Šta je novo?

kupovina koristene graficke kartice

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Ok, lik mi je rekao ja mogu za tebe izvrtiti testove koje zelis pa da posaljem ti slike ili mozes doci kod mene i testirati kartu.
Rijec je o RTX 3090 modelu..
Eh sad mene zanima sta bi ja u tom nekom kratkom periodu od nekih max pola sata mogao izvrtiti (furmark,3d mark,unigine heaven...) i koliko i ako je to uopste mjerodavno da je karta ispravna?
Takodjer odmah da vam kazem da se na nasem olx prodaje dosta karti koje su rudarile tako da i postoji sumnja da je i ova rudarila i u tom slucaju bih je izbjegao.

Ovde su mišljenja podeljena neko vole polovne gpu neko ne . Za pola sata hmm furmark možda. Da .i je rudarila ili ne nema nekog pokazatelja koji bi to otkrio.

1. GPU-z da pratiš temperature/usage i slično

2. Superposition/Heaven 2 kruga je mahom dovoljno

3. GPU Zelenograd za stabilnost i ispravnost memorije (posebno bitno na tim majnerskim RTX-ovima)

4. Osluškivanje karte da li ima coil whine, fizički pregled da li se svi ventovi vrte i slične standardne stvari.

Furmark je bezvezarija, makar meni oduvek bila. Kao da gasiraš auto do daske i kao radi tako, a ono ostaviš ga u ler i on se izgasi.

Može on testirati,ali ako ima lošu nameru može ti poslati testove od druge karte(dešavalo mi se).
Barem ja:15 min u isto vreme furmark+ occt/vram test.
U današnje vreme je obavezan vram test kod polovnih karti.
Ako imaš izbor kupuj od vlasnika,preprodavce u drugi red bi stavio,osim ako ima pisanu garanciju

Ovde su mišljenja podeljena neko vole polovne gpu neko ne . Za pola sata hmm furmark možda. Da .i je rudarila ili ne nema nekog pokazatelja koji bi to otkrio.
Msm da ima, verzija BIOSA no opet mozda gresim, nisam rudar.
1. GPU-z da pratiš temperature/usage i slično

2. Superposition/Heaven 2 kruga je mahom dovoljno

3. GPU Zelenograd za stabilnost i ispravnost memorije (posebno bitno na tim majnerskim RTX-ovima)

4. Osluškivanje karte da li ima coil whine, fizički pregled da li se svi ventovi vrte i slične standardne stvari.

Furmark je bezvezarija, makar meni oduvek bila. Kao da gasiraš auto do daske i kao radi tako, a ono ostaviš ga u ler i on se izgasi.
GPU Zelenograd s ovim se nisam susreo.
Onaj lik sto je testirao graficke pre popravki je koristio neku linux scriptu sad sam zaboravio naziv programa math tako nesto.
Ovo prvo moram da naucim s ovim programom kako se radi.

Ma greske na grafickoj odnosno problemi mogu da se jave sporadicno.Moze sve lepo da radi kod njega kad dodjem dodjem kuci install ono problemi.
Može on testirati,ali ako ima lošu nameru može ti poslati testove od druge karte(dešavalo mi se).
Barem ja:15 min u isto vreme furmark+ occt/vram test.
U današnje vreme je obavezan vram test kod polovnih karti.
Ako imaš izbor kupuj od vlasnika,preprodavce u drugi red bi stavio,osim ako ima pisanu garanciju
Ma da, zato je najbolje licno otici i sve ovo isprobati sto @dzonihsv napisa.

Ako ima pisanu garanciju,i da nije otvarana nek je i preprodavac...a pri tome ti se svidja cena....
Ovako ako nema pisanu ja bi izbegao,naročito tu klasu karti .

Sad sam mu napisao da sam spreman doci i istestirati kartu.
Sad cete vidjeti kad napise da je nasao kupca :D
Ako ima pisanu garanciju,i da nije otvarana nek je i preprodavac...a pri tome ti se svidja cena....
Ovako ako nema pisanu ja bi izbegao,naročito tu klasu karti .
Zasto ovu klasu karti?
Crkavanje RAM čipova?

Nije jeftina,a verovatno bi našao sa garancijom neznatno skuplje.

Pa zar nisam napisao razlog,cena nije mala ,pa bi garancija uvek dobro došla.
Ma jook nema garanciju..to su samo preprodavaci.
Cak i da ima to ovds u Bosni malo drugacije funkcionise...ima kaze garanciju od Gigabyte ili obicno kaze njemacka/svicarska garancija ;D

Nesto njemu nije ok sa klokom, mora biti viši po specs za ovaj model je boost 1860MHz.

Prilozi

• Screenshot_20230411-162138_OLXba.jpg
    Screenshot_20230411-162138_OLXba.jpg
    125.1 KB · Pregleda: 84
Furmark je power virus test, retko koja high end graficka ce moci da dostigne max boost klokove jer ce udariti u TDP/voltage limit

Moguće da je stavljen prerađeni bios zbog rudarenja, izgubi se koji % ali poveća životni vek kartice. Ali sto kaže kolega @danilo989 u furmark neće postići maksimalni broj mhz koji može.

Pusti Heaven/Superposition pa pogledaj u GPUz kako se krecu klokovi

Ovde klok pada i ispod 1600 MHz, base klok za RTX 3090 je 1395 MHz, tako da je i dalje normalno za takav tip testa.

Jašta,većina karti neće postici max boost klok na tim testovima.
A i taj test je u trajanju od 1 min,što se ne može smatrati nekim testom...

Evo gpu-z.

Prilozi

• Screenshot_20230412-054435_OLXba.jpg
    Screenshot_20230412-054435_OLXba.jpg
    578.8 KB · Pregleda: 73
Sad sam na poslu, pogledat cu klip kuci.
Znaci sto se kloka tice ne izgleda nista sumnjivo?
Znaci nemoguce je ustanovit da li je kartica rudarila?
Meni 59°C u Furmarku je sumnjivo nisko za 3090..vama?
I kad dodjem kuci moram da ukapiram kako radi Zelenograd ali pise da se on koristi kod OC kartica i kao test stabilnosti.
Kad sam gledao KrisFix klipove lik je pominjao da na 3090 crkavaju memorijski cipovi usljed pregrejavanja...pa i to me muci.
Nisam na netu uspio naci kakvo je hladjenje istih kako ispod coolera tako i "armor shielda".
Ali cooler je na ovom modelu monstruozno velik trebalo bi da je hladjenje top tier.
Eto jos samo da mi kazete kad i ako odem do lika koja je procedura testiranja sta kako?

Poslednja izmena:
Otvoriš GPUz i HWinfo, pokreneš vulkan memtest i ostaviš da radi 5 min. Gledaš i stabilnost u perf GB/s dok su sve pozadinske app ugašene (osim HWinfo i GPUz). Kad se test završi pogledaš max frekvencije i temperature gpu/vram
Isto ponoviš sa Superposition/Heaven

Moguće da je stavljen prerađeni bios zbog rudarenja, izgubi se koji % ali poveća životni vek kartice. Ali sto kaže kolega @danilo989 u furmark neće postići maksimalni broj mhz koji može.
Kako se to moze proveriti?
Otvoriš GPUz i HWinfo, pokreneš vulkan memtest i ostaviš da radi 5 min. Gledaš i stabilnost u perf GB/s dok su sve pozadinske app ugašene (osim HWinfo i GPUz). Kad se test završi pogledaš max frekvencije i temperature gpu/vram
Isto ponoviš sa Superposition/Heaven
Okej, ali koje vrednosti treba da dobijem za ovaj model?

Kako se to moze proveriti
Pusti se na primer unigine heaven ili superposition. Tu će za izgura sigurno neki max mhz sto kartica može. U ovom testu kartica ide od 1935-1730mzh. Normalno je da će ovde oboriti mhz zbog grejanja ali neće raditi tipa na 1200mhz. U testu na 1080p extreme dobije 12155 sto je normalan rezultat za nju, u slučaju da ima bios za majnovanje dobiće niži sigurno.

Bitnije je da nema oscilacija u GB/s više od 5-10GB/s
Pogledaš max theoretical memory bandwidth u GPUz (936.3 GB/s) i uzmeš otprilike 80% za read i 60% za write da treba da bude

Jednostavno mora da ode da proba, da vidi na licu mesta sve sto smo naveli. Slanje na slepo se ne isplati.

Nisam odg na tvoj post ako si tako mislio :)
Za superposition imaš bazu podataka za rezultate na njihovom sajtu pa uporedi npr 1080p extreme
Samo imaj u vidu da je većina tih kartica u bazi OCovana

^ nisam ni mislio, pogleda nekoliko snimaka sa YT od heaven, superposition…. I uporedi

Ok hvala svima.
On meni rece moze online da probamo karticu.
Da znaci niposto ne pristajem na to, nego samo licno uz vrtenje testova sto ste naveli?
Meni se zaista ne putuje 180 km..ali opet nije malo novca...

^ na tebi je da li ti se isplati ići po grafiku i za koju cenu. Ja da uzimam a nisu male pare uvek lično odem i odradim testove.

Nazad
Vrh Dno