Šta je novo?

Internet brzina varira - mts Box 3 ADSL

Dobro se setio poglavica, bravo :) mada to nije razlog tolikog idle pinga ( vec je do interleaved profila i visokih dubina i delaya) ali okacio si ovde listu uredjaja koji su nakaceni, proveri da li su svi tvoji:

Taj modem je star i slab i moguce je da ga gusi veliki broj uredjaja posebno kada radi IPTV...
Moguce.To mi nije palo na pamet.Koristim dva televizora i oba trenutno rade isto su na mts.A sto se tice povezanosti na moj wifi ako promenim sifru da li se tako mogu osigurati?
Dobro se setio poglavica, bravo :) mada to nije razlog tolikog idle pinga ( vec je do interleaved profila i visokih dubina i delaya) ali okacio si ovde listu uredjaja koji su nakaceni, proveri da li su svi tvoji:

Taj modem je star i slab i moguce je da ga gusi veliki broj uredjaja posebno kada radi IPTV...
Sve je to moguce dva televizora koriste mts a cuo sam da televizija u mts-u vuce resurse interneta..Ne znam.. stvarno.Bas mi je krivo ali izgleda da cu morati da se suocim sa cinjenicom:(.Ako promenim sifru modema da li smanjujem rizik od zauzeca?

Ako promenis sifru i ne das nikome novu, samo ti i ukucani, svakako da niko nece moci da se nakaci i da ti krade net ako je to radio do sada( mozes da vidis ko je nakacen na slici koju si okacio a ja ti linkovao u prethodnom postu )...

Ovo ne menja cinjenicu da mozes da prijavis problem i da ne treba da se pomiris sa tim stanjem kako je tako je... jer ovo je resivo ako je to stvarno problem...

Ako promenis sifru i ne das nikome novu, samo ti i ukucani, svakako da niko nece moci da se nakaci i da ti krade net ako je to radio do sada( mozes da vidis ko je nakacen na slici koju si okacio a ja ti linkovao u prethodnom postu )...

Ovo ne menja cinjenicu da mozes da prijavis problem i da ne treba da se pomiris sa tim stanjem kako je tako je... jer ovo je resivo ako je to stvarno problem...
Samo pogledajte ovo je za mene raj ali za kratko vreme..Sve padne i ping i sve kao nekim cudom a nista nisam dirao i tako svaki put.A mozete zamisliti kad padne na 7 ovo se povecalo za vise od 8 mbita.Ne znam kako mogu zadrzati ovu brzinu:LOL:
1673149612130.png

Opet je pala..Sto se tice menjanja lozinke.Kada zelim promeniti izbacim mi gresku.
1673150580615.png

Da li imas neki smart prekidac, smart sijalicu, smart senzor, kameru?

Imam pretpostavku da u neko vreme krene da pravi saobracaj na mrezi. Na ovo mi najvise ukazuje onaj veliki osnovni ping (na samom pocetku speedtesta).

Imam pretpostavku da u neko vreme krene da pravi saobracaj na mrezi. Na ovo mi najvise ukazuje onaj veliki osnovni ping (na samom pocetku speedtesta).
Samo pogledaj ove uzasne brzine i veliki ping pre nije bilo ovoliko lose ping je bio isti a brzine su se menjale a sad i ping..Nemam nista smart imam smart televizore..Cak pri sada ni sajtovi ne rade kako treba ne ulazi iz prvog puta...
1673152600493.png

Imao sam lopov sa tri uticnice na kojem je bio prikljucen modem itd tojest gde je dobio napajanje sada imam neki produzni kabl sa uticnicama..Mozda to stvara problem mozda da koristim lopova?

Ne mislim na to, mislim na smart uređaje (IOT).

Ajde jedan test... Isključi wifi potpuno i onda odradi test na kompu preko kabla...

Imam novi problem.
Modem sam prebacio u sobi i uvek u svako vreme imam brzinu skoro 9 mbps. Nemam vise 7. Ali posto LAN kabl koji je isao u racunar je bio mali vise izlizan tojest ona folija ili sta vec oko onih sitnih kablica se totalno iskidala i maltene jedva je racunar radio sa tim lan kablom.Stranice su se jedva ucitavale,nekada nisu htele uopste morao sam vaditi i izvaditi..Ali sam pokusao da posto televizija mts-ova koristi isto preko lan kabla pa sam taj ostecen stavio za tv a neki kratak nov i kvalitetan u racunar iz razloga sto mi je modem bio mnogo udaljen od racunara i nisam imao dovoljno dugacak lan kabl a ove kratke imam 5-6 komada..Problem nastaje kada radi i internet i tv u isto vreme tojest.Lan kabl koji ide u risiver ako je taj kabl ukljucen u modem onda imam 8 mbps internet.Ali samo kada izvucem taj kabl iz modema i restartujem modem brzina interneta ide na cak 16mbps.Tu brzinu do sada nikad nisam imao.Ali dok je ta brzina i probam da kabl ukljucim u risiver i u modem za televiziju nikako nece jedino kada iz nekoliko puta uspem da ga namestim tada onda internet ponovo spadne na 8 mbps.Shvatio sam da izgleda da televizija ometa internet ili ne znam sta nije u redu.Ovo je kabl koji je dugacak mozda 20 metara i ide do risivera i do modema.On je bio koriscen za racunar..Sa novim kablom i sa manjom brzinom radi super.E sada da li je do njega i ako ga zamenim da li ce raditi internet na punoj brzini i televizija da li je do njega.
1673813522109.png

Prilozi

• IMG_20230115_120750.jpg
    IMG_20230115_120750.jpg
    164.3 KB · Pregleda: 68

Ako mozete da mi kazete do cega moze biti recite mi da znam da li trebam kupiti kabl novi..

Da li je realno da koristis ovakve kablove?

Ovakav kabl može raditi samo ako same žice nisu iskidane: speedtest od ispod 1Mbps je moguće dobiti ako je kabl toliko iskidan da radi samo jedna od četiri parice u kablu pa onda mrežni interfesi rade u 10Mbps Half Duplex režimu, što se verovatno i dešavalo. Nije valjda i kabl za telefon (DSL) takav?

Kod mene je situacija bila da su mi dali ZTE VDSL ruter i sve je radilo identično sa takvim oscilacijama. Kada su mi doneli Huawei ADSL ruter, situacija se znatno poboljšala. Jednostavno, instalacija u zgradi je prastara i nije kapacitivna da istera VDSL signal. Međutim, koliko vidim, na VDSL-u imaš 4mb/s upload, dok ADSL maksimalno tera samo 1 pa dobro razmisli da li to vidiš kao adekvatno rešenje. Ranije je to išlo na 20/1 u svakom slučaju pa nije bila šteta.

Ove dve zice sto su povezane su veoma osetljive i malo im treba da se iskidaju i da ne radi. Dakle do lan kabla je problem?
Ako je i kabl za DSL takav onda ...
Da li mozda treba da koristim spliter?
Kod mene je situacija bila da su mi dali ZTE VDSL ruter i sve je radilo identično sa takvim oscilacijama. Kada su mi doneli Huawei ADSL ruter, situacija se znatno poboljšala. Jednostavno, instalacija u zgradi je prastara i nije kapacitivna da istera VDSL signal. Međutim, koliko vidim, na VDSL-u imaš 4mb/s upload, dok ADSL maksimalno tera samo 1 pa dobro razmisli da li to vidiš kao adekvatno rešenje. Ranije je to išlo na 20/1 u svakom slučaju pa nije bila šteta.
Svakako mi je potreban Lan kabl. Da napomenem da sam pre ako je neko video imao veliki ping na speed testu sto moze biti problem u kablu. Od juce mozda kada sam promenio poziciju modema internet ide u stalnih 8mbps
Dok se popne na 16mbps samo kada ne radi televizija tojest kabl za
televiziju(LAN).

Prilozi

• IMG_20230115_143715.jpg
    IMG_20230115_143715.jpg
    329.4 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Druze,jel ti nas malo zezas? Kako mislis da ti nesto normalno radi sa ovim Frankestajn instalacijama? Bili iz MTS-a i nisu videli kakve kablove imas?

Druze,jel ti nas malo zezas? Kako mislis da ti nesto normalno radi sa ovim Frankestajn instalacijama? Bili iz MTS-a i nisu videli kakve kablove imas?
Pa sta da radim reci mi. Kad ne znam za bolje i ovo je dobro ma neka budu i sve izlizani ali neka mi radi lepo jeste nije to to ali...

Kroz isti kabl guraš i LAN i DSL signal? I to DSL signal kroz onako spojene žice na kraju (samo zamotana jedna oko druge)?

Još na mestu gde svaki dodatni konektor, loš spoj i šta sve ne utiču loše na već loš DSL signal...

U principu 100 base-tx (100Mbps lan) standard prenosa i VDSL nemaju preklapanja u frekvencijama signala i teoretski bi trebalo da rade, nije nužno da to tako uopšte ne može da radi, ali kod tebe se desi 99% sledeća stvar..

Jedan od parova koje koristiš za LAN ti je na ivici da bude prekinut, i zbog toga ti LAN komunikacija pređe u 10base-t half duplex (10Mbps kroz jedan par) a taj način komunikacije se itekako preklapa sa VDSL 17a profilom i nastaje problem.

Moj savet ti je:
Kupi 20-30m UTP kabla (ima gotovih i ispod 1000 dinara), provuci ga gde treba, a DSL ako baš moraš pusti kroz drugi (može običan telefonski) kabl.

Još bolje, DSL modem na mesto gde ti je telefonski priključak, a onda samo LAN kroz kabl.

Ovako,ako imas fix i telefon i koristis ga onda ti je potreban spliter. Treba ti normalan telefonski kabal od uticnice do splitera. Iz splitera ti trebaju takodje dva normalna telefonska kabla(fabricki napravljena-dobio si ih verovatno uz ruter). Jedan ide u modem a drugi u telefon. Naravno na spliteru ti je oznaceno sta je za telefon a sta za modem. Onda iz modema do svih uredjaja koje vezujes lan kablom moras da imas CELE mrezne kablove.Nikako te Frankestajn. Onda mozes ocekivati da imas normalan net. Nista ne sme da klacka i vadi se samo od sebe.Ako koristis televiziju normalni je da neces imati tu punu brzinu. Znaci prvo i osnovno,promeni te kablove. Oni barem nisu skupi.imas ih vec napravljene u svim radnjama a ima ih cak i kod kineza,ali ih ne preporucujem.Ako ne koristis fixni telefon onda ti spliter nije potreban nego telefonski kabal ubodes u utucnicu za tel na zidu,a drugi kraj u modem.Sve druge mrezne kablove(te ostecene moras da zamenis).

Kroz isti kabl guraš i LAN i DSL signal? I to DSL signal kroz onako spojene žice na kraju (samo zamotana jedna oko druge)?

Još na mestu gde svaki dodatni konektor, loš spoj i šta sve ne utiču loše na već loš DSL signal...

U principu 100 base-tx (100Mbps lan) standard prenosa i VDSL nemaju preklapanja u frekvencijama signala i teoretski bi trebalo da rade, nije nužno da to tako uopšte ne može da radi, ali kod tebe se desi 99% sledeća stvar..

Jedan od parova koje koristiš za LAN ti je na ivici da bude prekinut, i zbog toga ti LAN komunikacija pređe u 10base-t half duplex (10Mbps kroz jedan par) a taj način komunikacije se itekako preklapa sa VDSL 17a profilom i nastaje problem.

Moj savet ti je:
Kupi 20-30m UTP kabla (ima gotovih i ispod 1000 dinara), provuci ga gde treba, a DSL ako baš moraš pusti kroz drugi (može običan telefonski) kabl.

Još bolje, DSL modem na mesto gde ti je telefonski priključak, a onda samo LAN kroz kabl.
Ako sam dobro razumeo rekao si da kupim LAN kabl i da ga zamenim. Taj kabl ce oci za risiver tako da mislis da ne bi onda trebalo da ne radi lepo u punoj brzini a sto se tice za DSL tu te nisam razumeo ovo su slike odakle izlazi kabl imam na dva televizora mtsvo je na drugi tv
Ovako,ako imas fix i telefon i koristis ga onda ti je potreban spliter. Treba ti normalan telefonski kabal od uticnice do splitera. Iz splitera ti trebaju takodje dva normalna telefonska kabla(fabricki napravljena-dobio si ih verovatno uz ruter). Jedan ide u modem a drugi u telefon. Naravno na spliteru ti je oznaceno sta je za telefon a sta za modem. Onda iz modema do svih uredjaja koje vezujes lan kablom moras da imas CELE mrezne kablove.Nikako te Frankestajn. Onda mozes ocekivati da imas normalan net. Nista ne sme da klacka i vadi se samo od sebe.Ako koristis televiziju normalni je da neces imati tu punu brzinu. Znaci prvo i osnovno,promeni te kablove. Oni barem nisu skupi.imas ih vec napravljene u svim radnjama a ima ih cak i kod kineza,ali ih ne preporucujem.Ako ne koristis fixni telefon onda ti spliter nije potreban nego telefonski kabal ubodes u utucnicu za tel na zidu,a drugi kraj u modem.Sve druge mrezne kablove(te ostecene moras da zamenis).
Mislim da to ne moze ici tako pogledaj sliku koju sam poslao odakle izlazi zel kabl

Prilozi

• 16737932944166757054797053516428.jpg
    16737932944166757054797053516428.jpg
    224.5 KB · Pregleda: 52
  • 1673793342446411543999272973067.jpg
    1673793342446411543999272973067.jpg
    180.5 KB · Pregleda: 45
Kakav horor 🤣 Ovde posle zamene svih kablova treba zvati i sveštenika.

Kupi uticnicu i na nju povezi te dve zice od telefonske linije. Ili krimptuj dzek na zavrsetak tog telefonskog kabla. Posle toga uradi kao sto sam ti,odnosno kao sto smo ti napisali.
I dalje ne mogu da verujem da su ti bili iz MTS-a i da nisu nista preduzeli kada su videli kakvu instituciju imas! Ko ti je radio povezivanje opreme?

Kupi uticnicu i na nju povezi te dve zice od telefonske linije. Ili krimptuj dzek na zavrsetak tog telefonskog kabla. Posle toga uradi kao sto sam ti,odnosno kao sto smo ti napisali.
I dalje ne mogu da verujem da su ti bili iz MTS-a i da nisu nista preduzeli kada su videli kakvu instituciju imas! Ko ti je radio povezivanje opreme?
To su valjda oni sve radili tako je od kada imam mts sa ukucanima a to je mozda skoro 7 godina. Kako mislis da kupim utičnicu?

Ovako nesto

Prilozi

• Screenshot_2023-01-15-16-54-51-576_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-01-15-16-54-51-576_com.android.chrome.jpg
    44.6 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_2023-01-15-16-53-37-018_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-01-15-16-53-37-018_com.android.chrome.jpg
    50.8 KB · Pregleda: 39
Čoveče, sve to treba komplet da se zameni i kad se bude privlačilo da se odradi kako bog zapoveda a ne da bleji po podu i da se gazi nogama, gnječi vratima, da se izolir trakom šlepa jedan kabl uz drugi i ostali horor.

Dakle utičnica za fixni montirana u zid, od ne što kraći telefonski/ DSL kabl u spliter, od spliter što kraći kabl u DSL ruter, od rutera 1, 2, 3, 4 (= koliko treba, za svaki STB i kompove, svičeve, extendere.. poseban UTP/ mrežni kabl) mrežnog kabla do uređaja. I ti fixirani gde neće svašta njakati po njima svakodnevno i da na kraju izgleda tako "ofucano".

Ako živiš u kući & imaš tavan onda razvući preko tavana pa spušta dole po sobama gde treba a ne po parketu, pod tepih i slično. Ako je stan onda nema "sakrivanja kablova" za sitne novce.

Telefonski kabal koji ti ide iz zida ima dve zice. Njih povezes pozadi na uticnicu. Onda iz uticnice razvedes kablove do modema i telefona. Koristis li ti fixni telefon? Onda kupis nove lan kablove pa ih razvedi dalje. S tim sto ako imas dva mts boxa moraju biti prijljuceni na drugi i treci port modema. Tako valjda bese? Ostala dva porta su ti za druge uredjaje koje imas. Ako su ti iz MTS-a tako povezali svaka im cast .

Telefonski kabal koji ti ide iz zida ima dve zice. Njih povezes pozadi na uticnicu. Onda iz uticnice razvedes kablove do modema i telefona. Koristis li ti fixni telefon? Onda kupis nove lan kablove pa ih razvedi dalje. S tim sto ako imas dva mts boxa moraju biti prijljuceni na drugi i treci port modema. Tako valjda bese? Ostala dva porta su ti za druge uredjaje koje imas. Ako su ti iz MTS-a tako povezali svaka im cast .
Jeste drugi i treći su zauzeti 1 i 4 je za racunar. Videcu da promenim lan kabl i nadam se da necu imati smetnje ja razumem da televizija vuce resurse interneta ali da se poveca i padne za tu vrednost malo je previde.. Ovo je speed test sada. A cim bi povezao samo racunar bez tv-a pala bi na 8 a ovako na 16 Videcu da mozda i menjam mesto rutera da li to zavisi mozda od signala interneta?

Prilozi

• Screenshot_20230115_172227_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_20230115_172227_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 38
Sa srecom 👍

Nazad
Vrh Dno