Šta je novo?

Periferni uređaji Монитор преко 40'' за рад

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

NSale

Cenjen
Učlanjen(a)
19.04.2014
Poena
160
Поздрав колеге и срећна нова година.

Треба ми препорука/мишљење о монитору дијагонале преко 40 инча за рад (кодирање, девопс...), веб, читање IT литературе и гледање филмова/серија. Играња нема.
Тренутно имам BENQ EW3270U монитор (наследио 2х27'') и одличан је, али је ''мали'' у смислу да не могу лепо да сместим пар ''прозора'' и да се лепо све види.
Колико сам претраживао по нету, веома ми се свидела опција superwide монитора и ово су ми неке потенцијалне опције:
  • SAMSUNG LC49G95TSSRXEN
  • SAMSUNG LC49RG90SSRXEN
  • PHILIPS 498P9
  • LG 49WL95C-W
  • LG 43UN700-B - као једина non-wide опција.
Отворен сам за све предлоге и сугестије у смислу величине, non-wide/ultrawide/superwide, резолуције...
Буџет би био 1000-1100е, може нов, може полован, може продавница, може кп.
Хвала унапред на предлозима и помоћи.
Поздрав.

Нико нема мишљење/сугестију? Мора да сам глупо питање поставио... :)
Ако неко ипак чита и пожели да одговори, направио сам лапсус кад сам написао "non-wide", мислио сам ''обичан'' wide(16:9).

Nemam poseban komentar jer mi je ta dijagonala prevelika za udoban rad.
Međutim, ljudi koji to mogu, uglavnom idu na tu veličinu zbog OLED mogućnosti.
Odnosno imaš TV od 42 inča koji može da služi kao monitor (ne ulazim u rizik od burn in, to je druga tema).
Mislim da je OLED odlična opcija, ukoliko 42 inča igra ulogu.

OLED televizori imaju nestandardni subpixel layout (kod LG-ja je valjda WBGR) pa prikaz texta nije baš optimalan. Odlični su za multimediju ali bi ih preskočio za rad. Plus već poznati burn-in...

meni je ovaj dobar
to mu dođe 1.5 4k rezolucije

kao jedan 4k i još pola sa strane, dobra fora, samo je panel malo stariji čini mi se i USB-C što mi odgovara da ga kačim na Macbook Air a PC mi je na Display Portu

OLED televizori imaju nestandardni subpixel layout (kod LG-ja je valjda WBGR) pa prikaz texta nije baš optimalan. Odlični su za multimediju ali bi ih preskočio za rad. Plus već poznati burn-in...
Plus PWM dimming na izuzetno niskoj frekvenciji... poznata boljka Oled ekrana.

Хвала много на одговорима.
За сада имам предлог имам предлог за ОЛЕД ТВ уместо монитора и наведене бољке истог.
Јел имате коментар на оне што сам ставио као своје пикове? Можда нека алтернатива, а да није ОЛЕД?

zar samsung nije resio sve oled probleme? onaj oled alienware je njam.

Oled ima fantastičnu sliku zaista, ali je tehnologija u razvoju i ima dosta mana.
Ja imam Samsung S9 telefon i primetio sam da se tokom skrolovanja javlja prelivanje crne boje gde je pozadina tamnija. Sada ne znam da li je isti slučaj sa monitorima/televizorima.
Ali ne bih preporučio OLED za kodiranje, upravo zbog dosta izraženog treperenja, jer to dosta zamara oči.

49" ultrawide ti dođe kao 2x27W 1440p monitora jedan do drugog. Proceni sam koliko ti prostora to daje. Po meni, problem je što je po visini isto kao standardni 1440p monitori, što nije mnogo vertikalnog prostora, manje no tvoj 32" Benq. Nisam fan Samsung G9 modela jer je bilo puno žalbi po netu na kontrolu kvaliteta i razne zezancije. Verovatno bi te očekivala veća lutrija no inače...
LG 49" je zanimjiv kao IPS opcija. Philips ima KVM što uvek dobro dođe i 75Hz osvežavanje za razliku od LG-ja ali kriva od 1800R na onoliko širok VA ekran može da bude mala, moguće je da će se videti gamma shift na stranama ako ne sediš podalje...

Onaj LG 34WK95U sa 5120x2160 rezolucijom je zanimljiv efektivno nudi najviše korisnog prostora, imaš ultrawide širinu i 4K vertikalnu rezoluciju. Problem je što ima pritužbi na taj model jer nije flicker-free i žalili su se na retenciju slike (burn-in, praktično). Mislim da je LG prestao da ga proizvodi, nisam 100% siguran...

Treća opcija ti je 42/43" 4K, ali tu praktično staje isto što i na tvoj 32" 4K BenQ, samo je malo krupnije pa možeš da prođeš bez skaliranja u Windowsu...

42" OLED je opcija i odlično je za multimediju ali ga ne bih koristio za rad koji tebe zanima ili za blejanje u text...Nisam siguran može li da se nađe uopšte 42" OLED TV kod nas ili Mađara?

Један од главних разлога зашто сам купио овај Бенкју који сада користим је што је по тестовима био један од најбољих "монитора за очи", а колико се сећам две најбитније ставке су биле low blue light и flicker free. Лепо делује тај LG, али не бих да купујем монитор, ма колико добар био, ако ће да ми замара очи, јер ипак буљим у исти скоро 12 сати сваки дан.
KVM није лоша опција с обзиром да користим исти сет тастатура+миш и за пословни лаптоп и за кућни десктоп.
IPS или VA мислим да ми није толико битно због углова видљивости с обзиром да седим директно испред монитора на неких 90-100 cm даљине.
Што се тиче вертикалне површине, у праву си @jurodivi, али мислим да ми је ипак битнија хоризонтала да могу да сместим више прозора један поред другог.
Ако имате још алтернатива, као што су LG C2 TV или LG 34WK95U, слободно дајте, ценим сваку препоруку. :)

Nazad
Vrh Dno