Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Moze lako da se nadje na netu o tadasnjem i trenutnom stanju unutara CDPR-a.
Skapirali su da je prevelik zalogaj ono sto su naumili a igra je vec nekoliko puta po pitanju ideja i gameplay elemenata "overhaulovana" do trenutka one prezentacije sa Kijanuom i hypom koji je stvorio tako da su odlucili da saseku dobar deo sadrzaja i fokusiraju (ogole) pricu na Johny Silverhanda. Svako ko je odigrao primeti koliko u mnogo aspekta deluje nedovrseno.
Pritom ih jos stisnuli shareholderi i odlucili se izbace poluproizvod dok je hajp na vrhuncu jer u suprotnom bi morali rade na igri barem jos 2 godine.
I opet nista ne bi ispeglali niti bi mogli da izbace igru koja bi ispunila ocekivanja hajpa koji stvorili.

Ja sam skoro upalio nakon 1.6 patcha i odigrao par gig-ova u sklopu DLC-a, koji su meni iskreno bili losi i pritom vrlo lako i brzo mogu da se zavrse. Videh da je maro doradjen skin sistem, par novih oruzja, verovatno ima peglanja "ispod haube" koje ja nesto nisam primetio - generalno nedovoljno da me zadrzi vise od 2h, nakon cega sam je i ugasio.
Nadam se da ce ta najavljivana ekspanzija doneti koliko-toliko sadrzaja i eventualno jos jednu zonu (od sasecene 2) za jos jedan prelazak i to je u sustini to.

Iskreno ne ocekujem vise od CDPR-a da moze da izbaci igru koja ce biti na nivou Witcher 2, a o TW3 i da ne pricamo, jer verujem da ce taj pokusaj izgledati prilicno genericno i slicno onim bledim kopijama sto Ubisoft izbacuje.

Pa i jeste puno posla, i naravno da nisu unaprijedili engine.
Loading planeta za mene nije problem. Problem je taj njihov placeholder dizajn, i naravno to sto konzumeri nista ne primjecuju kada je Bethesda u pitanju. Evo CP 2077 se secira/anatomizira maksimalno, maltene svaki element. I tako i treba, ali onda to primjeniti na sve igre.
Šta mora da se desi da u njihovim igrama ne bi trebalo biti loading screena? Cela ta priča oko tehnikalija i njihovog enginea je veoma zanimljiva. Sve se nešto očekuje a ništa se ne dešava.
Evo nove konzole, evo bolji hardver, evo ssd... Da li je moguće da hardver to ne može da izdrži zbog "itemizacije" u njihovim igrama budući da je ogromna većina objekata, od časa, tanjira pa sve do oružja i armora movable?
To kad bi zaključali verovatno bi onda moglo.

Inače, što se grafike tiče, mislim da Cyberpunk i Forbidden West trenutno nemaju konkurenciju.

Pricali su o ekspanziji i developer rece da oni koji su igrali witcher 3 i blood and wine ekspanziju vec znaju sta moze da se ocekuje od kvaliteta.
Ne znam sta da mislim sad. Sa jedne strane blood and wine je bio genijalan a sa druge ti ljudi koji su imali muda da kao ekspanziju izbace nesto sto bi ubisoft ili ea objavio kao novu igru nisu vise u studiju.
Iznenadio bih se da ova ekspanzija ispadne i upola ono sto je bio Blood & Wine. Od onog sto sam video iz trejlera, deluje mi pomalo lenjo, a to sto su izjavili da posle nje igra ostaje u prasini i oni prelaze na druge stvari - samo mi potvrdjuje sumnje.
Mislio sam da ce posle Edgerunners player boosta mozda da promene strategiju, ali eto... toliko o mojim nadanjima da ce da primene NMS tretman :cautious: :LOL:

Da, mora da je on kriv sto je CDPR svesno isporučio 60% gotov proizvod.
Ne mislim na bagove i nacin na koji je igra izasla. Igra nije rpg vec su je preimenovali u action adventure . To su uradili zbog Kijanua. Dzoni S prvobitno nije bio planiran da bude veliki deo igre. Ceo act 2 je izmenjen kad su uspeli da dobiju Kijanua. Tek sad mi je jasnije kad sam presao 2 puta u 1.6 i vise istrazio izjave developera. Prvobitno je prica verovatno vise bila nalik na anime i zato je anime ovako dobro i prihvacen. Fondacija je uzmenjena dovodjenjem Kijanua.

Šta mora da se desi da u njihovim igrama ne bi trebalo biti loading screena? Cela ta priča oko tehnikalija i njihovog enginea je veoma zanimljiva. Sve se nešto očekuje a ništa se ne dešava.
Evo nove konzole, evo bolji hardver, evo ssd... Da li je moguće da hardver to ne može da izdrži zbog "itemizacije" u njihovim igrama budući da je ogromna većina objekata, od časa, tanjira pa sve do oružja i armora movable?
To kad bi zaključali verovatno bi onda moglo.

Inače, što se grafike tiče, mislim da Cyberpunk i Forbidden West trenutno nemaju konkurenciju.
Da si nekad nesto napravio sa njihovim CK sve bi ti bilo jasno. Jedini put kada su unaprijedili engine i imali naj grafiku je za Oblivion.
A loading screen je najlaksi nacin da optimizujes igru.

Pa i jeste puno posla, i naravno da nisu unaprijedili engine.
Loading planeta za mene nije problem. Problem je taj njihov placeholder dizajn, i naravno to sto konzumeri nista ne primjecuju kada je Bethesda u pitanju. Evo CP 2077 se secira/anatomizira maksimalno, maltene svaki element. I tako i treba, ali onda to primjeniti na sve igre.

Dobra poenta i nekada kontam, da li sam licemjeran kada kritikujem jednu igru radi bugova a tolerišem drugu. Sjecam se da sam prozvan fanbojem BF prije 10 godina a onda hejterom BF dvije godine poslije. I onda se svodi na to koliko je ostatak igre kvalitetan i koliko te drzi. Ja u 2077 ne mogu da izdrzim duze od pola sata jer mi je sve fake, nikakvu imerziju nemam, onda podju gličevi i bugovi i ohladi mi. Nikako mi ne ide.

A onda pokrenem famoznu Scam Citizen i uzivam po dva sata. Radim misiju sat vremena, bug mi je syebe i moram gasiti igru i poceti sve od nule i ja.. opet uzivam. Jer je SC svijet impresivan, svakli kadar screenshot, scene bez huda van planeta su Kjubrikovske.

To je kvaka sa Bethesda igrama. Iza odvratnog enginea se krije univerzum u koji se ljudi stope i uzivaju pored svih problema.

Ima nesto sto cesto zaboravljamo - i mi se menjamo kroz godine i starimo, tako da se interesovanja i nacin dozivljavanja svega oko nas, takodje, menja. :) Bas citam danas RTX4k thread i kontam, voleo bih da kupim novu seriju (iako sam na RTX3k vec), al' se zapitah - sta bih igrao na istoj i cemu? :)

Zbog TAA, snage nikada dosta. Sve igre moram tjerati na 140%+ resolution scale da ne ostanem bez vida. Neki dan zadam custom rezoluciju 3000x1688, i oduva me kako igre izgledaju. Sad zamisli da je custom reza, ili 4K ultra na 27" monitoru. Moja 3070 strix jeste dovoljna za nativnu 1440p rezu ali nema sanse igrati na 100% resolution scale. Jos kada dodam DLSS..

mqdefault.jpg

Ima nesto sto cesto zaboravljamo - i mi se menjamo kroz godine i starimo, tako da se interesovanja i nacin dozivljavanja svega oko nas, takodje, menja. :) Bas citam danas RTX4k thread i kontam, voleo bih da kupim novu seriju (iako sam na RTX3k vec), al' se zapitah - sta bih igrao na istoj i cemu? :)
fps-smile.gif

Da se razumemo, i ja imam 5900x, 32gb RAM-a i 3070, jer mi je dosta 60fps na mom 180hz UW monitoru. :D
...ali ne menja činjenicu da drugačije doživljavam igre u odnosu na pre 15ak godina, da ne kažem i duže. :)

Zavisi do igre ali sam pre za veći fps uz prilagođena grafička podešavanja nego za nasviranu grafiku i niži fps...
Meni lično postoji osetna razlika između 60 i 90-120fps, preko toga nisam osetio neku razliku za SP naslove. Doduše I ne igram više mp shootere pa je možda i do toga.

CP2077 sam odigrao sa prilagodjenim podešavanjima Digital foundry-ja i sa nekim prosečnim fps-om od 121 (ako je verovati AMD-ovom softveru) i nisam neku razliku video kada je sve bilo nasvirano na ultra ali jesam primetio niži fps (ispod 90)

Slažem se da trenutno i nema puno naslova koje bi mogle da u potpunosti nategnu trenutnu generaciju grafičkih, osim ako ne pričamo o 4k60fps-a

GSync radi posao kada je FPS u pitanju. Najvise kod velikih dropova i ona trzanja, mnogo se laske igra na tim varijacijama. Ja vise i ne pratim FPS. Ako je fiksni refresh rate monitora, onda imas ono sjeckanje bez obzira sto je 80-90FPS ili koliko vec.

Bio sam irončan za 60FPS, naravno. Probam uvek sa ultra podešavanjima i onda krenem ka dole, dok ne dobijem optimalno izgled/FPS. Čak sam CP prešao na 2070S, tako da sam posle samo u par navrata igrao na trenutnoj konfi. Daleko je to od problematičnog, ali ne koristi svakako potencijal koji ima recimo moj CPU. Iz te perspektive GPU upgrade ima smisla i za CP i za bilo šta slično što izađe ubuduće. Ali o tom momentu sam pisao - kada i šta tačno? :) To već zavisi i ko kakve naslove preferira, ali ove 'hitove' uglavnom svi probamo...

5900x se kod mene fino iskoristi u hell let loose i BF igrama. Ali neces ga iskoristiti u single player naslovima. Jedino u strategijama.

Dobra poenta i nekada kontam, da li sam licemjeran kada kritikujem jednu igru radi bugova a tolerišem drugu. Sjecam se da sam prozvan fanbojem BF prije 10 godina a onda hejterom BF dvije godine poslije. I onda se svodi na to koliko je ostatak igre kvalitetan i koliko te drzi. Ja u 2077 ne mogu da izdrzim duze od pola sata jer mi je sve fake, nikakvu imerziju nemam, onda podju gličevi i bugovi i ohladi mi. Nikako mi ne ide.

A onda pokrenem famoznu Scam Citizen i uzivam po dva sata. Radim misiju sat vremena, bug mi je syebe i moram gasiti igru i poceti sve od nule i ja.. opet uzivam. Jer je SC svijet impresivan, svakli kadar screenshot, scene bez huda van planeta su Kjubrikovske.

To je kvaka sa Bethesda igrama. Iza odvratnog enginea se krije univerzum u koji se ljudi stope i uzivaju pored svih problema.
Izgleda da nisi dobro shvatio moj post.
Upravo taj njihov univerzum mi smeta jer je pun rupa. Primjer, u Skyrimu niko ista ne zna o Zmajevima, to su mitovi i legende, itd. Medjutim udjes u Dragonsreach, koji je tvrdjava bas napravljena za njihovo hvatanje, i iznad throna je zakacena Zmajeva glava.
Znaci ljudi koji su dizjanirali taj svijet uopce nisu pazili na to sta rade. I takve probleme imas na svakom koraku, u svakom questu, quildu, itd. Tu igru kao da su dizajnirali retardi. Ja primjecujem takve propuste i ne mogu se stopiti sa tom abominacijom od igre.

Kod CDPRa nisam primjetio takve propuste. Mogu se desiti nedorecenosti jer ne mozes bas sve objasniti u video igrama.
Recimo u TW2 kada Geralt biva greskom optuzen za ubistvo kralja, zatvaraju ga, itd. On kasnije uspijeva pobjeci, ali mora se kriti, napadaju ga, itd.
U Skyrimu ubijes Cara, svi znaju da si ti to uradio, i nista. Nema nikakvih poslijedica, cak se nakon toga mozes pridruziti carevoj vojsci.
Ovo su problemi koje Bethesda konzumeri ne primjecuju.

CP nisam dovoljno dugo igrao pa ne znam ima li ovakvih problema. Mada sumnjam.

U Skyrimu ubijes Cara, svi znaju da si ti to uradio, i nista. Nema nikakvih poslijedica, cak se nakon toga mozes pridruziti carevoj vojsci.
Ovo su problemi koje Bethesda konzumeri ne primjecuju.
Primećuju, ali ih boli ku*ac.
Gledaj i uživaj :giggle:

Btw, svi čekamo Avowed, Obsidian-ovu verziju Skyrima koja će sigurno biti pošteđena ovih gluposti.

Obsidian ne pravi Skyrim verzije.
Sto se tice primjecivanja, da si bar u pravu. Vecina tih ljudi ne primjecuju bitne zivotne stvari, i to se reflektuje i na igre.

Obsidian ne pravi Skyrim verzije.
Sto se tice primjecivanja, da si bar u pravu. Vecina tih ljudi ne primjecuju bitne zivotne stvari, i to se reflektuje i na igre.
Kažem da su tako prozvali Avowed. I igrači i novinari generalno koji su videli igru iza zatvorenih vrata. Šta će konkretno biti od te igre videćemo.
Obisidan je napravio Fallout: NV, dakle ista verzija trojke koja je u većini stvari bila bolja igra, pa su napravi The Outer Worlds. Da Avowed bude u odnosu na Skyrim ono što je FNV bio u odnosu na trojku, dobili bi smo maestralnu igru, da se ne zaboravi da istu rade u UE5.
Odosmo u off, čuće nas neko :)

Ma znam sve.
Ali ja tu ne vidim nikakvu poveznicu sa Retardimom.
A Fallout nije Bethesda univerzum, niti FNV ima veze sa F3, osim sto koriste isti engine.

Jel neko instalirao zadnji FSR sa nexusmodes? ja postupih po uputstvu sa sajta, ali mi kreshovao Cyberpunk, i svaki put sve dok nisam pobrisao ta dva fajla i deinstall iz registrija.
gde gresim?

Ja kada sam se malo zezao sa modovim i CPom, na nekim je pisalo da mora novi save da se krene. Ne znam koji je to mod i u kom trenutku ti kresuje igra ali mozda probaj to.

Lol, cdpr od mene vise nece dobiti ni dinara.

Ako cena bude pristojna onda ok. Voleo bih da napune igru sa kontentom sto vise pre nego sto je zaborave. Ako ce simbolicna cena da produzi taj vek podrske onda neka naplacuju. Steta da se neiskoristi Night City do kraja, ipak ce nam ta igra ostati godinama da je povremeno posecujemo.

Lol, cdpr od mene vise nece dobiti ni dinara.

Nije problem ni da izbace i 2 "punokrvna" DLC-a, kao svojevremeno za Witcher 3 i da su 10-15ak evra svaki, samo neka su na pribliznom nivou kvalitativno i vremenski... Cak i da je "cut content" u pitanju, steta je ne iskoristiti onoliki grad/mapu koja je prazna i ima 2 neiskoriscne (zakljucane) regije - dovoljno da opravda 2. prelazak.
Stvar je u tome sto ne treba ici na pre-order ili d1 kupovinu, prvo recenzije i utisci, za ostalo cemo videti... :)

Kazu da navodno izlazi tokom Q1 2023, naravno racunamo dodatno pola godine dok poprave bagove koje ekspanzija donese :)

@Čika_Kure
Ne znam da li su ikada spomenuli da ce svi koji su odradili pre-order dobiti vece ekspanzije tj "season pass" besplatno. Cini mi se da je ista prica kao sa TW3, manje kozmeticke dele dzabe, ekspanzije se placaju, kasnije mozes da uzmes "GOTY' ili vanilla+season pass...

Trebalo je 2 veca DLC-a, od jednog su odustali... Mozda bi i od njega digli ruke da Edgerunners nije malo podigao interesovanje.
Realno 2 godine je krpe, TW3 je u tom periodu dobio i kompletan season pass. Ne verujem da ce raditi na igri jos godinu-godinu i po dana, koliko bi im trebalo za drugu ekspanziju, izbacice ovo i "gasi mesalicu, motaj kablove" fazon. Previse resursa im i ovako odlazi, a na zakrpama (poslednje/pretposlednje vece) radi "skeleton crew" koliko se secam.

Poslednja izmena:
koliko se ja secam, pricali su da ce svi dlc biti free

Nazad
Vrh Dno