Šta je novo?

Canon Scan LiDE 700F problem

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam Canon Scan LiDE 700F.
Imam i koristim godinama orginalni softver koji su dosli uz skener.

Na starom kompu (do pre nedelju dana) je skener radio dobro, sve normalno...

Klonirao citav stari nvme na novi (brži) nvme, sredjen Win, pociscen od zaostataka sa starog kompa...

Uzmem da nešto skeniram i pocne posle 1-2, 3-5, skeniranih listova da se javlja sledeca greska:

canon graska.jpg

Odem na net, vidim sta je i kako da "popravim" pa krenem da pokusavam...

Nije do kabla, menjao, menjao i usb sa kog se napaja.
Ukljucujem i povezujem skener sa kabla ukljucenog u usb hub na monitoru, usb3.2 je hub sa monitora iz potpisa.
Ukljucivao na usb3.2 i na usb2.0 na kucistu i isto iskace.

Menjao drajver, instalirao, deinstalirao drajvere sa neta, sa cd od skenera i nista.
Cak se desavalo da ne moze nikako da radi, da ga ne moze pokrenuti softver.

Softver koji koristim pri skeniranju je PhotoStudio 6 od ARC soft, dosao uz skener...

Sta mi je sledece raditi?
Vidim da se ovo desava i sa drugim uredjajima svuda u svetu, ne samo meni.

Da li je dodravera i kolizije s necim, da li je do nekog podesavanja u bios-u ploce a vezano za usb. nesto trece ili cetvrto...?

Naglasavam radio je na starom kompu skener kako treba do pre 7 dana.

-----------------------

Koji softver vi predlazete za skeniranje, da moze lepo da se uokviri sto se zeli skenirati, da napravi 300-600dpi skeniranje, snimi sliku u jpg, u bolji i crno belo...?

To je do uredjala. Imam takav na poslu vezan za Apple/MAC racunar... i radi ok, a onda odjednom izbaci to da ne moze da nadje scaner. Izvadim USB iz racunara, vratim i krenem ponovo da skeniram i radi. Tako drnda vec neko vreme, pa kada skroz odapne kupice se drugi. To je bar jeftino.

Prvo izvadi USB kabl, zatim obrisi sve vezano za Canon skener i software, restart, instaliraj drajvere i ubodi USB.

Prvo izvadi USB kabl, zatim obrisi sve vezano za Canon skener i software, restart, instaliraj drajvere i ubodi USB.
I opet ce da mu pravi problem. Ja sam na Apple to radio vise puta ( plus renstall OSa) kao i na PC i nema pomoci al ajde, neka proba :)

I opet ce da mu pravi problem. Ja sam na Apple to radio vise puta ( plus renstall OSa) kao i na PC i nema pomoci al ajde, neka proba :)
Uradio to jedno 77 puta (karikiram al jesam 5-6 puta ) stavljao 4 drajvera koje imam za njega, skidane tokom godina.
Do kabla NIJE, promenio sam ga, do usb konektora NIJE menjao sam one s monitora (usb3.2) na one prednje na kucistu, usb2.0 i usb3.2, stavljao bez softvera, sa softverom i odradi 1-5-7 skeniranja A4 i zabaguje.
On (skener) je radio do pre 7-8 dana na starom kompu.
Sa starog kompa sam klonirao Win 10, pocistili zaostatke starog hardvera u sistemu (koliko smo znali i umeli) i NEĆE prokletinja da radi kako treeba.
Ne verujem da je do skenera.
Koliko vidim sve ostalo na kompu radi kako treba...
Moracu izgleda dizati novi win pa taman da samo vidim hoce li raditi ili nece... 😖

Otvori prozor i poželi mu ugodan let.

Nakacio sam skener na laptop (setio se da imam i laptop...), prvo instalirao sav softver i drajvere, skenirao jedno 6-7 puta, pa malo drmnuo kabl u konektoru kod skenera, pocne naredno skeniranje pa ukoči (jednom), pokrenem skener ponovo posle restarta programa, skenitra opet nekoliko puta, ja onda malo drmnem kabl u blizini usb-mini konektora sto ulazi u skener i opet u radu zakoci, opet restartujem i skeniram nekoliko puta a on sam zabaguje...
Tako je radio znatno bolje na laptopu nego na desktop masini ali ne dobro koliko bi trebao.
Tad mi se ucinilo da je do razlabavljenog, razglavljenog usb-mini konektora u skeneru.
Kad se stavi nov kabl osetno cvrsce stoji to sve, ne bi nikad posumnjao da je do konektora, zato se malo i cudim...

Onda tresnem novi Win10 na ganc novu desk masinu (ovu na kojoj bas lose radi), update W10 i svih drajvera, pa instalacija drajvera sto fale za komp, pa softver i drajveri za skener, zakacim Lide 700f za cist, nov, skroz nepodesen win i NECE da radi vlajano, isto mi brlja na 1-2 skeniranje.

Zakljucak, ne vlaja skener (al sto osetno bolje radi na laptopu), neka opaka kolizija drajvera i softvera sa kompa u odnsu na skener ili neka hardversko kolizija kompnenti sa skenerom (malo verovatno).
Akako god odzvonilo je ovom skeneru posle punih 11,5 godina.
Kupujem Canon Lide 400 (izmedju ostalog jer ima usb-c konektor (za u skener ubosti) pa ce biti jedan manje kabl na stolu jer nece morati biti usb-mini tu pri ruci...

Vrh Dno