Šta je novo?

2 x 32 GB DDR4 moduli (kompatibilnost itd.)

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Planiram da uzmem 2x 32GB DD4 3200 module, s obzirom da je kraj godine a cena memorije nikad manja, pa da ne krene opet da divlja kako zna.

Posto mi jos uvek ne treba novi CPU / Ploca, tj. nova konfa, interesuje me normalne maticne ploce koje imaju 2 slota za RAM, i koji po specifikaciji podrzavaju max 64 GB da li je to tako u praksi, u smislu da se stave 2x 32GB moduli i da sve fercera dual channel?

Realno nisam se susretao sa ovolikim modulima do sada pa kontam da li je ima neka kvaka, kakva su iskustva? Naravno 4x16GB je isto opcija ali zasto uzimati onda i plocu sa 4 modula kada je i 32 GB modul danas ovako jeftin, onda mi ni ploca ne treba sa vise od 2 slota.

Recimo gledam

ASRock B550M-HDV​

1670854508644.png

A RAM moduli bi bili Crucial, obicni, nikakve gejmerske varijante me ne zanimaju jer ne igram igrice.

P.S. na Crucial sajtu ima compatibility tool - i tu navodno kaze da ovi moduli rade na ovoj ploci - https://eu.crucial.com/compatible-upgrade-for/asrock/b550m-hdv

Ali ko se u proslosti opekao sa onim SDRAM-om i single sided vs. duble sided chipovima i u jogurt duva :D

Ferceraće, ali to više zavisi od primjerka procesora i matične. Koji CPU i matičnu imaš? Ako već ganjaš DDR4-3200 ja bih se ipak odlučio na module sa heatsinkom.

U tome je caka - nemam jos uvek ni CPU ni maticnu gde bih ovo "pohranio" :) To sam planirao tek tamo negde za par meseci da uzimam, sad mi ne treba niti imam vremena da se asembliram i migriram pred kraj godine.

A kazes heatsink zbog grejanja jel? Nije dovoljno veliki ventovi u kucistu koji "prave promaju"? Ponavljam, graficka mi je stara 15 godina (samo sliku daje) jer ne igram igrice.

Tnx!

Ako budeš išao na Ryzen 3000/5000, brži RAM je poželjan. Šta ti je primarna namjena za budući računar?

Planiram da uzmem 2x 32GB DD4 3200 module, s obzirom da je kraj godine a cena memorije nikad manja, pa da ne krene opet da divlja kako zna.

Posto mi jos uvek ne treba novi CPU / Ploca, tj. nova konfa, interesuje me normalne maticne ploce koje imaju 2 slota za RAM, i koji po specifikaciji podrzavaju max 64 GB da li je to tako u praksi, u smislu da se stave 2x 32GB moduli i da sve fercera dual channel?

Realno nisam se susretao sa ovolikim modulima do sada pa kontam da li je ima neka kvaka, kakva su iskustva? Naravno 4x16GB je isto opcija ali zasto uzimati onda i plocu sa 4 modula kada je i 32 GB modul danas ovako jeftin, onda mi ni ploca ne treba sa vise od 2 slota.

Recimo gledam

ASRock B550M-HDV​

Pogledajte prilog 367521

A RAM moduli bi bili Crucial, obicni, nikakve gejmerske varijante me ne zanimaju jer ne igram igrice.

P.S. na Crucial sajtu ima compatibility tool - i tu navodno kaze da ovi moduli rade na ovoj ploci - https://eu.crucial.com/compatible-upgrade-for/asrock/b550m-hdv

Ali ko se u proslosti opekao sa onim SDRAM-om i single sided vs. duble sided chipovima i u jogurt duva :D
Kada menjas ram, maticnu i cpu, prakticno pravis novu konfiguraciju... ne znam da li ti se isplati sa obzirom, da mozda je ram jeftin, ali maticna
i cpu nisu.. a da imas 64GB, na slaboj ploci i slabom procesoru, ne znam koliko ima smisla i koja je tu usteda?

Čovek hoće da kupi ram zato što je sad jeftin, a tek naknadno da kompletira sa novom matičnom i procesorom, pa je u nedoumici da li će to što kupi da mu radi kako treba.

Kapacitet pojedinačnih modula nije ograničavajući faktor. svi novi processori podržavaju 128GB.

Ako budeš išao na Ryzen 3000/5000, brži RAM je poželjan. Šta ti je primarna namjena za budući računar?

Svakako cu ici na Ryzen 5 ili 7 (AMD fan here since 2001 👋 ) Gledao sam nacelno onaj R5 4500 sada, ali kao sto rekoh ne treba mi trenutno.

Namena je pro rad i nikakva grafika - software development gde imam baze pa zbog toga mi je uvek RAM potreban. Naravno imam i server room ali prosto neke stvari mogu sada i na localhost da vrtim umesto na ESXi hypervisorima i SAN storage koje imam i koji vuku skoro kao TA pec struje 24/7.
Čovek hoće da kupi ram zato što je sad jeftin, a tek naknadno da kompletira sa novom matičnom i procesorom, pa je u nedoumici da li će to što kupi da mu radi kako treba.

Upravo tako 👍

I cisto sam hteo da vidim iz prakse nacelno jel ti 32 GB moduli "rade", kao sto rekoh onomad kad smo imali module koji su double sided a ploca ih vidi kao pola :D Good old times.
Tnx everyone na savetima!
Kada menjas ram, maticnu i cpu, prakticno pravis novu konfiguraciju... ne znam da li ti se isplati sa obzirom, da mozda je ram jeftin, ali maticna
i cpu nisu.. a da imas 64GB, na slaboj ploci i slabom procesoru, ne znam koliko ima smisla i koja je tu usteda?
Kako mislis slab CPU i ploca? Pricamo o RAM memoriji, dakle kolicina podataka koje mogu da upucam u random access memory?

A rekoh vec lako cu za CPU i plocu kada dodje vreme, bitniji mi je RAM. CPU i ploca uvek ima. A evo pre 2 godine jedva sam uzeo laptop sa 16GB RAM-a, to je bilo kao WOOW bahanalije, dok ostali laptopi stizali sa 4 GB sta ce vam vise narode koji kupujete laptop u Teempu pored hrane za macke i zvaka :D

Poslednja izmena:
Kingston Fury Beast od 32GB i 3200MHz deluje najpovoljnije, ima ih za oko 12-13k kod nas.

Imam 2x16GB na 3000 MHz i nikakvih problema nema, ploca B450 Aorus Elite, proc Ryzen 2600.

Kako mislis slab CPU i ploca? Pricamo o RAM memoriji, dakle kolicina podataka koje mogu da upucam u random access memory?

A rekoh vec lako cu za CPU i plocu kada dodje vreme, bitniji mi je RAM. CPU i ploca uvek ima. A evo pre 2 godine jedva sam uzeo laptop sa 16GB RAM-a, to je bilo kao WOOW bahanalije, dok ostali laptopi stizali sa 4 GB sta ce vam vise narode koji kupujete laptop u Teempu pored hrane za macke i zvaka :D
Dakle hoces samo ram da kupis, pa onda posle cpu i plocu? ok, ako mislis da ce poskupeti i da je sad prilika, samo napred :p

Uzeo. U decembru bio 11k din modul kad sam ja pazario, a sad evo 9k din isto to. Neverovatno koliko su cene pale, ovo je EPIC. :)
Jos samo da uzmem CPU i plocu hehe.

Kupio sam skoro Kingston Fury 64Gb Beast DDR4 3600Mhz Cl18 Kit Kf436C18Bbk2, preporučili su na Benchu, mislim da je bila oko 190€ i sve radi OK na B660 ploči iako te memorije nema na spisku kompatibilnih memorija za matični ploču koju koristim.

Ja cu vrv Ryzen 5 5600 proc + neki B550 chipset, Gigabyte B550M AORUS PRO-P mada mi se svidja i ASRock B550M STEEL LEGEND ..

Edit: a memare sam uzeo CRUCIAL 3200. Dakle 2x 32 GB moduli.

Imam HX432C16FB/32 x 1 i KF432C16BB/32 x 1, na Z690 UD DDR4 + 13600KF. Rade na 3200, ne stizem da to promenim.
Ono sto je blize tebi - KF436C18BBK2/64 na MAG B550 Tomahawk + 5600x. Rade na 4000 CL18 1T.

Na kraju sam uzeo 2x32 GB u prvoj turi, i jos 2x32GB u drugoj posle par meseci.

Epilog: sva 4 rade (128GB) ali ne na max brzini i to zbog CPU:

Vrh Dno