Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitaj ovde tacke 6 i 7

Rekao bih da si u pravu, to je ovaj podvuceni deo tacke 7

Edit:

Пошиљке мале вредности (до 70 евра) које грађани добијају од физичких лица из иностранства, ослобођене су СВИХ увозних дажбина (царине и ПДВ-а), само под условом да за поменуту пошиљку НЕ ПОСТОЈИ ОБАВЕЗА ПЛАЋАЊА, дакле, да се не ради о трговини.

Ako se ne varam, formulacija je nešto tipa "nekomercijalne pošiljke do 70€ od fizičkog lica su oslobođene plaćanja carine". To bi možda i moglo da prođe ako poklon šalje neki Petrović iz inostranstva ali da će da poveruju da ti neki Grk šalje poklon malo teže. Inače DHL ne naplaćuje PDV ako nema carine.

Nisi dobro citao.
Na sve posiljke se teoretski placa PDV a iznad 50E i carina.

Jesam dobro čitao, samo me mrzi sad da tražim propis da okačim ovde link ka istom.

70eur ako ti salje fizicko lice
50 ako je to neka firma

edit: to je za carinu, pdv se uvek naplacuje i za nesto vredno 1eur, samo sto nekad nece da se cimaju pa samo proslede posti

Evo nije me mrzelo da ipak potražim, pošto se ovde baš ne barata ispravnim informacijama:

Pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu
Član 6

Domaći i strani državljani, u skladu sa članom 245. tačka 5) Carinskog zakona, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode.
Lica iz stava 1. ovog člana oslobođena su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, koje nisu komercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 70 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
Pošiljka je nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, ako:

1) se radi o povremenim pošiljkama,
2) se pošiljka sastoji od robe namenjene isključivo za ličnu upotrebu korisnika povlastice ili članova njegove porodice, koja po svojoj prirodi i količini ne ukazuje da se radi o komercijalnoj pošiljci,
3) ne postoji bilo kakva obaveza plaćanja primaoca pošiljke.

Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži duvan i duvanske proizvode, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: 50 cigareta, 25 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu), 10 cigara, 50 g duvana za pušenje ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih duvanskih proizvoda.

Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži alkohol i alkoholna pića, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: destilisana i žestoka alkoholna pića sa procentom alkohola većim od 22%, nedenaturisani etil alkohol sa procentom alkohola od 80% i više (1 litar) ili destilisana i žestoka alkoholna pića, aperitivi sa osnovom u vinu ili alkoholom i slična pića sa procentom alkohola ne više od 22%, penušava i likerska vina (1 litar) ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih pića i ostalo vino (1 litar).

Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži parfeme i toaletne vode, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: parfemi do 50 ml ili toaletne vode do 25 ml.

Vrednost pošiljke iz stava 2. ovog člana ne obuhvata iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine.

Roba iz stava 1. ovog člana koja nije deljiva nije obuhvaćena ovom povlasticom.

Oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina ne odnosi se na pošiljke čija je ukupna vrednost veća od vrednosti propisane u stavu 1. ovog člana, kao ni na pošiljke koju domaći i strani državljani primaju od pravnih lica iz inostranstva.

O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina za robu koju korisnik povlastice iz stava 1. ovog člana prima iz inostranstva carinski organ stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji.

Pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode
Član 26

Uvozne dažbine se ne plaćaju na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u skladu sa članom 247. tačka 4) Carinskog zakona.

Pošiljkom male vrednosti, nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se:

1) pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra, u dinarskoj protivvrednosti, osim pošiljaka koje se sastoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda;
2) pisma, razglednice, Brajeva pisma (sekogram), druga privatna korespondencija, javne isprave, trgovačka korespondencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija i druge štampane stvari, koje ne podležu uvoznim dažbinama.

O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz stava 1. ovog člana carinski organ stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji.

Na pošiljke iz člana 6. Uredbe se ne plaća ni PDV, na pošiljke iz člana 26. se plaća.

Ja bih i te kako imao osnov za žalbu ako bi me odrapili, jer mi je fizičko lice kao fizičkom licu poslalo paket vrednosti manje od 70 evra, isključivo za ličnu upotrebu, bez obaveze bilo kakvog plaćanja i fakture u pošiljci i to je prva takva pošijlka koju dobijam od tog lica. Jedino nemam pojma kakve su tarife DHL-a i kakva pravila oni imaju, pa sam to hteo da pitam ovde, al' uzalud, izgleda.

pa ok, ako ti je fizicko lice poslalo, ali mi to nismo znali :)

napisao si:
Naručih nešto iz Grčke, na paketu je napisano da je poklon u vrednosti od 54e i ide DHL-om

KInezi urdno napisu gift pa te ocarine ...
No kad stigne imacemo nove informacije

5-20 dana, zavisi do zauzetosti čitanja i provere paketa.

Задње 3 моје пошиљке су биле оцарињене за 2 до 4 дана, тако да су се убрзали нешто у последње време...

1678717494570.png

Ljudi, sestric ima jedan problem.
Nisam skroz upucen, ali prica ide ovako:
Sestric je dobio, na nekoj nagradnoj igri ( u pitanju je Fnatic gamerska oprema), jednu tastaturu, misa i slusalice.
Fnatic je sve to poslao, kao poklon.
Ta roba vec danima stoji na carini, i ako je sestric posalo i dokument, gde pise, da je sve placeno.
Znaci, valjda DDP, i carina, i transport, znaci sve.
I na papiru pise, da je placeno 100e.
Problem je, sto carinik nece, po recima sestrica, da ''pusti'' taj paket.
Zahteva dokument, da vidi pravu vrednost robe.
Da li je neko duzan, da njemu salje pravu vrednost robe, i ako ta vrednost moze da se vidi, po ovom dokumentu, gde su placene dazbine, u vrednosti od 100e?
On je pisao Fnaticu, ljudi kazu, da su uradili, sve sto je do njih.

Poslednja izmena:
Pa svaka roba ima vrednost bez obzira da li je dobijena na poklon ili kupljena..
Meni je samo jednom DHL pustio paket koji sam dobio isto na poklon, dostavio sam im sve dokaze da nisam nista platio i pustili su a ladno su mogli da traze i spediciju i carinu i PDV, tako da ne moze tu nista sem da vrati paket ili da mu ocarine pa da plati..

A mene zanima jedna druga stvar da li je ko sta porucivao preko obicne poste, konretno Kineske LV***CN, vrednost 167 $ tezina 5 kg tako da ce sigurno na carinu a postarina 58 $, znam da ovi express kuriri DHL i slicni sabiraju cene pa rokaju carinu i PDV na cenu proizvoda + postarine, kakva je situacija sa obicnom carinom nasom jel sabiraju ili samo obracunavaju troskove na predmet ?

^Jesu li tražili da im dostaviš neku papirologiju ili su samo propustili?

Kao adresa dostave je bila navedena kancelarija u kojoj radim, pa su tražili izjavu kancelarije da pošiljka nije namenjena kancelariji, nego predstavlja samo mesto dostave meni kao licu koje tu radi i popunio sam još jedan formular o tome šta je u pošiljci i za koje namene se dostavlja.

Na pošiljke sa alija da li na pošiljki piše vrednost pa odredjuju carinu ili koliko to oni procene. Ovo što ja želim da kupim tamo za malo prelazi 50e tačnije 52e. i pakovanje je malo. U njemu bi bilo android box, tastatura ona mala i miš daljinski.
Sve to ima i na naš kp za 9000 + dostava.

Pa svaka roba ima vrednost bez obzira da li je dobijena na poklon ili kupljena..
Meni je samo jednom DHL pustio paket koji sam dobio isto na poklon, dostavio sam im sve dokaze da nisam nista platio i pustili su a ladno su mogli da traze i spediciju i carinu i PDV, tako da ne moze tu nista sem da vrati paket ili da mu ocarine pa da plati..

A mene zanima jedna druga stvar da li je ko sta porucivao preko obicne poste, konretno Kineske LV***CN, vrednost 167 $ tezina 5 kg tako da ce sigurno na carinu a postarina 58 $, znam da ovi express kuriri DHL i slicni sabiraju cene pa rokaju carinu i PDV na cenu proizvoda + postarine, kakva je situacija sa obicnom carinom nasom jel sabiraju ili samo obracunavaju troskove na predmet ?
Pa fnatic je platio, i carinjenje, i transport, znaci sve.
Pa nece valjda, opet da placa carinu, koja je vec placena

Na pošiljke sa alija da li na pošiljki piše vrednost pa odredjuju carinu ili koliko to oni procene. Ovo što ja želim da kupim tamo za malo prelazi 50e tačnije 52e. i pakovanje je malo. U njemu bi bilo android box, tastatura ona mala i miš daljinski.
Sve to ima i na naš kp za 9000 + dostava.
Koliko procene ako otvore ,ako si na beogradskoj carini mozda i ne pogledaju zbog guzve.
Pa fnatic je platio, i carinjenje, i transport, znaci sve.
Pa nece valjda, opet da placa carinu, koja je vec placena
Kome je platio carinjenje ?

Fnatic je platio troskove nase carine.
Koliko sam ja razumeo, kako mi je sestric rekao, on nema nikakve troskove, ali carinik hoce da zna pravu vrednost te posiljke, i tu trazi neki dokument.
Fnatic je platio 30% vrednosti posiljke, i to je oko 100e.
Zato ne znam, sta jos treba da se uradi.

Koliko procene ako otvore ,ako si na beogradskoj carini mozda i ne pogledaju zbog guzve.
Gotovo naručih, u pitanju je smart box, naručio sam ga sa osnovnim daljinskim i tako izadje 43e. a tastaturu i miš daljinski kupići posebno, oavako ću biti valjda sigurniji da se provučem bez carine.

Fnatic je platio troskove nase carine.
Koliko sam ja razumeo, kako mi je sestric rekao, on nema nikakve troskove, ali carinik hoce da zna pravu vrednost te posiljke, i tu trazi neki dokument.
Fnatic je platio 30% vrednosti posiljke, i to je oko 100e.
Zato ne znam, sta jos treba da se uradi.
Traži fakturu gde je vrednost po stavkama i da li je vrednost sa njihovim porezom ili ne. To što bi na kraju fakture pisalo za plaćanje 0 ništa ne znači cariniku, plaćene su dažbine od strane pošiljaoca.

Pozdrav.Kakvo je iskustvo članova sa poručivanjem istog proizvoda više puta ali ne u istoj pošiljci .Vrednost proizvoda je oko 100e i upoznat sam sa iznosom plaćanja pdv-a i carine i iznosa.Poslednje 2 pošiljke su završile na carini a pre toga nisu. Poručivao bih ponovo ali da li je to dozvoljeno?Spominje se 5 komada istog proizvoda. Fizičko lice sam i nemam problema sa time što moram da platim pdv i carinu.Postoji li neka baza podataka ili slično?Pozdrav

dozvoljeno je dok te ne uhvate da prodaješ. 5 komada se odnosi najedan paket a ne 5 narudžbina. Naravno da postoji baza podataka za te što su te ocarinili.

Traži fakturu gde je vrednost po stavkama i da li je vrednost sa njihovim porezom ili ne. To što bi na kraju fakture pisalo za plaćanje 0 ništa ne znači cariniku, plaćene su dažbine od strane pošiljaoca.
Tako je.
Traži fakturu na kojoj hoće da vidi:
1. Ko je poslao
2. Kome je poslato
3. Ukupna cifra sa PDV-om
Pa će na osnovu te fakture da vidi da li je plaćen PDV i adekvatan iznos carine.
Kada se pošiljka šalje po paritetu DDP, to je naznačeno na tovarnom listu, ali naš carinik hoće da proveri da li je možda pošiljalac zakinuo državu Srbiju, pa mu treba tačan iznos. Kad to bude dobio, proveriće i ako je iznos okay, pustiće paket. Ako nije, pustiće ga i staviti iznos koji nedostaje, a koji će da plati primalac.

dozvoljeno je dok te ne uhvate da prodaješ. 5 komada se odnosi najedan paket a ne 5 narudžbina. Naravno da postoji baza podataka za te što su te ocarinili.
Odakle ti podatak da je 5 kom. dozvoljeno u jednoj pošiljci? Naručuješ za sopstvene potrebe i količina zavisi od vrste proizvoda, naruči 5 telefona ili 5 jakni pa vidi da li će proći.

@Dragan Gale
Može da bude malo čudno ako u istom danu stigne više istih pošiljki čak i na različite adrese ala baba, deda, strina i da ne spominjem tetku ili komšinicu.

@RingeRaja
Nije baš sve tako, interesuje ga da li je plaćen porez u matičnoj zemlji i zato sam napisao faktura gde se vidi da li je cifra sa porezom ili ne.

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo moze jedno objasnjenje, hteo sam da porucim telefon sa Alia koji je oko 160e sa isporukom u Sloveniju ( da stigne kod mog druga) i da platim prilikom porucivanja onaj PDV ili sta je vec kako ne bi bio predmet carinjenja ,i da prilikom preuzimanja nema dodatnih placanja , ali mi iz ne znam kog razloga to ne dozvoljava

VAT?

to placas ako si u istoj drzavi odakle i kupujes, ako nisi to placas tek kada dodje u drzavu gde stize (njen VAT)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno