Evo kako je teklo kod mene:
Proslog vikenda podnosim zahtev Yettelu da prenesem broj kod njih iz A1. Medjutim tokom podnosenja zahteva isti biva odbijen i procedura podnosenja zahteva ne moze biti zavrsena u poslovnici Yettela. Radnica me savetuje da odem u poslovnicu A1 da vidim zasto su odbili.
Odlazim u A1 i tamo mi kazu da oni nisu odbili. Kazu da u statusu zahteva kod RATEL-a stoji "Pending 8. February", sto je sreda. (Moja prerpostavka - RATEL za svaki zahtev daje tacno 2 radna dana operateru iz cije mreze se prenosi broj da na zahtev odgovori pozitivno ili negativno)
Vracam se u Yettel i kazem radnici da A1 nije odbio zahtev i sta pise kod njih u sistemu. Ona mi kaze da ona u svom softveru ne moze da kompletira podnosenje zahteva jer joj isti to ne dozvoljava s obzirom da je prikazao da je zahtev odbijen. Dogovorimo se da sacekam sta ce se desiti u sredu u skladu sa RATEL-ovim statusom.
U sredu dobijam sms da je prenos broja odobren i da ce biti aktiviran u petak ujutro u 6h.
U cetvrtak odlazim u Yettel poslovnicu da uzmem sim karticu jer je nisam dobio prilikom podnosenja zahteva (posto softver nije hteo da kompletira zahtev). Radnica mi kaze da i dalje ne moze da mi da karticu jer ona u sistemu jos uvek ne vidi moj broj. Kaze mi da dodjem sutra ujutro kada broj bude deaktiviran u A1.
U petak ponovo odlazim u Yettel poslovnicu. U tom trenutku vise nemam signal jer mi je A1 deaktivirao broj. I dalje ne moze da mi izda karticu jer sistem prijavljuje da mi je broj neaktivan ili sta vec. Prijavljuje slucaj "MNP timu" i daje mi besplatno prepaid karticu sa aktiviranim bonusom od 5GB neta i 2000 dinara kredita kako ne bih ostao bez telefona ceo dan i kako bi mogla da me kontaktira kad rese problem.
Nakon 4 sata me zove i kaze da je problem resen i da dodjem po sim karticu. Kasnije tog dana odlazim po karticu i to je to.
Iz ove gore situacije ja sam izvukao par zakljucaka:
- Softver koji Yettel koristi u okviru svoje organizacije je upitnog kvaliteta
- Operateri imaju tacno definisane rokove tokom kojih mogu da odgovore na zahtev RATEL-a (2 radna dana) gde mogu da odobre ili odbiju zahtev. Ne verujem da postoji treca opcija koja omogucava odugovlacenje.
- Ceo proces je potpuno automatizovan uz minimalno ukljucivanje ljudskog faktora.
- Kad se desi problem, kao u mom slucaju, tesko ga resavaju jer su svi u fazonu "ne mozemo mi tu nista, sve ide automatski". Zaposleni u filijalama se ustrucavaju da kontaktiraju tehnicku podrsku (koja verovatno bolje zna da kako da resi ove probleme) sve dok bas ne zagusti.