Brateee, ima taj Paint još neku boju, ne moraju svi kablovo i sve iste boje

Al ajd, sad sam makar ukapirao gde je šta.
Tako da, pitanje šta ti se više sviđa:
1) da modem premeštaš iz dnevne sobe u "sobu gde je crni kabl i STB #2"? (ovako imaš jedan kabl manje da ide između te sobe i dnevne, nakon što izbačiš kasapljeno đubre od kabla koje sad glumi 2 kabla)
2) da bušiš između 2 sprata i u dnevnu sobu dovedeš direktno sa tavana & gornjeg sprata telefonski & internet signal?
Ovo u prevodu znači "crni kabl se premešta u dnevnu sobu", sa tavana buć dole.
3) da ne bušiš i ne premeštaš ništa ali da taj
1 frankenštajn kabl koji sad ide između dnevne i sobe sa crnim kablom / sobe sa "risiverom" (STB = risiver) zameniš sa 2 kabla (1 LAN koji ide do STB , a drugi DSL/kabl za fixni signal koji ide do modema) dužine tih 10-15 koliko već metara između te 2 sobe?
Dakle tu je intervencija "kupi 2 cela kabla i stavi utičnicu ili "žabicu" + spliter (koji u ovom slučaju spaja 2 DSL kabla, crni + onaj duži koji ide do modema)
na crni kabl".
#3 je najgora opcija što se tiče kvaliteta DSL signala koji stiže do modema. Zato što imaš besmisleno dugačak DSL kabl po kući jer nisi modem stavio tamo gde ti dolazni signal. Plus imaš (tj imaćeš ako nas poslušaš šta ti savetujemo) i 2 kabla između 2 sobe.
Pošto meni deluje na osnovu ovih citata gore da tebi baš i nije jasno koja je uloga kog kabla da ti pojasnimo.
Dakle crni kabl na koji ti kažeš da zaboravimo je najbitniji u celoj priči. On ti donosi DSL / internet signal u kuću. Taj signal mora da stigne do modema... i poželjno je da bude što kraći (zbog toga bi u trenutnom rasporedu "gde ulazi a gde mi treba signal" bolje bilo da je modem stavljen tu a ne u dnevnu sobu).
LAN kablovi ne "napajaju" risivere/ STB, ne u smislu struje već oni laički rečeno "donose TV signal" sa modema na STB / risiver. A doneće šipak ako do rutera nisi prethodno doveo DSL signal sa crnog kabla.
Cela zvrka i postojanje tog odvratnoj frankenšajn kabla je zbog toga što ti je dolazni internet DSL fixni (= koji crnim kablom dolazi sa tavana) u jednog sobi a modem stavljem u dnevnu sobu. Plus niste imali u tom momentu DSL / fixni kabl dovoljne dužine da dobaci iz te tačke gde je "crni kabl" (=dolazni signal) do dnevne sobe gde si stabio modem, pa umesto da ste kupili ko ljudi kabl uzeli ste unakazili taj LAN kabl da radi 2 stvari istvoremeno, plus uveli gomilu nastavaka i "namoj žicu na žicu" rešenja.
Tako da šta god radio od 1,2,3 rešenja taj frankenštajn kabl ima da leti iz kuće i da koristiš poseban kabl za STB/risiver a poseban da dolazni DSL signal dobaciš do modema.
A mogu da zamislim na šta putanja i spojevi tog crnog kabla pa gore do tavana izgleda... jer mi to na slici makar liči na pljosnati kabl sa licnastom žicom umesto pune... a kabl sa bandere ili čega već što dolazi u tavan je verovatno od pune žice...
Ja lično bih išao na predlog #2 (= izmeštanje "utičnice" tj mesta gde je dolazni DSL signal), sad da li u dnevnu sobu ili ako je ovo između neki hodnik/predsoblje tu (sa idejom tj pokušajem da bude i modem u sred kuće i podjednako dobro / podjednako loše

pokriva sve 3 sobe). Kako god i gde god uvek je najpoželjniji scenario da modem bude tamo gde je i "utičnica" za fixni tj gde dolazi signal. Prosto mi je neverovatno da ta kuća kad je napravljena nikad nije imala telefonsku utičnicu ostavljenu negde u dnevnoj sobi, nego je jedini izbor telefonskog signala u toj sobi sa STB #2, gde nije ni komp ni ništa

(ok samo TV je tu).