Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za soundbar

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Mare011

Cenjen
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poena
180
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samaung A52s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec duze vreme gledam soundbarove ali nikako da se odlucim za neki, pa ako neko moze da preporuci nesto do 250eur?

Znam da ne treba da ocekujem neki vau zvuk ali uglavnom ce se korisiti za filmove mrzi me da ravlacim kablove po celom stanu za 5.1 sistem i bitno mi je da ima hdmi arc da mogu sa daljinskim od tv da kontorlisem soundbar

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Rešenje
Vredi li Samsung HW-B440 uzeti za 130€? trenutno je snižen na nemačkom amazonu, imam mogućnost da mi donesu, verovatno je to ustvari HW-B450 ali nisam siguran, pošto je model kao za nemačko tržište.
Ne mogu da se protegnem više, nažalost, a spram VOXovih zvučnika od 3W ovo će mi biti simfonijski orkestar
Kupio sam Samsung B650 i to je prvi soundbar koji sam kupio a i poslednji.
Znam da je ovo ulazni model ali sam vise ocekivao. Ne znam kakvi su skuplji modeli ali za ove pare može da se uzme pristojan stereo koji je za ovo s….. avion.

Jednostavno taj sistem nema širinu, sav zvuk dolazi od napred, moram da sednem na metar od njega da bi jasno čuo levi i desni kanal.
Sve je tu ok, zvuk je čist bez distorzije, dijalozi dobri ali kao sto sam rekao taj sistem nema širinu, možeš ti njega da pojačaš da napraviš buku, da se us…. u nekom horor filmu ali to nije to. Puno je tu procesiranja a malo zvuka.

Na stereo sistemu sa mission m35 zvucnicima i Marantz pojačalom ja se nalazim u centru zbivanja. Kad neko zvoni, ili otvori vrata da li je to levo ili desno ja bukvalno okrenem glavu, ili ako neki auto ide na tebe ti se sklanjaš.
I to nema potrebe da pojačavaš da ceo kvart oko tebe čuje šta gledaš. Imaš i širinu i dubinu i lepo možeš da osetiš odakle zvuk dolazi.

Stereo ili sounbar za ove pare, stereo.

Pogresno si postavio ocekivanja - i od klase soundbar-a i od soundbar-a uopste.
A i neki ovde loze masu kako za 250 evra dobijes sve sto ti treba od zvuka 🙃

Q990B vredi 4 puta vecu cenu u odnosu na B650 - bez ikakve diskusije.
Sa njim ces imati i mnogo siru zvucnu sliku - daleko vise zbog zadnjih zvucnika nego zbog 77 simuliranih kanala na samom soundbar-u koji su 99.99% marketing. Nista od tih "simulacija" i "emulacija" zadnjih kanala ne radi skoro nikako - pa ni na najskupljim soundbar-ovima poput Sennheiser Ambeo (Plus / Max), B&O...

Kao sto napisah, B650 koristim za komp - gde su mi usi na 70 cm od soundbar-a. Tu radi sjajno.

Poslednja izmena:
Pa nisam siguran baš da za cifru od nekih 250 E može da se kupi neki dobar stereo sistem...
Druga stvar je što stereo sistem zahteva više prostora,a to mnogima ne odgovara pa se kao Solomonsko rešenje kupuju sounbar-ovi
@ preteče me Delija

Stereo ili sounbar za ove pare, stereo.
Polovan, tinejdzer u najmanju ruku - jer novo za tu cifru nema ni u ludilu.

Soundbar je kompromis - cene, velicine, funkcionalnosti. Sto bolji i skuplji - manje kompromisa, ali i dalje za iole ozbiljnije slusanje stereo muzike nema sta da trazi.

Poslednja izmena:
Q990B vredi 4 puta vecu cenu u odnosu na B650 - bez ikakve diskusije.
Sa njim ces imati i mnogo siru zvucnu sliku - daleko vise zbog zadnjih zvucnika nego zbog 77 simuliranih kanala na samom soundbar-u koji su 99.99% marketing.
S obzirom na to da na b650 mogu da se prikače zadnji zvučnici poput 9100s, ima li smisla ići na tu opciju? Vrede li dodatnih 200e?

S obzirom na to da na b650 mogu da se prikače zadnji zvučnici poput 9100s, ima li smisla ići na tu opciju? Vrede li dodatnih 200e?
Ja sam skoro gledao novija 9200 serija je 110$ na američkom amazon, to je ok kupovina ako ima neko da ti donese, nije pakovanje glomazno. Novija nema ni onaj wifi transmiter kao 9100 serija veća je sve u samim kutijama. Imaj u vidu da to nisu bežične kutije, pored napajanja za jednu od kutija, imaćeš i audio kabal koji ide između njih. Ono što sam ja istražio, nije loša kupovna, ako ništa onda zbog filmova, što se tiče muzike ništa specijalno .

Od sistema 3.1 sam očekivao makar levi, desni i centralni kanal na 2m od njega pa makar i viritualno a dobio sve na gomili. Voofer je ok, makar ne brunda kao 20 godina stari Genius wood 5,1 ali i taj Genius je za bolji za filmove od ovog plastikanera.
Klasično bacanje para pa makar i 250 evra. Mogu da stave i 20 zvučnika od 2cm u njega, ****** je ******.
Zato i kažem, bolje kupiti stereo tinejdžera i dobićeš bolju zvučnu sliku i u filmovima od ovih kvazi 3-5.1 sistema sve u jednom.
Ali ”mi” volimo da nam se tresu prozori i da tutnji pod nogama.

Hajde slikaj sobu/deo sobe gde se nalazi soundbar - posto kod mene nije bas tako tragicno kako pricas kad se udaljim od B650 koji stoji na PC stolu.

Poredjenje sa tim Mission i pogotovo Genius zvucnicima je vrlo sumnjivo. Genius je totalni krs, a i Mission nije bas nista posebno.

Poslednja izmena:
Kolika je daljjna do tv-a? To je daleko i za gledanje, a kamoli zvuk i soundbar tog kalibra bez surrounda.

Poslednja izmena:
Upravo to htedoh da pitam.

Fino ima prostora slobodnog oko soundbar-a (mada je malo nisko), ali sa slike deluje da se prilicno daleko od TV-a sedi. Mozda slika i vara.
Sirinu koju bi ti dali stereo zvucnici razmaknuti 3+ m jedan od drugog - naravno da ne mozes da ocekujes od malog soundbar-a bez zadnjih zvucnika.

Sony 65 inča. Sedim na 2.5 metara od tv-a.
Problem je i kad sednem na 1.5m od tv, čuje se kad nešto ide sa leve na desnu stranu i obrnuto ali je to jako slabo I bas moram da se udubim.
Kada pustim neki demo čuje se lepo levi, desni i centralni kanal ali mi je sve nekako tanko sem centralnog koji je nekako dominantan.
U filmovima je sve nekako booom, opet kažem sem tog centralnog gde su dijalozi odlični i vufera koji je ok ne postoji levo i desno. To su ripovi od 80g probao i 7.1 DTS i TrueHD 7.1 Atmos tanko mi je ovo, pune oni prostor ok ali fali tu meni jasni levi i desni kanali. Malo je bolje kada uključim na soundbaru DTS virtual-x za filmove.
Ovo ide na prodaju vraća se stereo.

Probaj cisto zezancije radi da smanjis centralni kanal.

Mada, za sirinu / velicinu scene ce ti trebati neki jaci soundbar. Ovo je ipak bazna varijanta, a to je generalno osnovna boljka soundbar-ova iz nize klase.

Od varijanti bez zadnjih zvucnika to dobro radi recimo Sonos Arc.

Kod mene 65" tv na 2,2m sa Sonos Arc i dva Sonos one rear surround zvučnika ubija na pola😁. Imao sam pre ovog Yamahu yas 108 i ok je za ovoliku sobu što se tiče filmova, mada je Arc+2 surround druga dimenzija ali i dosta skuplje.

Nije poenta u "ubijanju" glasnocom, vec u kvalitetu.

Moja dva SVS SB16-Ultra sub-a su 2x 1500W RMS. Naravno da ih ne "odvrcem" ni blizu do "pola".

Ne mogu da znam dok ne cujem, ali po mom iskustvu sub u cosku nije najbolja ideja ako je cilj kvalitet, a ne kvantitet.

Nije poenta u "ubijanju" glasnocom, vec u kvalitetu.

Moja dva SVS SB16-Ultra sub-a su 2x 1500W RMS. Naravno da ih ne "odvrcem" ni blizu do "pola".
Nisam ni mislio izričito na glasnoću. Ubija kvalitetom i glasnoćom i to na pola. I za muziku je sasvim fino i meni dovoljno.

Sta mislite kod mene? Malo je zavucen sub.
Malo si daleko🤣 ili je do kamere. Ovde treba 83" minimum ili još bolje ust projektor 120+".

Ne mogu da znam dok ne cujem, ali po mom iskustvu sub u cosku nije najbolja ideja ako je cilj kvalitet, a ne kvantitet.
Sta znam u nekim pesmama kao da fali basa ali kada pustim na primer corona pesma vvs mozak razvaljuje papiri lete sa stola.Sub mi je u aplikaciji na +3. Ili je tu stvar o preciznosti,(ili losa pozicija sub-a)ja sam verovatno navikao na logiteck 2.1 koji je brujao na svakoj pesmi.

Hhh 🙂 65"ica gleda se sa nekih 3.8-4m prvo sam izvrsio samoubistvo sa 55" pa prodao tv i uzeo 65 😁.
Baš na kameri izgleda majušno a idealan zid za projektor. Ili 98" neki mini led kad se bubreg izvadi🤣

Kvalitetan sistem se dobro i razgovetno čuje i na malim jačinama.

@Delija Kad si mi rekao da je malo niže soundbar ja sam malo podigao prednji deo da pravi liniju ka mojoj glavi i malo je bolje.
Smanjio centralni na minimum, ugašen je onaj poboljsivac zvuka centralnog zvucnika, postavljen u mod DTS virtula-x, sada sistem mora da se malo više pojača ali je sad problem u akcionim scenama gde vufer stupa na scenu i budi celu zgradu.

Razmisljam da stavim sub ovde u otvoru za tabure-e da ne bude u cosku a koliko je pametno... Da ne bude razbijanje kamena u bubregu 😁.

Prilozi

• IMG_20230325_134737.jpg
    IMG_20230325_134737.jpg
    172.4 KB · Pregleda: 94
Sub-ovi u soundbar sistemima imaju prilicno visok low-pass filter. Nije dobro da se pozicioniraju daleko od soundbar-a, a pogotovo ne nazad.

Juce ga pokupio. U principu ima. Kod obicnog tv programa vise manje to mi dodje na isto sem cinjenice da je soundbar glasniji. Kad se pusti neki film, recimo preko HBO Max tu se vec moze cuti razlika, u smislu prostiranja zvuka, jer smo od tv-a udaljeni 2m. Nije to nesto spektakularno, sto sam i ocekivao, ali za nase potrebe, ispunio je ocekivanja.

E sad sve zavisi kakva su ti ocekivanja i na sta si navikao, ja ne znam za bolje (niti sam imao bolje zvucnike, niti sam kod nekog imao prilike da cujem neki napredniji sistem) pa je meni za 9500din ovo smislena nadogradnja.

Ovi su specificni sitna loza-navoj.
Gotovi su mi stalci još samo da ušarafim zvučnike. Sjetih se ovoga da si pominjao da je u pitanju specifičan šaraf? Ovaj bravar mi reče klasični M6 ?

Nazad
Vrh Dno