Šta je novo?

Hardver Maticna ploca (i RAM) za 5800X

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Zejtin014

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
170
Pozdrav svima, naime uzimam par novih komponenti pa nisam siguran koju maticnu plocu uzeti. S obzirom na budzet koji je oko 170 EUR, pikiram neke B550 ploce. Razmisljao sam o MSI MAG B550 Tomahawk ali mozda ima nesto bolje.
Konfiguracija bi bila sledeca:

PSU: FSP Hydro G Pro 1000w
CPU: Ryzen 5800X
GPU: Asrock OC Formula RX6900XT
RAM: Kingston HyperX Predator HX432C16PB3K2/16 - 2x8GB

Takodje, da li ima potrebe menjati RAM?

Hvala unapred svima na pomoci!

Naletela je dobra ponuda za 5800x, a 5800x3D je skoro 140€ skuplji sto mi je u ovom trenutku previse. Mozda ga zamenim polovinom godine kad (ili ako) cene malo spadnu

Ako smijem da pitam ovde, isto pitanje za ploču, ali za Ryzen 5700X. Bez overkloka.

Kao prvo jedno opšte pitanje, da li se meni čini ili sada ima više ploča u Micro ATX formatu nego što je nekad bilo? Nisam pratio ali sada kada gledam ima dosta tih B550M ploča, i to jačih, skupljih.

Prodavac mi je predložio

Asus TUF Gaming B550M Plus (140 €)
Asus TUF Gaming B550 Plus (170 €)

A tu su recimo još:

Asus Prime B550M-K (115 €)
Asus Prime B550M-A (133 €)
Gigabyte B550M DS3H (125 €)
Gigabyte B550 Gaming X V2 (140 €)
Gigabyte B550 Aorus Elite (140 €)

Kako vam se čini?

U čemu su tačno osakaćene ove Micro ATX ploče? Gledam specifikacije za te dve Asus TUF i očekivao sam dosta veće razlike, pa me čudi kako su nagurali skoro sve isto na Micro ATX. Razlika je što standardna ima 3 x PCIe 3.0 x1 a ova mala ima 1 x PCIe 3.0 x1. Gledao sam neki video i nisam siguran da je na manjoj iskoristiv drugi PCIe 3.0 x16 jer ga grafička iz primarnog PCIe 3.0 x16 prekriva, djeluje mi tako. Ne bi mi taj slot ni trebao za drugu grafičku, nego ne znam da li bi možda zatrebao za NVMe adapter, eventualno, sad koristim jedan takav adapter ali je to zato što imam sporiji M.2 na ploči pa sam radije išao preko adaptera. Dobro je da su na svim ovim pločama po dva M.2 (i za oba već imam NVMe koje ću ubaciti).

Ako ti trebaju PCIe slotovi, preskoči mATX jer grafilke preko 2 slota debljine ih prekriju...

Ako ti odgovara mATX, Asus TUF je dobra ali nema front USB-C konektor. Ako ti baš treba taj konektor, moraćeš da nađeš drugu ploču jer mislim da ga nijedna od pomenutih nema...
Ako su ti dovoljna 2 M.2 slota, ok. Ako ti treba još neki M.2 SSD, opcija ti je ili ploča sa 3-4 njih ili adapter.
Za adapter ti treba ploča koja (sem onog za grafičku) ima drugi PCIe slot koji može da radi kao PCIe3 x4 a to je malo nezgodno naći na B550...

Da ne tupim mnogo:
Ako su ti dovoljna 2 M.2 slota i ne treba ti front USB-C/PCIe slotovi, uzmi mATX TUF.
Ako ti treba sve to, baci pogled na jeftinije X570 ploče...

Jasno, hvala.
Za front USB-C...pošto postoji mogućnost da ću zadržati sadašnje kućište koje ionako nema front USB-C onda mi i ne bi koristilo da ga imam na ploči, ali vidjeću još oko toga.

Nego ovo

Za adapter ti treba ploča koja (sem onog za grafičku) ima drugi PCIe slot koji može da radi kao PCIe3 x4 a to je malo nezgodno naći na B550...

Na specifikacijama za taj drugi x16 slot stoji da radi kao 1 x PCIe 3.0 x16 (x4 mode) (izgleda kao x16 ali ima samo 4 linije), a i sadašnji NVMe adapter mi isto radi kao x4.
Ja sam ovo protumačio da bi u njemu onda takođe mogao raditi ovakav adapter, zar ne?

I onda u tom slučaju ostaje to što si rekao, da je bolje uzeti ATX verziju jer joj taj sekundarni PCIe 3.0 x16 (x4 mode) ne bi bio prekriven grafičkom kartom, tj. bio bi iskoristiv.

Moja sadašnja ATX Z97 ploča ima 3 slota od x16 i 3 slota od x1. Koliko sam vidio na novim ATX pločama ne staje ni približno toliko.
Tamo mi je u prvom GPU koji radi kao x8, u drugom je adapter koji radi kao x4, i treći takođe može da primi nešto slično da radi kao x4 (16 linija ukupno za ta tri x16 slota).

Ali razliku sada pojede drugi M.2 koji je valjda postao standard, a prije je išao samo jedan M.2, i kod mene tek PCIe 2.0 x2, zato sam umjesto njega i stavio adapter.

Vrh Dno