Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 2000e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Sakic94

Zapažen
Učlanjen(a)
31.03.2023
Poena
11
Pozdrav, potrebna mi je pomoć jer se ne razumem prevuše u računarske komponente. Bavim se arhitekturom i potreban mi je dobar računar jer laptip nakon 8 godina ne može više da povuče kako treba. :D
Sastavila sam konfiguraciju na osnovu konfiguracija prijatelja i istraživanja, ali nisam sigurna da li je to sve kompatibilno.

1. procesor: Intel core i7-13700K, 2,56gGHz
2. grafička kartica: Asus Dual GeForce RTX 3060Ti - 08G-V2, 8GB
3. ram memorija: Kingston Fury Renegade, DDR4, 64Gb, 3600MHz, CL18
4. hard disk: WD Blue WD20EZBX, 3,5'', 2TB, SATA III, 7200RPM, 256Mb
5. SSD: Kingston Fury 1TB Renegade M.2 PCle M.2 2280 SFYRSK/1000G
6. matična ploča: ASUS TUF GAMING B660M PLUS D4
7. kućište: NZXT H7 black ( možda i onaj FLOW model)
8. napajanje: collermaster MWE bronze 750W ILI
deepcool DQ750st 750W
9. kuler: za njega nisam sigurna šta je najbolje za procesor koji sam izabrala.

Bavis se arhitekturom ili studiras ? Ako si arhitekta znas u kojim programima radis i koji ti trebaju za posao.
Najbolje bi bilo da napises koliki ti je budzet i sta od programa intenzivno koristis.
Predlog nije los , ali ima par cudnih detalja .. kuciste od 250 E .. zasto? I napajanja jeftina i ne bas za profesionalnu uptrebu

Bavim se arhitekturom. Napisala sam oko 2000e. Koristim AutoCAd - mada on lepo radi i sada, ArchiCad, Lumion, Revit, a planiram i 3dmax.
Za napajanje nisam bila sigurna pa sam napisala koja su se meni učinila okej. A što se tiče kućišta to se uvek može smanjiti, mada mi se taj dopada i estetski, a i pročitala sam recenzije da ga hvale.

Ako ti se sviđa H7, uzmi Flow verziju zbog boljeg protoka vazduha. Dobro kućište, pogotovo za vodeno hlađenje, ali košta malo više...može da se nađe i neko jeftinije ako nemaš poverenja u vodeno hlađenje pa se odlučiš za vazdušno.

Kad smo kod hlađenja, ja bih uzeo Arctic Liquid Freezer od 280mm ili 360mm. Procesor će biti dobro upošljen i grejaće se...
Vazdušna alternativa: Deepcool AG620, recimo.

Za napajanje: Asus Strix 750W, na primer. Košta više od navedenih ali je i bolje, a važna je komponenta.

Moje izvinjenje za budzet :cool:
Ako baziras sistem na I7 13700 ( nema potrebe K varijantom - neces se baviti overklokovanjem)
Maticna ploca MSI MAG B660
Memorija Kingston bilo koji KIT 2 x 32GB .. brzina kod tebe nije bitna od 3200 pa na gore sta budes nasla
Grafika nemoj da eksperimentises sa GPU bez 10 GB ( Revit i Lumion vole graficku memoriju)
Znaci nesto od RTX 3080 pa nagore
SSD Kingston KC 3000 1 ili 2 TB za sistem i neki sporiji HDD Seagate Iron Wolf 2TB ili veci , cisto za storage - veliki su fajlovi
Kuciste : Fractal Design Meshify 2 Compact / moze i tvoj izbor, samo je skuplji
Napajanje - obzirom na grafiku min 750W , sto rece kolega nema mnogo izbora i ASUS je ok

Po meni nema potrebe ici jace od RTX 3060, em je GPU dovoljno jak za vecinu poslova koje ti treba, em ima vise VRAMa od 3060Ti i na gore, sve dok ne dodjes do RTX 3080 12GB koji se tesko nalazi i prelazi budzet.

Imaj u vidu da se B660 ploce moraju azurirati na BIOS verziju koja podrzava 13-tu generaciju procesora, na nekima mora da se stavi procesor 12-te generacije pa se odradi azuriranje a neke imaju BIOS flashback.

Za CAD ti i ne treba grafika hahhaha, ali za Lumion i Revit treba idealno QUADRO , TESLA etc
Moja greska , imam danas problem sa cenama /budzetom 😇
Tako da ukoliko je budzet striktan ... poslusaj savet kolege i 3060 za sada
ili naci neku 3080/3080Ti polovnu sa duzom garancijom - pisanom

Ako ti se sviđa H7, uzmi Flow verziju zbog boljeg protoka vazduha. Dobro kućište, pogotovo za vodeno hlađenje, ali košta malo više...može da se nađe i neko jeftinije ako nemaš poverenja u vodeno hlađenje pa se odlučiš za vazdušno.

Kad smo kod hlađenja, ja bih uzeo Arctic Liquid Freezer od 280mm ili 360mm. Procesor će biti dobro upošljen i grejaće se...
Vazdušna alternativa: Deepcool AG620, recimo.

Za napajanje: Asus Strix 750W, na primer. Košta više od navedenih ali je i bolje, a važna je komponenta.
Nisam istraživala u čemu je razlika između vodenog i vazdušnog hlađenja?
Po meni nema potrebe ici jace od RTX 3060, em je GPU dovoljno jak za vecinu poslova koje ti treba, em ima vise VRAMa od 3060Ti i na gore, sve dok ne dodjes do RTX 3080 12GB koji se tesko nalazi i prelazi budzet.

Imaj u vidu da se B660 ploce moraju azurirati na BIOS verziju koja podrzava 13-tu generaciju procesora, na nekima mora da se stavi procesor 12-te generacije pa se odradi azuriranje a neke imaju BIOS flashback.
Znači pametnije mi je da uzmem RTX 3060 od 12GB nego ovu RTX3060Ti?
A koje matične ploče podržavaju procesore 13. generacije? I da li to ažuriranje komplikovano za odraditi?
Moje izvinjenje za budzet :cool:
Ako baziras sistem na I7 13700 ( nema potrebe K varijantom - neces se baviti overklokovanjem)
Maticna ploca MSI MAG B660
Memorija Kingston bilo koji KIT 2 x 32GB .. brzina kod tebe nije bitna od 3200 pa na gore sta budes nasla
Grafika nemoj da eksperimentises sa GPU bez 10 GB ( Revit i Lumion vole graficku memoriju)
Znaci nesto od RTX 3080 pa nagore
SSD Kingston KC 3000 1 ili 2 TB za sistem i neki sporiji HDD Seagate Iron Wolf 2TB ili veci , cisto za storage - veliki su fajlovi
Kuciste : Fractal Design Meshify 2 Compact / moze i tvoj izbor, samo je skuplji
Napajanje - obzirom na grafiku min 750W , sto rece kolega nema mnogo izbora i ASUS je ok
Nema veze, dešava se da se predvidi. :D
K verziju sam izabrala, mada ne znam koliko je bitno, jer ima integrisanu grafičku i ne dolazi čini mi se kuler uz nju. Mada možda sam ja našla neku verziju i7 13700 uz koju ide kuler i nema integrisana grafička. :D
Baš sam pogledala dizajn ovog kućišta i dopada mi se, isto je jednostavno i po mom ukusu. Razmisliću i o njemu. :D

Nisam istraživala u čemu je razlika između vodenog i vazdušnog hlađenja?

Znači pametnije mi je da uzmem RTX 3060 od 12GB nego ovu RTX3060Ti?
A koje matične ploče podržavaju procesore 13. generacije? I da li to ažuriranje komplikovano za odraditi?

Nema veze, dešava se da se predvidi. :D
K verziju sam izabrala, mada ne znam koliko je bitno, jer ima integrisanu grafičku i ne dolazi čini mi se kuler uz nju. Mada možda sam ja našla neku verziju i7 13700 uz koju ide kuler i nema integrisana grafička. :D
Baš sam pogledala dizajn ovog kućišta i dopada mi se, isto je jednostavno i po mom ukusu. Razmisliću i o njemu. :D
Vodeno hladjenje generalno daje dosta nize temperature u toku opterecenja, ali ima pumpu koja moze da bude bucna i pokvari se, a postoji i mali rizik od curenja vode unutar kompa.

3060 12GB vs 3060Ti 8GB: ako aplikacija u kojoj radis zahteva vise od 8GB VRAMa onda ce 3060 biti dosta brza, a ako aplikacija ne trosi toliko VRAMa a zahteva jaci graficki cip onda je 3060Ti samo za nijansu bolja.

Ploce sa B760 cipsetom podrzavaju 13tu generaciju odmah, bez ikakvog azuriranja BIOSa. B660 ploce vec mozda i ne podrzavaju, zavisi koliko je "sveze" dobavljena ploca u radnji posto je u fabrikama azuriraju posle odredjenog perioda. Flesovanje novog BIOSa moze biti problematicno ako ploca ne podrzava BIOS flashback koji dozvoljava azuriranje BIOSa i bez ugradjenog procesora. Ako nema BIOS flashback, onda mora da se prvo stavi stariji procesor, azurira BIOS pa onda se stavi novi procesor.

Verzije procesora sa "-F" na kraju nemaju integrisanu grafiku i ne mogu da se overclockuju, verzije bez ikakvog slova ne mogu da se overclockuju ali imaju grafiku, "-K" moze OC i ima grafiku a "-KF" moze OC i nema grafiku.

Poslednja izmena:
Vodeno hladjenje generalno daje dosta nize temperature u toku opterecenja, ali ima pumpu koja moze da bude bucna i pokvari se, a postoji i mali rizik od curenja vode unutar kompa.

3060 12GB vs 3060Ti 8GB: ako aplikacija u kojoj radis zahteva vise od 8GB VRAMa onda ce 3060 biti dosta brza, a ako aplikacija ne trosi toliko VRAMa a zahteva jaci graficki cip onda je 3060Ti samo za nijansu bolja.

Ploce sa B760 cipsetom podrzavaju 13tu generaciju odmah, bez ikakvog azuriranja BIOSa. B660 ploce vec mozda i ne podrzavaju, zavisi koliko je "sveze" dobavljena ploca u radnji posto je u fabrikama azuriraju posle odredjenog perioda. Flesovanje novog BIOSa moze biti problematicno ako ploca ne podrzava BIOS flashback koji dozvoljava azuriranje BIOSa i bez ugradjenog procesora. Ako nema BIOS flashback, onda mora da se prvo stavi stariji procesor, azurira BIOS pa onda se stavi novi procesor.

Verzije procesora sa "-F" na kraju nemaju integrisanu grafiku i ne mogu da se overclockuju, verzije bez ikakvog slova ne mogu da se overclockuju ali imaju grafiku, "-K" moze OC i ima grafiku a "-KF" moze OC i nema grafiku.
Hvala puno na detaljnom odgovoru! :)
Pogledaću programe koje koristim detaljnije pa ću tako odlučiti.
A što se tiče matične onda mi je možda pametnije da uložim više novca u matičnu B760.
A baš sam zagledala razliku između ta procesora sa i bez K i pisalo mi da ta bez nema grafiku, ali ko zna šta sam videla jer sam se sludela od komponenti. :D

Znaci procesori F i KF - NEMAJU grafiku
... a preporuka za ploce :
ASUS ROG STRIX B760 A Gaming D4
MSI MAG B760 TOMAHAWK .. moj favorit
Da ponovim uzmi u obzir AMD RX 6800 ili 6800XT obe su sa 16 GB RAM-a, a dosta su jeftinije od NVidie

Vrh Dno