Šta je novo?

Kupovina igara na drugim marketima - VPN

" There was a problem processing your request. Please contact customer service". Posle sam video da se to dešava sa novim nalozima i da treba sačekati neko vreme. Tako je i bilo. Nakon par nedelja je omogućena kupovina i na tom nalogu.
Nije do novih naloga, nego je Epic krenuo u akciju blokiranja VPN-ova za Turske kupovine. Ne stižu sve ip-ove da pohvataju, pa nekad radi nekad ne, negde ne radi više uopšte (Nord npr).

Probao sam nekoliko VPNa na epicu za kupovinu i nijedan nije prošao. U početku je bila poruka tipa "zbog vaše sigurnosti odbijena je uplata" a sada nešto kao "imamo problem, kontaktirajte support". Verovatno im je bilo sumnjivo da se menja nekoliko VPN konekcija, a fino su pohvatali i poznate i nepoznate. Videću kroz nedelju dve da li će nešto da proradi. U svakom slučaju izgleda da je bolja opcija kupovati preko steam'a, ali ovde je bilo dodatnih 25% popusta na kuponu :)

Ja sam hteo epic nalog da prebacim na tursku ali ne mogu zato što sam već kupovao igre odavde. A novi epic nalog ni meni ne prolazi, verovatno puno ljudi koristi isti VPN za pravljenje naloga pa Epic blokira taj IP.
Da Srbija ima više stanovnika i da je piraterija zastupljenija, brzo bi i nas stavili na listu za jeftinije igre. Ovako, mi smo nebitni igrači u svetu igara.. Ma mi smo nebitni igrači u bilo čemu za svet.
Ne kontam?
Misliš da Turska ima jeftine cene iz razloga što ih je puno i vole da piratizuju, a ne zbog kursa lire?

Ne kontam?
Misliš da Turska ima jeftine cene iz razloga što ih je puno i vole da piratizuju, a ne zbog kursa lire?
Da. Zašto bi bilo zbog kursa? Sutra da dinar ode u 3 lepe i bude 1200din 1e, prosečna plata će biti 40e a igre će i dalje biti 50e (uzmi Nemačku platu i našu, pa uporedi cene igara). Kurs pravi poremećaj i slabljenje valute povećava izvoz, ali nisu turci proizveli igre pa ih izvoze. Lako bi steam samo povećavao cenu igara u skladu sa inflacijom (kao što je slučaj sa svakom robom), ali gledaju da nadju zlatnu sredinu izmedju piraterije i profita.

Više puta je bilo članaka o regionalnim cenama i diskusija sa developerima. Jednostavno se niskim cenama pokušavaju izboriti sa visokim procentom piraterije. Lakše bi im bilo da roknu svima iste cene nego da love VPN konekcije

Ja bih iz odgovora steam zaključio da su resili da stanu na keaj preprodaji giftcard dopuna, a da kupovina dopuna za lični nalog uredno funkcionise. Cak u odgovoru savetuju da se dopuna računa realizuje na licnom nalogu, pa kupi zeljena igra kao poklon i pokloni nekom igra, a ne giftcard sa dopunom... Što mu dođe isti rezultat osim ako si preprodavac dopuna.

Ja sam uzimao igre sa enebe, za ovo nisam znao. Da li je jos neko probao da sa primarnog acc kupi gift, i posalje na turski nalog ? Ovako bi se izbegla provizija sa enebe.

Da li je jos neko probao da sa primarnog acc kupi gift, i posalje na turski nalog ? Ovako bi se izbegla provizija sa enebe.

Izgleda da su od juče značajno korigovali cene na turskom, argentinskom i brazilskom steam store.
Ukrajinu valjda još nisu dirali (kao da ovi imaju novaca, vremena i volje da kupuju igre dok se puca), ali oni im valjda nisu ni "opasni" jer se nigde ne prodaju gift kartice sa ukrajinskom valutom da bi moglo spolja da se "zloupotrebi".

Ja sam ovlaš proverio turčina, i npr. Elden ring koji mi je u wish list je skočio sa 400 lira na 599, što mu dođe 10e poskupljenja, tj. 30e total.

Iskreno nadam se da od ovog nema ništa i da neće vršiti automatske korekcije kursa, tj. da će usled inflacije 600 lira uskoro bitii 20evra koliko je igra koštala pre par dana. :)

Izgleda da su od juče značajno korigovali cene na turskom, argentinskom i brazilskom steam store.
Ukrajinu valjda još nisu dirali (kao da ovi imaju novaca, vremena i volje da kupuju igre dok se puca), ali oni im valjda nisu ni "opasni" jer se nigde ne prodaju gift kartice sa ukrajinskom valutom da bi moglo spolja da se "zloupotrebi".

Ja sam ovlaš proverio turčina, i npr. Elden ring koji mi je u wish list je skočio sa 400 lira na 599, što mu dođe 10e poskupljenja, tj. 30e total.

Iskreno nadam se da od ovog nema ništa i da neće vršiti automatske korekcije kursa, tj. da će usled inflacije 600 lira uskoro bitii 20evra koliko je igra koštala pre par dana. :)
Odavno su radili korekcije... Recimo taj Elden ring je vec mesecima 600 lira... Neretko se desava da izbace igru, nisu proverili kretanje valute, pa vide da stavili suvise niske cene, pa onda tog dana, ili par dana kasnije, podignu cene. Ako uspes da "nahvatas" igru po toj nizoj ceni, sve OK, ostane u library, sve regularno...

Verovatno si u pravu.
Ja sam turčina napravio oko NG i od tada pa do juče je bila ta niža cena, možda je bio neki winter sale popust.

Pozdrav, procitah celu temu ali je malo konfuzno, pa bih voleo sazeto ako neko moze da mi pomogne.
Posto kazete da je bolje ne pokusavati promene regiona preko VPN-a zbog banovanja, ako nadjem nekog Turcina na discordu da mi promeni nalog na steamu, da li cu posle moci da kupujem igrice mojom karticom bez problema ili mora preko tih gift kartica?
(dosta VPN-ova se reklamira bas za Steam i kako Steam nikad nikog nije banovao preko njihovog VPN-a :unsure: )
Da li je bolje napraviti novi nalog na family share-om deliti sa glavnim ili nece biti problema ako se glavni prebaci na Turski region?

Iako ti Turčin prebaci nalog, sredstva možes samo preko gift kartica. Nemoguće je tvojom karticom.
Ja imam nalog na Argentini ali sigurno već dobrih 3 godine i nemam nikakvih problema. Kupujem, igram sve bez VPNa.

Iako ti Turčin prebaci nalog, sredstva možes samo preko gift kartica. Nemoguće je tvojom karticom.
Ja imam nalog na Argentini ali sigurno već dobrih 3 godine i nemam nikakvih problema. Kupujem, igram sve bez VPNa.
I plaćaš našom karticom direktno? Još uvek tako može?

Ne plaćam karticom uopšte.. Odavno sam imao neke iteme pa sam prodao i skrkao sebi na walletu jedno 50 60 eura. A to ti je beskonačno igrica na Argentini haha

Sta je bolje, da Turcin prebaci glavni acc ili novi acc sa VPN-om staviti da je iz Turske pa family share-ingom?
Bolje su cene u Argentini ali su gift kartice skuplje, tj. sajtovi sto prodaju kartice se bas ugradjuju.
Tipa za lire, realna cena u evrima 10, za gift karticu traze 11e.
A za pezose, ako je 5 evra 1000 pezosa, gift kartica kosta 15e.

S obzirom da više volim da mi je na jednom accountu sve, onda da Turčin prebaci glavni account.
Eh sad, gledajmo sa bezbednosne strane.. Turčin udje na steam sa Turskom ip adresom i promeni region. Nakon toga ti ulaziš i kupovinom gift kartica dopunjuješ wallete. Sigurno je sve to, nego je narod pustio buve sa banovanjem naloga. Isto kao i sa yt premiuom i argentinom. Na glavnom nalogu sam od samog početka i da kucnem u drvo, jedan jedini problem nisam imao.

Rekao sam u drugoj temi, ali to nije baš pravo mesto pa da se oglasim i ovde.
Napravio sam svoj vpn server na turskom računaru. Prebacio sam epic na tursku i obavio probnu kupovinu.
U pitanju je wireguard.
Ako je neko zainteresovan, napraviću konfiguraciju za svakoga ko želi da se prebaci.
Verovatno radi i za steam, ali to nisam pokušavao iz gore opisanih razloga rizika.

sledeći korak je ps+

Mogli bi da probamo EA Play Pro godisnju pretplatu, da se izdelimo nas 2-3 pa da uzmemo..

Napravio sam svoj vpn server na turskom računaru. Prebacio sam epic na tursku i obavio probnu kupovinu.
U pitanju je wireguard.
Ako je neko zainteresovan, napraviću konfiguraciju za svakoga ko želi da se prebaci.
Verovatno radi i za steam, ali to nisam pokušavao iz gore opisanih razloga rizika.

sledeći korak je ps+
Super! Ja sam razmišljao da odem u tursku na odmor i završim sve to :D

Javim ti se u PM za jedan nalog..

Mogli bi da probamo EA Play Pro godisnju pretplatu, da se izdelimo nas 2-3 pa da uzmemo..
kako se deli? ispadne oko 53 eur cela godina, nije lose.
ne vidim opciju bilo kakvog family share. ne bih bas ulazio u pricu da par ljudi deli jedan nalog preko sifre, a da nema ni odvojenih profila

Pogledacu, mozda gresim ali mislim da sam video da se negde spominje share.

U pitanju je wireguard.

sledeći korak je ps+
Teško ćeš uspeti sa ps+ bez turske platne kartice. Ali javi ako uspeš

Ja sam prebacio glavni epic nalog na tursku uz pomoć @TwistedMind . Za sad radi dobro, nadam se da će funkcionisati i preko VPN provajdera. U svakom slučaju svaka čast čoveku na usluzi, lepo je videti da se članovi foruma i pomažu međusobno a ne samo svađaju.

Teško ćeš uspeti sa ps+ bez turske platne kartice. Ali javi ako uspeš
vidim da je prevelika zezancija sa time, a na jednom sajtu se prodaje za 38eur cela godina deluxe. Inace je oko 24eur kad se konvertuje turska pretplata, ali i 38 je sasvim prihvatljivo da se odmah zavrsi.
vadjenje turske virtuelne kartice je tek zezanje. Mozda ako nadjem nekoga ko bude putovao tamo pa da donese par komada prepaid kartica ako toga ima po bankama

Meni je danas kolega prebacio Steam na TR (posto je on iz TR) tako da sada ubuduce mogu samo kartice da kupujem za dopunu?

Vidim da pričate o prebacivanju Steam acc na Tursku, mene interesuje jel mogu ja direktno da otvorim nalog na Tursku i da pazarim igre?

Nisam do sada imao Steam nalog, tako da nemam nikakav library, a ako sam razumeo vi ste tražili Turčine da vam prebacuju naloge zbog prethodnog library-a, kako bi vam sve bilo na jednom nalogu?

Uzeo bih ETS2+ekspanzije i još neke DLC-eve, a to bi regularno koštalo preko 100€, dok bi preko Turske bilo duplo jeftinije.

Vidim da pričate o prebacivanju Steam acc na Tursku, mene interesuje jel mogu ja direktno da otvorim nalog na Tursku i da pazarim igre?

Nisam do sada imao Steam nalog, tako da nemam nikakav library, a ako sam razumeo vi ste tražili Turčine da vam prebacuju naloge zbog prethodnog library-a, kako bi vam sve bilo na jednom nalogu?

Uzeo bih ETS2+ekspanzije i još neke DLC-eve, a to bi regularno koštalo preko 100€, dok bi preko Turske bilo duplo jeftinije.
Mozes novi acc da otvoris, ovako sam ja: How to Make Argentina/Turkey Steam Account. New Method

Meni je danas kolega prebacio Steam na TR (posto je on iz TR) tako da sada ubuduce mogu samo kartice da kupujem za dopunu?
Da, samo dopune/voucheri.

Da li su sve ukrajinske cene dosta bolje od turske ili samo za nekoliko igara?
Bukvalno sam pre mesec dana promenio na tursku, a sada vidim da UAH cene idu skoro duplo nize. Recimo hogwarts.

Iz steam tabele za preporučene cene Turska je 10% jeftinija. Ali developeri sami odlučuju kome će koliko da naplate.

Većina pusti steam automatika da definiše cene pa Turska bude jeftinija, ali eto. Verovatno neki developeri sami spuštaju cenu zbog trenutne situacije u Ukrajini. Verujem da će i Tursku malo da olabave u narednom periodu (nažalost).

Vrh Dno