Šta je novo?

Internet brzina varira - mts Box 3 ADSL

Marko Mitrovic

Zapažen
Učlanjen(a)
13.08.2022
Poena
15
Imam mts DSL box 3 baket fiskni+tv+internet.U poslednjih mozda vise i od dva meseca krecu problemi sa internet brzinom.Veoma varira i oseti se u brzini downloada pada na 7/4 i uglavnom je ta brzina a retko kada uglavnom uvece skoci na 15/4.Menjao sam i poziciju rutera ali ne znam u cemu je problem.Ako znate resenje napisite.Oseti se promena i veoma znaci menja se na 15/4 ali uglavnom je 7/4.

Koji je paket prvo napisi, a onda se uloguj u ruter i okaci podatke o liniji DSL Link Information pod Status.

Ulogujte se na web interfejs rutera:
Korisnicko ime: telekom
Lozinka: telekom

Napravite screenshot sa parametrima DSL linije i postavite ovde.

To su WiFi podešavanja, to nas ne zanima previše.

WiFi brzina varira? to nije merodavno. kakva je brzina preko žične veze?
Koji je paket prvo napisi, a onda se uloguj u ruter i okaci podatke o liniji DSL Link Information pod Status.
napisao je mts DSL box 3 baket fiskni+tv+internet. to je verovatno ovo ali preko ADSL (20 Mbps)

To su WiFi podešavanja, to nas ne zanima previše.
Sta onda trebam da vam pokazem ili kako da resim problem ako je moguce
WiFi brzina varira? to nije merodavno. kakva je brzina preko žične veze?

napisao je mts DSL box 3 baket fiskni+tv+internet. to je verovatno ovo ali preko ADSL (20 Mbps)
Takodje veoma nisko cak pada i na 3 megabajta po sekundi i na racunaru koji je povezan preko LAN kabla i na telefonu isto je.

Sta onda trebam da vam pokazem ili kako da resim problem ako je moguce

Pa napisao ti je već čovek šta da nađeš i okačiš screenshot:

Napravite screenshot sa parametrima DSL linije i postavite ovde.

Gde se to tačno nalazi na tom ruteru ja nemam pojma jer nisam imao prilike da vidim web ui od tog rutera... verovatno je ilo negde pod "Device Info"... potraži.

Što se tiče rešavanja problema : ti lično tu malo šta možeš da radiš osim da cimaš podršku i eventualno da proveriš infrastrukturu u tvojoj kući / stanu : telefonsku utičnicu, DSL spliter, taj pljosnati telefonski kabl od utičnice do splitera i od splitera do rutera.

Parametri DSL signala nama ovde može samo da ukaže na to kakav je signal i koja je brzina "puštena" a eventualne uočene probleme treba da rešava Telekom podrška (naročito ako je problem dalje negde od tvog stana / kuće...

Mali update.
Pre svega srecan Bozic!Internet brzina mi je juce bila u tok od mozda 7 ujutro pa sve do mozda 3 popodne bila extra 15 mbita downloada posle 3 sata brzina pada na brzinu koji vecinu vremena imam a to je 7mbita downloada i nije stvar da nije tako vec se stvarno oseti gubitak.Jedno vece nesto modem nije teo da radi i dsl kabl koji ide u dsl port na modemu je nesto bio labav samo sto ne spadne i pokidao se i nekako sam sastavio i odmah posle toga internet je bio 15 mbita i posle mozda 10-20 minuta opet pao.Ne znam da li je do tog kabla ili mozda treba da koristim spliter?Rekli ste da slikam parametre dsl linije da li je to ovo? Ako neko moze da mi pomogne u resavanju problema..

1673118532852.png

Daj jos neki screenshot?
Da vidimo line attenuation i SNR parametre...

11.9 je pristojna vrednost za SNR. To ne bi trebalo da bude problem, jedino uveče kad ti padne brzina da proveriš ponovo isto to...

11.9 je pristojna vrednost za SNR. To ne bi trebalo da bude problem, jedino uveče kad ti padne brzina da proveriš ponovo isto to...
Ja cesto kada brzina skoci merim na nekoliko minuta ili sati mozda da vidim da li pada bas juce od 7 ujutro pa sve do oko 2 do pola tri popodne je bilo ok e posle je palo.
Merim preko speedtesta. Sta t5rebam proveriti?

Treba nam ss kao ovaj drugi sa tim podacima ali kada ti padne brzina... Ili je ploca u centrali na izdisaju jer su ovo klasicni simptomi toga ili je kabl negde u dodiru sa vodom ili je ozbiljno oksidirao ili ima neke smetnje pa znacajno padnu vrednosti i onda se automatski poveze na najvecoj mogucoj brzini u tom trenutku...

Treba nam ss kao ovaj drugi sa tim podacima ali kada ti padne brzina... Ili je ploca u centrali na izdisaju jer su ovo klasicni simptomi toga ili je kabl negde u dodiru sa vodom ili je ozbiljno oksidirao ili ima neke smetnje pa znacajno padnu vrednosti i onda se automatski poveze na najvecoj mogucoj brzini u tom trenutku...
Pa meni je evo sada na 7mbit ali bude nekih dana kada bude vise brzog a manje sporog ali ne cesto.Da nije to ovo?
1673139879688.png
1673139854810.png

Nije.
Vidi šta imaš pod Statistics > xDSL ?

edit: Jeste, tu vi trebalo da bude info koji tražiš. Ovako nešto:

Poslednja izmena:
Nije, sStatistics > xDSL kao sto je napisao Shaman. Kacio si vec u postu

https://forum.benchmark.rs/threads/...ull" alt="1673142141113.png"]370548[/ATTACH]

1673142294818.png
1673142366995.png

To je to, kao na prvom ss iz ove poruke... samo treba da uslikas kada bude pala brzina... Ovo sada je ok...

To je to, kao na prvom ss iz ove poruke... samo treba da uslikas kada bude pala brzina... Ovo sada je ok...
Mislim da se nismo lepo razumeli ili je ocigledno ovo normalno ako je normalno onda u redu sve je okej.Meni je sada takodje brzina u padu i retko kada se podigne mozda je bolje da ja vama uslikam ovo kada mi poraste brzina?

Izmeri sada preko speedtesta brzinu i napisi koja je ili okaci ss speedtesta, jer po podacima sa modema trebalo bi da imas normalnu brzinu....

Bravo, sada prati kada padne brzina i onda okaci ova dva ss, speedtest i ovaj iz modema, kao u ovom postu.. I kada se to desi pored toga sto ces nama napisati, zovi korisnicku sluzbu i prijavi kvar.

Pazi meni je brzina bila 5mbita veoma lose,oni su dolazili i ne znam iz kog razloga ali povecali su upload brzinu a download je skocila za 2 mbita.A upload mi je bio 1 .
Da li vi mozete nesto uraditi po pitanju resenja i koje je da li mozda neki kabl?
Bravo, sada prati kada padne brzina i onda okaci ova dva ss, speedtest i ovaj iz modema, kao u ovom postu.. I kada se to desi pored toga sto ces nama napisati, zovi korisnicku sluzbu i prijavi kvar.
Vec je pala☹️☹️
1673144110630.png
1673143970991.png
1673143920658.png

Poslednja izmena:
Nazalost, ne mozemo mi nista da uradimo, moras da zoves njih, mislim za to i sluzi tehnicka podrska...

Ali po ovim podacima oni su isti kao kada je bila veca brzina cak je i broj gresaka isti, sto je dobro jer verovatno nije ploca ili kabl, ali moze da bude zagusenje u tvojoj centrali, moze da bude da je modem pokvaren, ali je resivo, samo moras da prijavis kvar i budes uporan...

Tebe nesto drugo zeza. Sama VDSL linija je ok sve vreme. To se narocito moze videti po velikom pocetnom pingu na ovom dole speedtestu.

Da nemas nekog "uljeza na mrezi"?

Druga varijanta je ovo stro akki kaze.

Tebe nesto drugo zeza. Sama VDSL linija je ok sve vreme. To se narocito moze videti po velikom pocetnom pingu na ovom dole speedtestu.

Da nemas nekog "uljeza na mrezi"?

Druga varijanta je ovo stro akki kaze.
Pa ne znam nemam ja mislim internet mi je zakljucan a i brzine menja takodje i menjanjem pozicije modema .Ne znam .Ovo je sa telefona

Prilozi

• Screenshot_20230107_183148_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_20230107_183148_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    73.3 KB · Pregleda: 57
Dobro se setio poglavica, bravo :) mada to nije razlog tolikog idle pinga ( vec je do interleaved profila i visokih dubina i delaya) ali okacio si ovde listu uredjaja koji su nakaceni, proveri da li su svi tvoji:

Taj modem je star i slab i moguce je da ga gusi veliki broj uredjaja posebno kada radi IPTV...

Nazad
Vrh Dno