Šta je novo?

Periferni uređaji Koju gaming tastaturu kupiti

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Traži se tastatura. Poludeo sam od Bluetootha.
Uslovi
TKL
Mehanička (mx brown i alternative)
bežična rf/lightspeed... Samo da nije BT
Pozadinsko osvetljenje (nije 100%)

Hteo sam logi, da uparim sa g502, ali imaju samo onu glupost sa svojim plitkim tasterima. Nije strašno, ali bih ipak cherry ili alternativu.
Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe ima optical mechanical tastere :unsure: Žična verzija ima standard cherry mx
ROG Falchion. previše kompaktna, mada možda najbolji izbor od navedenih.
ROG Falchion ima i NX verziju sa njihovom verzijom NX tastera. Sa tim tasterima postoji i ROG Azoth (koja je van budžeta)
razer nema alternativu za mx brown (njihov orange taster) u tkl varijanti.
corsair samo mx red
steelseries APEX je takođe preskup.

tl dr, treba mi preporuka za neku tastaturu koju nisam sam pronašao. Ne patim od želje za brendovima.

Pa bluetooth i nije zamišljen za gaming, prevelika latencija, dobar je jedino za neki office i zbog toga što baterija poprilično duže traje u BT režimu.

Što se tiče bežične gaming tastature, velika preporuka za Razer Pro Type Ultra. Ona jeste zamišljena kao biznis varijanta ali mislim da i dan danas nije izašla tastatura sa manjim kašnjenjem, bukvalno je feeling kao sa žičanom da radiš. :) Imam je pola godine i jednom se nije desilo da zabudali konekcija, ooodlična. E sad, ako si ljubitelj rgb-a svakako da nije dobar izbor jer svijetli samo u bijeloj boji + su tasteri nešto dublji što je meni recimo odgovaralo. Baterija odlična, jednom u 10 dana se puni.

edit: sad tek vidim da je uslov TKL ali ajde, da ne brišem :D

Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe ima optical mechanical tastere :unsure: Žična verzija ima standard cherry mx
Obe verzije su optičko-mehaničkim ROG RX prekidačima, plavim (kliki) ili crvenim (linearnim). Claymore II ima upravo takve RX prekidače, ali mogućnost menjanja pozicije onog modularnog dela, pa je prilično skupa.
Kod RX modela sve mora da se koristi stock, nema menjanja custom kapica. Meni to i nije mana, jer su tasteri brzi i utegnuti, sa minimumom wobblinga. RX tastature su sjajne za gaming i multimediju, kvalitetno izrađene, teške, sa pametno rešenim media ili FN prekidačima (po izboru). Za kucanje ti tasteri su malo preosetljivi, pa je potreban period navikavanja (u početku sam grešio pri kucanju, sada je sve ok).

ROG NX serija (Azoth, Falchion NX, Scope NX), ima NX prekidače (crveni, plavi, braon). Postoji i Falchion sa Cherry MX prekidačima.

Evo ovde nešto više o Scope RX verziji sa kablom (o izradi, kvalitetu i karakteristikama RX prekidača, sve je to isto i na bežičnoj RX deluxe verziji koju merkaš):
https://forum.benchmark.rs/threads/mehanicke-tastature.306056/page-204#post-6698962
https://forum.benchmark.rs/threads/mehanicke-tastature.306056/page-205#post-6712945

Bežična RX TKL Deluxe verzija:
https://geekculture.co/geek-review-asus-rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-deluxe-keyboard/
https://www.techradar.com/reviews/asus-rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-gaming-keyboard
https://www.kitguru.net/peripherals...og-strix-scope-rx-tkl-deluxe-wireless-review/

U principu, sve Asus ROG tastature su dobre i kvalitetne ali treba sačekati da budu na sniženjima, koja su relativno česta.
Sada je prošla sezona glavnih sniženja, cene su standardno visoke, ali npr. imaš Scope RX deluxe za 18k din. (preko anana$-a, uz sniženje od 10%).

Poslednja izmena:
Logitech G915 TKL? Ja sam se oduševio kada sam je probao kod druga i koristio sam je jedno 10 dana kada je bio na odmoru da vidim da li mi odg.

Logitech G915 TKL? Ja sam se oduševio kada sam je probao kod druga i koristio sam je jedno 10 dana kada je bio na odmoru da vidim da li mi odg.
913. kliko vidim, to je ista tastatura za različita tržišta. Nisam našao pravu info šta bi drugo moglo biti. Ali da, ta tastatura. Ona mi je bila prvi izbor, ali se nešto nećkam kada filozofiraju sa low profile.

Obe verzije su optičko-mehaničkim ROG RX prekidačima, plavim (kliki) ili crvenim (linearnim). Claymore II ima upravo takve RX prekidače, ali mogućnost menjanja pozicije onog modularnog dela, pa je prilično skupa.
Kod RX modela sve mora da se koristi stock, nema menjanja custom kapica. Meni to i nije mana, jer su tasteri brzi i utegnuti, sa minimumom wobblinga. RX tastature su sjajne za gaming i multimediju, kvalitetno izrađene, teške, sa pametno rešenim media ili FN prekidačima (po izboru). Za kucanje ti tasteri su malo preosetljivi, pa je potreban period navikavanja (u početku sam grešio pri kucanju, sada je sve ok).

ROG NX serija (Azoth, Falchion NX, Scope NX), ima NX prekidače (crveni, plavi, braon). Postoji i Falchion sa Cherry MX prekidačima.

Evo ovde nešto više o Scope RX verziji sa kablom (o izradi, kvalitetu i karakteristikama RX prekidača, sve je to isto i na bežičnoj RX deluxe verziji koju merkaš):
https://forum.benchmark.rs/threads/mehanicke-tastature.306056/page-204#post-6698962
https://forum.benchmark.rs/threads/mehanicke-tastature.306056/page-205#post-6712945

Bežična RX TKL Deluxe verzija:
https://geekculture.co/geek-review-asus-rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-deluxe-keyboard/
https://www.techradar.com/reviews/asus-rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-gaming-keyboard
https://www.kitguru.net/peripherals...og-strix-scope-rx-tkl-deluxe-wireless-review/

U principu, sve Asus ROG tastature su dobre i kvalitetne ali treba sačekati da budu na sniženjima, koja su relativno česta.
Sada je prošla sezona glavnih sniženja, cene su standardno visoke, ali npr. imaš Scope RX deluxe za 18k din. (preko anana$-a, uz sniženje od 10%).
Scope RX TKL otpada jer su samo red i blue prekidači. Nisu mi legli crni pre dosta vremena pa pretpostavljam da će isto biti i sa red. Plave svakako izbegavam.
biti pametan između nx i mx je vrlo teško. Nemam mogućnost da ih sve isprobavam, a teško da bih i video nešto konkretno

913. kliko vidim, to je ista tastatura za različita tržišta. Nisam našao pravu info šta bi drugo moglo biti. Ali da, ta tastatura. Ona mi je bila prvi izbor, ali se nešto nećkam kada filozofiraju sa low profile.

Scope RX TKL otpada jer su samo red i blue prekidači. Nisu mi legli crni pre dosta vremena pa pretpostavljam da će isto biti i sa red. Plave svakako izbegavam.
biti pametan između nx i mx je vrlo teško. Nemam mogućnost da ih sve isprobavam, a teško da bih i video nešto konkretno
G915 sam napisao, ne G913, to je valjda za azijsko tržište. G915 ima kod nas da se uzme ili je bilo ranije. Svakako na KP ima.
Baterija bolesno dugo traje, meni je to dosta bitna stavka, jer i na mišu punim jednom u mesec, dva.

Sjajna, još da ima usb-c umesto nesretnog micro gde bi kraj sreći bio.

@TwistedMind možda novu logitech mx mechanical mini da uzmeš u razmatranje; manja je od klasične tkl, ali imaš bolt (+bluetooth), low profile je i mechanical brown.

Pre par meseci sam uzeo HyperX Alloy Origins - Aqua Tactile i apsolutno sam zadovoljan. Aluminijumsko kuciste, Aqua Tactile switchevi. Postoji i verzija sa Red Linear switchevima, sta se kome vise svidja. Trazio sam u prodavnici da mi izvade obe tastature da ih isklikcem i vise mi se dopala verzija za Aqua Tactile. Za tu cenu, mislim da nema bolje tastature.

Sjajna, još da ima usb-c umesto nesretnog micro gde bi kraj sreći bio.

@TwistedMind možda novu logitech mx mechanical mini da uzmeš u razmatranje; manja je od klasične tkl, ali imaš bolt (+bluetooth), low profile je i mechanical brown.
Totalno je prošla nezapažena. Svi proizvođači uglavnom imaju jako loše filter mogućnosti. Razer je najgori. Kod asusa kako tako, a logi negde između.
Čini mi se da su tasteri vrlo slični, ako ne i isti kao g513/915 samo u mx kućištu.
Greškom sam pustio video za tu tastaturu (mx). Odustajem od nje iz čistog revolta prema gluposti koju sam video
Pre par meseci sam uzeo HyperX Alloy Origins - Aqua Tactile i apsolutno sam zadovoljan. Aluminijumsko kuciste, Aqua Tactile switchevi. Postoji i verzija sa Red Linear switchevima, sta se kome vise svidja. Trazio sam u prodavnici da mi izvade obe tastature da ih isklikcem i vise mi se dopala verzija za Aqua Tactile. Za tu cenu, mislim da nema bolje tastature.

nije bežična ako dobro vidim

ROG Scope RX je ipak malo bolja HyperX Alloy Origin, po praktično istoj ceni. Takođe, HX tastature se nisu baš proslavile, u smislu da postoji istorija raznih problema, o čemu je pisano i ovde na forumu, ali i na a/x/e.
Obe su nebitne za ovu temu, jer nisu ni TKL, ni wireless.

G915 je odlična, ali je verovatno van budžeta. Mada, možda može da se nađe na KP po nekoj normalnijoj ceni.

Nisam spominjao budžet nigde :D
Budžet ne postoji zvanično. Pogotovo što ne kupujem kod nas tako da nije baš ni bitno kolike su cene kod nas, a tek KP.
g915 tkl i Falchion (NX) su obe (sve tri) u budžetu i za sada uži izbor

Sa tim tasterima postoji i ROG Azoth (koja je van budžeta)
steelseries APEX je takođe preskup.
Na ovo sam mislio.
g915 tkl i Falchion (NX) su obe (sve tri) u budžetu i za sada uži izbor
Sve su precenjene, preskupe, posebno Falchion. Šteta što si se tek sada odlučio za kupovinu, jer su puna 2-3 meseca razne Asus ROG tastature bile na sniženjima, npr. pre 2 nedelje si preko ananasa mogao da kupiš Falchion za samo 7500 ili 8500 din. (sniženje i vaučer, u kombinaciji).

Poslednja izmena:
Totalno je prošla nezapažena. Svi proizvođači uglavnom imaju jako loše filter mogućnosti. Razer je najgori. Kod asusa kako tako, a logi negde između.
Čini mi se da su tasteri vrlo slični, ako ne i isti kao g513/915 samo u mx kućištu.
Greškom sam pustio video za tu tastaturu (mx). Odustajem od nje iz čistog revolta prema gluposti koju sam video

nije bežična ako dobro vidim
Skroz sam prevideo da u obzir dolazi samo bezicna.

Vrh Dno