Šta je novo?

Externi SSD 16TB - kako proveriti da li je prevara

Kovac

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
620
Kupio sam online externi SSD - 16 Tb - 3 komada 8000 dinara

Naravno da sam sumnjao u svu tu pricu - ali kolega me uverio da je on pazario i da sve radi

Posto nije bila neka velika steta - kupim

Poceo sam sve da ih testiram - ocekujuci da je neka prevara u pitanju - medjutim sve ide kako treba - izgleda da su stvarno tog kapaciteta

Posto jos uvek nemogu da verujem u sve - ima li jos neki dobar program za proveru stvarnog kapaciteta

Hvala

SSD1.jpgSSD.jpg

Koji su modeli i gde?
Ja bi testirao brzinu, a štetu će pokazati vreme.
Mada:

Poslednja izmena:
Probaj da prebacuješ podatke, da popuniš više od pola kapaciteta, pa ćeš videti. Ali za početak možeš da okačiš link gde će se videti odmah da li je prevara. Mada iz ovog ss-a desno, deluje da je prilično očigledna, kao i one flash memorije sa aliexpressa, tipa 512 gb za 3 evra.

Probaj da prebacuješ podatke, da popuniš više od pola kapaciteta, pa ćeš videti. Ali za početak možeš da okačiš link gde će se videti odmah da li je prevara. Mada iz ovog ss-a desno, deluje da je prilično očigledna, kao i one flash memorije sa aliexpressa, tipa 512 gb za 3 evra.

H2test upisuje podatke na njega - 2 nedelje je radio test - sve proslo u punom kapacitetu - pogledaj prvu sliku

Ja ti rekoh da upišeš prave podatke, tj da probaš da upišeš. Daj onda link da kupimo 3x16 tb za 8000 dinara svi sa foruma, pošto je to do sada neviđena ponuda.

Ja ti rekoh da upišeš prave podatke, tj da probaš da upišeš. Daj onda link da kupimo 3x16 tb za 8000 dinara svi sa foruma, pošto je to do sada neviđena ponuda.

Ovaj program radi proveru pravog kapaciteta diska - upisuje podatke - prave

naravno da cu da podelim - ako se sme reklamirati

SSD2.jpg
evo slike sa testa - pred kraj

Nije bitan kapacitet, već brzina, tip(m.2 ili microSD ) i fake firmware

Pokusas prebaciti bilo sta od bar par stotina megabajta i brza prenosa ce ti reci sve, ako ide 10-20 mbps smeće.
Ja sam davno kupio nesto slicno preko allija i naravno bio je usb stik od 32 gige prepakovan.
Dosta testova je odradio OK medjutim kada sam pokusao iso fajl prebaciti od 40 giga i kasnije ga prokrenuti nije radilo naravno.

pokusaj ovaj program sa videa, u 90% slucajeva odmah procita pravi kapacitet bez potrebe za testovima

Pokusas prebaciti bilo sta od bar par stotina megabajta i brza prenosa ce ti reci sve, ako ide 10-20 mbps smeće.
Ja sam davno kupio nesto slicno preko allija i naravno bio je usb stik od 32 gige prepakovan.
Dosta testova je odradio OK medjutim kada sam pokusao iso fajl prebaciti od 40 giga i kasnije ga prokrenuti nije radilo naravno.

pokusaj ovaj program sa videa, u 90% slucajeva odmah procita pravi kapacitet bez potrebe za testovima

I ja sam bio skeptican - ali prebacio mi je 3 filma u 4k - i pustao ih je sa njega - radi - nisam siguran za brzinu

testiracu sledece nedelje i sa ovim programom

I ja sam bio skeptican - ali prebacio mi je 3 filma u 4k - i pustao ih je sa njega - radi - nisam siguran za brzinu

testiracu sledece nedelje i sa ovim programom
Ukupna veličina fajla mora preći kapacitet da bi to mogli testirati. Ako su lažirali usb stik od 64 gige znači fajl mora biti veći od toga ili (više fajlova) Tako da ti filmovi bi trebali raditi ok jer zauzimaju nekoliko giga.

Što ne otvoriti kućište jednog i snimiti unutrašnjost?
Nisam bas neki hardver majstor - kuciste je bez ikakvih srafova - nisam siguran ni odakle bi poceo
20230512_102656.jpg
Ukupna veličina fajla mora preći kapacitet da bi to mogli testirati. Ako su lažirali usb stik od 64 gige znači fajl mora biti veći od toga ili (više fajlova) Tako da ti filmovi bi trebali raditi ok jer zauzimaju nekoliko giga.

Osvetnici 4k su 118 Gb

Još jednom, teško da je OK, sa ove tačke gledišta.

H2testw takođe verifikuje upisani podatak, tj. njegov checksum.

Pojašnjenje, H2testw upisuje podatke u vidu fajlova reda 1 GB, kako bi izbegao limitaciju fajl sistema.

Zatim, za sebe beleži hash checksum svakog upisanog fajla.

Kad upiše svaki mogući podatak, sledi verifikacija samih upisanih fajlova, tj. provera, da li će hash checksum biti isti.

Ako nije, s fleškom (bilo kojom, zapravo bilo kojim medijum-om, pošto sam program nije ograničen na fleške), nešto nije u redu.

h2testw-1.png

h2testw-2.png

Još jednom, teško da je OK, sa ove tačke gledišta.

H2testw takođe verifikuje upisani podatak, tj. njegov checksum.

Pojašnjenje, H2testw upisuje podatke u vidu fajlova reda 1 GB, kako bi izbegao limitaciju fajl sistema.

Zatim, za sebe beleži hash checksum svakog upisanog fajla.

Kad upiše svaki mogući podatak, sledi verifikacija samih upisanih fajlova, tj. provera, da li će hash checksum biti isti.

Ako nije, s fleškom (bilo kojom, zapravo bilo kojim medijum-om, pošto sam program nije ograničen na fleške), nešto nije u redu.

h2testw-1.png

h2testw-2.png

Upravo zbog toga sam i otvorio ovu temu ...

nemam sliku kad je zavrsio testiranje - od neverice sam zaboravio da uslikam - ali i upis i verifikacija su prosli - slikao sam pred kraj upisa

preko 2 nedelje je trajao proces

pustao sam 4k filmove sa njega

zato sam hteo sa vama da vidim da li postoji neki drugi nacin da ga testiram

hvala svima

Suvise lepo zvuci da bi bilo istinito_Onda su normalni ssd od 512mb jako skupi.

Uzmi nekoliko fajlova od nekoliko giganata.
Recimo 20 fajlova po 3 giganata.
Napravi 5 foldera u i svakom stavi te fajlove.

Odradi sve u jedan zip fajl i prebaci na disk.
Na drugom računaru probaj da iskoporaš taj zip fajl i da ga raspakuješ.

Nema čak ni potrebe da se raspakuje ZIP, dovoljno je videti hash checksum ZIP fajla, pre i posle.

To je ono što je H2testw i uradio, tako da je sve besmisleno, jer su sve u pitanju iste operacije.

Cista prevara, neka OP napise barem gde ga je kupio da ostali mogu da izbegnu.

Dovoljno je da vidiš 16TB SSD u fleška formatu za 8000, ne moraš ni da gledaš dalje, heh.
Još kaže 3 za 8000...još će na kilo da ih prodaju, lol. "Data kompanije ga mrze! Toliki brzi storage za siću a oni plaćaju milione!"

Nema čak ni potrebe da se raspakuje ZIP, dovoljno je videti hash checksum ZIP fajla, pre i posle.

To je ono što je H2testw i uradio, tako da je sve besmisleno, jer su sve u pitanju iste operacije.
Imam glupo pitanje, kako h2wtest nastavlja da upisuje, zar ne bi trebalo u nekom momentu da udari u realan kapacitet ove "fleske"?

Ko bi ga znao...lupam,nisam stručan ali neka pretpostavka da mogu da naprave softverski obmanu,firmwer il šta god,pa upisuje po x50,x100 na jednom te istom mestu dok ne dodje od "fabričkih" u ovom slučaju 16tb....Mogu da stave i 1000000tb...šta god...
Lupam kažem,šta znam..

Nazad
Vrh Dno