Pa ne znam , ne treba mi 10 jezgra to odma znaci i vise grejanje , 4 je dosta ,
i5-1235U jel se greje?
Шта ће ти то, то је процесор најновије генерације, рекао си да ти играње није приоритет ?
Нема везе колико има језгара и грејање, помешао си.
Процесор када не ради интензиван рад употребљава једно или два језгра. Не користе се увек сва језгра нити то има смисла.
Процесор се греје зависно од тога како је нека фирма направила хлађење. Не могу да кажем овако како си написао јер постоји више лаптопова и више матичних плоча и више модела лаптопова, па све зависи од тога.
Генерално при нормалном раду не греју се пуно, али конструкција лаптопа говори о томе колико ће се угрејати пластика лаптопа, дакле све зависи од произвођача до произвођача и од модела до модела, то се гледа а не сам процесор. Сваки процесор има максималну температуру до 95 степени, неки имају и 105, али то је температура која се реално ретко достиже у свакодневном раду ако је хлађење добро одрађено. Чак и под оптерећењем процесори не иду преко 70 степени ако је добро одрађено хлађење.
U domacim prodavnicama procesori sa i5-1235U skoro 100.000 a na kupujem prodajem nema ispod 70.000 kao da je pozlacen procesor , zato je bolje 2024 uzeti laptop.
Реално тај процесор је инфериоран када се упореди са обичним 5500U Ryzenom. Када се користи више језгара Интел губи, добија једино коме треба за поједине апликације које користе једно или два језгра.
Генреално гледано прецењен процесор.
Није све само у процесору, тј. није најбитнији процесор на лаптопу. Ко купује гејмерске лаптопове узеће нешто скупље и боље, али за нас остале, поред процесора треба проверити количину радне меморије (RAM), квалитет израде, хлађење... Или ко жели да ради пуно и много за тастатуром, онда могу стари половни Thinkpad модели који имају најконфорнију тастатуру. А могу и стари Ideapad модели стари 10 година, они су прављени са изузетно конфорном и удобном тастатуром. И наравно не најмање важно - квалитет екрана.
zato je bolje 2024 uzeti laptop.
Aко мислиш у Србији, онда не знам шта да ти кажем. Квалитет лаптопова је опао, највећа снижења су у иностранству. Овде су цене претеране а и поједини модели се не увозе. Тако да се у пракси своди на то да зависимо да ли се увезао неки модел или не или да ли је увозник зацепио цену или не.
Ја се не бих много надао да ће бити нешто повољно 2024, бојим се да ће тад бити актуелни стари процесори као Zen 3 зато што ће они бити повољнији и имаће нижу стартну цену па ће се више исплатити продавцима да то купују него нове моделе који се слабије продају. јер су скупљи.