Šta je novo?

Xiaomi 13/Pro

Kinezi digli cene, svi redom... Cak i Realme GT3 sa 8+gen1 kazu da ce kostati od 650 dolara, u EU moguce i osetno vise... Magic 5pro 1200e, X90pro 1000+e...
A iP14 pro max vidim da ih ima vec od 1130e na crno, Pixel 7 pro od 690e...
Edit:
Svakako ce padati cene zbog konkurencije, ali ove pocetne su bas velike...

Generalno, Pixel da ima ovlašćeni servis u Srbiji bi bio be 1 za mene.
Kamera mi je br 1 na telefonu, posle procesor i interna memorija 6pro ili 7pro bi bio super alternativa u moru visokih cena.
Smešno u celoj priči je to da ima kvalitet fotografije i video zapisa rame uz rame sa ovim vodecim

Pa ovako meni je pre svega žao što izgleda niko (ili skoro niko) od ljudi koji su na forumu ne prati displej tehnologiju. Vidim da niko ne komentariše to što samsung s23 ultra (koji je po meni prelep telefon ako ne i najlepši trenutno) je zasekao tehnološki napredak samog uređaja sa svih strana. Samsung proizvodi, koristi i prodaje svoje najbolje displeje u tehnološkom smislu pa tako trenutno iphone 14 pro serija koristi m12 display samsungov. Kupuju od samsunga m13 ekran za iphone 15 pro seriju a na svom s23 ultra telefonu recikliraju m11 iz s22 serije. Razlika između ova tri displeja je u obliku i veličini crvenih, zelenih i plavih piksela. Samim tim je razlika i u potrošnji struje istih, u jačini svetlosti ekrana reprodukciji boja itd. Xiaomi za 13 pro (za obicni 13 ne znam) koristi Samsung E6. Njohov najbolji displej koji trenutno bilo koji proizvođač moze da kupi (na M seriju ekrana jedino ekskuzivitet imaju S serija i iphone). Dalje qualcomm ima dve serije ultrasoničnih čitača otiska prsta. Jedna je ona koju koriste galaxy uređaji a druga je ultrasonic max čitač koji se nalazi naprimer u vivo x80 pro i x90 pro plus modelima. E sada ovde je problem taj što je qualcomm izbacio treću generaciju čitača koji koristi S serija ali ta treća generacije nije ugledala svetlost dana ove godine jer se reciklira ultrasonic gen2 iz još s21 serije. Ovo su samo dva primera jedan onako ozbiljan i jedan banalan gde se vidi da samsung tako zakida svije kupce i još ih klepeće po ušima. Ove godine u mom džepu će završiti onaj telefon koji bude ispunio najviše mojih želja a najmanje bude koštao jer se svi zgrožavate oko cene 13 pro modela koji je 17000 jeftiniji u maloprodaji od s23 ultra i to sa cenom bez popusta trenutnog a ako bi uračunati i trenutni popust onda je jeftiniji 35000. I ne samsungova i qualcomm saradnja oko 8gen2 procesora je ispalo jedno veliko nista jer procesor brzo trotluje i nije stabilan u održavanju performansi što znači da u najgorem slučaju isto tako će da se ponaša i 13 pro, a može samo bolje. Dalje svi padaju na zadnjicu oko baterije s23 serije, a zaboravljaju da je to najviše zasluga (skoro nekih 75-85%) 8gen2 procesora koji će ga koriste i drugi telefoni. Ovo su samo neki od razloga, a ima ih još zbog kojih trenutno 13 pro kod mene ima prednost za mene naprimer. Da se razumemo xiaomi 13 pro ima svojih tehničkih mana od optičkog čitača do usb 2.0 ali ima i manju cenu, a opet po meni bolji glavni senzor kamere. Što se tiče softvera istina jeste da One UI jeste najažurniji i donekle najispeglaniji od svih ali nije ni on toliko bajan bio sve do trenutne verzije 5.1 koja je istina za volju neverovatna naspram svih do sada (koristim s21 ultra) ali ima i ona svojih bagova i bubica tako da je pitanje samo da li će ove ili sledeće godine da se još par android proizvođača približi One Ui po kvalitetu, a meni generalno ono što je najbitnije od softverskog dela jeste procesuiranje i obrada slika odnosno rad kamere a dešava se (ko prati na Twitteru možda zna) da ljudi prijavljuju da samsung s23 ultra zna da pati ponovo od nekih još s20 ultra boljki tipa artefakti uz ivice neba i objekta na slikam i još par manjih (koji su istina za volju stvarno sitni problemi). Sada stvar je ta da samsung možda to poravi ako se umilostivi a možda i ne nikada se ne zna sa njima. I stvar koju ne mogu da im oprostim jeste ta da još nisu uveli mogućnost da u toku snimanja 4k60fps videa mogu da menjam sočiva odnosno kamere, senzore to mi je prosto tužno. Dakle suma sumarum cene gledajte u dinarima u srbiji i manite me kp jer neću ni da razmišljam o potencijalnim sra*ima koji mogu da se dogode tako a papiri su uvek upitni preko kp, tako da ovde sam barem imaginarno zaštićen ako kupim preko operatera ili prodavnice, maloprodaje. Te cene gledamo. Izvinite na podužem postu.

E pa nije u redu sad da diraš jedan od dva mezimca kupaca u Srbiji :D
Ljudi hoće da telefon bude premium ali ipak ako može da košta duplo manje od ova dva najpopularija brenda kod nas.

Ako ćemo realno Xiaomi je zaslužio da se cenama izniveliše sa konkurencijom.
Kad god ljudi prokomentarišu cenu ispada da je Xiaomi dužan kupcima da im prodaje telefone jeftinije od konkurencije, jer smo "odrasli" uz Xiaomi koji je naklonost kupaca kupovao blagonaklonošću sa cenama naspram onoga što je nudio.

Sad nudi isto što i drugi, ne vidim što da ne traži slične pare.
Ako Samsung ne traži previše za svoj S23 nema razloga da se kaže ni da je Xiaomi 13 prebacio svoju cenu.

Posebno to neće uticati na prodaju, niti konkurentnost.
Obično znam ljude koji vole Xiaomi a da ne vole Samsung iz nekog razloga pa su naklonjeni Xiaomiju.
O Pikselu da ne pričam, koliko njih za Piksela ne zna, a i drugačije su filozofije klot Android i MIUI telefon svakako.

Hoću reći industrija je danas takva da mogu komotno svi oni da stave svoje top telefone u dinar sa istom cenom, i nije da bi postojao neki objektivni argument da bi jedan trebalo da bude jeftiniji od drugih, odnosno skuplji.

Ako ćemo realno Xiaomi je zaslužio da se cenama izniveliše sa konkurencijom.
Kad god ljudi prokomentarišu cenu ispada da je Xiaomi dužan kupcima da im prodaje telefone jeftinije od konkurencije, jer smo "odrasli" uz Xiaomi koji je naklonost kupaca kupovao blagonaklonošću sa cenama naspram onoga što je nudio.
Ja na to gledam ovako da li je zaslužio ili ne odrediće sledeća godina i xiaomi 14 serija jer sada kada su odlučili da idu na full premijum bez zadrške moraju da ostane tako dakle da imaju neku konstantnost u prevodu biše ne sme da im se ponovi mi 11 ili mi 12 koji su bili jaki i dobri uređaji ali nisu pokušali da ostave taj premijum utisak koji ima sada 13 pro tako da neka im je sa srećom. Definitivno bi bilo lepo da pošto već ne možemo da spustimo cene tržišta barem vidimo više proizvođača u tim cenama i tom rangu jer što da ne kada je bal neka onda svi učestvuju.
Sad nudi isto što i drugi, ne vidim što da ne traži slične pare.
Ako Samsung ne traži previše za svoj S23 nema razloga da se kaže ni da je Xiaomi 13 prebacio svoju cenu.
Sa ovim se isto slažem ljudi se ponašaju kao da su s23 i s23+ toliko vau telefoni, a zapravo kvalitet senzora u običnoj 13 i s23, s23+ je na istom nivou ništa manje niti više, plus zaboravljaju da s23 obicni ni nema sistem hlađenja konkretan tako da obicna 13 sasvim parira pošteno i to dobro s23 manjim modelima. Samim tim i imaju zapravo prava da traže tolike pare. Dok ovo kucam otišao sam zapravo da vidim maloprodajnu cenu plus modela i 13 i jedno pitanje jel kolko su ljudi kod nas deluzioni trenutno je xiaomi 13 obicni jeftiniji od obične s23 za lepih 17000 a generalno će posle popusta biti skuplji 2000. Jel mi u srbiji gledamo cene proizvoda samo me to interesuje ili smo svi prešli na mađare i toalet papir garancije pa da mi onda neko objasni ako je tako kako mega giga i ostale radnje tehnike još posluju. Kp cene su predivne ali prosto ne vrede živaca
Hoću reći industrija je danas takva da mogu komotno svi oni da stave svoje top telefone u dinar sa istom cenom, i nije da bi postojao neki objektivni argument da bi jedan trebalo da bude jeftiniji od drugih, odnosno skuplji.
Amin najbolje sročeno. Trenutno je u Evropi vakum samsung ili apple i vreme je da se razbije.

E pa nije u redu sad da diraš jedan od dva mezimca kupaca u Srbiji :D
Ljudi hoće da telefon bude premium ali ipak ako može da košta duplo manje od ova dva najpopularija brenda kod nas.
Pa hvala Bogu. Mislim ljudi, nemojte se zavaravati, kad je prosecna plata u Srbiji medju najmanjima u Evropi. Oko 50k, ako nije i manja jos. Taj Xiaomi, Samsung i ostali telefoni na Evropskim trzistima su mozda ali MOZDA malo skuplji (kolko sam video od drugara iz Nemacke) za stotinu Eura a plate prosecne duolo vece. I da, naravno da ocekujem da bude dosta jeftiniji. Sto se tice samsunga i Aplea, jeste, kod njih se placa sad i ime, ali nemoj da se zavaravamo, oni su lestvica iznad po pitanju savrsenstva. Ja sam ljubitelj huawei telefona, od pre godinu dana imam p50 pro i vidi se da imaju kriznih problema u kompaniji, jer telefon ima nekih mana, koji ja kao korisnik za te pare koje sam dao, ne zelim i necu da im oprostim. Nisam ljubitelj Jabuke, ali im skidam kapu, jer telefoni su vrhunski i tesko mi je to da priznam. Sto se tice SAMSUNGA, ne verujem da bi mnogo ljudi se dvoumilo dal da uzme samsung i Xiaomi, budimo realni. I ja sam pricao da mi je najvaznija samo kamera a za ostalo nije toliko bitno mi. Medjutim za tu kolicinu novca koji se trazi i za ovu 13 pro, ne sme da bude ni najmanja greska niti problema, jer cu njim zatvoriti vrata tada na duzi period kao sto to planiram da uradim i sa huawei-om kad mi istekne ugovor.
Ja na to gledam ovako da li je zaslužio ili ne odrediće sledeća godina i xiaomi 14 serija jer sada kada su odlučili da idu na full premijum bez zadrške moraju da ostane tako dakle da imaju neku konstantnost u prevodu biše ne sme da im se ponovi mi 11 ili mi 12 koji su bili jaki i dobri uređaji ali nisu pokušali da ostave taj premijum utisak koji ima sada 13 pro tako da neka im je sa srećom. Definitivno bi bilo lepo da pošto već ne možemo da spustimo cene tržišta barem vidimo više proizvođača u tim cenama i tom rangu jer što da ne kada je bal neka onda svi učestvuju.

Sa ovim se isto slažem ljudi se ponašaju kao da su s23 i s23+ toliko vau telefoni, a zapravo kvalitet senzora u običnoj 13 i s23, s23+ je na istom nivou ništa manje niti više, plus zaboravljaju da s23 obicni ni nema sistem hlađenja konkretan tako da obicna 13 sasvim parira pošteno i to dobro s23 manjim modelima. Samim tim i imaju zapravo prava da traže tolike pare. Dok ovo kucam otišao sam zapravo da vidim maloprodajnu cenu plus modela i 13 i jedno pitanje jel kolko su ljudi kod nas deluzioni trenutno je xiaomi 13 obicni jeftiniji od obične s23 za lepih 17000 a generalno će posle popusta biti skuplji 2000. Jel mi u srbiji gledamo cene proizvoda samo me to interesuje ili smo svi prešli na mađare i toalet papir garancije pa da mi onda neko objasni ako je tako kako mega giga i ostale radnje tehnike još posluju. Kp cene su predivne ali prosto ne vrede živaca

Amin najbolje sročeno. Trenutno je u Evropi vakum samsung ili apple i vreme je da se razbije.
I to, pazite sad ovo, do nekog perioda je na popustu oko 150e a posle toga ide vise cena pa cak veca i od s23. Mislim, daj te. Niko ne posluje u minusu, razmislite i o tome. Ako ti mozes da spustis za 18k dinara cenu, to znaci da ti i tada imas zaradu. Za mene je ovo ponizavajuce, sto bi se reklo, zavitlavanje pogubljene mase...

Poslednja izmena:
Generalno, Pixel da ima ovlašćeni servis u Srbiji bi bio be 1 za mene.
Kamera mi je br 1 na telefonu, posle procesor i interna memorija 6pro ili 7pro bi bio super alternativa u moru visokih cena.
Smešno u celoj priči je to da ima kvalitet fotografije i video zapisa rame uz rame sa ovim vodecim
Pixel da ima servis u Srbiji, imao bi i zvaničnog uvoznika. To je naći da bi pixel kod nas bio 50% skuplji.

Gledam sad u A1, 12t pro je nesto skuplji od 13.
U oglasima ima 12t pro neotpakovanih sa mreze za manje od 600e.
Sudeci po tome, mozda i 13 uskoro bude na oglasima za slicnu cenu.
Jedina bitnija mana po meni je nedostatak esim-a, koji zna da bude koristan kad se ide u inostranstvo.

Gledam sad u A1, 12t pro je nesto skuplji od 13.
U oglasima ima 12t pro neotpakovanih sa mreze za manje od 600e.
Sudeci po tome, mozda i 13 uskoro bude na oglasima za slicnu cenu.
Jedina bitnija mana po meni je nedostatak esim-a, koji zna da bude koristan kad se ide u inostranstvo.
U specifikaciji Xiaomi 13 ima esim, ja sam pitao i u njihovoj radnji i rekli su mi da ima esim.

Ima fora i do Regiona koji izaberes,evo jednog primera u vezi esim.
Kad sam preuzeo u preorderu 12tpro,setapovao sam telefon i odaberem Indiu,posto India i Kina imaju poneke opcije ili nesto drugo sto nema na regionu Evrope ili EX YU,opste poznata stvar...Posle par dana pozelim da predjem na esim,da vidim kako to funkcionise,cuo sam kao da je internet brzi,sto je pokazalo da nije brzi na esim..Odem u Yettel i ne mogu da pronadju opciju za esim,kazu ne podrzava,rekoh podrzava video sam u specifikaciji na GSM i drugim nekim sajtovima..Ona udje u Yettelovu ponudu telefona,gde imaju kratku specifikaciju ispod svakog telefona,kad tamo nije stiklirano da podrzava esim.Kaze vidis da nema,ovo je merodavno,nemoj da gledas sta pisu na internetu,moze svako da pise svasta...Nista,vratim se u kola i pocnem da cackam po opcijama i developer opcijama,i stvarno nema nigde.Opet gledam recenzije i specifikacije,tamo pominju da ima...Posle nekih 20 minuta mozganja,padne mi na pamet da promenim region na Srbiju,restartujem telefon i kad sam usao u opcije za sim karticu,tamo stoji opcija da ukljucis esim..Dakle do regiona je bilo..Vratim se opet u Yettel,pokazem opciju za esim,oni gledaju ko ovce u sarena vrata,kazem kako nema,cija je specifikacija tacna i zasto sirite dezinformacije.Pitaju sta sam uradio,malo pre nije bilo..Rekoh pitaj glavnog sefa za doobuku,lose radis posao..Nista,posle su mi aktivirali esim,koji sam koristio jedno vreme,pa sam se vratio ponovo na obican sim..Cesto se zezam sa romovima nekim pa mi je lakse da aktiviram sim card kad je kartica u telefonu.

Sad mi dodje da ga uzmem, pise 44.280 odmah plus 4000 mesecno neo neo paket. Samo ne znam sta ce mi neo neo paket kad sam skoro stalno na wifi...😅 Ko je cesto na 4g, isplati mu se.

Bilo bi odlično ako bi neko napisao neku recenziju, u slučaju da je već stigao do ovog telefona, bilo da je običan Xiaomi 13 ili 13Pro verzija. Razmišljam se da uzmem 13 Pro. Vidim da svi kukaju oko cene, tačno, nije mala, ali sve je otišlo u nebesa. Bolesno. Međutim, nameće mi se 13 Pro kao bolja kupovina od S23 Ultra za uložen novac. Nisam koristio Xiaomi do sada, trenutno koristim P50 Pro.

Ja narucio pisem kad stigne nesto vise. Cekam i ja recenziju od benchmarka da vidim kakva je baterija

Za običan Xiaomi 13 možda će kupovina i imati smisla jer je jedan od malobrojnih kompaktnih telefona, ali rekao bih da će 13pro imati veeliku konkurenciju u vidu Honor Magic 5 pro.

Bilo bi odlično ako bi neko napisao neku recenziju, u slučaju da je već stigao do ovog telefona, bilo da je običan Xiaomi 13 ili 13Pro verzija. Razmišljam se da uzmem 13 Pro. Vidim da svi kukaju oko cene, tačno, nije mala, ali sve je otišlo u nebesa. Bolesno. Međutim, nameće mi se 13 Pro kao bolja kupovina od S23 Ultra za uložen novac. Nisam koristio Xiaomi do sada, trenutno koristim P50 Pro.
Po meni logičan izbor bi bio Magic 5 pro ako si već ljubitelj huawei telefona.

Od kako sam čuo za Honor Magic 5 Pro, iskreno moja odluka o Xiaomi 13 Pro je počela da se klima, a preorder je još svega dva dana. Još ta dva dana je telefon iole isplativ (svakako preskup, ali ne kao što će biti u narednih par meseci). Međutim, uprkos DxOMark 1. mestu, na ovom testu se loše pokazao, dok je Xiaomi 13 Pro sasvim solidan, u nekim situacijama bolji od S23U.

Od kako sam čuo za Honor Magic 5 Pro, iskreno moja odluka o Xiaomi 13 Pro je počela da se klima, a preorder je još svega dva dana. Još ta dva dana je telefon iole isplativ (svakako preskup, ali ne kao što će biti u narednih par meseci). Međutim, uprkos DxOMark 1. mestu, na ovom testu se loše pokazao, dok je Xiaomi 13 Pro sasvim solidan, u nekim situacijama bolji od S23U.

Ne verujte vi ovim kanalima kao sto ni ja ne verujem. Nek se bencmark ne ljuti, al dosta znaju da ogrese, a gde su tek ostali kanali. Verujte mi, najbolje je sacekati da neko drugi uzme, i opece se pa posle racunajte. Kako sam saznao, dosta ovih kanala je placeno da promovise odredjenu marku. Nazalost... Cast izuzecima ali ih je zaista malo. Ne kazem da verujem u pricu o Honoru 5 magic 5 pro, ali dok ne vidim i ne osetim, ne verujem. Sve ovo je marketing odavno pojeo i doveo do ovoga sto imamo sada. Tu se jedino jabuka ne hvali toliko, a uvek pruzi kvalitet. Ja je licno ne volim al skidam joj kapu. Tako da mani se ti recenzija po netu, sacekaj da neko drugi uzme, da iskase svoje misljenje kao mi o nasim P50 pro pa ces biti pametniji, veruj mi :)

@Jocko
U praksi, tesko da bi primetio neku bitnu razliku izmedju ta dva telefona. Sve je to sada jako slicno, pogotovo u skroz istom cenovnom rangu.

Dxomark.....oh boy.
Ben je super za ta poređenja kamera jer je sve real life, nije paktometrija i par slika u zatvorenom/otvorenom.
Svi će oni peglati mesecima kamere jer je to sad postalo standard, nažalost (pogotovo Samsung koji je peglao 6-7 meseci kameru na S22 Ultra).
Kupiš telefon koji ti se najviše sviđa i koji ti je najisplativiji.

Nazad
Vrh Dno