Šta je novo?

Hardver RTX 2060 Super ili RTX 3060?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ArtCore7

Zapažen
Učlanjen(a)
04.08.2022
Poena
12
Cao ljudi,

Prosle godine u maju sam sklopio celu konfiguraciju i uzeo sam sve osim (pogadjate 🙂) graficke.

Sad mi se cini da je doslo vreme da i ona moze da se priusti za neke normalne pare pa se razmisljam izmedju ove dve u naslovu:

1. RTX 2060 Super - u pitanju je Gainward Ghost koja na KP moze da se nadje za 308e (nova naravno, polovne ni ne gledam)
2. RTX 3060 - Palit (sa jednim ili dva kulera), koja na KP moze da se nadje za 350e.

E sad me zanima, da li je vredno izdvojiti tih 40ak evra vise za 3060 jer je pripada novijoj generaciji?
Pogotovo zato sto je 2060s na userbenchmarku-u navodno malo jaca od 3060.
Da li tih 256 bit-a kod 2060s donosi neku prednost u odnosu na 192 kod 3060?
Proveravao sam i bottleneck, nije velika razlika, 3060 pokazuje malo bolje rezultate - 6.3% u odnosu na 8.8% (ovo je za QHD - 1440p , navodim samo kao poredjenje, posto svakako nemam 4k monitor)

Ostatak moje konfiguracije je:

CPU: Intel i5 11500
CPU COOLER: CM HYPER 212 BLACK RGB
MATICNA: ASUS B560M-A
SSD: KINGSTON SNVS/500G
HDD: TOSHIBA P300 3TB
HDD: TOSHIBA 500GB
RAM: KINGSTON HYPERX FURY 2 x 8GB @2666 MHZ
NAPAJANJE: CHIEFTEC GPE 700s ECO (700w)

Cao ljudi,

Prosle godine u maju sam sklopio celu konfiguraciju i uzeo sam sve osim (pogadjate 🙂) graficke.

Sad mi se cini da je doslo vreme da i ona moze da se priusti za neke normalne pare pa se razmisljam izmedju ove dve u naslovu:

1. RTX 2060 Super - u pitanju je Gainward Ghost koja na KP moze da se nadje za 308e (nova naravno, polovne ni ne gledam)
2. RTX 3060 - Palit (sa jednim ili dva kulera), koja na KP moze da se nadje za 350e.

E sad me zanima, da li je vredno izdvojiti tih 40ak evra vise za 3060 jer je pripada novijoj generaciji?
Pogotovo zato sto je 2060s na userbenchmarku-u navodno malo jaca od 3060.
Da li tih 256 bit-a kod 2060s donosi neku prednost u odnosu na 192 kod 3060?
Proveravao sam i bottleneck, nije velika razlika, 3060 pokazuje malo bolje rezultate - 6.3% u odnosu na 8.8% (ovo je za QHD - 1440p , navodim samo kao poredjenje, posto svakako nemam 4k monitor)

Ostatak moje konfiguracije je:

CPU: Intel i5 11500
CPU COOLER: CM HYPER 212 BLACK RGB
MATICNA: ASUS B560M-A
SSD: KINGSTON SNVS/500G
HDD: TOSHIBA P300 3TB
HDD: TOSHIBA 500GB
RAM: KINGSTON HYPERX FURY 2 x 8GB @2666 MHZ
NAPAJANJE: CHIEFTEC GPE 700s ECO (700w)
Jako slicne kartice, ako ti tih 40e vise ne predstavlja problem isao bih na generacijski noviju karticu 3060

Meni se cini je u ovom cenovnom rangu mnogo bolja AMD 6600xt. Ima je za oko 320e nova na KP. Karta je 10% jaca od 3060 i 15% jaca od 2060s u rasteru. Jedino ako su potrebne Nvidia tehnologije tipa RT i DLSS ali u ovom cenovnom rangu ne znam koliko zapravo vrede. Samo delim misljenje. 🙂 Pozdrav!

Da mozda je ovo vise za forum sta da kupim?

Poslednja izmena:
Meni se cini je u ovom cenovnom rangu mnogo bolja AMD 6600xt. Ima je za oko 320e nova na KP. Karta je 10% jaca od 3060 i 15% jaca od 2060s u rasteru. Jedino ako su potrebne Nvidia tehnologije tipa RT i DLSS ali u ovom cenovnom rangu ne znam koliko zapravo vrede. Samo delim misljenje. 🙂 Pozdrav!

U onim igrama kojima je AMD resio da podari driver podrsku.

Mislim da u ovom cenovnom rangu DLSS najvise i vredi.

a dlss radi dosta bolje na 3xxx kartama

Ako može pm gde je oko 320e? Ove od 35k su stare godinu dana, vrv majnovale. Nove su od 390e+ koliko ja vidim?

Zavisi od konkretne kartice i njenih testova, ali iz ličnog iskustva 2060 super je toplija kartica od 3060. Nije sad da se nenormalno greje, ali me je iznenadilo koliko je 3060 hladnija, pa samim tim i malko tiša. Ja lično ne bih kupovao kartice sa jednim ventilatorom, sema ako TDP nije ispod 100W

@Solesoslav Hvala na dopuni. Uvek ostavljam prostor za jos misljenja. Ja sam gledao techopowerup relative performance chart... A koliko sam video vecina preporucuje 6600xt kao best buy u tom cenovnom razredu, osim ako ima nekih posebnih zahteva za nvidia tehnologijama.

@milos0888 ima masa Powercolor kartica na KP. Samo uradi search. 🙂 Nisam naravno proveravao stanje, samo su izlistane na KP.

Ako može pm gde je oko 320e? Ove od 35k su stare godinu dana, vrv majnovale. Nove su od 390e+ koliko ja vidim?
Imas na KP cak i za 308e (iz Madjarske), bas sam malopre gledao, filtriraj nove/nekoriscene i sortiraj po ceni uzlazno. Ali ja se nesto razmisljam da li da uzimam AMD, nekako mi NVIDIA vise privlaci paznju.
Jako slicne kartice, ako ti tih 40e vise ne predstavlja problem isao bih na generacijski noviju karticu 3060
Pa ono, u principu skupio sam tih 310e, morao bih da dodam jos nekih 40ak i to za 3060 sa jednim kulerom, prva sledeca sa 2 kulera je nekih 370e. Zato i razmisljam da li je to dodatno ulaganje pametno. U principu koristio bih je za neki casual gaming, nisam neki zahtevan korisnik 😅.

Poslednja izmena:
Porucio sam na kraju ipak Powercolor 6600XT Hellhound, one cene na KP su ipak malo vece tako da mi je izasla 317e.
RTX 2060s Gainward Ghost nije bila vise u ponudi, a sledeca najjeftinija kosta 347e, mislim da ne vredi toliko.
RTX 3060 sam izbacio kao opciju jer em se nije pokazala kao bolja od 6600XT em kosta nekih 370e.

Javljam utiske nakon nekog perioda 🙂

DLSS/FSR nema smisla koristiti na 1080p rezolucijama, em ce kvalitet biti primetno losiji jer se polazi od dosta niske interne rezolucije, em ce CPU postati usko grlo za postizanje veceg FPSa.

DLSS/FSR nema smisla koristiti na 1080p rezolucijama, em ce kvalitet biti primetno losiji jer se polazi od dosta niske interne rezolucije, em ce CPU postati usko grlo za postizanje veceg FPSa.
Da znas ti koliko ljudi igra igre sa resolution scaling 50% jer im inace ne rade u igrivom FPS-u razumeo bi da itekako ima smisla.

Porucio sam na kraju ipak Powercolor 6600XT Hellhound, one cene na KP su ipak malo vece tako da mi je izasla 317e.
RTX 2060s Gainward Ghost nije bila vise u ponudi, a sledeca najjeftinija kosta 347e, mislim da ne vredi toliko.
RTX 3060 sam izbacio kao opciju jer em se nije pokazala kao bolja od 6600XT em kosta nekih 370e.

Javljam utiske nakon nekog perioda
Nek te dugo sluzi.

Nazad
Vrh Dno