Šta je novo?

Hardver Windows File Server - jeftino i kompaktno

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Kao što piše u naslovu, planiram da sklopim relativno kompaktan Windows File Server, ali, radio bi po potrebi i kao klasična desktop makina, bez igranja - multimedija only.
Odlučio sam da bude Intel CPU, pa bih molio ako može preporuka za mATX CPU/Motherboard combo, kao i napajanje. Grafika integrisana, treba da stane 6 hard diskova i jedan M.2, može i preporuka na šta ići, vazduh ili voda.
Okviran budžet 500-600€.

Sad nešto gledah…moglo bi ovako:

1. MB: Asus Prime B560M-K - ima kod nas, 100€ plafon cena
2. CPU: 11700 - oko 300€, možda i za manje
3. RAM: 32GB - oko 150€
4. PSU: ?

Za media server zavisi koliko ćeš stream-ova u isto vreme i da li ti treba transcode ali kad sam tražio za moj NAS svaki cpu preko 17000 passmark poena gura jedan 4k HDR. Opet zavisi preko čega puštaš sadržaj, itd itd.

Sad nešto gledah…moglo bi ovako:

1. MB: Asus Prime B560M-K - ima kod nas, 100€ plafon cena
2. CPU: 11700 - oko 300€, možda i za manje
3. RAM: 32GB - oko 150€
4. PSU: ?
Ne znam sta ce ti tako jak procesor za to, kad i 11400 za oko 21k dinara kod nas moze da zavrsi posao. Neces na njemu
da se igras, verovatno neces nista da radis. Ustedis za terabajt m2 SSD. Ok 32GB kes memorije, ako ces bas mnogo
da vuces na random access, ako ces da strimujes filmove i muziku, nepotrebno...
Za media server zavisi koliko ćeš stream-ova u isto vreme i da li ti treba transcode ali kad sam tražio za moj NAS svaki cpu preko 17000 passmark poena gura jedan 4k HDR. Opet zavisi preko čega puštaš sadržaj, itd itd.
4k hdr moze da gura i ruter sa prikacenim hdd-om na usb 3...

Sve zavisi od brzine mreze i koliko ce se realno koristiti.

Ok, biću malo precizniji.
Trenutno imam mac mini M1 sa 16GB RAM-a, 512GB M.2, koji koristim kao svakodnevnu desktop mašinu + NAS.
Hteo bih da to, ako mogu objedinim u okviru jedne desktop konfiguracije, file server, parcijalni RAID1 i/ili RAID3, ostalo od diskova solo.
Za RAM okay, neka bude 16GB, mislim i ja da sam preterao.
Za M.2 jedan brz od 512GB, ne treba mi više.
i7 sam stavio zbog toga što radim obradu video fajlova (Handbreak, H265), pa mi dodatna jezgra znače.
Mreža je 10Gbe, trenutno ide preko Thunderbolt 2 RJ45 adaptera na miniki, ali tu bi se kupovala nova karta, adapter ide na doboš.
WiFi se ne koristi.

enkoder u integrisanom GPU-u podržava H.265 Main10. doduše, ne znam koliko je lošije u poređenju sa x265
tako da bi tu mogao i slabiji procesor koji podržava neku od poslednjih generacija QuickSync-a

Problem je što nema baš veliki izbor ploča za 12th gen Intel sa bar 6 x SATA konektora.
Ali dobro, ne žurim nigde, probaću da nađem, a ovu temu sam i otvorio da vidim kako drugi razmišljaju, pa da iskombinujem neke dobre predloge.

kupi nas veruj mi odusevices se ako pre nisi imao sve drugo je long term skuplje zbog struje i cimanja.

kupi nas veruj mi odusevices se ako pre nisi imao sve drugo je long term skuplje zbog struje i cimanja.
:LOL:
Ja već imam NAS, QNAP TS-873...
Mislio sam da objedinim sve u jednoj makini, ali što više razmišljam na tu temu, sve više vidim da ne treba ama baš ništa da menjam.

Problem je što nema baš veliki izbor ploča za 12th gen Intel sa bar 6 x SATA konektora.
Ali dobro, ne žurim nigde, probaću da nađem, a ovu temu sam i otvorio da vidim kako drugi razmišljaju, pa da iskombinujem neke dobre predloge.
Da gen 12 sa 6 SATA + m2 su dosta skupe, koliko vidim...
:LOL:
Ja već imam NAS, QNAP TS-873...
Mislio sam da objedinim sve u jednoj makini, ali što više razmišljam na tu temu, sve više vidim da ne treba ama baš ništa da menjam.
Za to sam iskoristio desktop, prikacio diskove i igram sa njega igre i strimujem na Macbook :p

Da li te ploče podržavaju raid 1 konfiguraciju diskova?

Čini mi se da ideš u nazad. Mac m1 + taj nas odlican sto imaš, šta ćeš bolje?

Desktop kućište sa sve hdd (imaš ih više dakle ne može malo kuciste) iz nas ne može biti kompaktnije od sadašnje postavke. Brzinu transkoding m1 čipa je na nivou.

Ako ces kompaktnije onda umesto mini neki m1/m2 laptop, eto čisto da promeniš nešto.

Pretpostavio sam da ne može bolje od ovoga, nego sam hteo da pitam i druge za mišljenje, pa da potvrdim ili demantujem samog sebe.

Vrh Dno