Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legion 5 pro sa 3070 i vredi te pare. Govorim o modelima sa 11800h/6800h/5800h. Vrhunska masina.
Ovo je cena za 12700H sa 3070ti.

A cene za 40x0 nisu normalne ali pokušavaju da jašu na talasu novog, za one koji po svaku cenu žele da odmah po izlasku poseduju novu generaciju bez obzira na cenu.

OLED ekran je odlican za creative profesionalce (UX/UI dizajneri, arhitekte i gradjevinci(potencijalno), dizajnere enterijera etc.) jer su reprezentacije boja mnogo verodostojnije te kao takve pruzaju preciznije izvodjenje nekog projekta tog tipa. Downside je srce bateriju kao da je dzabe.
S druge strane, za development, word processing i inzenjerske taskove, neki klasican IPS s dobrim uglovima gledanja iz raja izasao. Trosi manje struje i nemas burn-in.

Neki lik na kp prodaje medion akoya i5 10 generacije za 175 evra bez baterije i ssd-a a ima 0 ocena iz Bujanovca , 356km ima od Beograda do Bujanovca sto znaci u oba pravca oko 700km to treba covek da uzme slobodan dan da bi isao tamo ali opet ne verujem da ce mu neko kupiti. Cudno da ga niko nije ocenio za 2 godine.

Uzeo bi ja i5 10 generacije posto po meni razike izmedju 10 , 11 , 12 i 13 generacije i5 skoro da nema u realnom radu za multimediju , svi imaju 4 jezgra samo neki imaju vise mhz , svi podrzavaju Windows 11 , mada mozda i odlozim kupovinu za 2024 videcu , za sada bez 30.000 dinara nisam nalazio polovne i5 10 generacije a da su ocuvani.

P.S Sad videh da 12 i 13 generacija imaju 10 jezgra , nema sanse ti laptopovi ove godine da se nadju ispod cene , 2024 je vec druga prica , a uvek je u opciji i Ryzen videcemo ne zurim ne igram igrice i slicno.

Poslednja izmena:
Uzeo bi ja i5 10 generacije posto po meni razike izmedju 10 , 11 , 12 i 13 generacije i5 skoro da nema u realnom radu za multimediju , svi imaju 4 jezgra samo neki imaju vise mhz , svi podrzavaju Windows 11 , mada mozda i odlozim kupovinu za 2024 videcu , za sada bez 30.000 dinara nisam nalazio polovne i5 10 generacije a da su ocuvani.

P.S Sad videh da 12 i 13 generacija imaju 10 jezgra , nema sanse ti laptopovi ove godine da se nadju ispod cene , 2024 je vec druga prica , a uvek je u opciji i Ryzen videcemo ne zurim ne igram igrice i slicno.
Aко не журиш, погледај нешто половно са конфорном тастатуром и добрим екраном. Пошто конфорна тастатура и добар екран много коштају јер су упарени са новијим процесором. Ако ти то не значи, можда да провериш нешто половно ?

Mislim da je Josh iskidao sa ovom izjavom:"Laptops are designed to be sold, not used."

Aко не журиш, погледај нешто половно са конфорном тастатуром и добрим екраном. Пошто конфорна тастатура и добар екран много коштају јер су упарени са новијим процесором. Ако ти то не значи, можда да провериш нешто половно ?
Pa ne znam , ne treba mi 10 jezgra to odma znaci i vise grejanje , 4 je dosta ,

i5-1235U jel se greje?​

U domacim prodavnicama procesori sa i5-1235U skoro 100.000 a na kupujem prodajem nema ispod 70.000 kao da je pozlacen procesor , zato je bolje 2024 uzeti laptop.

Kome treba u 2023. nece sigurno cekati 2024 - na stranu to sto niko sa sigurnoscu ne moze da tvrdi da 2024. nece biti ista ili cak losija situacija, tako da resenje bude "onda je bolje 2025. uzeti laptop"...

Imaju 10 jezgara, od čega su 4 velika (brza) jezgra i 6 malih (štedljivih) jezgara. Imam u službenom laptopu i5-12500H sa 4 velika i 8 malih jezgara i u odnosu na prošli sa i5-10400H dosta se manje grije.

Pa ne znam , ne treba mi 10 jezgra to odma znaci i vise grejanje , 4 je dosta ,

i5-1235U jel se greje?​

Шта ће ти то, то је процесор најновије генерације, рекао си да ти играње није приоритет ?
Нема везе колико има језгара и грејање, помешао си.
Процесор када не ради интензиван рад употребљава једно или два језгра. Не користе се увек сва језгра нити то има смисла.
Процесор се греје зависно од тога како је нека фирма направила хлађење. Не могу да кажем овако како си написао јер постоји више лаптопова и више матичних плоча и више модела лаптопова, па све зависи од тога.
Генерално при нормалном раду не греју се пуно, али конструкција лаптопа говори о томе колико ће се угрејати пластика лаптопа, дакле све зависи од произвођача до произвођача и од модела до модела, то се гледа а не сам процесор. Сваки процесор има максималну температуру до 95 степени, неки имају и 105, али то је температура која се реално ретко достиже у свакодневном раду ако је хлађење добро одрађено. Чак и под оптерећењем процесори не иду преко 70 степени ако је добро одрађено хлађење.
U domacim prodavnicama procesori sa i5-1235U skoro 100.000 a na kupujem prodajem nema ispod 70.000 kao da je pozlacen procesor , zato je bolje 2024 uzeti laptop.
Реално тај процесор је инфериоран када се упореди са обичним 5500U Ryzenom. Када се користи више језгара Интел губи, добија једино коме треба за поједине апликације које користе једно или два језгра.
Генреално гледано прецењен процесор.
Није све само у процесору, тј. није најбитнији процесор на лаптопу. Ко купује гејмерске лаптопове узеће нешто скупље и боље, али за нас остале, поред процесора треба проверити количину радне меморије (RAM), квалитет израде, хлађење... Или ко жели да ради пуно и много за тастатуром, онда могу стари половни Thinkpad модели који имају најконфорнију тастатуру. А могу и стари Ideapad модели стари 10 година, они су прављени са изузетно конфорном и удобном тастатуром. И наравно не најмање важно - квалитет екрана.

zato je bolje 2024 uzeti laptop.
Aко мислиш у Србији, онда не знам шта да ти кажем. Квалитет лаптопова је опао, највећа снижења су у иностранству. Овде су цене претеране а и поједини модели се не увозе. Тако да се у пракси своди на то да зависимо да ли се увезао неки модел или не или да ли је увозник зацепио цену или не.
Ја се не бих много надао да ће бити нешто повољно 2024, бојим се да ће тад бити актуелни стари процесори као Zen 3 зато што ће они бити повољнији и имаће нижу стартну цену па ће се више исплатити продавцима да то купују него нове моделе који се слабије продају. јер су скупљи.

Poslednja izmena:

Legion Pro 7i (i9-13900HX & 4080 175W)

Poslednja izmena:
Upravo rešavam neke birokratske prepreke oko isporuke u hotel Legion 5i Pro i nadam se da ću to rešiti sa njima i ubrzo dobiti jedan.

Inače sve cene koje se mogu videti na sajtovima u USA (Amazon, BestBuy, B&H etc.) su bez poreza tako da ovaj Legion umesto $1.399 kako stoji na sajtu u stvari na kraju izađe $1.631 (cena+$142 tax+$71 shipping koji nije besplatan ukoliko na adresu ne isporučuje US Post Office, a moj hotel iz nekog razloga prima pošiljke od privatnih ali ne i od državne firme (!)...

Inače taj fazon da su tamo sve cene i svuda istaknute bez poreza mi već žestoko ide na nerve...
Neplanski završih i ja sličnu konfig (bez ti na grafici)...naletela zaok parice a drug dolazi za 2 nedelje iz usa :)
Inače na sajtu lenova je isti taj na popustu trenutno 1530$ (bez poreza)...taj sam mislio prvo da kupim al iskrslo ovo; jeste renewed ali mi to ne smeta ako radi i uštedim 300$

Prilozi

• Screenshot_20230317_182609_Amazon Shopping.jpg
    Screenshot_20230317_182609_Amazon Shopping.jpg
    103.5 KB · Pregleda: 29
Super si prosao, neka te dugo i dobro sluzi.

Ja sam bio spreman da takodje uzmem neki open box ako bih tu imao neku ustedu, tako da se slazem sa tvojim komentarom.

Super si prosao, neka te dugo i dobro sluzi.

Ja sam bio spreman da takodje uzmem neki open box ako bih tu imao neku ustedu, tako da se slazem sa tvojim komentarom.
Ma znam da si pominjao bio, mada si ti savršeno prošao! Videćemo kad stigne al siguram sam da će da sabija
Edit; a vidim da je b&h opet spustio cenu, sad je 1500$...mogao sam i to uzeti. Ne znam koliko je 3070ti bolji od obične 3070! Kako god...

Poslednja izmena:
Obrni okreni ni zamenski model XMG-a nista drasticno nije bolji...kontam da je 4070 najveci promasaj u celoj seriji! 4060 radi skroz ok posao (u rangu 3070 koliko vidim po nekim recenzijama) tako da verujem da ce najbolje da se prodaje...a ko im i ne zali zna se 4080 ili cak 4090 je njegov!

Kod ovog Bena sam i video na linku sve te akcije i p opuste :D

Izmedju ostalog, mada ne sme da se oslanja samo na njih vec mora da se potrazi i konkretno na sajtu svakog prodavca posto se cene menjaju na dnevnom nivou a nekih ponuda uopste i nema na tom sajtu.

LENOVO - T14s 789,00 €
ili
LENOVO - X1 Carbon 6th 549,00 €

Polovne su mašine, sa stanjem kao novo, bez oštećenja. T14s ima i7 desete generacije, a X1 Carbon 6th isto i7, ali osme generacije. Malo sam istraživao poređenja ova dva modela procesora CPU Intel Core i7-10610U 1,80GHz ima prednost, ali ne preveliku u odnosu na CPU Intel Core i7-8650U 1,90GHz.
T14s-RAM 32 GB, a X1 Carbon 6th-RAM 16 GB, oba imaju ekran 14" i 512 GB NVMe SSD.
Šta je bolji izbor? Kriterijumi su kvalitet izrade i dugotrajnost, brzina u radu, kvalitet ekrana, a namena je kućni uslovi, zamena za desktop.

Poslednja izmena:
Da, nije Thinkpad kao što je nekad bio.

Kakav rad? Je l' ti potrebno 16GB ili 32GB memorije? Mada ja bih za ovaj novac uzeo nešto novo, iako ne može biti iz biznis klase, imaćeš 2-3 godine garancije. Prevelike su ovo cene, mani me thinkpad kvaliteta
Kako ne može, kp pun novih hp elitebook 840 modela 8ma i 9ta gen za 700-800e!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno