Šta je novo?

Desktop GPU Sales Hit 20-Year Low

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam prošle godine definitivno batalio upgrade-ovanje i pc gaming i prešao na Series X+LG oled C1 (i Game Pass). Kako sam stariji imam sve manje vremena za igranje, ovo mi je više nego dovoljno u godinama pred nama.

Sa ovim bezobraznim gpu cenama stvarno ne znam kuda ide pc gaming s obzirom da se najveće pc igre (F2P i razni MMO-ovi) prave da rade maltene na tosteru.

Poslednja izmena:
Ista ova polemika se vodila davno davno.. Ko će da igra u full HD sa svim uključenim na max..

Sad je na 2k..pa će na 4k pa na 8k...na svakih 5god slična polemika..

Neko hoće.. Neko nece.

Što se cena tiče ako je 4080 brza/jaca od 3090.. Onda mu je cena od 1200e sasvim korektna za nov proizvod...

Većina koja se igra na PCju isti koristi i za posao,pa je manje više samo grafika trošak...takođe,najigranije su FPS igre koje su na konzolama mućak, dosta se igraju i strategije, simulacije...
Ja ne bih znao šta da radim sa konzolom, niti igram sportske igre, ni trke, ni tabačine, ni akcije/arkade...mogao bih eventualno w3 da probam. Bacanje para

^ ja prvi koristim PC za posao i gaming, tako da spojim dobro i krisno

Ja, sa druge strane, koristim samo laptop za posao tako da mi, uz konzolu i ipad, desktop komp više uopšte ne treba.

Kad smo kod laptopova, oni su u još goroj poziciji. Nema nadogradnje,dakle najviše gube na vrednosti (auz to za isti novac dobiješ dosta jači desktop), mnogo više od desktop računara, em su nepraktični za dosta zadataka (cena mobilnosti). Oni su u suštini kao mobilni telefoni

Ako ćemo tako ja praktično sada za sve osim rada u Office-u ,štampanja ,kucanja dugačkih mailova i još par stvari za posao koristim skoro isključivo ipad. Ne treba mi čak ni laptop a kamoli desktop koji mi poslednjih ~ godinu dana skuplja prašinu. Series X+C1 su mi za igranje kad imam vremena i to je to.
Verujem da nisam jedini i da je generalno sve manje ljudi kojima zaista treba i koriste desktop kompjutere.

(izvinjavam se za off topic)

nije tema o tome ko za šta i da li uopšte koristi desktop. pogotovo nije tema o laptopovima

Što se teme tiče,lično mislim da je situacija kao kod 2xxx serije-nVidija je procenila da je glupo da se novim modelima cenovno bori protiv starih,jer bi to dovelo do još većeg pada cena polovnjaka,svaka šuša bi furala 3080 i mogli bi da se pozdrave sa profitom u narednih nekoliko godina. Niko ne bi menjao takvu kartu dok god služi svrsi,što bi u moru današnjih mediokriteta što se igara tiče bilo 3-4 godina. Zato je 4090 nova elita, samo za "posebne". Ako se ne varam, proizvedeno i prodato je 120 000 komada,što je ništa. Veštačkom nestašicom se drži još jača cena od msrp. Dakle, rade još više na izgradnji percepcije brenda kao nečeg premium što diktira i premium cenu, jer je to najviše što mogu da izvuku u trenutnom okruženju

Pada prodaja raste cena, profit ostaje slican.

4080 u Atomu bila 195 hiljada sada 188 hiljada ;)

Mozda bilo vec u drugim temama, ali evo potvrde zasto Nvidia ima luft da ovoliko sporo spusta cene.. Nikad u vecoj prednosti u odnosu na AMD nisu bili od kad postoje graficke kartice xD

untitled-png.277190

^ zato i neće cene biti mnogo niže od samog izlaska

Dokaz ljudske gluposti, AMD ima odlicnu ponudu sada. Imas 6900xt koja je kao 3090 samo 300-400e jeftinija, i opet se slabije prodaje, svi hoce nVidiju. I posle kukaju sto su kartice skupe. I treba da budu skupe, oduvek je postojao porez na glupost, sto bi kartice bile izuzetak

Svi hoće Samsunga i Iphone a xiaomi imaš za 6 puta manje i opet se svede na dva proizvođača.

Ne zna se ko je gori od ta dva (ili tri) :d

@fingon82
Čekaj da ti objasnim.... :d

Ali ima i toga da su im prihodi najniži u poslednjih nekoliko godina. I onda treba izvagati između cene i broj prodatih primeraka. Tj. ako spuste maloprodajne cene npr. 20%, profit im je možda 30-40% manji po prodatom primerku (ne znam cenu koštanja i maržu, ali da je tako nekako), a pitanje je da li će prodati 30-40% više kartica. Tj. sigurno neće. Ovako će podići cene dovoljno da većina ljudi kupi ono što želi. Ekonomija 101 :D Uostalom, nVidia, kao i svaka druga kompanija odgovara investitorima/vlasnicima, a ne kupcima. I posle se ljudi čude kad vide da su mobilni telefoni i konzole veće gejming tržište od PC-a, da SaaS menja i radne stanice i slično

Meni su ostale traume od amd/ati iz detinjstva, moja psiha mora biti mirna i u pc mora biti intel + nvidia.
Sa druge strane radili smo neki "projekat" sa amd cpuima totalni offtopic je ali 10% amd procesora nam je crklo. Dobavljac je rekao da imaju DOA oko 5% amd....ja se skenjaoi.
Ja mrtav intel nisam video godinama a imamo ih tipa 300 komada.
Posle ovoga meni ne pada na pamet da rizikujem.

Jos jedan dokaz moje teorije o ljudskoj gluposti i kako pametne firme zaradjuju na istoj.

@Space Beer

To sam i napisao, samo drugim recima, u postu #99 :)
Ne bih rekao.
Imamo u familiji xi, oppo, samsung i iphone, velike su razlike u iskustvima.
Isto vazi i za amd, dasui na kraju sve masine u familiji intel+ nV.
Da li to opravdava cenu? Ne.
Samo kompanije odlicno znaju sta prodaju.

To nije tema, al ajde da kazem da imam u kuci i Intel+nvidia i amd+amd, i samsung, i apple, i macbook, i xiaomi, i Huawei, i sve to radi odlicno, bez ikakvih problema

Dokaz ljudske gluposti, AMD ima odlicnu ponudu sada. Imas 6900xt koja je kao 3090 samo 300-400e jeftinija, i opet se slabije prodaje, svi hoce nVidiju. I posle kukaju sto su kartice skupe. I treba da budu skupe, oduvek je postojao porez na glupost, sto bi kartice bile izuzetak
U cemu je "kao" 3090? U rasteru? nVidija je bolja karta i zato svi hoce nVidiju. Bolja karta kosta vise. Naravno uvek ce se naci neko ko ce pricati da je RayTracing gimmick, da nije potreban, DLSS isto sto i FSR itd. To sto nVidija papreno naplacuje bolju kartu i features koji nudi je druga stvar. Ko hoce najbolje mora da plati. Ili ne mora. I neka kupi 2nd best.

U cemu je "kao" 3090? U rasteru? nVidija je bolja karta i zato svi hoce nVidiju. Bolja karta kosta vise. Naravno uvek ce se naci neko ko ce pricati da je RayTracing gimmick, da nije potreban, DLSS isto sto i FSR itd. To sto nVidija papreno naplacuje bolju kartu i features koji nudi je druga stvar. Ko hoce najbolje mora da plati. Ili ne mora. I neka kupi 2nd best.
RT i da nije gimmick (a jeste) ne vredi 400e

Jos jedan dokaz moje teorije o ljudskoj gluposti i kako pametne firme zaradjuju na istoj.
Samo u pc oko grafički čovek nema preteran izbor, ako hoće zadnju generaciju i da je najbolje mora da uzme nvidia

^ zašto je ljudska glupost ako neko može da kupi 4090? Neko je koristi za gaming a neko za posao? Znaci ako neko smatra da ne vredi te pare ne mora da je uzme, niko nikoga ne tera. A to sto si reako da se samo mora umreti se slažem pa zato ako nešto mogu priuštiti a da niko nije zakinut uzimam posto na ovom svetu nisam 1000 godina.

Vrtimo se u krug, ne vredi. Ako neko kupi 4090 time stavlja do znanja nVidiji da je to ok cena i da nastavi sa tom praksom. To je ok razmisljanje sa stanovista nekoga ko za gaming tipa ne zeli, ne moze ili koji god da je razlog u pitanju da izdvoji vece sume novca ali za to opet ne treba "kriviti" ljude koji kupe 4090 jer oni mozda ne razmisljaju na taj nacin. U mom slucaju ja ne gledam koliko sta kosta kada kupujem nesto ( u slucaju racunara ) jer mi je to hobi i udovoljicu si ma koliko da kosta. Naravno da kapiram da sam grafiku platio 2500eu a pre toga mi je bilo i 1750eu puno kada sam kupovao 3090 jer sam pre toga imao 1080 Ti koji je kostao ispod 1000eu. Ali koju opciju imam? Da ne kupim 4090 ( a mogu ) jer time cinim uslugu nVidiji na ustrb drugih korisnika i da namerno kupim inferiorniji proizvod da bi svi bili srecni? To je glupo.

mislim da je 500e za najnoviju high end graficku sasvim ok, ipak je to samo jedna komponenta. Toliko bih ja bio spreman da platim, iako mi PC gaming zbog svega, vec deceniju i jace nije u fokusu.

Čini mi se da i ja pripadam ovom segmentu "konzumenta", ili mind set-a. Ne radi se uopšte o tome koliko ja mogu da platim, već šta ja smatram fer kupovinom i šta to zadovoljava moje potrebe.

Zadnjih 15-20 godina kupovao sam grafičke karte iz srednjeg segmenta, monitori su mi i dalje "samo" FHD, igrao sam uglavnom nezahtevne naslove. Do pre 10ak godina ta paradigma translirana u budžet za grafičku kartu je bila oko 130-150€, a poslednji skok koji sam istrpeo u srednjem segmentu je kupovina GTX 1060 6GB za nešto ispod 300€ (imao sam sreće i bio sam strpljiv da sačekam novu isporuku posle ture koju su rudari raskupusali u celoj Srbiji).

Zbog stanja sa trenutnim cenama ja sam ta jedna "ciglica u zidu" koja će da prespava kupovinu grafičke karte ove generacije (a šmekao sam upgrade). Ukoliko mi crkne 1060 a stanje se ne promeni sa narednim serijama nVidia i AMD-a najverovatnije je da ću uzeti nešto polovno, jer mi trenutno ne pada na pamet da finansiram jahte glavama iz Blackrocka i Vanguarda (koji su najveći vlasnici akcija nVidia i AMD-a), a lokalno V***ćtronu i sličnima.

Ko o čemu vlasnik 4090 o 4090. Nvidia fan, 4K gejmer o Ray Tracingu i DLSS-u. A ne koristi ni jedno ni drugo.

Od 9500GT sam imao iskljucivo Nvidiu, cetvrta kartica trenutno kod mene, ali verujem u AMD zadnjih par godina otkada je Nvidia pocela da luduje sa cenama.

Vec sam pomenuo ljude iz raznih drzava koji koriste AMD grafike bez ikakvih problema i imaju fenomenalne performanse. A to je ono sto ljude i najvise zanima, sirove performanse, sta me briga za trik tehnologije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno