Šta je novo?

Internet u selu - problemi sa provajderima

@mbackonja Nemam pojma stvarno... "nova centrala" ne mora automatski da znači da imate 2 već može da znači i da su na istoj lokaciji zamenili staru, izbacili je iz upotrebe.
Kod na su na postojećem DSLAM u jednoj jedinoj centrali tj objektu sa centralom menjali ADSL ploče sa VDSL pločama pa prebacivali postojeće korisnike sa ADSL na VDSL, bez promene paketa, bez novih ugovora.
Kod nas nisu menjani brojevi postojećih linija kad je stara analogna centrala zamenjena novom digitalnom (2008. menjanja centrala, 2010. krenuo ADSL), samo se onima koji do tad nisu imali broj su uvodili linije koje umesto 441 imaju 442 pozivni.

Poslednja izmena:
@dzonihsv I to isto nisu mogli da mi kazu iz telekoma, uvek mi kazu "nije jos u planu"? Pa neverovatno... Pa najmanji problem da iscimam predsednika skupstine stanara, samo da sam znao... Proveravam na MTS sajtu svakih mesec dana i vidim da sve zgrade u okolini imaju samo nasa ne, a oni kazu "jos nije u planu"...

@shamanNS Pa onda je to jos veci problem ako imamo samo jednu, tu novu, a stara izbacena iz upotrebe, ili kako god... Unapredjena / zamenjena pre mesec-dva i vec nema ni jedan VDSL slobodan port? U selu? I nema u planu prosirenje kapaciteta... Pod uslovom da je sve to istina i da sam vec na toj novoj (mozda jedinoj, unapredjenoj?) centrali... Neverovatno...

Ali hajd' to je manji problem sad, imam u NS 100 Mbps VDSL, veci problem mi je selo... Sta da radim sa tim, nemam vise ideju posle svih ovih saznanja...

Ili ništa ne radiš ili tražiš proveru tehničkih mogućnosti pa čekaš šta jave. Eventualno da juriš neku vezu u Telekomu da to sve pogura i ubrza.

Posle ovog ovde razgovora

Ja: Da li moze VDSL na taj i taj broj telefona?
Telekom: Ima samo jedan VDSL port slobodan na centrali ali to ne znaci da je on stvarno i slobodan

Ja: Kako to da proverimo?
Telekom: Uzmite MIK kod Beotelneta i podnesite zahtev kod nas za VDSL

Ja: I sta ako taj jedan zapravo nije slobodan, sta onda?
Telekom: Pa nista, moci cemo da vam pruzimo samo ADSL uslugu

Ja: Koja je jednako spora kao i sad samo za vise novaca?
Telekom: Da

Ja: Da li mozete da proverite na drugoj centrali da li ima slobodnih VDSL portova?
Telekom: Ne

Ja: Znam sigurno da u selu ima dve centrale, da li mozete da me prebacite na drugu centralu?
Telekom: Ne, ne mozemo menjati na drugu centralu

Ja: Sta da radim ako na drugoj centrali ima slobodnih VDSL portova, kako da predjem na nju?
Telekom: Nikako, mozete samo da podnesete zahtev za VDSL i da cekamo kolege sta ce reci

Ja: Ujak koji zivi u istoj ulici je zahtevao da bude prebacen na drugu centralu posto na prvoj nije bilo slobodnih VDSL portova i uspeo je u tome, kako je to izveo?
Telekom: Ne znamo, to nije moguce

Ja: Da li mogu da podnesem zahtev mejlom za VDSL port uz napomenu i detaljno objasnjenje sta i kako zelim da se uradi?
Telekom: Ne, moguce je samo preko telefona ili u poslovnici podneti zahtev za VDSL

Ja: Da li mozete ostaviti napomenu da zelim prelazak na drugu centralu ukoliko na prvoj nema VDSL portova?
Telekom: Mogu ostaviti napomenu ali gotovo sam sigurna da ljudi koji ce realizovati to nece ni procitati tu napomenu

Ja: Da li mogu da uzmem novi broj telefona ili sta god ali na centrali koja ima VDSL?
Telekom: Ne, ne mozete birati centrali i nemate garancije da ce vas broj telefona staviti na centralu koja ima slobodnih VDSL portova

Ja: Da li je moguce prosiriti postojecu centralu na vise VDSL portova?
Telekom: Ne, pa ne moze to tako, to se planiraju kapaciteti unapred
Odlucim da posaljem "grupni" mejl telekomu i beotelnetu i da im iznesem sta rade "jedni drugima" (jer gore od ovoga ne moze, nemam sta da izgubim)... Ogroman mejl sa razlicitim temama:
  • Telekom vraca stari podatak BeotelNet-u u tehnickih mogucnostima
  • BeotelNet kaze da ih Telekom ignorise jer im nisu prioritet
  • "transkript" razgovora sa Telekomom (ovo gore)
  • BeotelNet odbija da posalje novi ruter (smara sa otvaranjem pristupa ruteru ali ne govori kom ruteru i prestaje da odgovara na mejl nekog momenta)
  • Prebacivanje lopte sa jednih na druge itd
I dodam da cu preneti sve detalje RATEL-u, sluzbi za zastitu potrosaca i u medije...

Odmah ujutru dobijam poziv od BeotelNet-a kako salju novi ruter a od Telekoma da mora vlasnik broja da podnese "prigovor"... Vlasnik broja telefona je deda u 81. godini zivota... Traze od mog dede sve ovo objasni uzivo u poslovnici ili napise na papiru i potpise...

Pa ne, tacno cu ih dati u medije, ne znam vise sta...

Pricao sam sa Telekomom opet, u fazonu "dajte mi novi broj telefona i ugradite mi VDSL 20/4"... Rekose mi da nece da ugradjuju VDSL "dalje od kuce broj 50" i da nema svrhe ni praviti zahtev za tako nesto jer sam 1400m od centrale...

To je verovatno to, dizem ruke?

Pricao sam sa Telekomom opet, u fazonu "dajte mi novi broj telefona i ugradite mi VDSL 20/4"... Rekose mi da nece da ugradjuju VDSL "dalje od kuce broj 50" i da nema svrhe ni praviti zahtev za tako nesto jer sam 1400m od centrale...

To je verovatno to, dizem ruke?
Dizi ruke
I ja samo tako pokusavao i nista nisu uradili za 6 godina
Samo cekam da dodjes skorije vreme opticki net

Da, da, i meni su rekli da se nadam optici ali da je zapravo nemaju ni u planu u tom selu, kamoli mojoj ulici... Kazu za par godina mozda...

Ali mi je neverovatno da je bilo neophodno 3 meseca ganjanja sa njima da bi na kraju info bio "pa ne moze VDSL na 1400m", kao, zar to nije bilo ocigledno od prvog dana otkad sam nazvao i dao svoju adresu i rekao na koliko se nalazim od centrale? Ako ne tad, onda od momenta kad sam im u svakom razgovoru spominjao Line Attenuation? Odlucuju se za slanje novog rutera iako su svesni da na taj Line Attenuation ne moze VDSL? Kao, 3 meseca ganjanja, prijavljivanja ratelu, sluzbi za zastitu potrosaca, 20 razgovora sa beotelnetom, par sa telekomom, sve to uzalud jer sam na 1400m i taj info dobijam tek posle 3 meseca ganjanja? Neverovatno...

I naravno da može VDSL na 1400m. Ne može brzina 50 Mbps to da, ali VDSL kao VDSL može samo što je na tolikoj dužini parice u odnosu na ADSL2+ praktičan benefit to što upload može da bude preko 1 Mbps (i eventualno razlike / poboljšanja koja su posledica toga što se koristi različita frekvencija između ADSL i VDSL, ako se dobro sećam...).

Tako je. Pre desetak godina sam hteo da predjem sa Adsl na Vdsl. Dolazili,merili,kazu ne moze 50. Zamolim lika da mi izadje u susret da mi ipak odobre,da ako treba potpisem da cu da znam da ne mogu da imam 50. Izadje u susret covek i uvedose mi. Realno sam imao omo 38-42Mb. Imao sam milion gresakana modemu ali je za sve te godine do prosle sve radilo kao sat. Najstabilniji net koji sam imao. Mislim da sam ih zvao jednom ili dva puta zbog nekih problema.Bio sam udaljen od centrale oko 1200m.

Nazalost tek sad vidim temu, mogao sam ti skratiti muke. Ja sam u slicnoj situaciji vec 6-7 godina, mrka kapa. 10/1, a brzine oko 8/0.6.

Stigao i odgovor ratela upravo. Podneo sam prijavu 05.12.2022, zatim dopunu 13.12.2022, zatim opet 13.12.2022, pa 14.12.2022, pa 20.12.2022...

Dopune su u smislu transkript razgovora sa operaterima, skrinsotovi mejlova, skrinsotovi parametara, itd...

Stigao odgovor od ratela (prigovor beotelnetu, prigovor telekomu):

beotelnet: "Predali smo zahtev Telekomu. Telekom rekao ne moze VDSL"
telekom: "Vlasnik broja telefona nije osoba koja je podnela prijava te ne mozemo da odgovorimo na prigovor"

Da, vlasnik broja telefona je deda sa preko 80 godina starosti, logicno da nije on ulozio prigovor...

Samo sa spremi jedno 500e za opremu i minimum 50e za pretplatu mesecno. Za 30e ima neogranicen net od A1.
kod yettela total internet 20e, ima resenja i A1 i mts, ali coveku se vise svidja adsl sa brzinom 20Mbps i uporan je pa neka se mlati i dalje. Da sam ja na selu to bih lako resio, pa i da je slab signal postoje busteri i antene.

Kod Yettela, brzina na Total internet paketu posle prvih potrošenih 500GB pada na 2Mbps, kod A1 je najveći paket 400GB (ranije je i kod njih nakon potrošenih GB protok padao na 2 ili 4 Mbps 🤔, ne znam sad), a kod Mts je 500GB, ako se ne varam.

Da je sve zaista neograničeno, kao što oni ističu krupnim slovima, većina se ne bi ni mučila sa kablovima.

Stigao i odgovor ratela upravo. Podneo sam prijavu 05.12.2022, zatim dopunu 13.12.2022, zatim opet 13.12.2022, pa 14.12.2022, pa 20.12.2022...

Dopune su u smislu transkript razgovora sa operaterima, skrinsotovi mejlova, skrinsotovi parametara, itd...

Stigao odgovor od ratela (prigovor beotelnetu, prigovor telekomu):

beotelnet: "Predali smo zahtev Telekomu. Telekom rekao ne moze VDSL"
telekom: "Vlasnik broja telefona nije osoba koja je podnela prijava te ne mozemo da odgovorimo na prigovor"

Da, vlasnik broja telefona je deda sa preko 80 godina starosti, logicno da nije on ulozio prigovor...
Za ovo nije deda uložio prigovor, uvek pišem sa svog mejla za koga god da prijavljujem nešto, i samo potpišem na dnu ime i prezime osobe u čije ime podnosim zahtev/prigovor/šta god. Nikad nisam imao problem.
Najzanimljivije je bilo kada sam morao hitno u Grčku tuđim autom, i vidim da do 10 uveče radi generali (kod njih je polisa osiguranja) ekspozitura u Delta sitiju, i u 9 uveče odem po zeleni karton, kaže ne radi sistem. Ja šta ću, krenem na put, i kupim zeleni karton na granici (tipa 50e).

Kad sam se vratio, napišem mejl Generaliju da im kažem da zbog toga što mi nisu izdali zeleni karton u radno vreme, imao sam trošak 50e, i da zahtevam refundaciju. Potpišem se sa svojim imenom. Oni odgovore da ne mogu meni da izvrše refundaciju jer nisam vlasnik vozila. Ja sa iste mejl adrese pošaljem potpuno isti mejl, i potpišem vlasnika vozila, oni odgovore da je odobrena refundacija i da im dam broj računa za uplatu. Ja im dam svoj broj računa i oni uplate.

Kod Yettela, brzina na Total internet paketu posle prvih potrošenih 500GB pada na 2Mbps, kod A1 je najveći paket 400GB (ranije je i kod njih nakon potrošenih GB protok padao na 2 ili 4 Mbps 🤔, ne znam sad), a kod Mts je 500GB, ako se ne varam.

Da je sve zaista neograničeno, kao što oni ističu krupnim slovima, većina se ne bi ni mučila sa kablovima.
Tih 512Gb da bi potrosio treba na ne gasis tv mesec dana, a da stalno radi na full HD. Meni godisnja potrosnja ne dostigne ni 1,5TB na kablovskoj.

Ako to ide na jednog korisnika onda da, ali ako je na više ili kao kod mene, na celu porodicu, to ne može ni do 20og u mesecu da dobaci. Kome odgovara tih 500GB, to je najjednostavnije rešenje. 👍

Tih 512Gb da bi potrosio treba na ne gasis tv mesec dana, a da stalno radi na full HD. Meni godisnja potrosnja ne dostigne ni 1,5TB na kablovskoj.
Nisam bas siguran u to. Ja sam recimo za NG koristio Vip kucni net i za 24h potrosio 90Gb na gledanje tv programa na dva mibox-a i za 2-3 filma preko Kodi-a. Filmovi su bili oko 2-3Gb svaki(namerno sam birao takve rip-ove). Nikad se ne zna sa tim njihovim obracunom.

Pa koliko mislite da moze da potrosi na adsl do 20Gbps, koji najcesce bude i ispod 10 Mbps ? Kod yettela je ogranicena samo brzina na 150/50, koju moze samo da sanja na adsl. Ima vikend net u A1, koji je neogranicen, i ima mega net kod mts-a takodje bez ogranicenja brzine. A to Gile 90Gb za 24h jedino ako si ceo dan gladao u 4K ili 8K rezoluciji, to ni na adsl ne moze da se gleda.

Nesto ti matematika nije jaca strana ;) Ako je kvalitet strima u Eon aplikaciji 7Mb,i ako se koriste dve takve aplikacije istovremeno skoro 24h(Nova godina je) onda je normalno sto se potrosi ogromna kolicina podataka.

Samo ovaj Vikend net je bez ograničenja brzine, koliko vidim. Što i nije loša opcija, mesečni dodatak 3500 din, nema nikakvih ugov obaveza, samo kupovina rutera.

Naravno,to sam pisao negde na pocetku ove teme. Jedini pravi neograniceni ,,prenosni,,internet.

ja sam vise godina imao statistiku potrosnje na uvid, dnevnu, mesecnu i godisnju i po godinama i na osnovu toga tvrdim da je to za jedno normalno domacinstvo dovoljna kolicina saobracaja, Uvek ima i onih koji preteruju, a to su pojedinci koji ne izlaze iz kuce, dok oni koji rade i na selu i bave se nekim poslovima, nece potrositi ni pola od tih 500Gb iz ponude. Prema tome, moze se potrositi i vise od 500, ali to mogu bas dokoni pojedinci koji nikad nemaju druga posla i svakodnevno po ceo dan blenu u televizor, sto je mozda jedan od 1000 korisnika. Nije zivot samo televizor, dosta 4-5 sati dnevno, to je oko 10Gb od 500.

vecini je dovoljno, a za muzicke zelje se dodatno placa.

Ako zivis sam i ako tv gledas toliko koliko ti kazes onda je dnevno potrebno 10-15gb. Ako je porodica u pitanju,pa deca bleje u tv u drugoj sobi sat- dva dnevno,plus YT i ostale drustvene mreze onda se dolazi do bas velike cifre. Taj A1 kucni net mi je na selu i nikad se ne potrosi tih 100gb koje ima mesecno. Medjutim kad dodju svi na selo nekada za vikend drasticno se brzo trosi i to sa minimalnim gledanjem televizije. Ovo za Novu godinu je specifican slucaj. Ako ogranicis protok za tv i yt na televizorima od 50' to bas izgleda bedno .
S druge strane nepristojno je da tagetiras ljude koje ne poznajes i odredjujes kome je sta normalno.

svasta si napricao. Nije mi namera nikoga da targetiram, ali ko ne veruje neka meri potrosnju nekoliko meseci ili godinu dana, pa neka ovde iznese podatke. Tvojih 100 Gb je svakako malo za mesec dana i to ne mozes porediti sa 500, niti svi po ceo dan gledaju tv, a verujem da ima i takvih. Cak i ti paketi mogu se nadopunjavati po potrebi. Nije isto kao kablovska, ali je sigurno bolje od adsl. A s obzirom da su i na adsl velike oscilacije brzine, mogu samo da pretpostavljam kakva je slika na 50" kad brzina padne na 5-6 Mbps. Ja ne savetujem nikome da zapinje za adsl sa 1,5 km linkom i u pravu su oni iz mts-a koji kazu da nema uslova.

Ja uopste ne tvrdim da je neki net bolji od drugoga. Cinjenica je da je i stabilan ADSL od 10Mb bolji nego bilo koji ogranicen mobilni net. Kazem stabilan adsl. Koristio sam adal,vdsl,sad kablovski net. Nemam sta da racunam potrosnju jer ja kad pustim neki film to je obicno neki rip od 40-60Gb. Ponavljam 500Gb za jednu porodicu je isuvise malo. To jedino tvrdim. Ako se samo koristi televizija recimo 5 sati dnevno pri max podesavanju slike na 7Mb( konktetno pricam za EON) dolazimo do toga da je mesecna potrosnja interneta 472Gb.

Tek sam s da video temu, ovaj problem sam imao i ja godinama, u mom rodnom mestu, 20km od Nisa, samo srecnici na par 100m od centrale su mogli da uvedu ADSL 50Mb.
Mi ostali smo mogli da se j za nase pare.
Ja imam ADSL od 2009. 2016. se pojavi mogucnost da povecam brzinu na 20/1, bukvalno sam naebao dve godine jer mi je net radio mnogo nestabilno, svremena na vreme se i televizija kocila a WIFI uvece nikako nije radio. Zvao sam svake nedelje Telekom i prijavljivao nestabilan rad neta, ubedjvai me da mi neko provalio pass na sta sam im par puta ocitao oce nas, menjao sam ko zna koliko puta ruter,, promenio sve kablove u kuci naterao ih da promene kabl od bandere do kuce.
Imao broj od tt montera koga sam zvao, batalio sam i podrsku da zovem, dosli smo do resenja da mi smanje brzinu i to je funkcinisalo ali iz nekog razlog jednom mesecno se podesavanja parice resetuju kako ne znam i ja pozovem tog tt montera i on mi smanji brzinu. Jednom mi prilikom promene rutera mladi monter rekao , brate kupi neki najjeftiniji modem i resices problem WIFIa jer su nasi ******. to sam i uradio. Pune dve godine je ovo trajalo prilikom sledeceg potpisivanja ugovora vratim na stari paket.
Optika najverovatnije nikada nece doci u selo, ljudi su osudjeni na Telekom ili ko moze da uhvati jaci mobilni signa na onaj prenosivi net, bio je nekada Jotel ali smo ih maltene isterali jer nisu postovali ugovor.

Nazad
Vrh Dno