Šta je novo?

Zašto mi PC konstantno prikazuje BSOD sa AM5 konfiguracijom?

Marinovic

Poštovan
Učlanjen(a)
17.01.2023
Poena
70
Pozdrav svima,

Imam veliki problem sa konfiguracijom već skoro mesec dana, i nikako da ga rešim. U pitanju je:

• Asus TUF B650 Plus WiFi
  • Ryzen 5 7600X
  • 16GB DDR5 5200Hz Kingston Fury
  • Raidmax napajanje od 850W
  • RX 560 4GB (jeste stara i slaba, ali nije problem u njoj)
Prvo sam imao problem sa Gigatronom gde su mi poslali neispravnu matičnu, nakon dosta cimanja kod servisera poslao sam im na reklamaciju i to i RAM. Oni su mi zamenili matičnu za drugu, a RAM odbili jer je ispravan. Nakon toga opet nije radilo kako treba. Ja sam prvenstveno uzeo kompjuter za CS:GO, za koji mi je dosta bitniji procesor od grafičke, međutim CS:GO mi je radio na 10 fps sa ovim komponentama što je bilo nerealno. Nakon dosta cimanja skontao sam da je SSD, i to sam zamenio i konacno je radilo. Imao sam 500 fps, sve super, ali onda je samo krenulo da kresa igrica, prvo na svakih 20 minuta pa sve manje da bi sad kresala na svakih 2 minuta, nakon toga su krenuli BSOD da se redjaju da ne mogu da koristim kompjuter skoro uopšte (BSOD se pojavljuju i kada mi nije upaljen counter).

Pojavilo mi se pregršt BSOD, ovo su kodovi redom od onih koji su se dogodili u zadnja 3 sata (win32kbase.sys, REFERENCE_BY_POINTER, dxgkrnl.sys, KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE, MULTIPLE_IRP_COMPLETE REQUESTS, ntoskrnl.exe, FLTMGR.SYS). Ono što sam ja radio jeste nakon svakog BSOD guglao u čemu je stvar te i probao da to popravim, međutim, to nije radilo vec bi se samo pojavio novi kres sa novim kodom. Svaki kod je vezan za nekompatibilnost drajvera, pa sam instalirao i nove drajvere za grafičku, nije radilo, pa sam ih vraćao na stare, nije radilo, instalirao sam drajvere za čipset, za SSD, čovek iz Gigatrona mi je čak i BIOS flešovao na najnoviji, Windows je up-to-date, ali ništa, i dalje isto.

RAM sam testirao više puta preko DRAM calculatora i sa Windows RAM diagnostic tool-om, a na kraju krajeva i na reklamaciji je prošao kao ispravan. Procesor na Cinebench-u uvek postiže oko 15k, a na Userbenchmark-u takođe nije pravio problem. Grafička, koliko god stara i loša, radi perfektno na starom kompu, koji trenutno koristim da pišem ovo, nikakav problem ni sa njom, tera i ona CS:GO na starom kompu bez problema, SSD sam menjao, probao sam dva, ali isto. Ja stvarno ne znam šta više da radim, da li neko ima neku ideju? Zarobljen sam već mesec dana, svaku nadu sam izgubio, sve sam probao, u Command Prompt-u sam isto i chkdsk i skenirao više puta, kao i dsim komande, ali ništa. Po mom istraživanju piše da je neka nekompatibilnost drajvera, ali ja se u to ne razumem, kod grafike sam prvo obrisao sa AMD Cleanup Utility-jem, pa tek onda instalirao, ali opet ništa. Ako imate neko pitanje, slobodno pitajte, rado ću odgovoriti. Stvarno ne znam šta više da radim, unapred hvala.

Rešenje
Napisao sam ranije da nisam 100% siguran da nije problem u napajanju i sada ću objasniti zašto. Prethodno napajanje koje sam testirao ima 6 pinova za matičnu ploču, a meni je potrebno sa 8 pinova. Ponavljam, ne razumem se najbolje, ali u uputstvu piše da može sa 6 ili 8 pinova. Napajanje sa 6 pinova pravilo je iste probleme kao i ono sa 8, tako da ne znam (oba napajanja su testirana pre reklamacije matične ploče gde je ona bila totalno brikovana, zato nisam siguran). Nisam 100% siguran, ne znam kakvo je prethodno napajanje koje sam testirao (ono sa 6 pinova), jer mi trenutno nije dostupno, ali verovatno nije neka kvalitetna marka. Svestan sam da ovo napajanje koje trenutno imam nije najkvalitetnije, plus se čuje malo jače, pa bih ga...
Da javim, računar mi je radio normalno čitav dan juče i danas isto bez problema. Da li ovo znači da je problem bio u procesoru? Ako jeste, koliko procenata jačine procesora sam izgubio u odnosu na njegovu prvobitnu snagu, i da li mog da pokušam da vratim docp ili?

Ne bi trebalo da bude nesto znacajno posebno za tvoje potrebe. Uradis Cinebench R23 pa vidis rezultate.

Ja bih od pocetka izbacio graficku napolje i pokusao samo sa integrisanom. Ne znam koji fps u CSGO vijas ali i sa integrisanom bi trebalo to da gura bar ok.

Ne znam, da kupim nova kola i da ne mogu da ubacim u petu brzinu momentalno bih ih vratio.

Antec A40 Pro. Ali, sledeća kupovina je M.2 pa kuler, tako da će se promeniti brzo. Iskreno, mislim da neću reklamirati procesor s obzirom da mi se ne čeka mesec dana bez kompjutera. Rekao mi je drug da je 15-20% slabiji, što je dosta, ali šta da se radi. Hvala svima na pomoći!

Napomeni to na oglasu kad ga budeš prodavao ;)

Bez šale, imaš neispravan proizvod u garanciji, bolje reklamiraj sad dok možeš i dok možeš da biraš kako će rešiti problem - novi CPU, popravka (ok, to je nemoguće) ili novac nazad. I niko ti ne garantuje da neće biti još gore. Ako crkne za koji mesec ili nakon isteka garancije, bićeš u još goroj poziciji i 2 meseca bez računara.

Možda pre reklamacije sačekati prvi stabilan non-beta Bios sa "AGESA version to Combo AM5 PI 1.0.0.7.", koji bi trebao da smanji paljevine i temperature, je ovaj procesor gori(>95°). Inače definitivno i pod hitno treba jači kuler od tog Antec-a sa 125W TDP i 92mm ventom, a i 7600x zaslužuje bolji kuler od ovog za 3000din. Ne može taj kuler da izdrži Boost klokove, ja komp ne bi više ni palio sa tim kulerom.

Poslednja izmena:
U Gigatronu su mi rekli da je slab, ali da obavlja posao s obzirom na to da je i on iz starog računara. Malo sam razmišljao i shvatio da je najbolje da procesor reklamiram. Mali problem je što je ovo jedina komponenta koja je kupljena sa KP iz Mađarske, iako prodavac ima preko 700 pozitivnih ocena. Nije mi svejedno da šaljem, pa me zanima ima li neko iskustva s tim? Koliko se čeka? U međuvremenu dok ne stigne, gledam neki M.2 da kupim. PCI 5 su previše skupi pa ne želim dati 200$ za to. Koji je najbolji do nekih 100-120$ da ima 500-1TB? Ja sam gledao Samsungov 980 ili 990 pro, ali možda ima neki bolji u tom cenovnom rangu. Gledam da uzmem neki koji će mi dobro služiti par godina. Takođe, gledam neka vodena hlađenja. Naravno, prva asocijacija je Cooler Master, ali se ne razumem u to, pa predložite neko koje dobro hladi, nije preskupo, a i na kraju krajeva da lepo izgleda. Bilo kako bilo, ako neko ima iskustva sa reklamacijom preko KP-a za Mađarsku, molim vas da mi objasnite koliko se čeka i slično. Hvala.
Kada sam rekao "slab", mislio sam na kuler. Inače, testirao sam procesor još jednom preko Core Cycle i prijavio je identičnu grešku u prvom ciklusu. Da li to znači da je 100% procesor u pitanju? Iako jeste, malo sam skeptičan, s obzirom na to da su mi na kraju dana stigle čak 3 nove neispravne komponente - matična ploča i SSD, koje sam morao da reklamiram i menjam. Sad je ostao samo procesor.

Kingston KC3000 je najbolji, 1TB 10500din u radnjama. Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO je neki minimum da će da ohladi, za 6600din, ili DEEP COOL AK400 ZERO DARK PLUS/AK500, ako vodeno Arctic Liquid Freezer II 280.

Za reklamaciju kontaktiraj čoveka na KP. Mada i novi cpu obavezno sa novim kulerom.

3 nove neispravne komponente
Razmisli i o napajanju, ono zna činiti ovakve stvari.

Meni sve miriše na napajanje... Ako imaš da od nekog pozajmiš ispravno napajnje, da ne reklamiraš tri komponente bez potrebe dok ne proveriš "glavnog sumnjivca".

Nije napajanje.
Možda čak nije ni procesor već ploča. BIOS ili naponska sekcija. (Isto tako ja ne bi smeo da otpišem ni RAM i ako prolazi memtest. Morao bi da je proverim na nekoj ploči kojoj verujem, onoj njegovoj ne verujem uopšte)
Bilo bi idealno da ima sa kime da zameni procesor probe radi.
Realno, ovo je posao za servisera. Ne Giga servis već nekog ozbiljnog.

Pogrešno sam se izrazio. Nije trenutno problem sa tri komponente, već je bio. Matična ploča je sada nova, jer je zamenjena po reklamaciji. Gigatron kaže da je ispravna, a SSD je takođe nov. Kada kažem nov, ne mislim zaista nov, već stari SSD koji je iz starog računara i tamo je radio besprekorno, ovaj koji sam kupio za ovaj računar, a koji sam zamenio jer nije radio kako treba. RAM je prošao sve moguće testove, kako one koje sam sam uradio, tako i one koje je uradio Gigatron. Računar sam testirao na više napajanja, tako da je verovatnoća da je problem do toga mala (90%). Nisam 100% siguran, ali preostala opcija je procesor. Procesor prijavljuje grešku u Core Cycle. Obišao sam tri lokalna servisa, dva su rekla da je problem u napajanju, a jedan da je problem u matičnoj ploči (to je bilo pre zamene matične ploče). Zbog toga, na kraju dana, ostaje mi samo procesor. Nažalost, nemam nikoga sa AM5 konfiguracijom, tako da ne mogu da testiram na taj način. Mučio sam se skoro mesec ipo dana i opet na kraju dana ne znam u čemu je stvarno problem...

Ako si već kao što kažeš
Računar sam testirao na više napajanja
onda nije napajanje.
Ali je bila sumnja na mestu što se tiče napajanje da je možda on uzrok,em je sumnjivog kvaliteta..sa druge strane nemate pojma kojih,kakvih i koliki broj "simptoma može ispoljavati neispravno napajanje..da čovek na kraj krajeva ne posumnja da je do njega.

Prvo ga ohladi ispod 95°, pa će se znati da li je procesor, mada je sumnjiv i bios sa dva zadnja koji su beta verzije.
Zen 4 bez problema radi na 95°C. Na HWInfo slikama je pokazao da procesor bez problema bustuje do 5.4+GHz

Moguće je da je loše napajanje pokvarilo CPU, ali činjenica je da je trenutno CPU neispravan

Stavi ram na vise od 4800mhz pa probaj opet. Ram ti sad stabilan jer radi na minimum.
PC mu je bio nestabilan i sa RAMom na minimumu, pre nego sto je ogranicio CPU na 4.8GHz

Svakako nece skoditi da testira RAM sa XMP/EXPO ukljucenim i CPUom ogranicenim na 4.8GHz, ali mislim da mu je vec dosta testiranja

Zen 4 bez problema radi na 95°C. Na HWInfo slikama je pokazao da procesor bez problema bustuje do 5.4+GHz

Moguće je da je loše napajanje pokvarilo CPU, ali činjenica je da je trenutno CPU neispravan
Kao što vidiš ne radi, baš zato se radi hitno ažuriranje biosa, pre će biti da je loš bios spržio cpu, a ne napajane:

Kao što vidiš ne radi, baš zato se radi hitno ažuriranje biosa, pre će biti da je loš bios spržio cpu, a ne napajane:
I da jeste bio problem do BIOSa u njegovom slucaju sad je vec kasno za azuriranje jer je CPU degradirao. Ne zbog temperatura vec zbog VSOC.

Degradirao je jer sluša ekperte za hlađanje iz Gigatrona i neke tu što kažu da je preko 95⁰ OK temperaturara.
Prvo neka kupi kršten kuler, pa će videti šta mu je, a moguće da i kućište nije dobro provetreno da treba ubaciti koji vent.

Zadnjih 2 dana mi je uključen DOCP i nemam problema sa ramom, mada najiskrenije nisam ni koristio računar toliko, ali opet bez ikakvih problema. Znači šaljem procesor na servis, u međuvremenu da li da kupim novo napajanje ako je ovo moguć problem? Koje napajanje predlažete da nije preskupo? Takođe ću kupiti i novo hlađenje, pa se valjda ovakav problem neće više dešavati.

Degradirao je jer sluša ekperte za hlađanje iz Gigatrona i neke tu što kažu da je preko 95⁰ OK temperaturara.
Druze, jesi procitao ijednu recenziju za Zen 4? 95°C je OK, sam proizvodjac tvrdi tako. 116°C je temp na kojoj se gasi komp da bi sprecio ostecenje, opet kako je proizvodjac podesio.

Tvrdis da ima BSODove zbog temperatura iako u CSGO gde mu se najcesce desavao BSOD temp ne prelazi ~80°C.

@Marinovic Prvo reklamiraj CPU, pa testiraj sa sadasnjim napajanjem. Mala je verovatnoca da lose napajanje prouzrokuje tako specifican problem, pre bi CPU ili maticna skroz umrli da je napajanje toliko lose.

Kad dobijes CPU sa reklamacije azuriraj BIOS na najnoviju verziju koja sadrzi AGESA 1007

Ali si napisao jasno da si promenio napajanje sa više njih,i normalno je da se smatra da nije do toga...
Sad da izigravamo detektiva uopšte dal ti jesi ili nisi probao da drugim napajanjem nema smisla..iako nigde nije navedeno koja su to napajanja probana.
Nedoumica je samo da se skine sumnja sa odredjenog dela računara ako je već proban drugi/zamenski..

Napisao sam ranije da nisam 100% siguran da nije problem u napajanju i sada ću objasniti zašto. Prethodno napajanje koje sam testirao ima 6 pinova za matičnu ploču, a meni je potrebno sa 8 pinova. Ponavljam, ne razumem se najbolje, ali u uputstvu piše da može sa 6 ili 8 pinova. Napajanje sa 6 pinova pravilo je iste probleme kao i ono sa 8, tako da ne znam (oba napajanja su testirana pre reklamacije matične ploče gde je ona bila totalno brikovana, zato nisam siguran). Nisam 100% siguran, ne znam kakvo je prethodno napajanje koje sam testirao (ono sa 6 pinova), jer mi trenutno nije dostupno, ali verovatno nije neka kvalitetna marka. Svestan sam da ovo napajanje koje trenutno imam nije najkvalitetnije, plus se čuje malo jače, pa bih ga svakako menjao samo zbog zvuka. Zbog toga pitam da li postoji i najmanja šansa da je problem u napajanju. Na predlog @Rick svakako ću uzeti novo hladjanje, to je najmanji problem, samo se nadam da je trenutno samo i samo procesor taj koji pravi problem.

@Rick Bitno da ti znas bolje od AMDa koje temperature su ok

Poslednja izmena:
Za matičnu ploču ne postoji 6-opinski konektor za napajanje. On je ili 4-opinski ili 8-opinski (tj. 4+4).
Novije ploče top klase mogu da zahtevaju 8+4 ili čak 8+8, ali 6-opinski ne zahteva nijedna.
6-opinski je za grafičke karte, kao i 8-opinski, koji je zapravo 6+2 (da bi se lakše razlikovao od 8-opinca za matičnu - 4+4, a i raspored pinova nije isti)

Nazad
Vrh Dno