Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Zaboravio sam da napisem to, u obe prostorije sve klime duvaju najace. Tako mi je rekao majstor koji mi je namestao Fijutsu da cu na taj nacin da imam sa bilo kojom klimom najvece isloriscenje zato sto su prostorije velike i brze ce da mesaju vazduh. I to mi je logicno a ne smeta buka uopste jer je ionako podosta bucno dok se radi. Ali to sa muse nije nista promenilo, u stvari mozda i jeste ali je opet mnogo netacan rad. Zaboravuo sam i da napisem da je recimo jutros kada je termometar pokazivao 17,4 u prostoriji 2 kom muse gore pokazivalo 18 a 1 kom 19. Znaci to sto sam do sada saznao citanjem, dabi klime trebale da se ukljuce a ne da dozvole da bude 17c. A kad bude u prostoriji preko 21 onda gore one pokazuju 24 25. A ja namestio na 19.Nemoze to covek da pohvata ni za glavu ni za rep. Dali su netacni ti njihovi senzori i kako je sve to programirano da radi je bas haos. Ma bataljujem sve oko njih pa na prolece resavam, ionako se samo zaglupljujem i gubim vreme stime. Kako ove dve druge kako god da su postavljene sve dosad slusaju besprekorno a muse nece. Gubljenje vremena ljudi, kako je tako je

Poslednja izmena:
😂😂😂😂😂😂😂😂

Pozdrav svima,
Ja evo treca sezona sa Gree G Tech i druga sa Fuji LMCE 09.
Razlika je u tome sto sam u dnevnom boravku koni greje GTech jradio unutrasnju izolaciju iako je stan sa tzv sendvich zidom. Stavio 3cm tvrdopresovanog posto sa spoljasnje strane nije moglo.
Dobio sam Nesto ali ne sto sam se nadao.
Naime klima isto radi On/Off samo se redje pali kada postigne temp jer manje gubitaka evidentno ima. Drzim je na 21.5 jer se pali kada padne temp na 21 a gasi se kada digne na 23.5. I oseca se ta razlika u temperaturi koja varira za 2.5-3 stepena. U takvom rezimu potrosnja ide 600-700w/h kada je u plusu temperatura a kada padne da upali grejac spoljasnje potrosnja je oko 500-550w/h mada pada i do 430w ali jako retko.
LMCE radi konstantno na 22 i u spavacoj sobi je. Radi i ona kao On-Off ali krene sa 550w/h i cim krene da duva ona spusta na 280-320w/h. Radi tako neko vreme i ugasi se i ne ide nize od tih 270-280w. Kada je minus ona odrzava na 350-400-450w/h i varira u tom rasponu. Soba je dosta manja ali i hladnija posto sam na prvom spratu zgrade i iznad ulaza je cela soba pa od poda dosta vuce hladno. Ceo zid duzine 3.6 je cetvorokrilni prozor. Ali stolarija i dupla stakla nisko emisiona ali vec par godina tako da mislim da je to izcamelo. Nije za poredjenje ali skroz drugaciji tip tada klime.
Siguran sam da kada se sve sabere nije prevelika razlika u potrosnji na kraju meseca,ali meni smeta sto GTech juri da prebaci zadatu pa da se ugasi. Prosle godine drzao na 23 stepena i ubila me sa potrosnjom. Trosila 15kwh dnevno jer je morala da digne na 25 a brzo se posle toga ohladi prostorija pa opet pali i radila na 680-800w

Pa sad si izolovao sa unutrašnje strane pa brže diže temperaturu jer sporije akumulira u zidove. U tom slučaju bi bila idealna neka klima koja može niže da modulira, a duže u kontinuitetu da radi.

Pa sad si izolovao sa unutrašnje strane pa brže diže temperaturu jer sporije akumulira u zidove. U tom slučaju bi bila idealna neka klima koja može niže da modulira, a duže u kontinuitetu da radi.
Pa da. Mada sam ocekivao da ce bar kada padne spoljasnja temperatura da krene da modulira ali ne. Sinoc recimo bilo oko 0 stepeni i ulazim u stan vidim ona ugasena tj digla krilca. Pogledam temp na daljinskom i ocitava 23 stepena a zadata 21.5. Znaci i na niskoj spoljasnjoj ona tako radi posto brze postigne. A sto se akumuliranja zidova tice nema to blage veze kod mene. Zid je 560x230 i kao jedna velika povrsina koja hladi. A ne stigne ni da akumulira jer se ova stalno pali i gasi. Ona ugreje vazduh u prostoriji ali zidove tesko jer nije konstantna temperatura grejanja,varira stalno. Tako da sam izolovao.

Svi ti modeli nakon Viole dele taj čudan način rada. Za Violu ne znam iz ličnog iskustva, ali uglavnom na netu kažu da je ok. Moja (sada već) stara Gree klima spušta na 200w, ne maši temp kao te moderne, ima grejač tacne, dvoredni izmenjivač, ne brnda, ne tandrče... Greje odlično i na debelom minusu i plusu. Šteta što tada dok je bila u ponudi, nisi smeo da napišeš nigde da je dobra klima, a da te ne zasipaju uvredama. :D

Šta se posle toga dogodilo, nemam pojma, osim da je u pitanju čista alavost na parice od strane uvoznika. Zna li neko da li Gree oduvek uvozi energyNet ili su oni kasnije ušli u igru?

Predlagali smo je i mi koji je nemamo ali imamo prijatelje koji je imaju i klima je dobar model a i cena tada je bila ok za taj model. Ovo danas sa cenama i novijim modelima je užas koliko koštaju a i rade. I Amber Nordic je bio dosta povoljniji nego sada.
Koliko sam primetio i G-Tech pati od iste boljke kao Muse i slični modeli.

Svi ti modeli nakon Viole dele taj čudan način rada. Za Violu ne znam iz ličnog iskustva, ali uglavnom na netu kažu da je ok. Moja (sada već) stara Gree klima spušta na 200w, ne maši temp kao te moderne, ima grejač tacne, dvoredni izmenjivač, ne brnda, ne tandrče... Greje odlično i na debelom minusu i plusu. Šteta što tada dok je bila u ponudi, nisi smeo da napišeš nigde da je dobra klima, a da te ne zasipaju uvredama. :D

Šta se posle toga dogodilo, nemam pojma, osim da je u pitanju čista alavost na parice od strane uvoznika. Zna li neko da li Gree oduvek uvozi energyNet ili su oni kasnije ušli u igru?
Ja sam Gree Muse zamenio za GTech. Muse nije od starta radila kao treba. Zaletala se i pregrevala oko nje inodmah se ugasi a ne ogreje nista. Menjali silne ploce i na kraju i sred grejne sezone sa malom decom izgubim zivce. Dve nedelje mi kampovali po stanu i na kraju da skinu klimu i nose na probni sto i da vide sta se desava. A ja da se grejem na ringlu. Da ne gresim dusu odobrili su mi zamenu za novu ali ja Muse nisam vise hteo u stan da stavljam vec dodao novac za GTech. Jaca je klima nema sta. Kulturnije malo radi i ne divlja kao Muse. Mada ni ona ne ide nisko,napisah gore kako radi. Ja je drzim na 21.5 i fix fan. Kada je minus ona drzi unitrasnju temp na 22-22.5.
Mozda sam za ovu sezonu imao ukupno 3 Defrost-a. Znaci da radi rastereceno i sa pola snage. A i tada je bilo vise preventivno jer nije zabelela bil spoljna uopste.

Podjelicu sa vama neko svoje misljenje samo is razloga sto sam misljenja da svi gresimo. Zasto tako mislim, pokusacu da objasnim ukratko koliko mogu. Pisem samo ovo iz jednog razloga jer svi mi koji smo ovdje djelimo "isti" problem. Znaci sto ugodnije a jeftinije grijanje..
Da se neponavljam sta imam od grijanja na mojim adresama sve se svodi na isto... E sad... Samo kratko.. Ja sam cjeli zivot ucio, studirao struju, eletroniku, skolovao se vamo tamo tako dase tim i bavim. Nekazem to radi pedstavljanja vec je to razlog da kazem da cesto prisustvujem razno raznim prikljucivanjima ne samo struje vec i grijanjima. Da predjemo na stvar! Nema dugo, kuca 140m2 prikljucivao kuhinske aparate 27mog u mjesecu. Cova ima valiant pondno 420kw potroseno!! 140m2!! Idemo dalje, jako sam sam se iznendadio kuca 430m2 midea pumpa za 4mj potrosila na toj kvadraturi 3900kw.. itd itd... Hajmo dalje iduci projekat mog dobrog prijatelja ubacujemo KIT-WC05J3E5 (WH-SDC0305J3E5 + WH-UD05JE5) sa podnim. Nesto kontamo da smo pogresili jer je trebala slabija zbog modulacije. Ja takodje razmisljam o istom modelu, samo malo slabijel sa ulow-e2. Zakljucak! Moja vikendica totalno renovirana 60m2 za tri sedmice grijanja gree potrosila 380kw a kao sto malo prije napomenuo klijent 140m2 skoro zajesec 420kw... Ko tu lud... To je samo jedan u nizu primjera zasto mislim da mi gresimo. Bar ja. Stan 80m2 grijanje 50€ jer nova gradnja pa necu da komentarisem jer je specificna granja, kuca dalje koristi mono blok valiant, druga takodje.. hej, izvinite na ovako dugom postu ali sve je to smece..

Ja sam svoja iskustva sto se tice Gree izneo u vise topika. Ocigledno da postoje problematicni modeli (Muse, Pular), ali da ne ponavljam jer sam kacio i slike i potrsosnju, kod mene i Bergen BER12QB-G19 (valjda je Gree Lomo) i novi Amber Comfort, bez ikakvih problema greju znatno vecu povrsinu (vise soba, dakle nije otvoreni prostor) nego sto bi po prici ovde na forumu trebalo i bez ikakvih dodatnih grejnih tela u samom stanu.
Sto se modulacije i potrosnje i odrzavanje temperature tice ja ni jednu primedbu nemam, spuste i jedna i druga i do 170w bez ikakvih problema. Kod Bergena mislim da je ovako niska modulacija krenula od kako sam prosle godine ubacio poslednji firmware, tj iskreno do tada nisam nesto ni obracao paznju, znam samo da mi ukupna potrosnja po sezoni (do ove sezone) od oktobra do kraja aprila oko 1100-1200kw, po zidnom meracu koji je precizan (ovaj wifi krade pa ubija), a i po samim racunima, inace sve to bez spoljne izolacije koju sam ove godine uradio,

Kad sam ove godine kupovao drugu klimu, raspitivao sam se ovde na forumu, kod prijatelja koji servisiraju i montiraju, kod raznih dobavljaca a i uvoznika, naravno posto sam vlasnik Bergena sa kojom sam stvarno prezadovoljan prvo sam gledao Gree, onda video cuvene postove i probleme sto se Muse tice i malo se pokolebao oko kupovine tj odustao od Gree i krenuo da razmisljam o Fujitsu KMCC.
Ali... kroz pricu, prvo nedostatak wifi-a (ne volim 3rd party resenja a sam njihov modul je...) a onda pored svega sto aposlutno ni jedan, ali ni serviser/monter a ni dobavljaci, sem generalnog uvoznika koga sam takodje licno zvao i raspitivao se i dobio i dobru ponudu, mi nije savetovao da Fujitsu. Prenosim dakle njihove reci. prvo sto su imali lose isktustvo sto se kvarova tice, a drugo ni jedan serviser/monter a ni dobavljac nema lepu rec o generalnom uvozniku, kao i nabavkom rezervnih delova...

Na kraju sam uzeo Amber Comfort i prezadovoljan kako radi. Definitivno Muse treba izbegavati, Pular ocigledno ide ka tome, a za pojedine nove modele kako ko ima srece.

Poslednja izmena:
A kad se samo setim...... 😂😂😂
Jeste svi se ucimo dok smo zivi i znam ja to dobro :) ali da u 2020. god mogu da pretpostavim da uredjaj od 540 ili 600e koliko je tada placen (zaboravio sam tacno) ne moze da se bar priblizno tacno ukljuci i iskljuci na zadatoj temperaturi pa to se u sadasnjem dobu granici sa fenomenom i fantazijom. Glupo da poredim ali to bi bilo slicno da kupite trosed koji sat vremena ima nenormalno tvrd sundjer sedite kao na betonu pa onda upadne i postane neobjasnjivo mek, i kad ustanete po sat vremena on ostane ulubljen bez namere da se vrati u prvobitni polozaj. I tako sve u krug. Pa znate li da bi mi ga neko razbio o glavu da tako nesto nekom pokusam i prodam

Predlagali smo je i mi koji je nemamo ali imamo prijatelje koji je imaju i klima je dobar model a i cena tada je bila ok za taj model. Ovo danas sa cenama i novijim modelima je užas koliko koštaju a i rade. I Amber Nordic je bio dosta povoljniji nego sada.
Koliko sam primetio i G-Tech pati od iste boljke kao Muse i slični modeli.

Slažem se sa ovim u potpunosti. Mi smo Gree Change Premium platili čini mi se oko 420eur 2016. Ona je definitivno prejaka za solidno izolovan prostor od 20m², mora da pregreje i kada radi na 200w, jer joj pomaže i klima iz dnevne. A i kada su zatvorena vrata, ponovo koliko god blago da radi pregreje. Jedino kada stignu konstantni minusi, tada se retko isključuje ili uopšte ne isključuje.

Letos sam bio u potrazi za nekom 7k BTU klimom, ponuda je kriminalna. Na kraju uzeo 9k BTU Vox iva1 za upola cene od onoga šta sam našao od 7/9k BTU zvučnijih imena, Gree nisam ni uzimao u obzir, mene su kao kupca izgubili dok ne reše ovaj haos. Na kraju ispada da se nisam baš usrećio ni sa Vox-om. Bar što se tiče ovog prelaznog perioda. Čekam neki jači minus ako uopšte bude ove godine da vidim šta će biti tada, baš me kopka jer mi spoljna jedinica uopšte ne uliva poverenje. :D

Da, bas nema povoljnih sedmica i devetki od jacih brendova. U koliko m2 ti je Vox? Moja IVA5 12 je u 12m2, ok radi.

Slažem se sa ovim u potpunosti. Mi smo Gree Change Premium platili čini mi se oko 420eur 2016. Ona je definitivno prejaka za solidno izolovan prostor od 20m², mora da pregreje i kada radi na 200w, jer joj pomaže i klima iz dnevne. A i kada su zatvorena vrata, ponovo koliko god blago da radi pregreje. Jedino kada stignu konstantni minusi, tada se retko isključuje ili uopšte ne isključuje.

Letos sam bio u potrazi za nekom 7k BTU klimom, ponuda je kriminalna. Na kraju uzeo 9k BTU Vox iva1 za upola cene od onoga šta sam našao od 7/9k BTU zvučnijih imena, Gree nisam ni uzimao u obzir, mene su kao kupca izgubili dok ne reše ovaj haos. Na kraju ispada da se nisam baš usrećio ni sa Vox-om. Bar što se tiče ovog prelaznog perioda. Čekam neki jači minus ako uopšte bude ove godine da vidim šta će biti tada, baš me kopka jer mi spoljna jedinica uopšte ne uliva poverenje. :D
Iva 1 dobro greje, ali loše prati zadatu temperaturu. Za tebe je onda Vivax aemi 9 ka.

14m². Ne spušta ispod 500w, spusti nešto na kratko na 470-480w, auto fan se nekako zaglupljuje, ne šalta na niži stepen kako postiže temp, a kada ja prođem low/med/high i vratim na auto onda skapira i obori fan. To što duva najmanje 38°C mi ne smeta, tiha je spoljna bila i na onih -7°C što je bilo neko jutro. Kod mene je setovana na 19°C. U sobi se trenutno samo prespava, a pošto je u sobi 22°C bez da je direktno grejem, uključuje se samo nakon luftiranja. I možda nekad u toku noći. Jer koliko sam ispratio sa grejanjem počinje kada temp kod nje padne sa setovana + 3°C (u mom slučaju kada padne ispod 22°C gore na usisu), a isključuje kada temp kod nje dostigne 23.5°C odnosno setovanu + 4.5°C.

Letos na hlađenju je išla ispod 190w.

@maxy u Vivax nemam poverenja baš ič. :D

Poslednja izmena:
Nisam baš pratio detaljno kao i ti, ali subjektivan osećaj je da najnižoj snazi na kojoj radi daje relativno topao izduv.
Vivax Aemi 9 ne možeš da nateraš da radi na većoj snazi nikako, sem na kratko. Kada kažem veća snaga, mislim na 400+ W. Ona jednostavno radi na cca 250 W i sama smanji brzinu na izduvu šta god ja podesio. Međutim, isto ima problem sa praćenjem zadate temperature. Trenutno je podešena na 23, realno je 21 , a ona kaže da je 26 C. No drži stabilnih 21 C pri ovakvim spoljnim temperaturama.

Eo GTech krece da spusta posto je spoljnja temp negde oko 2 stepena
Zadata 21.5 pokazuje da je sobna 22.5 preko daljinskog inodrzava za sada na 470w/h

Prilozi

• DF3B6D7F-6581-4623-BDDA-1763C33E9C72.png
    DF3B6D7F-6581-4623-BDDA-1763C33E9C72.png
    316.4 KB · Pregleda: 69
Mene nervira i što Pular ne pamti poziciju krilaca kad odradi defrost. Pošto ja fiskiram krilca da duvaju malo više na gore nego obično kada je klima u modu grejanja, kad uradi defrost klima to zaboravi i opet spusti krilca skroz na dole.

Haj bar nesto pozitivno da ima kod mene. Ja nemam pojma kad je moja uradila defrost, unzad nisam ni jednom primjetio a krilca su mi uvjek na automatskom pa i ako se desio defrost nebi primjetio.

Mene ovo isto interesuje posto mi nije jasno kao da nikad nije izasao update a preko app nema firmware.. Prema tome, dali bi bio ljubazan da nam objasnis kako, bar nama koji neznamo.
Kako si ovo odradio i gdje si nasao firmware

Prilozi

• Screenshot_2023-01-08-20-25-58-999_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_2023-01-08-20-25-58-999_com.gree.greeplus.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 50
Preko Gree aplikacije. Izaberes klimu (ja imam 2 pa za svaku moze posebno), znaci ne pocetni ekran vec kad udjes u ona kompletna podesavajna od entilatora do svega. Gore desno imas 3 tacke, kliknes na njih i tu vidis koji je i moze da se odradi update.

Prilozi

• Screenshot_20230109_083332_GREE+.jpg
    Screenshot_20230109_083332_GREE+.jpg
    46.7 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20230109_083512_GREE+.jpg
    Screenshot_20230109_083512_GREE+.jpg
    38.9 KB · Pregleda: 34
Preko Gree aplikacije. Izaberes klimu (ja imam 2 pa za svaku moze posebno), znaci ne pocetni ekran vec kad udjes u ona kompletna podesavajna od entilatora do svega. Gore desno imas 3 tacke, kliknes na njih i tu vidis koji je i moze da se odradi update.
Hvala na odg ali kod mene nema update odkad sam ju uzeo 🤣🤣 baxuz, xaxa. Mislio sam mozd aje moguce negdje Download pa je ubaciti mimo app

Prilozi

• Screenshot_2023-01-09-08-54-36-005_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_2023-01-09-08-54-36-005_com.gree.greeplus.jpg
    35.5 KB · Pregleda: 32
Tebi kao da ne ocitava verziju firmvera, tj izlgeda da na serveru nema za tvoju klimu. Kod mene na Bergenu je 3.72, na Amberu 3.73. Evo kako izgleda na Bergenu. Pise koju verziju imam i koja je verzija dostupna.

Prilozi

• Screenshot_20230109_093948_GREE+.jpg
    Screenshot_20230109_093948_GREE+.jpg
    27.7 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Ko ima problem sa "zaletanjem" klime nek proba (kao što je korisnik @nenad121 napisao u nekoj temi) da stavi klimu u modu sleep i ventilator na manjoj brzini, tada klima uglavnom forsira što nižu modulaciju i spoljna se slabije čuje. Ovo možda nije najbolje rešenje za velike prostore gde treba ventilator jako da radi, ali za moju malu sobu je malo stabilniji rad u tom modu. Treba samo računati i klimu staviti 2 stepena više nego što je obično, ako hoćeš 22 stepena podesiš daljinski na 24 stepena.

Ko ima problem sa "zaletanjem" klime nek proba (kao što je korisnik @nenad121 napisao u nekoj temi) da stavi klimu u modu sleep i ventilator na manjoj brzini, tada klima uglavnom forsira što nižu modulaciju i spoljna se slabije čuje. Ovo možda nije najbolje rešenje za velike prostore gde treba ventilator jako da radi, ali za moju malu sobu je malo stabilniji rad u tom modu. Treba samo računati i klimu staviti 2 stepena više nego što je obično, ako hoćeš 22 stepena podesiš daljinski na 24 stepena.
Kod mene je obrnuto.Nije glasna ali trosi ko luda. Takodje ako stavim na 22 dobijem min 24c

Treba kupiti krštenu klimu, a ne izmišljati toplu vodu. Koliko je ovde razglabano o pojedini modelima, stičem utisak da neki imaju afinitet prema mazohizmu.

Nazad
Vrh Dno