Šta je novo?

LG Televizori

Pazario sam danas i ja danas par LG televizora pa javljam utiske kada budu isporuceni. U pitanju su LG G2 modeli. Razmisljao sam i o Sony/Samsung QD-OLED modelima ali nije bilo velicina koje su me zanimale tako da sam se prikljucio LG taboru. Dobija se 5-godisnja garancija na panel kao i dve godine neke promotivne kasko garancije u prve dve godine uz neku online registraciju. Planiram da ih montiram na zid i da ih uparim sa Sennheiser Ambeo Plus soundbar-ovima i Ambeo Subwoofer-ima. Ali sve to mora da saceka jedno mesec dana dok se ne sredi stan. Do tada bleje u kutijama. Javljam se kasnije da kukamo zajedno. 😀
Znam da nije zgodna zanimacija ali izvadi ih iz kutije i upali. Ako nesto nije u redu sa panelom (ili su se ostetili u transportu) nakon mesec dana to mozes da okacis macku o rep.
Meni je tako stajao tv 6m dok sam renovirao stan (srecom ne oled jer ne znam kako bih ga vratio u kutiju) ali su mi radnici iz Gigatrona rekli da obavezno raspakujem tv cim stigne iz gore navedenih razloga 🙂

Vidim da pišete o nekim problemima sa zvukom na pojedinim filmovima. Kod mene nekad izbaci poruku audio not supported ili nešto slično, ali opet ide zvuk najnormalnije
Zavisi gde ti izbaci poruku, noviji LG televizori ne podrzavaju DTS sto znaci da ako hoces da pustis neki film sa USB-a ili nekog uredjaja direktno na TV nece raditi. Pretpostavljam da je odluka za ovo popularnost Dolbija na streaming servisima ali nemogucnost dekodovanja DTS-a moze poprilicno da zakomplikuje bilo kakav streaming lokalnog (DTS) sadrzaja gde bi sve moralo da se transkoduje ili da se koristi externi uredjaj kao DTS dekoder.

Pricalo se vec o tome nasiroko, ako izbaci tu poruku a imas zvuk znaci da je plejer sam prebacio na drugu audio traku koja nije DTS. Na snimcima gde postoji samo jedna audio traka onda ce biti nemi film 🙂

Aaa da da onda mora da je to. Obicno su u pitanju razni bluray remux snimci koje gledam, a oni imaju najcesce vise audio traka.

Pritom, DTS filmovi su mahom stariji. Sve novo više ni nema DTS.

Upravo to, ako skidas nesto starije onda mozes da budes u problemu, ovo novije se gura u Atmos, ako je vec nesto specificno 🙂

To apsolutno nije tacno, DTS postoji na mnogo novih izdanja, pogotovo lossless kao DTS-HD MA, a to sto streaming servisi guraju Dolby je nesto savim drugo. DTS format uopste nije zastareo.

Ne obraćam baš mnogo pažnju, moguće da ima. Imam Sony, tako da on guta sve. Ali koliko mi je zapalo za oko, sve novije što sam puštao, delovalo mi da nije DTS.

Znam da nije zgodna zanimacija ali izvadi ih iz kutije i upali. Ako nesto nije u redu sa panelom (ili su se ostetili u transportu) nakon mesec dana to mozes da okacis macku o rep.
Meni je tako stajao tv 6m dok sam renovirao stan (srecom ne oled jer ne znam kako bih ga vratio u kutiju) ali su mi radnici iz Gigatrona rekli da obavezno raspakujem tv cim stigne iz gore navedenih razloga 🙂
Svakako ce biti isporuceni oko 20-og januara i stizu direktno od uvoznika. Useljenje bi trebalo biti u drugoj polovini februara kako za sada stoje stvari. Proveravati sva 3 TV-a i vaditi ih iz kutije je igrarija na kvadrat. Pogotovo tih dijagonala. Pokriven sam svim garancijama tako i da je nesto osteceno ne bi trebalo biti problema oko zamene. Ali ne razmisljam u tom smeru. Ne mogu svaki uredjaj koji ce mi stici proveravati. Vece su sanse da ih mi ostetimo prilikom svih provera i raspakivanja/zapakivanja. Ako nesto i ne bude u redu resice se.

To apsolutno nije tacno, DTS postoji na mnogo novih izdanja, pogotovo lossless kao DTS-HD MA, a to sto streaming servisi guraju Dolby je nesto savim drugo. DTS format uopste nije zastareo.
Nova izdanja su BluRay koje čitaš preko BluRay plejera koji svi podržavaju DTS. Striming servisi uopšte nemaju DTS.
Praktično jedina varijanta da direktno TV treba da reprodukuje DTS su ripovi. Pretpostavljam da je LG izračunao da će više dobiti neplaćanjem DTS licenci nego što će izgubiti zbog toga što deo ekipe koja torrentuje (a ne koristi neki box) neće zbog toga kupiti njihov TV.

Meni je jedan potez LG oko DTSa, ali barem stariji BR remux imaju pored DTS i Dolby source , pa se moze problem prevazici

Cek,ako iskljucim auto update,on ce me opet obavestiti kad ima novi update,al moram da potvrdim,dok kod auto updatea ne pita nista,vec odmah instalira? Upravo sam instalirao verziju softvera: 03.21.45 iako pojma nemam ni sta sam dobio,ni sta sam izgubio 😀

@pinocio Sam si sebi odgovorio 🙂. Znam da je bilo ranije nekih losih verzija koje je trebalo zaobici.

@pinocio Sam si sebi odgovorio 🙂.
Ma mislio sam da ako iskljucim auto update da me nece ni obavestavati da postoji nova verzija softvera (nazalost nisam bio u pravu),a Pinocio ko Pinocio,kako da ne zabode nos (sve ga zanima) 😀 😀 😀
Znam da je bilo ranije nekih losih verzija koje je trebalo zaobici.
Pa to sam i ja negde procitao,i to me plasilo,ima mi smisla (to zaobilazenje),ipak je to samo LG 😀

a gde proveravate sta nova verzija softvera donosi ili oduzima!?

Nova izdanja su BluRay koje čitaš preko BluRay plejera koji svi podržavaju DTS. Striming servisi uopšte nemaju DTS.
Praktično jedina varijanta da direktno TV treba da reprodukuje DTS su ripovi. Pretpostavljam da je LG izračunao da će više dobiti neplaćanjem DTS licenci nego što će izgubiti zbog toga što deo ekipe koja torrentuje (a ne koristi neki box) neće zbog toga kupiti njihov TV.

DTS je uz Dolby najcesci audio format u video industriji i ovo nije slucaj kao sto recimo neko nije hteo HDR10+ implementaciju jer je to nov i ne toliko rasprostranjen format, ovo je bukvalno jedan od 2 najcesca formata i oni bas taj jedan efektivno ukidaju, tj. vec su uklonili pre nekog vremena. Sto kaze kolega BoKi bas jadan potez i iskreno, malo je verovatno da je ovde u pitanju stekanje para oko licence jer je ovo izuzetno bitan format, verovatno je ovde nesto drugo u pitanju, da sad ne zalazimo u teritoriju teorija zavere. 🙂

Sto se mene tice meni nije toliki problem zbog passthrougha konzola i drugih uredjaja na AVR sa HDMI2.1 ali mogu da zamislim nekoliko situacija gde korisnik TV eARC-a gubi udobnost koju je imao i mora da kupuje dodatnu opremu i pravi kompromise jer mu stari setup ne radi kupovinom novijeg TV-a. Ovo je veoma bitno za korisnike kojima je eARC hub sa kog ide passthrough zvuka na njihovu audio opremu, a takvih je u vremenu modernih soundbarova i slicnih konfiguracija poprilicno dosta.

Takodje, pored postojecih servisa koji podrzavaju DTS, bluray remuxi automatski ne moraju da asociraju na pirateriju jer postoje i legalni korisnici koji zbog prakticnijeg pristupa svojoj kolekciji bluray filmova demuxuju iste na NAS uredjaje i slicno. Isto mozemo da obuhvatimo i korisnike koji koriste (novije) konzole kao bluray playere pa passthrough ide kroz eARC jer su HDMI2.1 AVR-ovi stvar mladja od 2 godine, itd primera i sa bluray konfiguracijama moze biti dosta.

Suma sumarum, pravljenje nepotrebnog problema ali se svakako slazemo da je neko imao neku racunicu oko ovoga i uspelo je da prevagne na njegovu stranu, a nazazlost napravilo neke kompromise koji ce korisnici morati da prihvate. Mozda i da su samo veliki rivjueri svojevremeno podigli malo vecu prasinu oko ovoga i stavili kao bitnu negativnu stvar verovatno bi se mozda licenca i ponovo pojavila, ovako je ispalo tako je kako je.

Samsung je još mnogo pre LG-a izbacio DTS

Ma mislio sam da ako iskljucim auto update da me nece ni obavestavati da postoji nova verzija softvera (nazalost nisam bio u pravu),a Pinocio ko Pinocio,kako da ne zabode nos (sve ga zanima) 😀 😀 😀

Pa to sam i ja negde procitao,i to me plasilo,ima mi smisla (to zaobilazenje),ipak je to samo LG 😀

a gde proveravate sta nova verzija softvera donosi ili oduzima!?
1. Improvement
1) Fixing minor bugs in software

Ne mogu da rutujem c1 da bi imao yt brz reklama. Stariji lg sam uspeo bez problema. Sta predlazete kao drugu opciju?

Za one koji ne znaju postupak rootovanja TVa,pomocu kojeg se dobija YT bez reklama,svasta nesto jos..Sve radite na svoju odgovornost..U prilogu je video.

Ma zezam se. Vidis da sam stavio 😀 probao sam to sa snimka i ne radi kod mene. Napisao sam da sam rutovao stari lg i tamo radi lepo

Oled C2/G2
Link ka koreanskom sajtu na kojem su svi firmware-i
Koliko sam shvatio u principu ne bi trebalo vraćati na starije verzije iako postoji način.

Izašao update za B1 i C1

Kod mene na C1 kaze nema nista

Kako vam radi Iris smart na WebOs 22, ovo je uzas, ucita program pri pokretanju aplikacije, i pri prebacivanju zablokira i ne moze da ucita kanal. Verzija softvera 03.21.40

Nazad
Vrh Dno