Šta je novo?

Problem sa 5.1 zvukom preko TV-a

WereWolf

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2007
Poruke
85
Poena
309
Poštovanje,
Imam problem sa 5,1 zvukom kada puštam signal sa TV-a (HISENSE h50b7100). Što se audio podrške tiče, na sajtu prodavca piše ovako: Dolby Audio, Dolby Digital Plus, DTS. Risiver mi je Pioneer...
Audio puštam preko SPDIF veze. Kada bocnem optički kabl u SBBov uređaj sve radi super. Kad puštam zvuk na risiver preko TV-a čujem samo stereo. Na displeju risivera on prikazuje da ima svih 5 kanala, ali se čuje samo stereo. Da li je moguće da kad propustim audio preko TV-a kroz SPDIF vezu na risiver, on prikazuje sve kanale na displeju risivera kao da ih ima, a da ih realno nema? Šaljem fotografije podešenja i displeja na risiveru da bude jasnije.
Hvala
 

Prilozi

  • viber_image_2023-02-04_19-05-50-254.jpg
    viber_image_2023-02-04_19-05-50-254.jpg
    68.8 KB · Pregleda: 38
  • viber_image_2023-02-04_19-05-50-602.jpg
    viber_image_2023-02-04_19-05-50-602.jpg
    53.3 KB · Pregleda: 29
Baš čudno. A koji kanal ti služi za test, neki koji znaš sigurno da ima više od 2 kanala?
Zato sam ja i batalio sve veće od 2.1, zbog gomile standarda i izmišljenih gluposti, bare kada je muzika u pitanju.
 
Probao sam i kanale (HBO npr.), a i neki fajl za koji znam da radi 5,1. Risiver prikazuje sve kanale, a u realnosti svira stereo. Probao sam i iz aplikacije HBO max koja je instalirana na EONu. Oni imaju dosta filmova koji su 5,1. Kad bocnem optički u njihov uređaj, sve radi besprekorno. Izvadim kablić i bocnem ga u TV i odmah prebaci na stereo, a piše dolby na risiveru.Odmah bih ja priključio kabl ovako kako radi, nego mi tv služi i kao plejer za muziku, filmove i Sony PS pa je mnogo zgodnije da imaš 5,1 preko TVa jer onda pokrivaš sve žive uređaje. Interesantno je da mi i za igrice pokazuje sve kanale a svira stereo. Sve što puštam preko TVa isti slučaj.
 
Da li si proverio da li TV uopšte podržava 5.1 i da li u meniju postoji nekakvo podešavanje koje bi dozvolilo digitalni 5.1 izlaz na SPDIF konektoru?
 
Vrteo se po meniju i ništa specijalno nisam pronašao. Evo celog audio menija na TVu. Nemam pojma da li podržava. Zbunjuje me što čim pustim nešto što ima 5,1 risiver to odmah registruje kako treba, popali indikatore za sve kanale i pređe u dolby mod, ali u realnosti sviraju samo levi i desni zvućnik.
 

Prilozi

  • viber_image_2023-02-04_19-05-50-726.jpg
    viber_image_2023-02-04_19-05-50-726.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 36
* dobro je što je digital audio out na pass through
*
nije dobro što si Tv povezao SPDIF optičkim kablom, jer je ta digitalna veza već nedovoljna da propusti bilo šta osim lossy 5.1 Dolby Digital i DTS (uskraćen si za Atmos, i ostale moderne lossless formate), ili od lossless- Stereo PCM.
Poveži HDMI kablom tv i AVR Pioneer preko HDMI portova označenih sa AR (audio return)
* da bi imao Multichannel zvuk sa više zvučnika, potrreban je Multichannel signal.
-podrazumevamo da su zvučnici ispravno povezani i da je na AVR izabran odgovarajući speaker setup, npr 5.1, i svi zvučnici i SW stavljeni na "present"-

Njega šalju ili broadcasteri (Netflix, Sky Sports, Amazon Prime ...itd) , Puštaš Blu-Ray, DVD itd u tom slučaju imaš Native Multichannel zvuk (dolby atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital...)
Ili ga proizvodi AVR up-mixovanjem stereo signala, pomoću algoritama tipa Dolby Prologic II ili Dolby Surround (iz 2014, ne onaj iz 1986.), DTS Neo itd...
dakle, stereo signal iz TV, Risiver pretvara u multichannel i pušta ga sa svih zvučnika.

Materijal za dodatna pitanja, na linku
 
Poslednja izmena:
Hvala Lepi na ovako iscrpnom odgovoru! Pazariću HDMI kablić ovih dana i probaću. Do tada ide SPDIF na SBBov uređaj. Nadam se da će ovo da mi reši problem.
 
Samo da pitam još nešto. Kad povezujem TV i risiver preko HDMI za zvuk. HDMI na TVu ima IN i OUT ili je sve jedno u koji god HDMI da ubodem kabl?
 
Само хдми улаз означен са ARC (Audio Return Channel). Потражи у упутству ако ниси сигуран. Само ако је новији тв им има eARC имаћеш више од DD&DTS преко њега.
 
Da li neko zna da mi kaže koja verzija HDMI kabla mi je potrebna za povezivanje TVa sa risiverom za 5,1?
 
Ovo je poleđina mog risivera. Ispod HDMI priključaka nigde nema oznake ARC. Da li to znači da ne podržava ovu opciju? Uređaj je Pioneer VSX-919AH.
 

Prilozi

  • VSX-919AH.jpg
    VSX-919AH.jpg
    512.4 KB · Pregleda: 23
ako nema ARC funkcije moraćeš da ubodeš hdmi kabl u OUT na risiveru, i sa televizora sprovedeš optički kabl u Optical IN1 TV/sat
U podešavanjima TV-a će morati SPDIF only da ostane na audio Output.
 
Hvala na odgovorima.
Ok, znači ubodem SPIDF iz TVa u OPTICAL IN 1. To mi je več povezano tako. Imam na displeju sve kanale kao da su tu, a čuju se samo levi i desni. To je trenutno stanje. Ako dobro shvatam, sada uzmem HDMI kabl, jedan kraj ubodem u HDMI ARC na TVu (to imam), a drugi kraj ubodem u risiver u HDMI OUT, je l tako? Šta dalje radim? Prebacim na risiveru na TV sat i kad pustim nešto čuju se i ostali kanali, je l tako?
 
Ček.... Odradi prvo speaker test, da vidiš da li svaki zvučnik radi.
Nakon toga, pogledaj šta piše na displeju AV risivera (tip signala, ikonica) npr stereo 44.1
Ili dolby TrueHD 7.2... Itd

Ako je ulazni signal stereo, moraćeš da uključiš up-mix zvuka na 5.1.
Na tvom risiveru se to zove Dolby Prologic II ili DTS Neo6 (po meni kvalitetniji).

Nakon toga ćeš moći da slušaš Slagalicu na rts u ground-shaking multichannel glory-ju.
 
Nazad
Vrh Dno