Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa



Flop or Hit? :D pogotovo za cenu povlascenu 064S...konkurent mu je, pa rekao bih Breville Smart Grinder Pro


Premišljao sam se par nedelja i ipak pledge-ovao.
Mlin mi odgovara više od većine u ponudi.
Videćemo kako će proći. Kažu poštarina besplatna.
Očekujem carina (10%) + porez (20%) + usluga šped oko 420 USD. U najgorem slučaju 450$

Javljam se sredinom maja :)
 
Danas sam primetio da mi na apratu izlazi po koja kap vode na steameru dok traje ekstrakcija samo. Je 'l to normalno za aparat?
Ono sto je interesantno je da sam poceo da koristim screenpuck ( onaj sa alija 1.7mm 150microna). Ranije to nisam primecivao.
Barsetto ba01 aparat je u pitanju.
 
Razmrdaj malo ventil i stegni malo bolje, prestaće. Meni se desi da kapne ponekad, ne opterećujem se, nemoj ni ti.
 
Zaboravim da narucim kafu koju inace pijem i kao prvu pomoc setim se Nisovog Drive caffe-a, odem i kupim kilogram njihove espresso kafe odn. '' caffe Vergnano'' koliko sam razumeo.
Samo cu reci ocaj zivi.
Koristim inace superautomatik. Bacio sam barem 300g kafe kako bi podesio aparat i prosto neće da izbaci kafu kako treba. Ili se aparat zablokira i otkaze, pokaze gresku.
Kafa je inace pregorena, crna, masna. Tako da pretpostavljam da je neki teski krs od kafe. Cak i kada nesto izadje to bude kombinacija jako kiselog i gorkog da se stegne grlo.
 
Ko ima aparat Gaggia viva style treba mi pomoc oko koriscenja aparata. Uzeli smo ga, odradili sve sto je pisalo u uputstvu ali nece da pravi kafu. Samo voda izlazi.
 
Imam problem sa Gaggia Anima. Potrošio sam kafu u zrnu, i pošto na celom Zlatiboru nema da se kupi ista, morao sam uzeti mlevenu espresso kafu. Problem je što ili izbacuje jaaaaako slabu kafu (fazon toliko slabu da je poput nekog čaja), ili izbacuje samo vodu. Ubacio sam kafu u onaj namenski otvor za mlevenu kafu i odabrao mlevenu kafu na aroma strength dugmetu.
 
Zaboravim da narucim kafu koju inace pijem i kao prvu pomoc setim se Nisovog Drive caffe-a, odem i kupim kilogram njihove espresso kafe odn. '' caffe Vergnano'' koliko sam razumeo.
Samo cu reci ocaj zivi.
Koristim inace superautomatik. Bacio sam barem 300g kafe kako bi podesio aparat i prosto neće da izbaci kafu kako treba. Ili se aparat zablokira i otkaze, pokaze gresku.
Kafa je inace pregorena, crna, masna. Tako da pretpostavljam da je neki teski krs od kafe. Cak i kada nesto izadje to bude kombinacija jako kiselog i gorkog da se stegne grlo.
Zanimljivo. Mozda je ova nova "sarza" drugacija.

Pre par meseci sam potrosio 2kg "Drive" kafe i bio zadovoljan. Prilicno nezahtevna za pripremu. Srednje tamno przena, pomalo "dimnih" nota (ne previse izrazenih), uz solidno telo i jacinu.

Spremana je u Delonghi ESAM-2800 i 2200 (stari i novi tip termobloka) razmera 10.5g/30g (ulaz/izlaz), ekstrakcija oko 25s.

Imam problem sa Gaggia Anima. Potrošio sam kafu u zrnu, i pošto na celom Zlatiboru nema da se kupi ista, morao sam uzeti mlevenu espresso kafu. Problem je što ili izbacuje jaaaaako slabu kafu (fazon toliko slabu da je poput nekog čaja), ili izbacuje samo vodu. Ubacio sam kafu u onaj namenski otvor za mlevenu kafu i odabrao mlevenu kafu na aroma strength dugmetu.

Mogao bi da probas da ubacis malo vise mlevene kafe od standardnog dozera, npr. do 12g - ne bi trebalo da zagusi nista, narocito ako kafa nije previse sitno mlevena. To bi donelo malo jacu aromu.
 
Zanimljivo. Mozda je ova nova "sarza" drugacija.

Pre par meseci sam potrosio 2kg "Drive" kafe i bio zadovoljan. Prilicno nezahtevna za pripremu. Srednje tamno przena, pomalo "dimnih" nota (ne previse izrazenih), uz solidno telo i jacinu.

Spremana je u Delonghi ESAM-2800 i 2200 (stari i novi tip termobloka) razmera 10.5g/30g (ulaz/izlaz), ekstrakcija oko 25s.
Fora je sto je rodjak na istom apratu kao mom DeLonghi Ecam
Zanimljivo. Mozda je ova nova "sarza" drugacija.

Pre par meseci sam potrosio 2kg "Drive" kafe i bio zadovoljan. Prilicno nezahtevna za pripremu. Srednje tamno przena, pomalo "dimnih" nota (ne previse izrazenih), uz solidno telo i jacinu.

Spremana je u Delonghi ESAM-2800 i 2200 (stari i novi tip termobloka) razmera 10.5g/30g (ulaz/izlaz), ekstrakcija oko 25s.
Rodjak koji koristi isti aparat kao i ja, tacnije Delonghi Autentica ETAM 29.510 koristio je prethodih meseci samo nju i bio je bas zadovoljan i bez ikakvih problema nastelovao aparat. Kupio je posle mene nekoliko dana i njemu se javlja isti problem. Moze se onda desiti da je naisla takva tura eto, ali mi je skroz pokvarila utisak.
 
Razmisljam da zamenim nespresso aparat nekim automatskim espresso aparatom. Mislim na automatski deo za pravljenje espressa, a onaj deo za mleko da bude manuelni. Cini mi se takva kombinacija jednostavnija za ciscenje, prave se 2-3 kafe dnevno u proseku. Za oko mi je zapao DELONGHI Magnifica Start ECAM220.22, u radnji na G je sad na popustu 39k, pa me zanima da li je to okej cena i uoposte da li je ovaj aparat dobar izbor za ovu upotrebu i ovaj cenovni rang. U sustini najcesce bi se pio cappuccino ili tako neke kombinacije sa mlekom.
 
RSD 642.11 | Built-in battery charging Electronic Scale Built-in Auto Timer Pour Over Espresso Smart Coffee Scale Kitchen Scales 3kg 0.1g

Ja sam ovu uzeo, ima tajmer i štopericu. Radi posao, vodootporna. Navodno i termo otporna, ali nisam testirao ništa toplije od šoljice.
Mozes li mi pomoci kako vagu da vratim na factory reset. Danas je pocela da brljavi, tare-uje sama od sebe posle nekih 5sek, buzzer prestao da radi kao i tajmer f-ja?
 
Razmisljam da zamenim nespresso aparat nekim automatskim espresso aparatom. Mislim na automatski deo za pravljenje espressa, a onaj deo za mleko da bude manuelni. Cini mi se takva kombinacija jednostavnija za ciscenje, prave se 2-3 kafe dnevno u proseku. Za oko mi je zapao DELONGHI Magnifica Start ECAM220.22, u radnji na G je sad na popustu 39k, pa me zanima da li je to okej cena i uoposte da li je ovaj aparat dobar izbor za ovu upotrebu i ovaj cenovni rang. U sustini najcesce bi se pio cappuccino ili tako neke kombinacije sa mlekom.
 
Dupli klik na desno dugme rotira između ručnog i pour over tajmera. Posle duplog klika treba jedno dve tri sekunde da izrotira.

Zvuk sam zaboravio kako se pali i gasi, možda dugo držanje desnog dugmeta.
 
Dupli klik na desno dugme rotira između ručnog i pour over tajmera. Posle duplog klika treba jedno dve tri sekunde da izrotira.

Zvuk sam zaboravio kako se pali i gasi, možda dugo držanje desnog dugmeta.
Hvala. Sve se vratilo u normalu posle prelaska iz rucnog/pour over moda.
Nije mi jasno sta se desilo, ali sada radi kako treba.
 
2032 din mi naplatise dadzbine za c3 mlin. 603.62 carina + 1327.97 pdv. plus 100 din otvaranje paketa.
Izgleda da je kinez ostavio racun, posto su za osnovicu uzeli $56.12, tacno onoliko koliko sam platio mlin, sa $1 kuponom. BG carina.
Tacno 4 nedelje od oprucivanja sa aliE. Mozda ce nekom znaciti ove informacije.
 

Prilozi

  • IMG_20230406_113509.jpg
    IMG_20230406_113509.jpg
    173.7 KB · Pregleda: 58
Toliko su i meni naplatili. U paru. Tako da to ti je to 😄
 
Razmrdaj malo ventil i stegni malo bolje, prestaće. Meni se desi da kapne ponekad, ne opterećujem se, nemoj ni ti.
Mislio sam da sam resio problem ali izgleda da nisam. Primetio sam da kada sitnije meljem, voda na steamer-u izlazi vise ( kaplje ali se nakupi dok traje ekstarakcija, ide kap po kap jedna za drugom). Kao da na steamer-u izlazi visak vode ili se oslobadja pritisak na taj nacin....pojma nemam.
Kada je krupnije mlevenje, desi se da ne kaplje ni malo na steamer-u.
 
Razmisljam da zamenim nespresso aparat nekim automatskim espresso aparatom. Mislim na automatski deo za pravljenje espressa, a onaj deo za mleko da bude manuelni. Cini mi se takva kombinacija jednostavnija za ciscenje, prave se 2-3 kafe dnevno u proseku. Za oko mi je zapao DELONGHI Magnifica Start ECAM220.22, u radnji na G je sad na popustu 39k, pa me zanima da li je to okej cena i uoposte da li je ovaj aparat dobar izbor za ovu upotrebu i ovaj cenovni rang. U sustini najcesce bi se pio cappuccino ili tako neke kombinacije sa mlekom.
Ja imam nekih pola godine DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.B, maltene isti aparat kao ovaj sto gledas samo je tvoj malo nasminkaniji ali je mehanika ista kaoliko znam.
Ja sam skroz zadovoljan, lagan za odrzavanje, pravi lepu kafu, mozes da napravis fino i mlecne kafe, capucino, late i sl. ako se malo potrudis moze i late art da se radi :)
Sve u svemu dobra kupovina za full automatik, i ta cena je realana posto su kod nas obicno nabudzene cene do besvesti.
 
Da video sam da je tako nesto i na KP-u. Narucen je aparat svakako, stize danas ili u ponedeljak, hvala za utiske :)
 
Posle par dana koriscenja c3 mlina samo da dam moja opazanja.
Malo je reci da sam odusevljen i da vise po kaficima necu piti kafu :)
Ovo je potpuno nova dimenzija u odnosu na sito pod pritiskom i mlevenu kafu. Espreso je punog ukusa, jake kreme.
Pak ispada sam svaki put, nema supe u kasici.
Jos nisam odradio 9bar mod na GCP iako mi je stigla opruga. Hocu neko vreme ovako da koristim pa da vidim primecuje li se razlika. A verujem da se primecuje.
Jedino gde ne vidim razliku je sa ili bez ove mrezice od 200 mikrona sa shadesofcofee. Ekstrakcija mi je identicna. Moguce da ce biti primetna razlika kad se uradi spring mod.

Da li bi se mogla dobiti bar priblizno kvalitetna kafa na gaggia aparatima koji imaju 53mm kasiku, poput viva i granstyle ako se ona plasticna kasika pod pritiskom zameni za kasiku sa linka, naravno uz koriscenje c3 mlina?

 
Nemaš razlike sa skrinom i bez jer ti je i dalje presurizovan portafilter. Naravno da će biti razlike sa tom kašikom, to je tek igranje pravo i jedini način da dobiješ pravu povratnu informaciju kako si samleo, količinu, tip kafe, itd.

IMG_20230407_170406.jpgIMG_20230407_170428.jpgIMG_20230407_170538.jpg
Kolumbija.

IMG_20230408_100154.jpgIMG_20230408_100202.jpgIMG_20230408_100318.jpg
Brazil.

Žao mi je što su se ućutali svi koji su otišli dosta dalje od nas sa nekim savetom, s obzirom na mogućnosti opreme, kuda dalje?
 
Izbacio sam sito sa jednom tackicom i onaj plasticni deo pa koristim sito koje je doslo uz aparat sa rupicama po celom dnu. Zar to nije bez pritiska i pritisak odredjuje granulacija i tampovanje kafe?

Edit: mozda se nismo razumeli, sa screenom ne vidim razliku na GCP sa C3 mlinom i unpressurized basketom, ne na 53mm aparatu.
 
Dva aparata su u pitanju, nisam ukapirao. Pojma nemam, trebalo bi da bude razlike. Kod mene je ima. Koliko sekundi je ekstrakcija i koja količina kafe u korpi?
 
14 grama na ulazu, nekih 30 sekundi, 55 ml izlaz. Podjednako mi je lepa kafa sa i bez screena. Moguce da ja nemam toliko istancan ukus pa ne primecujem te razlike. Popravice se vremenom. Do skoro sam ispijao nespreso pa je ovo za mene velik skok svakako.
 
To da, kakav nespreso.

Nego meni pravi veliku razliku da skrinom i bez, moram sasvim različito da meljem.
 
Nazad
Vrh Dno