam od alixpres dobio pare nazad, ali sad ovi nasi strucnjaci kako to testiraju itd bice kad im posaljes i oni provere, "to tako treba da bude" :D
Naravno, ako te ne mrzi mozes da probas, ili da ga ostavis tako pa dokle tera...

Evo probao sam sinoc i u Strelecu, ista prica, tako da je definitivno do SSD-a. Ostavicu ga, pa neka gura, ne utice mi na rad, ali je cinjenica da svi browseri danas nenormalno upisuju podataka. Evo juce za ceo dan surfinga ukupno na Brave, prevukao je 8,5 GB necega, sta god bilo, sto je preterano. Glupo je sto ni jedan browser nema opciju da se iskljuci restore i kesiranje, ili da se makar ogranici, jer je ovo stvarno previse.

Opali ti nov sistem brale

Evo probao sam sinoc i u Strelecu, ista prica, tako da je definitivno do SSD-a. Ostavicu ga, pa neka gura, ne utice mi na rad, ali je cinjenica da svi browseri danas nenormalno upisuju podataka. Evo juce za ceo dan surfinga ukupno na Brave, prevukao je 8,5 GB necega, sta god bilo, sto je preterano. Glupo je sto ni jedan browser nema opciju da se iskljuci restore i kesiranje, ili da se makar ogranici, jer je ovo stvarno previse.
To je potpuno nebitno na bilo kom OK SSD.

Pa ok, nisam nikada do sada to ni proveravao, niti mi je padalo na pamet, ali mi je suludo da nakon 3,4 sata koriscenja browsera, prevuce po 7-10 GB necega, a ne znamo cega. Nije mi jasno sta belezi toliko na disk, pa za sta sluzi RAM??

Odradi mu Secure erase ili Low level format upis nula, mozda pomogne.

Nazad
Vrh Dno