Šta je novo?

kupovina koristene graficke kartice

Sa ovog foruma, na keca bih uzeo gpu koja je bila do juce u "rudniku".

Rtx 3000 serija je "mlada" karta,pa ih je lako naći u garanciji.Još ako je primamljiva razlika u ceni u odnosu na novo zašto da ne..
Problem su ove budzetske iz 2016..17.
Prošla su "2 ciklusa" rudarenja..E to je mačka u dzaku...Ali ima i drugo razmišljanje,dovoljno su jeftine pa vredi kod nekih i rizikovati.
Eto..uzeo skoro lično za prijatelja nitro 480 za 50e.Izabrao sam od njega iz samog računara(što ne znači ništa,preprodavci ubacuju rudarske u pc i slikaju),ali je pc bio pun prašine..baš neodržavan..I kartica i pc sloj fine prašine..I nije preprodavac...
Eto,postoje neke smernice,indikacije,kroz oglas,nalog,na samoj karti...kroz razgovor itd gde bi mogao nešto logički da zaključiš pa da ti to bude prihvatljivija kupovina.
Ne znači ni u startu da karta od preprodavca loša,ali ima kod njih par problematika.
Kupuju na količinu,test vrše par min ili ga i ne vrše kad im naleti 100 kom...
Ventilatori su im svi ok ako ne otpadaju...
Postoji solidan broj preprodavaca koji i popravljaju karte i otkupljuju neispravne...to je veliki problem.Imaci ono gledaj stiker na srafu da nije otvarana...ali ko se zeza sa tim kupice te stikere i nalepiti..
Preprodavci ce jako teško prihvatiti reklamaciju iako je sve predložio ,i da imaš fore neko vreme da isprobaš.Čast izuzecima ozbiljnih,koji su u tome duži period...ali ih sad ima tone,i svi otkupljuju i šalju dalje.
Najbolja varijanta neotvarana sa garancijom uvek bila..

Posto su karte kopale ETH,a on je memorijski intenzivan, inace nije veliki potrosac, samo uzimajte karte koje imaju hladjenu memoriju, gde cipovi nisu goli.

A jel imas problema da ti pc mrzne,crni ekran,izbacivanje iz igre i slicno?
Koliko je temp GPU max?
Imao sam dok nisam spustio klok za nekih 30 MHz, mislim da je 1780MHz pri 0.8V malo ambiciozno bilo, sada je 1750MHz pri 0.8V.
Boostuje do 1775MHz sada i drži tu temperaturu. Realno ne vidim prednost klokova od 1950MHz i jače, par fps u najboljem slučaju.
Gde mi treba fps tu je jedva jedan fps i to umesto 43 dobijem 44 fps, ni jedno ni drugo ne valja. Tamo gde je više ionako imam dovoljno...
GPU temp ide do nekih 64c sada a hotspot GPU je do 92.5c.
Ranije je to bilo 75c i 102c. Pišu po Redditu da je to baš velika razlika, nisam pametan.

Rtx 3000 serija je "mlada" karta,pa ih je lako naći u garanciji.Još ako je primamljiva razlika u ceni u odnosu na novo zašto da ne..
Problem su ove budzetske iz 2016..17.
Prošla su "2 ciklusa" rudarenja..E to je mačka u dzaku...Ali ima i drugo razmišljanje,dovoljno su jeftine pa vredi kod nekih i rizikovati.
Eto..uzeo skoro lično za prijatelja nitro 480 za 50e.Izabrao sam od njega iz samog računara(što ne znači ništa,preprodavci ubacuju rudarske u pc i slikaju),ali je pc bio pun prašine..baš neodržavan..I kartica i pc sloj fine prašine..I nije preprodavac...
Eto,postoje neke smernice,indikacije,kroz oglas,nalog,na samoj karti...kroz razgovor itd gde bi mogao nešto logički da zaključiš pa da ti to bude prihvatljivija kupovina.
Ne znači ni u startu da karta od preprodavca loša,ali ima kod njih par problematika.
Kupuju na količinu,test vrše par min ili ga i ne vrše kad im naleti 100 kom...
Ventilatori su im svi ok ako ne otpadaju...
Postoji solidan broj preprodavaca koji i popravljaju karte i otkupljuju neispravne...to je veliki problem.Imaci ono gledaj stiker na srafu da nije otvarana...ali ko se zeza sa tim kupice te stikere i nalepiti..
Preprodavci ce jako teško prihvatiti reklamaciju iako je sve predložio ,i da imaš fore neko vreme da isprobaš.Čast izuzecima ozbiljnih,koji su u tome duži period...ali ih sad ima tone,i svi otkupljuju i šalju dalje.
Najbolja varijanta neotvarana sa garancijom uvek bila..
Ovde se prodaju karte "navodno" nove upakovane sa stickerom konkretno Zotac Amp Trinity 3090 OC za nekih 1600 bam ,ali nema garancije.
Eh sad mene zanima da li vredi rizikovati pa kupiti a pod 2 kako i odakle su te karte mogle doci bez papira?
Sta, neko sa viljuskara uzeo pokupio i sortirao :)
Imao sam dok nisam spustio klok za nekih 30 MHz, mislim da je 1780MHz pri 0.8V malo ambiciozno bilo, sada je 1750MHz pri 0.8V.
Boostuje do 1775MHz sada i drži tu temperaturu. Realno ne vidim prednost klokova od 1950MHz i jače, par fps u najboljem slučaju.
Gde mi treba fps tu je jedva jedan fps i to umesto 43 dobijem 44 fps, ni jedno ni drugo ne valja. Tamo gde je više ionako imam dovoljno...
GPU temp ide do nekih 64c sada a hotspot GPU je do 92.5c.
Ranije je to bilo 75c i 102c. Pišu po Redditu da je to baš velika razlika, nisam pametan.
A ne znam druze moj ako si ti kupio i dao pare tolilo za rtx 3090 i moras da joj obaras klok ja iskreno bi je pojeo.
To isto kupis BMW M6 i odes automehanicaru da limitira brzinu auta...
Ta karta se ovde na olx dosta prodaje, znao sam da nesto nije okej sa njom dok se prodaje.
A ovaj prodavac tvrdi da dosad nije imao reklamacija znaci sudeci po ovome gore sto si napisao ili laze ili nije ni jednu prodao a kaze 6 prodao.idu za 1600 bam cena.

Не вреди 3090 800е без гаранције. Боље нађи 6900хт за 600е са гаранцијом, спорија је само 3-5%

Не вреди 3090 800е без гаранције. Боље нађи 6900хт за 600е са гаранцијом, спорија је само 3-5%
Ko ce ti dati 6900xt sa garom kad je i to starija karta?Nisam siguran da ih uopste ima novih jos.
Zar 6900xt nije u rangu sa 3080 ili sam ja nes pobrkao?

Видео сам пар комада на КП задњих месец дана. Није старија карта,још се продаје.

Msm da u svakom slucaju je najbolje uzeti 4070, ali pisao sam da je precjenjena.
Kod nas ovde novih 6900xt nema, meni lik nudi za 1200 bam i to polovnu bez garancije.
Ovde u Bosni likovi nisu normalno i traze neke astronomske cene tako da nemojte dzaba da uporedjujemo cene polovnih tu i ovde.
Vidim trenutno najjeftinija je ova palit dual oc rtx 4070 sa 700 i nes eura.
6900xt pojede racun za struju a 4070 je jaca karta i manje trosi.
No ako ima za 500 eur 6900/6950xt nova, to je odlicna ponuda...

S tim sto je 6800 xt nesto brza od obe, 5-10% (ako pricamo o 3080 10gb)

Ovde se prodaju karte "navodno" nove upakovane sa stickerom konkretno Zotac Amp Trinity 3090 OC za nekih 1600 bam ,ali nema garancije.
Eh sad mene zanima da li vredi rizikovati pa kupiti a pod 2 kako i odakle su te karte mogle doci bez papira?
Sta, neko sa viljuskara uzeo pokupio i sortirao :)

A ne znam druze moj ako si ti kupio i dao pare tolilo za rtx 3090 i moras da joj obaras klok ja iskreno bi je pojeo.
To isto kupis BMW M6 i odes automehanicaru da limitira brzinu auta...
Ta karta se ovde na olx dosta prodaje, znao sam da nesto nije okej sa njom dok se prodaje.
A ovaj prodavac tvrdi da dosad nije imao reklamacija znaci sudeci po ovome gore sto si napisao ili laze ili nije ni jednu prodao a kaze 6 prodao.idu za 1600 bam cena.
Nije 3090 nego 3080 ali generalno sve su te Zotac slične tj. hlađenje im je takvo. Mislim da moraš svakoj 3080/90 da radiš undervolt ako nećeš da bude bučna, mada je percepcija buke različita od čoveka do čoveka. Meni čim se čuje bučna je jelte, mora PC da bude nečujan dok se igram. Na primer ovaj Zotac je tu negde ko PS5 kada radi na max obrtajima a to je nekim ljudima tiha mašina :D Ja sam se lično zgrozio sa PS5 kada mi je ušao u kuću, prvo izgledom i dimenzijama pa bukom, a konzolaši pisali hvalospeve kako se ne čuje lol

Poenta je da i AMD i nVidia nabiju klok i napon do vrha samo da bi izvukli poslednkih 5% a to podigne potrošnju za 40% i buku za duplo glasnije usled potrebe ventilatora da se vrte na maks. Inače su ovo jako efikasne arhitekture, kakav Apple M2 i slično, kada oboriš klok i napon nVidiji rastura kako radi i kako malo troši i zagreva se.

Te fore BWM i slično, pa nismo u 2005. Prošla su ta vremena, pola interneta je underklokovalo ove karte, sa dobrim razlogom. 4080/4090 do skora nije bilo potrebe jer su žvakale sve sa pola snage ali sam siguran da se i one greju u Cyberpunk 2077 PT u 4K.

Možda bi bilo bolje kada bi zamenio ove čemerne ventove sa nekim drugim ali onda se postavlja pitanje što ne uložiti u custom loop i vodeni blok itd..

Ništa se ne brini, bustuje karta i kada je underklokuje, svakako bolje nego kada zapneš ko sivonja sa manual OC i udariš u limite hlađenja pa krene da trotluje i obara klok... niti se CPU klokuju kao nekad niti to ima smisla ni sa CPU ni sa GPU, ovi čipovi sami sebe klokuju ako imaju prostora za to.

Neces majning kartu-pravac radnja i novo.
Hoces polovnu kartu=hoces kartu koja je majnovala.

Ko voli rizike, plati manje ali rizikuje. S tim sto je dosta forumasa prilicno naivno sto se majninga tice, crkavale su karte i koje nikad nisu rudarile, i pre rudarenja...ja sam preturio stotine kartica kroz ruke, i vise sam video crknutih koje nisu rudarile nego onih sto jesu. Naravno, jedno iskustvo nije merodavno za sve situacije, ali malo ta paranoja ide na zivce.

Ko ne voli rizike, plati vise i cao. Ako moze da crkne nova karta, valjda moze i polovna, bilo da je rudarila ili ne.
I meni idu na zivce prodavci/rudari koji hvale svoj proizvod kao da je nov nikad koriscen a radilo cak godinama 24/7, jos navedu da su u boljem stanju nego neke koje su koriscene za igranje, totalni apsurdum, naivan je jedino onaj koji slusa nebuloze pojedinih clanova pa na osnovu toga kupuje.

Kao sto je napisao jedan clan ovde na forumu "kola kupujem samo od taksista, i grafike od rudara"

I meni idu na zivce prodavci/rudari koji hvale svoj proizvod kao da je nov nikad koriscen a radilo cak godinama 24/7, jos navedu da su u boljem stanju nego neke koje su koriscene za igranje, totalni apsurdum, naivan je jedino onaj koji slusa nebuloze pojedinih clanova pa na osnovu toga kupuje.

Kao sto je napisao jedan clan ovde na forumu "kola kupujem samo od taksista, i grafike od rudara"

Dal je bolje kupiti kola od taksiste ili od driftera na trkama, sto ih vozi jednom mesecno? ;)
Vecina gejmera zlostavlja karte mnogo vise nego sto su rudari radili, cak i kad su ih manje koristili.

A rudarenja nema vise, rudari su prodali svoje kartice u 99% slucajeva, nemas vise rudare da zagovaraju svoje u neku svrhu prodaje, tako da si i tu omasio. Jedino su ostale rudarske karte, koje ako necete, pravac novo i prodavnica. Ako mislis da ja pricam to sto pricam iz nekog zadnjeg motiva, debelo gresis, pricam kao neko ko ima mnogo vise iskustva i sa taksiranjem i sa draft trkama od ogromne vecine ljudi, racunajuci i tebe, pa smatram moje misljenje veoma korisno mnogima. Naravno, ko se ne slaze s tim, nek radi kako god hoce, meni ni iz dzepa ni u dzep

...padobranac here :giggle: bla bla koja je razlika izmedju PCIe 3 i PCIe 4? to se odnosi na graficke karte?

Ništa, ako karta nije nerfovana pa nema x16, onda može da bude i dosta zavisno od igre.

...padobranac here :giggle: bla bla koja je razlika izmedju PCIe 3 i PCIe 4? to se odnosi na graficke karte?
Ne samo na grafičke karte. PCIe je standard komunikacije između ploče i periferija. Jedna od periferija koja koristi PCIe je grafička karta.
M.2 SSD drajvovi takođe koriste PCIe protokol kod kojih je razlika između 3.0 i 4.0 specifikacije veća nego kod grafičkih kartica.

Neki "rule of thumb" je da je kod grafičkih karti razlika između PCIe 3.0 i PCIe 4.0 u jednocifrenim procentima.

^ tacno tako, 1-5% na 6600/xt karticama, najveci problem je gen3 sa 6500xt zbog toga sto ima samo x4 4.0

Veca razlika kod nvme ssd nego grafickih, za grafe dok god ima dovoljno vram razlika je par procenata, naravno izbegavaj one x4 vezane kao 6500 xt.

M.2 SSD drajvovi takođe koriste PCIe protokol
Neprecizno i polutačno. M.2 je format fizičkog konektora, a može da koristi PCIe ili SATA ili oba protokola za prenos podataka. Naravno, ako M.2 podržava samo PCIe, onda SATA SSD koji je isto oblika M.2 neće raditi u njemu, i obrnuto. M.2 PCIe SSD preovladjuju, ali ima i M.2 SATA SSD sasvim dovoljno da se neko zezne (naročito u jeftinoj kategoriji).

@RazbojNick

Tačno, izvinjavam se. Prosto sam se vodio da se uglavnom M.2 drajv danas kupuje da bi se kačio na PCIe konekciju ali je tačno sve što si napisao.

Ok i jel imam "ja" nesto sa tim, ryzen 5500 rx 570 i biostar b450 mhc? ploca ni nema m.2

Benaš skoro ništa sa tim jer imaš samo jedan PCIe x16 a za punu brzinu NVME treba bar PCIe x4 tako da ti ni adapter nebi pomogao.

..pomislih ako bi stavio neku jacu grafu da mozda ne bi radila

Pa ploča ima PCIe x16 v3 tako da bi svaka radila.

Nazad
Vrh Dno