Šta je novo?

Windows cannot access \\computername

snatch019

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2007
Poena
320
Laptop1 = XPS 9700 (Win11)
Laptop2 = Thinkpad P52 (Win11)

Oba laptopa imaju identicna podesavanja u "Advanced Sharing Settings"
Oba laptopa koriste local account (dakle nisu ulogovani na microsoft account) i povezani su na istu WiFi mrezu.

Laptop1 vidi na mrezi i pristupa Laptopu2 bez ikakvih problema.
Laptop2 vidi Laptop1 na mrezi ali ne moze da pristupi.
Evo sta mi izbacuje
Screenshot_2083.png

Jel ima neko ideju kako da resim ovo?
Danima se mucim i nikako ne uspevam.

Jel si proverio firewall? Da li možeš kroz IP da priđeš, ne po imenu? Koje si permisije podesio nad folderom?

Firewall palio/gasio ali sve isto, nema razlike.
Folderi na oba laptopa imaju iste share/security dozvole (everyone read/write)
Ovo da pridjem kroz IP nisam siguran da znam na sta konkretno mislis?

umesto \\XPS
\\192.168.1.69
Naravno, stavljaš ip tog računara.

A da li si siguran da ti taj lt nije stavljen na public network? To je default podešavanje i nije u control panel delu za network.

Ping na taj laptop uz tracert i nslookup kažu šta? Edicije OS-a su ti iste? SMB1 isključujemo iz priče jer je win11 u pitanju.

Da li oba računara imaju password na nalogu?

Da li oba računara imaju password na nalogu?
Dao je permission za everyone, tako da i da imaju i da nemaju, mora biti otvoren pristup osim ako se permisije nisu primenile kako treba ili nije urađen sign out nakon dodele prava :).

Jel pokusavas da pristupis sa lokalnog ili admin naloga?

Ako je kreirano user-a koji ima admin prava onda je svejedno. Koji permission imaš nad tim folderom? Owner je Administrator, Everyone ima r/w? Da li možeš da kreiraš folder na C root ili D root i probaš da daš permisije da se vidi kroz mrežu?

Ma ne vredi, sva moguca resenja sa neta sam probao i nista ne radi.
Upravo uradio Win reinstall i sve radi iz prve.
Trebalo je odavno to da uradim, a ne da se nerviram danima.
u svakom slucaju hvala svima na pomoci, a sta je bio problem ostace vecita misterija :LOL:

I ostavi nas covek na pola. Bitno da je on svoje resio, a ja sto necu moci da spavam jer ce misterija da me muci...

Evo za one koji ne mogu mirno da spavaju uspeao sam opet da pokvarim 🥳
Do juce sve radilo normalno, a od jutros ista muka.
Nista DIRN'O nisam, samo je prestalo da radi.
Evo i slike sta mi pokazuje kad pokusavam da pristupim sa drugog racunara i sta kada pristupim sa telefena.
U medjuvremenu odradio network restet i vartio restore point od juce ali nista nije urodilo plodom.

Prilozi

• Screenshot_2147.png
    Screenshot_2147.png
    10.8 KB · Pregleda: 10
  • Screenshot_20230216-124944.png
    Screenshot_20230216-124944.png
    135 KB · Pregleda: 13
U pitanju je neki windows update koji pokvari celu mrežu. To sam primetio početkom 2020. godine, bilo je jako nasumično, posle par dana kompu se moglo normalo pristupiti. Ali kasnije je došlo do rasapada sistema, na svih 10 računara u firmi nije moglo da se pristupi, čak ni posle par dana čekanja.
Rešenje koje ponekad radi jeste promena smb protokola sa 2/3 na 1, pa vraćanje na 2/3 uz reset računara.
Uključivanje i isključivanje SMB protokola

Rešenje koje 100% radi je reinstal tj. reset windowsa, ali to radi neko vreme pa ponovo se mreža zaglupi pa ponovo sve iz početka.
Rešenje koje isto 100% radi jeste da se svi fajlovi za deljenje prebace na NAS i tako im se pristupa. U tom slučaju pristup računarima nije ni potreban.

@everton
Ma jok, i dalje sve isto.
Inace u medjuvremenu sam uradio i win reninstall ALI sa opcijom keep data and apps u nadi da cu makar tu uspeti nekako da ga odglavim a da pritom sacuvam sve programe koji su mi vec isntalirani ali nista od toga.

Meni je ovo pomoglo kad isto nisam mogao da pristupim "administrativnom share-u"
Sledeći put probaj i ovo, nešto od toga mora da ti omogući pristup. Nećeš valjda svaki put da isntaliraš win :D
1676570226021.png

Ne radi...
Confused Harry Potter GIF

Nemam sad ispred sebe Windows 11 računar, ali mi se čini da su kod tog operativnog sistema napredna podešavanja mrežnog deljenja na nekom drugom mestu u odnosu na Windows 7/10.

Probaj da ih pronađeš, pa okači skrinšot; možda nešto previđaš.

Ahhhhh...zaboravih da editujem.
Win11 je bio u trenutku objave ali sam u medjuvremenu uradio reinstall na Win10 na tom laptopu.
Mada i dalje ne kapiram kakve veze ima sa samim podesavanjima jer nista nije menjano, ne znam STA je tu moglo da se sjebe samo od sebe.
kapiram da nije radilo od samog pocetka, ali mesec dana radi normalno i onda samo iz cista mira prestane.

Update, apdejt, Windows ili neki od programa koje instaliraš je ažurirao novu verziju, pa se u nekom trenutku ne slažu u nekim sitnicama kao što je šering... 😂

Nazad
Vrh Dno