Šta je novo?

Kucna mreza

DangerousB

Poštovan
Učlanjen(a)
18.02.2017
Poena
70
Dobro jutro drustvo! Treba mi savjet za kucnu mrezu?! Posto sam kucu renovirao odradio sam u cijeloj kuci mrezu odnosno u svakoj sobi imam rj45 utinice! Svi mrezni kablovi su spusten u prizemlje (server sobu) gdje sam ubacio rack ormar, tplink switch i naravno telemachov router sve sam spojio sve utinice sam testirao na spratu i potkrovlju i rade kako treba! Eh sad razmisljam kako srediti wifi mrezu na spratu i potkrovlju?! Razmisljam da uzmem tplink deco m4 ili m5! Jedan node bih stavio u hodnik na sprat koji bi povezao kablom iz rj45 utinice a drugi node u potkrovlje koji bi se bezicno vezao na prvi node (ako to tako ide) koliko sam ja shvatio? Pa mi treba savjet sta bi najboljr bilo odraditi? Hvala vam

Kolika je površina kuće, koliko ima spratova i koliko je svaki sprat? Idealno je da postaviš access point-e na plafonu, u zavisnosti od površine i debljine zidova biraš tačne modele, broj i poziciju. Međutim, čim ovo pitaš, pretpostavljam da nisi ostavio priključnice za plafonske access point-e. Druga najbolja opcija je mesh sistem, ali opet, za preporuku trebaju podaci o kvadraturi, broju uređaja očekivanih, željene brzine, i budžetu.

Oko 160 kvadrata sprat i potkrovlje ( dvo etazno) nazalost nisam ostavio kabal na plafonu... ma bice na mrezi 2-3 telefona, eon box, racunar, tv... sto se tice brzine gledam max da izvucem telemach paket 300/20... sto se tice budzeta planirao sam oko 250 do 300km da dam za ubiquiti ili deco

Uzmi dva Grandstream GWN7660. Kontroler je integrisan u njemu a ima i autoprovisioning. Prvi nakači kablom, taj će raditi kao master. A drugi će se wirelessom zakačiti na njega kao slave. Oba AP-a kontrolišeš i konfigurišeš logujući se u master AP.

Mislim da Grandstream značajno probija budžet koji je @DangerousB planirao (300 KM).
U kući koristim Mi Mesh Sistem AX3000 i prezadovoljan sam. Jedan node u prizemlju (oko 130 m2), drugi na spratu (oko 130 m2), međusobno povezani bežično.

Naravno. Ali je to trajno rešenje koje je future proof. Ako već pravi kompletnu mrežu u sastavu objekta, moj savet je uvek da se da malo više para i da se to uradi kako treba. Ne mora to biti Grandstream. Čovek je vać naveo da razmatra Ubiquiti što je takođe odličan izbor.

Ja razumem da sve to košta značajno više, ali moraju se u obzir uzeti i drugi parametri pored same jačine signala. Estetika, mogućnosti, stabilnost, kvalitet signala i kvalitet izrade samog uređaja.

Šta je lepše?

Ovo na plafonu ?

1675010370531.png

Ili ovo gde god?

1675010477507.png

Slažem se sa tobom ali je pokretač teme napisao da je već izveo kabliranje i da je zaboravio da izvede izvode na plafonu.

Pročitaj još jednom šta je čovek napisao. Do prvog node-a će ići kablom, a drugi će se wirelessom povezati na prvi.

Oba noda povezi kablom kad vec moze.
160m2 nije nista za bilo koji mesh sistem

Kakav future proof, za par godina promenis to i kupis novi sistem kakav tada bude aktuelan.

imam opciju oba noda da povezem kablom jer sam razveo mrezne kablove i u potkrovlju tako da mi nije problem i drugi node da ide na kabal?! jel se puno gubi signal ako ubiquiti npr stavim na zid ili on "mora" na plafon za full performanse??

Ako uzimaš WiFi 6 AP sa OFDMA/MU-MIMO mogućnostima, neće toliko izgubiti. Može on i na zid, nije problem, ali onda signal bacaš sa strane umesto na dole.

Nista onda za pocetak uzmem jedan ovaj na sprat i kad bude kesa opet uzmem jos jedan za potkrovlje

Kontroler za njega možeš instalirati na Windows-u i uraditi adoption.

Ne. On koristi eksterni kontroler koji moraš da instaliraš na Windows-u ili Android/iOS telefonu. Zato sam inicijalno preporučio Grandstream jer on ima integrisan kontroler kojem pristupaš iz browsera.

kad kazes kontroler mislis na aplikaciju? jer vidim na playstoru da ima unifi network aplikacija za kontrolu ubiquiti uredjaja? izvini zbog pitanja jer od sad nisam koristio ubiquiti uredjaje

btw posto mi switch nema PoE mogucnost jel moguce da PoE adapter spojim sa switchom i da na rj45 uticni gdje ce biti okacen ubiquiti dobijem i struju? da ne moram ici strujni adapter do ubiquiti-a?

ljudi izvinite posto nemam mogucnost edita nakon 10 min moram ovako pisati! sad sam gledao razliku izmedju U6 lite i unifi AP AC lite koliko sam mogao vidjeti i shvatiti da ovaj U6 lite wifi 6 podrzava a posto nemam uredjaje (jos) koji podrzavaju wifi 6 koliko se isplati dat vise para za U6 lite a za manje para mogu dobiti ovaj AP AC lite ili cak LR verziju kao za lite verziju U6.

kad kazes kontroler mislis na aplikaciju? jer vidim na playstoru da ima unifi network aplikacija za kontrolu ubiquiti uredjaja? izvini zbog pitanja jer od sad nisam koristio ubiquiti uredjaje
Da. Unifi Network je aplikacija koja se upari sa tvojim access pointom ili bilo kojim drugim Unifi uređajem i onda iz te aplikacije kontrolišeš sve parametre. Ako danas/sutra kupiš recimo njihov switch, Unifi Network će taj switch odmah detektovati i pojaviće se na listi za adopt. Kada uradiš adopt, onda pored svog AP-a kontrolišeš i taj switch. To je lokalni centralizovani sistem za kontrolu svih Ubiquiti uređaja. Ta aplikacija (kontroler) može da bude i na nekom cloud-u, i onda možeš svoj AP da kontrolišeš sa bilo koje lokacije. Kod Grandstream AP-ova taj kontroler je integrisan u samom AP-u i pristupaš mu klasičnim putem kucanjem IP adrese u browseru.
btw posto mi switch nema PoE mogucnost jel moguce da PoE adapter spojim sa switchom i da na rj45 uticni gdje ce biti okacen ubiquiti dobijem i struju?
Bez PoE switch-a odgovor je NE. Alternativno kulturno rešenje je PoE injector sa kojim bi se Unifi AP napajao preko RJ45. Iz tvog switch-a ide LAN kabl u PoE injector a onda iz injector-a pravo u AP. Treća seljačka varijanta je naknadno spajanje ispravljača direkt na žice u LAN kablu. To zagteva da se kabl na ulazu u tvoj switch raspori i da se izvuku žice na koje će se spojiti eksterni ispravljač. Gde su plava i plavo-bela minus (-) a braon i braon-bela plus (+).
Ali gledaj da takav vid budžeja izbegneš ako je ikako moguće jer treba zalemiti žice, staviti bužire i to sve lepo izolovati. Kupovina PoE injectora je mnogo elegantnije i jeftinije rešenje. Imaj na umu da ni uz Unifi ni uz Grandstream AP-ove ne stiže ispravljač. Svi oni podrazumevaju da imaš PoE injector ili PoE switch.
ljudi izvinite posto nemam mogucnost edita nakon 10 min moram ovako pisati! sad sam gledao razliku izmedju U6 lite i unifi AP AC lite koliko sam mogao vidjeti i shvatiti da ovaj U6 lite wifi 6 podrzava a posto nemam uredjaje (jos) koji podrzavaju wifi 6 koliko se isplati dat vise para za U6 lite a za manje para mogu dobiti ovaj AP AC lite ili cak LR verziju kao za lite verziju U6.
To je pitanje na koje ti sam sebi treba da daš odgovor. Moje mišljenje je da se ne isplati ulagati u WiFi 6. Neko se neće složiti samnom, ali kao što rekoh, odluka je na tebi.

@alex303 hvala ti na odgovoru i sto si objasnio sve u detalje! Da mislio sam na taj PoE Injector samonsto sam ja mislio da se to zove adapter! Hvala jos jednom 🙂 ziv bio

Kako će se ponašati Asus RT-AX82U u mreži gde ima nekih 25-30 wifi konekcija? Većina tih konekcija su smart home (svetla, releji, senzori, klima), dok ostalo - Tv, telefon, pc, tablet i sl. su nekih 10-15uređaja. Druga opcija bi bila Mikrotik hap ax3, za koji mislim da nije to uopšte problem.

Za te pare je bolje uzeti Ubiquiti UAP-AC-PRO ili Grandstream GWN7660 nego to Asus smeće.

Da se i ja prikljucim. Trenutno renoviram stan komplet od nule, 'ogulio' sam sve zidove do cigle. Kontam provuci lan kablove iz centralnog mjesta (hodnika) do svih soba (dvije) po jedna uticnica. Sta mislite ima li potrebe za tim? Ono ako zatreba za IPTV, TV, mozda neki desktop, neki mrezni uredjaj i sl? Za sad mi ne treba niti cu koristiti ali da se nadje.

O cemu bih jos trebao povesti racuna za neki 'future proof'. Nije optika jos stigla do stana, ali kontam ostaviti buzir u zidu pa sve do uticnice za optiku. O koaksijalnim kablovima i ne razmisljam, jer se to vise ne koristi.

Nije veliki stan, 40 m2.

Kada sam renovirao stan provukao sam po dva kabla za svako mesto gde bi bio neki uređaj.

Sad je prilika.

Koliko god misliš da treba, dupliraj. Ako misliš da će ti TV/komp/nas/ bilo šta stajati na jednom zidu, pretpostavi da će stajati i na suprotnom nekada. Ako imaš ostavu, dovedi i tamo mrežu, možda ćeš nekada hteti tamo da izbaciš neki uređaj. Utp priključnica modularna košta od 500din pa naviše. Kvalitetan kabl te košta nekih 75din po metru, ja sam sa 300m pokrio poveliki stan sa dosta utičnica. Sve ovo te dodatno košta možda 200e za materijal i možda 100e za ruke (u zavisnosti kako dogovoriš posao), a u odnosu na kompletno renoviranje mislim da se ni ne primeti.

Sve mrežne kablove odvoj od strujnih i smesti u bužir. Preporuka da ideš na cat 6a, ili Cat 7 kablove. Predlažem ti i da ostaviš mesto za AP u sredini stana na plafonu. Možeš da kupiš super ap već za 50e i da ne razmišljaš o dometu i brzinama, naročito ako nije veliki stan.

Vrh Dno