Šta je novo?

Hardver Savet za budget konf.

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

wispi

Cenjen
Učlanjen(a)
26.07.2011
Poena
169
Poz drugovi, slabo pratim u zadnje vreme hardware, pa me zanima sta preporucujete u budzetu 250 do max 300e (bez monitora i ostale periferije) ? Mozda bi se moglo iskoristiti i staro kuciste da se i tu nesto ustedi... Ima ispravno napajanje specifikacija iz priloga, pa mozda bi se moglo iskoristiti? PC bi sluzio kuci klasicno za multimediu, yt, i sl.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    146.7 KB · Pregleda: 70
  • 2.jpg
    2.jpg
    143.3 KB · Pregleda: 70
Ranije kad sam hteo da sklapam desktop, u planu mi je bio Ryzen 3400G i jeftinija X470 ploča sa 4 RAM slota, uz 2x16GB za početak i iskoristim kućište i napajanje. Paralelno su bile opcije i9100f uz neku budžetsku grafiku poput RX580 4GB, no cene su išle gore i odustao sam. Možda će biti boljih predloga, no hteo sam da dam neki orijentir dok se još neko ne javi.

Za oko 300-320€ moze nesto ovako da se sastavi:
  • Asus Prime A520M-K - 66€
  • Ryzen 5 5600G - 150€ (~135 na KP)
  • 2x8GB Kingston Fury Beast DDR4 3200MHz CL16 - 48€
  • Kingston SNV2S/1000G 1TB NVMe - 60€
Ako bi navedene komponente kupovao u nasim radnjama cena bi bila 320€. Mozes da ustedis oko 15€ ako bi procesor kupio preko "madjara" na KP (kod njih je oko 135€, a u nasim radnjama 150€).

Tih 20eura viška može da uštedi na SSD-u ako uzme manji ili sata SSD
Sata SSD na NVMe nije toliki skok u performansama u poređenju sa skoka koji smo imali kada se sa HDD-a prelazilo na SSD

Da, ako je frka za tih 20€ moze ili tako da uradi, ili da naruci procesor preko KP prodavaca, kao sto rekoh ustedece 15-ak evra. Mislim da mu je ova druga opcija bolja jer dobija isti procesor i ostaje mu za 1TB NVMe/SSD (npr. Silicon Power Ace A55 od 1TB je oko 53€).

Za sta je potrebno 1TB , osim ako se ne skladisti gomila
slika , muzike i filmova ?

Silicon Power A55 je m.2 SATA i ima karakteristike kao i
"obicni" 2,5" SATA model - 560/530MB/s
A60 je NVMe
brzina citanja 2200 MB/s
brzina pisanja 1600 MB/s

Ok, ne mora 1TB ako mu ne treba, to nek' sam odluci.

A55 je M.2 SATA, a Ace A55 je 2.5" SATA SSD.

Yzxasno je i nakaradno owako da pisxemo, posxto je to isto kao „mOgU dA mE p00wREde a nE i D@ Me PowRedE". Šalu na stranu, zaista nismo više u 2008.
Ontopic: što se diska tiče, ako ima velike brzine upisa i čitanja, a pristojna je cena, bolje je odlučiti se za veći NVME, no za SATA SSD, a kamoli HDD, koji u suštini treba da bude samo backup i trajni nosač na duže staze. Uglavnom, lako može da donese odluku da li mu treba više RAM-a, hoće li dalju nadogradnju ili to što sada kupuje da mu bude konačna konfiguracija.

kroz cenkanje izadje oko 37000, ne moras da se cimas da sklapas i kod njih je najbolje resiva garancija, takodje imaju i 4650g varijantu koja je nekih 7-8 hiljada jeftinija ali je ovo definitivno best buy

Da li može da se iscenjka da spakuju u moje kućište koje već imam Lian li, sigurno je bolje od nji'ovog?

kroz cenkanje izadje oko 37000, ne moras da se cimas da sklapas i kod njih je najbolje resiva garancija, takodje imaju i 4650g varijantu koja je nekih 7-8 hiljada jeftinija ali je ovo definitivno best buy
Da li pitati za neki drugi SSD ili RAM?

Recimo Kingston SSD KC3000 je duplo skuplji od NV2, da li vredi, ima 2 god dužu garanciju?
Inače ne vidim tu 4650G konfu, a da ima 16giga rama, sve su sa 8, pa i to treba uzeti u obzir.

Dobije se popust ako si VIP.

Poslednja izmena:
Vučem glavobolju od trenutne konfig sa 4giga rama i samo 2 slota, da li nadograditi BG group konf sa 1x16giga ili možda odmah 2x16? Ne menjam komp dok ne postane neupotrebljiv, pa bih mu sa 32gb svakako produžio život.

Ista maticna i procesor koji sam mu i ja predlozio, sa sporijim NVMe-om manjeg kapaciteta i single channel (1x16GB) RAM-om. Kuciste i napajanje kaze da vec ima, tako da nema potrebe da placa drugo sa krs napajanjem.
Da li može da se iscenjka da spakuju u moje kućište koje već imam Lian li, sigurno je bolje od nji'ovog?
Pozovi ih i pitaj.
Recimo Kingston SSD KC3000 je duplo skuplji od NV2, da li vredi, ima 2 god dužu garanciju?
KC3000 i NV2 ne pripadaju istoj klasi (high vs. low-end Gen4 NVMe) samim tim specifikacije im se umnogome razlikuju. Npr. brzine citanja i upisa im nisu ni priblizno slicne (7,000/6,000 MB/s kod 1TB modela KC3000 vs. 3,500/2,100 MB/s kod 1TB NV2), kao ni endurence (800 vs. 320 TBW). E sad, da li navedeno opravdava razliku u ceni zavisi od potreba korisnika.
Vučem glavobolju od trenutne konfig sa 4giga rama i samo 2 slota, da li nadograditi BG group konf sa 1x16giga ili možda odmah 2x16? Ne menjam komp dok ne postane neupotrebljiv, pa bih mu sa 32gb svakako produžio život.
Koji je ostatak konfiguracije koji imas? U svakom slucaju idi na 2x8GB, a ako zelis da se obezbedis po pitanju RAM-a na duze vreme onda uzmi 2x16GB.

Poslednja izmena:
Imam coreduo sa integrušom na ploči, ne igram igrice, samo surf i YT, od kako mi je crkla grafička i prešao na integrušu, em što je Dsub, ne može ni preko 720p da pusti yt, a štuca i sa 5+ otvorenih tabova.

Kod ploče iz BC group konfig mi se ne sviđa što nema i DVI, jer imam kabl, ok je hdmi, ali moram i taj kabl da kupim, a i nije loše imati rezervu ako 1 crkne.

Poslao sam im email sa pitanjem za kućište, koje inače košta oko 4500, pa ako bi mi za tu razliku pojačali ssd ili ram, možemo da pregovaramo, inače ništa .

Bilo je dovoljno i 4gb pre 10 godina. A komp koristim dokle god može da gura, ni postojeći mi se ne baca još uvek, iako vrv ne vredi više od 20-30 eur :)
Gledam sad cene na KP, verovatno ću ipak tamo kupiti, ispadne jeftinije i sa manje cimanja.

Ima li neko iskustva sa kucistem MS FIGHTER S301, ako bi odlucio zameniti staro kuciste? Ovo bele boje mi je nekako zapelo za oko, malo promene u odnosu na standardna crna... Nzm ima li filter za prasinu na vrhu.

Ima li neko iskustva sa kucistem MS FIGHTER S301, ako bi odlucio zameniti staro kuciste? Ovo bele boje mi je nekako zapelo za oko, malo promene u odnosu na standardna crna... Nzm ima li filter za prasinu na vrhu.
Preskoči, potpuno je zatvoreno. Ne znam odakle misliš da će ti komponente dobijati svež vazduh...

Katastrofa,gore i od V700,mada i to V700 je ocajno a plek katabaza,al dzabe kazes budali da ga ne kupuje kad ista sve zna,mada ne bih licno video sta je los plek.
Trenutna situacija s kucistima je losa,pogledaj LC Power Gaming 989B-ON Protector USB3.0 Black ,ja kod mene imam MS Cyclops V i MS Armor V305,sasvim ok koliko su placena.

989B_Version_3_72_web.jpg
Gaming989B_mit_Logo_72_web.jpg

Imam coreduo sa integrušom na ploči, ne igram igrice, samo surf i YT, od kako mi je crkla grafička i prešao na integrušu, em što je Dsub, ne može ni preko 720p da pusti yt, a štuca i sa 5+ otvorenih tabova.

Kod ploče iz BC group konfig mi se ne sviđa što nema i DVI, jer imam kabl, ok je hdmi, ali moram i taj kabl da kupim, a i nije loše imati rezervu ako 1 crkne.

Poslao sam im email sa pitanjem za kućište, koje inače košta oko 4500, pa ako bi mi za tu razliku pojačali ssd ili ram, možemo da pregovaramo, inače ništa .
Јел су се јавили ?

Kupiš komponente koje želiš i sam sastaviš komp. To je po meni najbolja varijanta.

Ne praktikuju, samo gotove konf prodaju.
Јави се Атомцима, мени су много помогли код куповине лаптопа.
Kupiš komponente koje želiš i sam sastaviš komp. To je po meni najbolja varijanta.
Ако нешто зариба око хлађења или лошег подешавања, немаш коме да се жалиш, тако да ко зна и уме, добра идеја, за нас остале, платимо па имамо коме да се жалимо ако не ваља.

Nazad
Vrh Dno