Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je moguce da se uzme dodatni STB uredjaj na postojecem ugovoru koji bi se koristio za vikendicu gde nema SBB internet vec mislim da je MTS ADSL znaci da moze da radi van njihove mreze i da li onda to menja postojeci ugovor tj da li produzuje trenutni ili se ne menja originalni ugovor ? Jos jedan stvar da li se placa u tom slucaju prikljucna taksa ili samo placam mesecno onih 290din?

Ne moze! Samo Eon van mreze.

možeš, što je bolje i jednostavnije, da uzmeš "EON van mreže" nevezano za aktuelni ugovor

Ali bih onda placao isti paket dva puta ? Jedan kod kuce i drugi za vikendicu ako sam dobro razumeo ?

paketi u mreži i paketi van mreže nisu isti i ne koštaju isto 😁 za početak, "EON van mreže" ne uključuju internet ni telefon 😁

Ako nisi vec iskoristio eon za smartv slot, i imas smart tv u vikendici mozes tako da aktiviras.

Imam jedno pitanje. Ne bih da objasnajvam zasto bas ovakvo budzenje, ali verujete mi na rec da mora tako. Dakle sta mi treba. Treba komsinica da dobije eon iptv, znaci da gleda tv preko interneta. NEMA kablovsku mrezu nikakvu u stanu. NEMA ni internet u stanu. IMA pristup WIFI-u od mene. Pitao sam SBB i rekli su mi da taj risiver mora da ima vezu sa modemom preko LAN kabla, sto je u ovom slucaju nemoguce. Moja ideja, a pitam vas da li mislite da je moguca. Da uzmem neki repeater (ruter). Da on hvata od mene wifi. A da onda on bude povezan sa tim risiverom koji ce joj davati tv program. Moze li to tako? Ako moze, sta biste mi preporucili najeftinije (ako ne sme ovde, napiste mi u pm), od repetear-a ili rutera za ovu namenu?

preporucujem ti da to ne radis. izbusi zid, i to je bolje

Ja koristim tenda ac10u u ripiter modu na 5GHz već nekoliko godina za istu namenu u svom stanu i to šljaka. Signal se šalje kroz dva zida na 7-8m udaljenosti ako je bitno

Imam jedno pitanje. Ne bih da objasnajvam zasto bas ovakvo budzenje, ali verujete mi na rec da mora tako. Dakle sta mi treba. Treba komsinica da dobije eon iptv, znaci da gleda tv preko interneta. NEMA kablovsku mrezu nikakvu u stanu. NEMA ni internet u stanu. IMA pristup WIFI-u od mene. Pitao sam SBB i rekli su mi da taj risiver mora da ima vezu sa modemom preko LAN kabla, sto je u ovom slucaju nemoguce. Moja ideja, a pitam vas da li mislite da je moguca. Da uzmem neki repeater (ruter). Da on hvata od mene wifi. A da onda on bude povezan sa tim risiverom koji ce joj davati tv program. Moze li to tako? Ako moze, sta biste mi preporucili najeftinije (ako ne sme ovde, napiste mi u pm), od repetear-a ili rutera za ovu namenu?
Zavisi koliko je jak i stabilan signal u komšinicinom stanu. Svaki ruter koji može da se stavi u "repeater" ili "media bridge" mod kod komšinice, može da posluži. Preporučljivo je da veza bude na 5 ghz, a da wifi bude wifi 6 (ax standard), ali to onda mora da bude na oba rutera. Tada je veza najmanje podložna "zagušenju" u odnosu na okolne wifi mreže.

Juce sam im vratio opremu ,nisu mi nista naplatili za april. Jel to normalno? Samo mi dala revers i cao.

Dobićeš račun.

Upravo sam hteo juče ovde da skrenem pažnju na ovaj apsurd (ironiju ponude dobrih rutera, uz istovremenu restriktivnu SBB internet politiku), ali eto, ovaj tekst mi je uštedeo trud.

a da li daju pristup ruteru koji dobijes uz paket da mozes sam da prebacis 192.168.x.x u 10.x.x.x i da menjas SSID i sifru, posto cujem mts/supernova optika ne dozvoljava pristup ruteru

^^ Neverovatno mi je da bilo koji operator ne dozvoljava promenu osnovnih parametara i korisničkih kredencijala na svom ruteru. Ja od 2016.god. imam samo zastareli SBB modem, dinamičku javnu adresu i svoje rutere. Ali pre toga sam imao neki njihov ruter i sve navedeno je korisnik mogao da menja, uključujući IP Passthrough i izbor DNS.

imam samo zastareli SBB modem
Ja imam njihov Cisco modem EPC 3208 i svoj ruter Linksys E900, a sada mi kažu ako hoću novi ugovor i veće brzine mora novi modem/ruter u jednom, Technicolor ili Ubee.

Da li nešto gubim ako zamenim stari Cisco modem EPC 3208?

Zavisi kakav ruter imaš i šta koristiš od njega. Pošto koristiš modem, svojim ruterom kompletno nadgledas svoju mrežu i svoj kućni nat. Prelsakom na njihov ruter (bez brigde moda koji ne daju fizičkim licima), ako ostaviš i svoj ruter, dobijaš dvostruki kućni nat. I komplikovan način podešavanja, da, koliko-toliko, ublažiš posledice postojanja istog. Ili da jednostavno koristiš tvoj ruter ne kao (do sada) ruter, već kao access point, repeater ili media bridge. Svi ovi načini korišćenja koji nisu "ruterski", u velikom procentu isključuju brojne korisne funkcije koje današnji ruteri poseduju pa time i značajno menjaju način na koji si do sada koristio internet.

Ako si svoj ruter do sada koristio samo kao swich (za lan portove) i wifi acess point sa imenom mreže i pristupnim kredencijalima za korisnike, kao sto ogromna većina i radi, onda će ti biti svejedno što će ti doneti njihov modem/ruter koji će zameniti tvoju sadašnju konfiguraciju. Izbaciš svoj ruter a dobićeš modem i ruter u jednom uređaju i brzine veće od maksimalnih 340 mbit/s koji ovaj stari modem EPC 3208 može da pruži.

swich (za lan portove) i wifi acess point sa imenom mreže i pristupnim kredencijalima za korisnike
Hvala na detaljnom odgovoru, uglavnom sam za ovo koristio, s tim što sam nedavno krenuo da istražujem mogućnost postavljanja VPN mreže na mom ruteru, izgleda da nema tu mogućnost.

^^ Neverovatno mi je da bilo koji operator ne dozvoljava promenu osnovnih parametara i korisničkih kredencijala na svom ruteru. Ja od 2016.god. imam samo zastareli SBB modem, dinamičku javnu adresu i svoje rutere. Ali pre toga sam imao neki njihov ruter i sve navedeno je korisnik mogao da menja, uključujući IP Passthrough i izbor DNS.
trenutno imam SN coax(kablovski) internet, i narvno full access and modem/router combo uredjaj. ali je neko tamo u temi pisao ako imas njihovu optiku (supernovinu) da nedaju pristup ruteru neko zoves call centar da ti podese ssid and sifru (sto mi je ne verovatno!)

SBB se ceka da poveze zgradu da bi montir mogao nas da poveze. (citaj: poslali su montera pre neki dan da nas poveze, dok majstori nisu povezali samu zgradu lolll)
ali mi se overall sbb cini kao bolji provider nego supernova, par meseci ce biti overlap dok ne istekne supernova, pa kad/ako dodje ssb, javim utiske :)

Ako imaš SBB-ov modem, onda imaš jedino 3208. Sve ostalo su ruteri, od davnih godina i jedini je 3208 modem. Ako imaš modem operatera, svoj ruter koristiš kao RUTER. Ako imaš RUTER operatera, svoj RUTER koristiš kao switch. (kako ti kažeš) Koji si to ruter imao pre modema 3208 na SBB-u? To ne postoji. Bila je neka Atalanta... ili tako nešto, ali i to je bio modem.
Nemoj da zbunjuješ ljude.

Poslednja izmena:
Malo njih to zna! Kupio ga od njih , tako je nekad bilo.

@spaad Imao ga od 2006. do 2009. kad sam tokom studiranja bio SBB korisnik.

Malo i učestvovao u pravljenju skripte za promenu IP adrese koja se koristila u JDownloader-u 😄

kad smo već kod Scientific Atalanta, ovaj snimak sam ja načinio svojevremeno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno