Šta je novo?

Grejanje na pelet

Zašto nećeš? Uštedi se puno na struji, mi cele zime ne upalimo bojler na struju. Voda se toliko zgreje da mora i da se rashladi.
I nije nimalo teško zameniti el. grejač na takvom bojleru. Zamenio sam ih puno komada. Električar treba samo da zatvori dovode od grejanja i odvrti dva šrafa i skine cevi, ostali deo posla je isti ko kod bojlera koji nije priključen za etažno grejanje.
Kada kupuješ običan bojler vidi možda ih i ima sa već ugradjenim izmenjivačen toplote odozdo, da ne kupuješ posebno jer nije jeftin..
Manje vise finansije, ne znam koliko je bojler za centralno, plus majstor, delovi..... i delimicno od kada sam kupio inverter klimu (sledece godine planiram jos jednu) kotao ukljucujem samo poslepodne par sati, dosta razlicitih misljenja u vezi ove teme i nisam 100% siguran sto se tice kupovine.

Prosto se to sve izračuna.
Uporedi cene kW u svim varijantama, pa ces sam skontati.
Cene struje za skupu i jeftinu tarifu, kao i cenu 1kW koji dobiješ od peleta.
Efikasnost elektro grejača je 100%, a za pelet i svoj kotao navedii sam.
Onda u to ubaci troskove svega ostalog(majstora,materijala i opreme).

Ja sam platio nesto manje od 20000 pre 2 godine Metalac bojler od 80l sa ugradjenim izmenjivacem. Cekam da mi dodje racun da vidim razliku posto ga nisam palio ceo novembar.

Za toplu vodu ide formula 50L po članu porodice. To je 200L bojler u proseku

E cuo sam to negde... Davno... Mislim da je vuk bojovic o tome picao kada su birali bojlere za porodicu slonova u zoo vrtu ..

Jel zna neko da mi kaže zbog čega se dešava da kotao na pelet dozira preveliku količinu peleta, koja ga onda "zaguši", tj. spreči ga da inicira plamen, jer je posuda gorionika puna peleta... Problem sa peletom ili nešto do kotla? Imamo u kući Centrometal kotao i već 3 puta u 24h se dešava taj problem.

1) los pelet i sporo sagorijeva
2) zacepljene / prljave one dimovodne cijevi u peci koje odvode vazduh i tako (slabo) raspiruju vatru
3) Poremetila se podesavanja i parametri pa dozira jace nego sto treba

Ako se javlja ovo prilikom prvog paljenja peci moze biti da je iskrivljen grijac pa mu treba duze da zapali vatru i kada se vec zapali posuda bude vec prepuna

Ako je normalno palio sa tim peletom onda grejač ili ventilator

Pojacaj duvanje za pocetak.
Ama cekajte ljudi, ovo ce rijesiti simptome ali ne i uzrok.

Da li je iko cackao podesavanja ?

Kada si zadnji put cistio onaj prostor iza luzare (ne znam sad tacno kako sta stoji kod ove tvoje peci) ? Treba biti cisto i uredno prostor iza lužare ili ispod (gdje je ventilator dima), dimovodne cijevi koje su obicno iza posude gdje gori vatra (cesto ima neka pregrada koja ih zaklanja, kod vecih peci budu na vrhu peci sipke koje se vuku gore dole i ociste te cijevi tako) ?
Da li su rore ikako ciscene, koliko dugo se koriste bez ciscenja ?
Svakao otezano cirkulisanje zraka i dima uzrokuje losije izgaranje!

Ako je to sve cisto onda idemo dalje, treba pregledati grijac, zagledaj se u rupicu u gorioniku (čaši gdje gori) da li grijac lijepo ravno stoji u sredini rupe ili se nakrivio u stranu ?

Ako je kriv moze se malo lagano i njezno ispraviti necim (sarafcigerom ravnim)

Ako je sve ovo ok i nisu dirana podesavanja onda je do peleta i samo treba pojacati ventilator dok traje proces paljenja a i za sve rezime rada

Svako bi valjda prvo probao sa čišćenjem kotla pa onda na forum...

Čistili smo kotao pred početak grejne sezone, rasklapali ga (ne celog, već samo one delove koje nam je i prethodnih godina čistio serviser, skidali smo recimo taj gornji poklopac i čistili), a svakodnevno se barem jednom čisti i izbacuje pepeo nastao od rada.

Pregledaćemo i ovo što što je @LukasP predložio.

Problem se dešava od ove sezone, doduše nije bilo učestalo kao u poslednjih 24, pre se recimo jednom u 15-20 dana desi da zaguši peletom gorionik, al eto juče dva puta u razmaku od 3-4h i jutros ponovo isto.

Čistili smo kotao pred početak grejne sezone, rasklapali ga (ne celog, već samo one delove koje nam je i prethodnih godina čistio serviser, skidali smo recimo taj gornji poklopac i čistili), a svakodnevno se barem jednom čisti i izbacuje pepeo nastao od rada.

Pregledaćemo i ovo što što je @LukasP predložio.

Problem se dešava od ove sezone, doduše nije bilo učestalo kao u poslednjih 24, pre se recimo jednom u 15-20 dana desi da zaguši peletom gorionik, al eto juče dva puta u razmaku od 3-4h i jutros ponovo isto.
I ja mislim da su najvece sanse onda da grijac zeza, pokusaj vidi kako sam opisao da li stoji ravno.

Iskreno, ne znam koliko se isplati paliti bojler na centralno, jer je koeficijent za grijanje vode 1.25 dodatnog optrerćenja u odnosu na regularnu potrošnju.
Dakle, ako bi vam otišla tona peleta za recimo 2 mjeseca, sa grijanjem vode će otići još 250 kg, što je u današnjim novcima barem 80 eura, a sumnjam da ćete toliko moći na struju potrošiti za bojler...

I meni je majstor prilikom uvođenja grejanja rekao da se ne isplati grejanje bojlera na pelet.

I meni je majstor prilikom uvođenja grejanja rekao da se ne isplati grejanje bojlera na pelet.
Taj lupa gluposti, 2 bojlera kod mojih se greju, kotao od 35kW, podesen na 62C i uvek ima vode, 24/7 ne mora jeftina da se ceka nocu.
Bojler pojede 100-120kW jeftine struje, isprobano i testirano.
Ako se greje na pelet i drzi 20c u kuci onda ne moze da zgreje bojlere.
Ionako sada je pelet skup sport, dati 40k za mesec ili dva grejanja je ludost, onda bolje na struju

Ne znam kakav je to račun, mi smo dobijali ljeti po 150-200 KW potrošnje ukupne, a bojler pokriva 2 kupatila i kuhinju, dakle nema šanse da toliko može vući, veš mašina jedna svaki dan, za sudje dvije mašine u tri dana idu... Kakogod, čak i da je 120 kw mjesečno, ovdje to dođe cirka 8,5 eura.

@Oswajac

Nisam te najbolje razumeo, isplati se ili se ne isplati grejanje bojlera na pelet ? Dva majstora su mi radila proračune za etažno grejanje i obojica su mi rekla da nije isplativo grejanje bojlera na pelet, pri čemu je njihov interes da priključe i bojler jer to naplaćuju kao jedno grejno telo.
@monstrum

Grejač u bojleru od 80l je 2kw, pun bojler se od nule zagreje za dva do dva i po sata (leti brže, zimi sporije). Realno, bojler mesečno potroši oko 100-120 kw ako radi svaki dan i ako nema kamenca na grejaču.

Poslednja izmena:
Vec smo diskutovali negde o bojleru na grejnoj instalaciji.
Ja takodje mislim da se ne isplati kod grejanja na pelet jer u instalaciju ide voda do 45 stepeni.

To mozda ima vise smisla kod uglja ili drva.

Pa sa ovim cenama peleta se ne isplati jer je pelet preskup pa se gleda da što manje tela ima za zagrevati.
Ja sam uvek za to da se bojler poveže na grejanje. Trošiš energent pa trošiš,baš me zanima da li se neko bavio koliko će peleta da se potroši za zagrevanje bojlera.
Danas sam bio kod mojih, kotao radi od 02 do 05, od 8 do 11, oa od 14 do 17, uvece po potrebi.
Uvek ima vruce vode u oba bojlera od 80l.
Bojleri se zagreju u tom prvom paljenju od 2 do 5. U toku dana samo se održava voda.
Ako bi trosili pola džaka dnevno više sa ovom cenom po kg možda se ne isplati.

Ja sam ove jeseni uveo etažno grejanje ali na drva baš zbog zagrevanja vode u bojleru.
Za tu varijantu grejanja se rešavam godinama ali nedavna i najavljena nova poskupljenja struje su presudila da postavim etažno grejanje.
Ugasio sam jednu klimu, grejalicu u kupatilu i bojler. Uštedeo sam u odnosu na prethodnu godinu oko 500 kw. Najveći potrošač od tri napomenuta je bio baš bojler i čudim se vama kako pišete da se na pelet ne isplati grejanje bojlera. Jeste sve to kod peleta kontroliše elektronika i dozira više peleta po potrebi ali opet meni to sumnjivo.

Za zagrevanje bojlera od 80l, gde je pocetna temperatura vode 15° a krajnja 80°, potrebno je 6kw struje.
Isto toliko energije je potrebno od bilo kog drugog energenta.
Sad vi izračunajte koliko vas kosta grejanje bojlera na pelet, ali u racunicu ubacite i % iskoriscenosti vasih kotlova pa uporedite.

Zdravo ljudi treba mi mala pomoc ako se iko razume.
Ugradio mi je covek sobni termostat za centrometal set (pelet),
Recimo stavim na termostatu 25C kotao krene da pusta toplu vodu i kuci super toplo, a onda stavim na 12C i pumpa se ugasi i krenu da se hlade radijatori (taj deo je normalan) medjutim kotao nastavlja i dalje da vrti pelet pali i odrzava svoju neku temperaturu u beskonacnost, znaci odrzava neku svoju toplotu koliko sam video izmedju 60-70C. Cele noci je to radio i ujutru kad sam otisao morao sam da ga ugasim na dugme jer bi i dalje vrteo. Iskreno sam glup sto se tice ovih stvari i nemojte da zamerite ako sam pogresno shvatio samu ulogu termostata.
Moja ideja je bila ta da kad okrenem na termostatu recimo 25C on upali kotao i kota krene da radi ispocetka do trneutka dok ne stavim neku nisku temperaturu a onda se sve komplet ugasi i kotao i pumpa i radijator itd. Ispada da je ovo povezano na pumpu i da samo nju mogu da kontrolisem?

Pelet u Nišu 34000 po toni sa prevozom (bioenergy, sparrow). Da li ima nekih naznaka da će još da pada cena ili da se kupuje po ovoj ceni za narednu zimu ?

Pašće cena još, toliko ljudi je prešlo na druge vrste grejanja da sad ima da bude viškova i neće moći da prodaju ako ne spuste cenu.

Drva su 70e m2 tako da ne mislim da ce pelet da ide ispod 31hiljadu

Kod mene u komšiluku, 8000din m3 ali sad da platiš u junu da dobiješ, a 18000 paleta od 1,8m visine iscepano, to stiže odmah.

Firma Papir print Gornji Milanovac, 250 evra tona, naravno bez prevoza.

Kod mene u komšiluku, 8000din m3 ali sad da platiš u junu da dobiješ, a 18000 paleta od 1,8m visine iscepano, to stiže odmah.
Da dobro si m3 ja sam rekao m2...kubik je 1x1x1.3 ako sam dobro zapamtio. Ja sam svoje utefterio za kraj maja,grab i cer,drva su okolina Leskovca.

Nazad
Vrh Dno