Šta je novo?

Hardver ITX konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

anicai

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2017
Poena
185
Sklapam sestri itx konfiguraciju, pa bi mi značilo vaše mišljenje i pomoć. PC će se koristiti za posao, za rad u celom Adobe paketu, Photoshop, After Effects i slično, kao i za WordPress. Da li ići na Intel 13700k? Koliko sam videla bolji je za produktivnost, a i novi Ryzen procesori imaju neki problem i kvare se. Sastavila sam otprilike i Intel i AMD varijantu, pa me zanima koja je bolja za ovu svrhu i da li su ok komponente ili treba nešto da se menja. Budžet je oko 1000 evra, a iz starog kompa će zadržati ssd, hdd i grafičku Sapphire Nitro+ RX 5500 XT, monitor je QHD. Komponente će kupiti na kp jer su jeftinije.

INTEL​
CPUIntel Core i7-13700k
KulerNoctua NH-L9i-17xx chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B760-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMKingston Fury 32GB Beast DDR5 6000MHz CL40
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Asus je jedina itx ploča koja je u ponudi na kp. Napajanja nema na Iponu, pa ne znam koje drugo uzeti ukoliko niko ne bude mogao da nabavi Cooler Master.

AMD
CPURyzen 7 7700X
KulerNoctua NH-L9A-AM5 chromax black
Matična pločaAsus Rog Strix B650E-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMG.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36
NapajanjeCooler Master V850 SFX Gold 850W
KućišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink

Opet, Asus je jedina itx ploča u ponudi.
Što se tiče ventilatora, možda bi mogli Be quiet Silent Wings 4 140mm.

Koja su vaša mišljenja?

@Dogzilla

Za kuler dolazi u obzir i SE-207-XT Advanced...dubina i širina su isti kao slim, razlikuje im se samo visina koja je 154mm pa bi trebalo da stane sa mesh stranicom (možda i sa TG). Pošto ima veću visinu, automatski i površinu, trebalo bi da hladi bolje (plus 2 venta), deklarisan je na 280W naspram 220W kod Slim verzije...
Ako ne mogu da stave drugi vent zbog RAM-a ili VRM hladnjaka pozadi, neka stave samo srednji kao kod Slim.

SE-207-XT Slim: https://www.idcooling.com/Product/detail/id/312/name/SE-207-XT SLIM
SE-207-XT Advanced: https://www.idcooling.com/Product/detail/id/301/name/SE-207-XT ADVANCED
SE-226-XT: https://www.idcooling.com/Product/detail/id/269/name/SE-226-XT BLACK

Zvanicne cifre su beskorisne, razlika izmedju sta pise oficijalno i koliko je u stvarnosti je velika i drukcija od firme do firme, kao sto dokazuje Aris na HWBusters upravo (sa istom skupocenom opremom ko sto firme i fabrike koriste)

u test-ovima od strane trecih lica (u prvih 5 najboljih testiranja na svetu, sta vise moglo bi se reci da je HWcooling trenutno najbolje testiranje na svetu) Corsair AF120 Elite je inferiorniji od Silent Wings 4

BL098 je 120mm model, BL099 je 140mm model (na linku iznad)
na ovom linku pregleda 2 stranice testova, nemas nigdje SW 4 obicnu verziju..samo je pro verzija u modelima bl099 i 098..

buku i rpm sa samo spomeno..naravno da ima puno faktora..mozes ti kupiti kvalitetan brand 3 pakovanja, ubacis ih i ono jedan bucan..roba vise nije kvalitetna, jer se forsira kvantitet....to je bar svima jasno..reci sad da su svi corsair af rubbish, malo diskutabilno..na tim testovima od hwcooling, nidje nema corsair ll i ml verzije..niti lian li..sta je reci, nesto ih ne volu..

sad ce izgleda biti problem pronaci joj i ventilatore..😁

na ovom linku pregleda 2 stranice testova, nemas nigdje SW 4 obicnu verziju..samo je pro verzija u modelima bl099 i 098..
Zato sto nema proklete razlike van radijatora covece, fizicki identican ventilator u svemu osim u modularnim coskovima (nece valjda da gube vreme da stavljaju duple podatke, ionako je jedva pregledno koliko ima modela), na svakom boljem sajtu i video-snimku isto spomenuli. Sve objasnili u onim stranicama gde objasnjavaju gresku sto su imali i razlike.

mozes ti kupiti kvalitetan brand 3 pakovanja, ubacis ih i ono jedan bucan..roba vise nije kvalitetna, jer se forsira kvantitet....
To nije isti tip problema kao ovo sto pricam. Imas:

1. problem u dizajnu
2. problem u implentaciji dizajna (bad batch)
3. i los QA/QC.
4. ostecenja u transportu.
5. ostecenje od strane korisnika.

Ne mogu da se mesaju babe i zabe. Nauka za testiranje stvari je veoma precizna. Kao i proces dizajna i proizvodnje stvari. Postoje ~5 kompletno razlicitih tipova problema sa aspekta firme koja pravi, i sa aspekta fabrike, kojih mi kao korisnici nismo svesni (evo ovo za iznad, 10+ godina gutam sve moguce informacije na temu ventilatora i hladjenja ,a ima jedva godinu dana da licno imam detaljno sliku kako funkcionise proizvodnja i prodaja, ja kao i svi drugi imao sam povrsno i polovicno razumevanje i znanje, i cesto mesao. jer mi nije svakodnevni posao, i zato sto se jako slabo prica o tome.

Pa mi ljudi iz industrije "objasnili" xD sef Research & Development-a za napajanja u Corsair-u spominje to cesto (koji mrzi Corsair ML ventilatore xD).

HWcooling nisu testirali samo jedan ventilator iz pakovanja Nope, ako se pojavi problem, nezavisno nabave (da bude kao da je obican covek kupio), i/ili zatraze jos jedinica od Firme. I onda provere vise komada istog ventilatora iz vise razlicitih izvora. Isti princip kao validacija Naucnih radova.

Bas zato da bi izbacili taj faktor koji si spomenuo, da budu sigurni da nije samo nesrecno jedan komad los, nego da je problem dublji.

sad ce izgleda biti problem pronaci joj i ventilatore..😁
Kako ?, ne bas, ima vise od 10 odlicnih ventilatora da se uzme kod nas, pa eno samo za bele koliko sam stavio linkova, ... Svi oni imaju crne verzije i onda imas jos toliko crnih i drugih boja adekvatnih ventilatora.

Poslednja izmena:
mislio sam vise na koju marku, ne boju..

se 207 xt advance u bocu stane u njeno kuciste..bolja slim verzija..

Ne bih uzimao 13700F. Razlika u ceni je mala a Intelova interguša može da se koristi u Adobe programima sa QuickSync podrškom. A i dobro dođe ako ne daj Bože crkne grafička...
Imas dugu tradiciju pricanja o stvarima o kojima nemas pojma. QuckSync ne radi u Adobe programima u kojima devojka treba da radi a to sta radi u Premijeru i nekim drugim programima, ograniceno je na kodeke koje niko ziv ne koristi odavno. Oce to od prevelikog gledanja u Puget Benchmark tabele/budalastine!

Pokazala sam joj sve opcije, recenzije i odluka je pala na Noctua ventilatore. Tako da bi to bilo to, sastavljena je konfiguracija:

CPUI7-13700
KulerID-COOLING SE-207-XT SLIM
Matična pločaAsus Rog Strix B760-I Gaming WIFI Mini ITX
RAMKingston Fury 32GB Beast DDR5 6000MHz CL40
NapajanjeSEASONIC Focus SGX 650W
KučišteCooler Master MasterBox NR200P Mini ITX Flamingo Pink
Ventilatori3xNoctua NF-A12x25 PWM; 2xNoctua NF-A12x15 PWM

Sad samo da se kontaktiraju prodavci i da se poruči. Hvala na pomoći i strpljenju! :)

odluka je pala na Noctua ventilatore.
Nema nista tise/prijatnijeg zvuka od Noctua A12x25 / A12x15 i Phanteks T30-120 (a top 5, top 3 za perfomanse), nema greske sa njima xD
se 207 xt advance u bocu stane u njeno kuciste..bolja slim verzija..
SE-207-XT Advanced po visini staje sigurno, 154mm je visok

NR200P podrzava 155mm visoke kulere sa staklenom stranicom i 158mm visoke kulere sa metalnom mesh stranicom

Poslednja izmena:
To je bitno. Iskreno, ja imam Arctic P12 i ne bih ih opet uzela, nisu baš tako tihi.
Greska u dizajnu, svi su falicni tako, ima sad nova Rev.2 revizija koja navodno ispravila, ali nije 100%. RGB/ARGB nemaju problem doduse.
Gledala sam taj, ali nisam smela da rizikujem.
Staje 100%, Machines & More je stavljao 158mm kulere, heck na zvanicnim video snimcima i socijalnim mrezama Cooler Master ima 155mm i 158mm kulera unutra xD. Ali na sajtu stoji pogresno/netacno.

Zaposleni koji rade odnose sa javnoscu iz Cooler Master-a isto potvrdjuju da je 155mm za staklo, 158mm za metalnu, ali ispravka na sajtu ne stize

Poslednja izmena:
Moram da hajdžekujem temu, zar je moguće da je jedina ITX ploča malo boljeg kvaliteta ovaj Asus sa KP?
U našim prodavnicama ima tačno nula ITX ploča sa Z790 čipsetom.
Zar smo zaista tolika rupa na svirali.
Naravno nema ni kućišta...

Moram da hajdžekujem temu, zar je moguće da je jedina ITX ploča malo boljeg kvaliteta ovaj Asus sa KP?
Ne samo jedina boljeg kvaliteta, maltene jedina uopste od B760.

Samo jedna B760 Asus ta i samo jedna Z790 Asus isto kod madjara do pre 5-6 dana, a od tad i ubogi Asrock B760 neki

I kod nas u domacim sto ima Gigabyte B760 i Gigabyte H610 i to je to,

I iskreno, sasvim adekvatan izbor najverovatnije, mogu misliti koliko su ima stajale neprodate ranijih godina 😅

Eno one odlicne Z590 Gigabyte Vision se vuku prvo kod Madjara, pa kod nas godinama, ne mogu da se prodaju

Iskreno, ko god uzima Intel procesore naspram 7800x3D za SFF (samo za igranje), ITX build-ove, pravi uzasno los izbor (Intel Furune NISU za SFF, isto kao sto AMD Bulldozer furune NISU bile za SFF nego iskljucivo efikasan Intel nekad davno) . Na glavnim discord-ima za SFF, samo ljudi koji nemaju izbora i moraju zbog posla da uzmu Intel, uzimaju intel, ...

Poslednja izmena:
A šta mu fali, ne svetli?

Staje 100%, Machines & More je stavljao 158mm kulere, heck na zvanicnim video snimcima i socijalnim mrezama Cooler Master ima 155mm i 158mm kulera unutra xD. Ali na sajtu stoji pogresno/netacno.
Onda možda bolje njega da uzmemo, možda će bolje da hladi procesor. To me još brine. Nismo još poručila delove.

Iskreno, ko god uzima Intel procesore naspram 7800x3D za SFF (samo za igranje), ITX build-ove, pravi uzasno los izbor (Intel Furune NISU za SFF, isto kao sto AMD Bulldozer furune NISU bile za SFF nego iskljucivo efikasan Intel nekad davno) . Na glavnim discord-ima za SFF, samo ljudi koji nemaju izbora i moraju zbog posla da uzmu Intel, uzimaju intel, ...
Valjda će se 13700 hladiti kako treba sa ID Cooling kulerom. Meni je u planu 7800x3d, ali nisam bila sigurna da li bi bio dobar i za nju.

Onda možda bolje njega da uzmemo, možda će bolje da hladi procesor. To me još brine. Nismo još poručila delove.
ko sto @jurodivi spomenu SE-207-XT Slim Advanced najbolje on je 154mm, staje cak iako bi odlucila da promeni stranica na staklo kasnije.

Mogla bi i Noctua NH D12L , mnoooogo tisa varijanta i bolja .. ali nema ga kod nas
Ima na kp. Vidim da su tu negde slični iako je poređenje sa SE-207-XT. Jesu malo bolje temperature i tiši je.

Poređenje sa 207-XT SLIM:

Ako si posveceni gamer 7800x3d je idealan .. ali ako masina sluzi za productivity / i igranje 13700 je punoooo bolji.
Njoj treba samo za produktivnost. Što se mene tiče, za produktivnost mi je dobar i moj, sad već matori Ryzen 5 1600X, samo mi treba nešto bolje za igre. Ali to o tom - potom, otvoriću novu temu za koji mesec. 😄

Koliko videh u tom videu, praktično su identični, razlika je 1 stepen max. Čak im je i buka ista...ali Noctua je skoro 3x skuplja u Mađarskoj.
SE-207-X Advanced bi možda bio bolji za koji stepen ali su ovi niži...

Kod malih opterecenja temperature i buka su slicni kod svih coolera - par stepeni/decibela gore-dole...
e kada krene ozbiljan posao vide se razlike . Lool nisam gledao cene .. 3 x skuplji..
Pogledao sam na KP , cena ide od 92 pa do 120E

Kada slozite masinu .. podignete sistem i pratece programe u kojima ona radi ubacite i neki od programa
za pracenje rada sistema ( HWiNFO ili slicno )... pratite temperature i ukoliko je sve u granicama , nema potrebe nista dirati.

Vrh Dno