Šta je novo?

Juta zabranila društvene mreže tinejdžerima

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
59,303
Poena
1,385
Tinejdzeri.jpg


Juta zabranila društvene mreže tinejdžerima​


Guverner Jute potpisao je zakon koji traži da roditelji daju eksplicitnu dozvolu deci ispod 18 godina za društvene mreže kao što su TikTok, Instagram i Facebook

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-i-servisi/juta-zabranila-drustvene-mreze-tinejdzerima/
 
Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.
 
Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.
Baš bi me zanimalo da malo obrazložiš ovu tvrdnju (pod uslovom ako si roditelj, jer se ne tvoj stav ne računa ako nisi)...

Evo ja kao roditelj, svim silama se trudim da dete držim što dalje ne od pojedinih mreža već i od telefona, ali realno je ne mogu zatvoriti i izolovati od sveta i trendova (ma koliko za neke mislim da su loši).
 
Upotreba i zloupotreba nisu isto, da se razumemo. Da, kao roditelj znam sve izazove ali isto tako vaspitanje je osnova svega. Sin ima 11 godina i koristi snapchat, youtube, viber, tik tok. Facebook nema, kao ni mobilni telefon, samo tablet. Deca treba da znaju sta je ok a sta pogresno. Danas roditelji vaspitavaju decu tako sto im gurnu mobilni u ruke, da budu mirni i ne zapitkuju previse, sto je preduslov za katastrofu.
 
Možda kod njih, ali nije prvi u svetu i tamo gde je to u primeni, klinci se u velikom broju podvrgavaju falsifikovanju dokumentacije, što dovoljno govori o tome koliko zapravo žele da koriste društvene mreže. Ima i slučajeva gde algoritam punoletne osobe okarakteriše kao maloletne zbog mladolikog izgleda pa je preporuka potvrditi identitet kada se ukaže prilika.
 
Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.

Ne bih se složio sa tim. Moja ćerkica je odrasla uz muziku 80 tih, jer samo to sluša na TV u od malena, kao radio. Već oko sedmog osmog razreda, "društvo" počinje da je izopštava kao čudnu, jer ne zna ko je Rasta. Tako su sigurno i deca, koja nemaju društvene mreže, vanzemaljci i čudaci.
 
Moje dete zna da je Rasta smece, ne sekira se oko toga, objasnite deci sta je sta i imenujte ih pravim imenom, svaki dan.
 
Američke države su poznate po nebuloznim zakonima (link). To ne znači da je i ovaj takav, ali je blizu. Društvene mreže su došle u poziciju da se više ne mogu "zabraniti".

Evo jedan blesav zakon iz Jute (samo u Solt lejk sitiju doduše):
Salt Lake City: No one may walk down the street carrying a paper bag containing a violin.
 
Nazad
Vrh Dno