Šta je novo?

Hardver Office PC za narednih x godina

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

kapone

Poštovan
Učlanjen(a)
25.11.2014
Poena
60
Pozdrav svima. Ortak planira da sastavlja moderan komp sa novim komponentama, u nadi da ce ga koristiti bar narednih 4-5 godina, pa me je pitao za pomoc oko izbora.
Svrha je neometan rad u ms office i photoshop uz istovremeno otvorenih 60-80 tabova (?!!) u browseru. Ne znam kako mu to uspeva, ali ja se vec posle 20 pocnem gubiti. Elem, posto se bavi i fotografijom iz hobija, cesto prebacuje veliku kolicinu slika visoke rezolucije, pa bi zeleo i sto brzi ssd da ima. Igrice ne igra, tako da verujem da ce mu i neka low-end graficka ili integrusa zavrsiti posao.
Zajedno smo dosli do zakljucka da je 32GB rama pod obavezno zbog multitaskinga i da ne fali u buducnosti, a ssd se sveo na samsung 980 pro 2TB. Najveca dilema je na kojoj platformi graditi sistem, odnosno da li ici na am4 i 5700x, ili na noviju intel 1700 uz npr 13400? Zatim, koje napajanje i kuciste, da ne bude bucno i da ima usb-c na frontu?
Budzet za mb, cpu, psu, i case bi bio do oko 500€, a pozeljno je i manje.
Preporuke mozete bazirati na sajtu geizhals.de, jer bih mu ja dopremio sve iz nemacke, kontam da su te stvari ovde jeftinije.
Hvala unapred!

Počeo si od office da bi na pola zapleta skočio na potrebu za zverkom za fotografiju. Sad je pitanje da li te slike samo gleda, u tom slučaju može i slab office računar, ali ako će da radi nešto sa tim fotografijama, napiši koji tačno softver koristi i to je odogovor na sva pitanja.

Ne koristi nista zahtevnije od photoshopa, ali je problem taj, sto mu je sve istovremeno otvoreno (po mom misljenju nepotrebno) i jede mu resurse. Ne znam sad koliko je sam photoshop zahtevan, licno mislim da i nije toliko, ali nek kaze neko ko se bolje razume, koji cpu se preporucuje za neki ugodan rad?
Ja sam licno misljenja da mu ne treba nista jace od i3-12100 ili ryzen 5500, ali on je utripovao da nece nista ispod 8c/16t, kao radi buducnosti. Inace trenutno ima i3-2100 i 8gb rama i to vec poprilicno stuca...

Jel moze neko da da preporuku sta da uzmem? Trebalo bi do kraja sledece nedelje da narucim komponente, da bi stigle na vreme, jer putujem sredinom februara za Srbiju... Hvala

Stuca mu jer mu tih 80 tabova verovatno pojede sav RAM, meni se Windows 10 i x tabova u Firefox-u razbaskari na skoro 12GB od 32GB memorije, a i taj i3 vise nije mlad.

Uzmi my Ryzen 5600, 32GB (2x16GB) RAM, bilo koju ATX B550 plocu i ostatak spucajte na dobro napajanje, neku entry grafiku i kuciste.

Photoshop jeste zahtevan, pre svega memorijski, ne postoji program pod Suncem koji moze da pojede ram kao ta zver.
Dodao bih da sto se PS tice grafika itekako igra ulogu u proteklih dve tri godine. Adobe je poceo da prebacuje kojesta na GPU umesto CPU-a.

Hvala na brzim odgovorima! 32 GB rama ce svakako biti, jedino sam u dilemi da li uzeti 3200 ili 3600 mhz? Evo npr. sta ima u ponudi:
G.Skill Aegis DIMM Kit 32GB, DDR4-3200, CL16-18-18-38 73€
Kingston FURY Beast DIMM Kit 32GB, DDR4-3200, CL16-18-18 80€
G.Skill RipJaws V schwarz DIMM Kit 32GB, DDR4-3600, CL18-22-22-42 85€
Corsair Vengeance LPX schwarz DIMM Kit 32GB, DDR4-3600, CL16-19-19-36 104€
Ne znam koliko razlike pravi brzina rama na razlicitim platformama, secam se da je za amd bilo vazno da bude sto veca frekvencija, dok za intel i nije bilo toliko presudno. Ne znam kakva je trenutno situacija?
Koju od ovih ploca uzeti za ryzen 5600:
GIGABYTE B550 Gaming X V2 117€
ASRock B550M PG Riptide 120€
GIGABYTE B550 AORUS Elite V2 130€
ASUS TUF Gaming B550M-E 136€
Molio bih jos za preporuku za napajanje. Je li ovo cemu:
EVGA GQ 650 650W ATX 2.3 66€
Ostatak budzeta ce ici na graficku, ili ce za pocetak posluziti aktuelna GT640 iz starog kompa.

Definitivno GIGABYTE B550 AORUS Elite V2
Sto se tice memorije, 3600 svakako a ja dugi niz godina furam Corsair memirije na Ryzen platforma bez ikakvog problema.
Sto se tice napajanja, ja sam mozda snob :) , ali ne kupujem napajanja jeftinija od 100-120e i to samo Seasonic.. Napajanje je najbitnija komponenta u racnaru.

Hvala na pomoci, sad se vec kristalizuju stvari oko izbora. Ploca ce biti GIGABYTE B550 AORUS Elite V2. Sto se rama tice, vredi li dati 20€ vise za Corsair Vengeance u poredjenju sa G.Skill Ripjaws? Mozda sad vec sitnicarim, ali bih da pomognem drugaru najbolje sto mogu. Pretrazivao sam temu o napajanjima, ali se ne snalazim bas najbolje sa onim tier listama, pa bih molio za savet oko konkretnog modela, jer sam na tom polju totalni laik. Kako se kotira ovaj model:

Sto se tice memorije, pogledaj na netu kako se ponasa ta ploca ali radice i Gskill najverovatnije kako treba. Razliku prebacite na neki tih ventilator za kuciste ili tako nesto.

Napajanje je ok.

Ma pojacaj mu RAM na 64GB, kada je vec takva situacija. Na ukupnu cenu nece se ni osetiti ali u radu bi moglo.

64 GB Ram-a teško. Zbog cena. Gledao sam i ddr4 i ddr5, skaču cene očigledno.
E sad u ovoj priči ima nešto što je nezahvalna pozicija, a to je da sastavljate računar za drugoga. Kada je takva situacija ja sam uvek za skupe komponente i mašinu koja će i za 5 godina moći komotno da radi uzimajući u obzir sve veći razvoj 3d-a i integraciju u različite programe i najrasprostranjeniji OS - windows. Inače i PS će se razvijati u pravcu 3d mogućnosti. Ne bih sada sastavljao konfiguraciju sa GPU za njega (može u nekom trenutku da kupi kvalitetnu polovnu grafičku, npr na leto), ali bih npr uzeo proc, ploču i memoriju koji neće nikada praviti probleme,
Intel Core i5-13600 - 288
ASRock Z690M PG Riptide/D5 - 186 EUR
Super Flower Leadex III Gold ARGB 550W ATX 2.32 103 EUR
Kingston FURY Renegade RGB DIMM Kit 32GB, DDR5-6400, CL32-39-39, on-die ECC 197 EUR cene sa nemačkog sajta kao i nazivi.
Znam da sam daleko iznad predviđenih finansijskih granica, ali bih ubedio prijatelja da je ovako bolje za obojicu na duge staze.

^Apsolutno nepotrebno bacanje para, Office, net i PS ce za 5 godina jednako dobro da rade na jeftinijoj platformi i nece mu praviti nikakve probleme. Ne znam kakva je to posredna insinuacija da ce ovo sto smo mu predlozili da pravi probleme!!??
Ne, PS, OS i sve drugo se nece razvijati u pravcu 3D, a GPU svakako treba za PS, sve vise i vise!

Malo štedljivija konfiguracija:
AMD Ryzen 5 5600 ~139€ (Caseking)
GIGABYTE B550M AORUS Elite ~109€ (CSV)
Corsair RMx Series 2021 RM650x ~90€ (Caseking)
Fractal Design Focus 2 Black ~80€ (sa kaljenim staklom; CSV)
Caseking šiping ~6€, CSV šiping 7€
---
Ukupno 431€

ili ako ćeš AORUS Elite V2:
Fractal Design Focus 2 White ~80€ (sa kaljenim staklom; Mindfactory)
GIGABYTE B550 AORUS Elite V2 ~131€ (Mindfactory)
Mindfactory pošiljka 8€
---
Ukupno 454€

Ostatak bih uložio na još 32GB RAM-a (a može i kasnije da se dokupi). Razliku između 3600 i 3200MHz neće ni osetiti (moje skromno mišljenje), pa onda gledaj po ceni. Nego, šta ćeš sa kulerom, to drugar već ima?

I da, oko napajanja, uzmi RMx umesto Seasonic-a, oba su vrhunska, razlika je samo u ceni.

Pricao sam s drugarom, dosta je nategnuta situacija s lovom... 500€ je stvarno gornja granica i ne moze vise da se ispruzi, cak sam mu i ja tu uleteo s nekim parama, ali dobro, to sad nije tema. Znam da bi valjalo dodati za svaku komponentu jos po 20-30€, ali brzo se nakupi i lako probije budzet. Takodje sam svestan da su svaciji kriterijumi razliciti, zato sam se i obratio ovde, ne bi li dobio siru sliku.
@golosdobra Drugar bi zeleo da ima usb-c na frontu kucista, zato bih isao na skuplju maticnu, a oko kucista se jos dvoumimo, tj. on pretrazuje. Izgled mu je manje-vise svejedno, a mene brine provetrenost ova dva, koja su mu usla u uzi izbor:
Ovo Raijintek je mozda cak i super, kad se dodaju ventovi- ali to opet podize cenu, jer je ovako klotara bez i jednog venta, a kosta 50€

Nisam siguran da će RMx napajanje stati bez nekog malo jačeg guranja kablova u taj Raijintek, jer je 160mm, a kako mi izgleda po slikama tu i nema puno prostora ako se koristi HDD cage. Dakle, onda će morati da se doplati za Seasonic, koje je 20mm kraće i sigurno će stati.

Druga stvar, to Chieftec kućište ima vrlo mali protok vazduha, pa ga ne bih koristio osim u slučaju integrisane grafičke.

Ja sam ipak za FD Focus 2, jer će biti puno manje glavobolje sa kablovima i još koječim za onog ko bude sastavljao sve to, ali to je već pitanje kompromisa.

Licno mislim da je kuciste vazna komponenta i ne bih uzimao najgori lim. Skrpicemo se nekako i uzecemo ipak Fractal Focus 2. Hvala na preporuci! Skroz mi je bilo ispod radara, ali sad vidim da ima opciono da se dokupi kablic za usb-c, koji ne kosta puno. Narucujem ovih dana, pa javljam sta sam uradio. Hvala jos jednom svima koji su pomogli u izboru.

Neki specijalan razlog za neophodnost USB-C porta?
Довољно је да користи type C флеш редовно или да качи новији телефон (који је C са обе стране кабла) често.

Licno mislim da je kuciste vazna komponenta i ne bih uzimao najgori lim. Skrpicemo se nekako i uzecemo ipak Fractal Focus 2. Hvala na preporuci! Skroz mi je bilo ispod radara, ali sad vidim da ima opciono da se dokupi kablic za usb-c, koji ne kosta puno. Narucujem ovih dana, pa javljam sta sam uradio. Hvala jos jednom svima koji su pomogli u izboru.

Za to se slažem. Ja imam godinama CM HAF a i nemam namereviše nikada da ga menjam :)

Narucene sledece komponente:
MB: GIGABYTE B550 AORUS Elite V2
CPU: AMD Ryzen 5 5600
RAM: G.Skill Aegis DIMM Kit 32GB, DDR4-3200
PSU: Corsair RMx Series 2021 RM650x
CASE: Fractal Design Focus 2 Black
Sve skupa je izaslo malo preko 500€, ali mislim da je vredelo, bice drugar miran bar narednih 5 godina, a mozda i vise.
Hvala jos jednom svim forumasima koji su svojim predlozima doprineli odabiru komponenti!

Nazad
Vrh Dno