Šta je novo?

Koji VPN kupiti?

Što ne uplatite mesec dana i isprobate.
Istestirate ljudski i kupite sa popustom. Uvek imaš popuste za bilo koji popularniji.

Što ne uplatite mesec dana i isprobate.
Zato što mesec dana nije dovoljan period da se ustanovi kako VPN radi. A i VPN provajderi nisu budale. Svako ko uzme probni period, u toku tog probnog perioda korisnik je na nekoj listi prioriteta gde ne dolazi do zagušenja. Throtluje ostale korisnike da bi tebi obezbedili nesmetanu uslugu. Čim se uplati 6 meseci ili više, posle 2 - 3 meseca kreću problemi. Prošle nedelje je taj problem baš bio izražen kod nas sa Express VPN-om i Nord-om.

Ok. Meni je to bila bolja ideja nego da odmah uzmem pa radim povrat novca. Proverio i radi.
Imam Cyberghost preko godinu dana i pre nedelju dve nije jedini put uspeo da se nakači na Srbiju. Nije radilo možda to popodne. Radile BiH, Hrvatska i CG bez problema tada.
US i UK serveri za Netflix takođe dobro rade. Imaš ih još gomila ali ne gledam.
Po meni se isto ponaša kao i tokom tih"probnih" mesec dana.
Uostalom tu je i povrat novca.
Nord mi nije lepo radio npr., Express mi je bio duplo skuplji...

Nemam potrebe da čitam temu i da gledam koji servisi ne rade na mullvad. Kažem sve te navedene sam probao sa eon na mojoj mts mreži, a koliko čitam to najviše traže potencijalni kupci VPN, uz neke za američke netflix i sličnih servise i znam kako koji radi. Što možete videti uz prikačene slike u mojim postovima od istih, na predhodnim stranama ove teme. Napomenuo sam samo, da predloge treba da daju članovi koji su probali određene VPN, a ne da prepričavaju oglase sa neta bez provere.

Koliko sam i ja čitao Mullvad je najbolja opcija za privatnost, ali vidim i da i oni iznajmljuju servere i to na dosta lokacija.

Koliko sam i ja čitao Mullvad je najbolja opcija za privatnost,
Ispravka. Najbolja opcija za privatnost ako plaćaš u kriptovaluti. Ako plaćaš kreditnom karticom, onda se Mullvad ništa ne razlikuje od drugih VPN-ova. Svaki VPN čuva logove svojih korisnika bez obzira što oni tvrde da ne čuvaju. Jedina razlika je u tome što logove koje čuva Mullvad je nemoguće povezati sa nekim ko je uslugu platio kriptovalutom.
ali vidim i da i oni iznajmljuju servere i to na dosta lokacija.
Naravno. Kako bi drugačije Mullvad i ostali obezbedili svoju uslugu u našoj zemlji? Koliko znam, ni jedan VPN provajder nema sopstvene servere u Srbiji. Svi se oslanjaju na M247 cloud provajder. Ono u čemu Mullvad prednjači u odnosu na ostale je to što svojim korisnicima daje mogućnost da biraju između rented i owned servera. Imaju odličnu WireGuard podršku i port forwarding što je korisno za one iza CGNAT-a.

Mada, sve ovo je nebitno jer većina ljudi sa ovog foruma VPN koristi za streaming usluge. Ko se brine za privatnost, zakupiće neki VPS i napraviti sopstveni server.

Mulvad je u Swedskoj koja je deo Fourteen Eyes , The Snowden revelations revealed that the NSA is carrying out electronic surveillance on a global scale.
To da li oni nesto snimaju ili ne , ajd da im verujemo je sve sto mogu reci na tu temu... ja im ne verujem.
Tako da je moje shvatanje da treba izabrati VPN provajdera koji je u nekoj zemlji koja nije clanica alijanse sa NSA.
A to kako se placa neznam kolko ima stvarno smisla, nece znati ko je platio ali ce kod prvog logovanja znati sve o tebi od IP do lokacije itd.
Ponavljam 100% privatnosti nema, a ko hoce da bude malo bezbedniji treba da bira provajdere i dns i vpn koji su po zemljama koje nemaju obavezu izrucenja podataka kakvih god bili.
Po meni jos bolje ako imaju ram bazirane servere koji ne beleze nista ili kod svakog reboota brisu sve. Jer kod normalnih servera kolko god da oni brisu forenzika moze da povrati sve to i onda smo u problemu. Mi u Srbiji za sad ne moramo mnogo da brinemo ali sta nosi buducnost ....
Nije samo striming mnogi koriste i iptv liste koje nisu bas .... a i sharing striming provajdera nije bas po njihovom ukusu ili koriscenje us biblioteka u evropi itd.

Mulvad je u Swedskoj koja je deo Fourteen Eyes , The Snowden revelations revealed that the NSA is carrying out electronic surveillance on a global scale.
Druže preteruješ malo. Ljudi ovde koriste VPN za streming usluge, a ne da planiraju terorističke napade i prodaju drogu online.
To da li oni nesto snimaju ili ne , ajd da im verujemo je sve sto mogu reci na tu temu... ja im ne verujem.
Gde si ti video da je bilo ko rekao da oni ne čuvaju logove? Apsolutno svaki VPN provajder loguje apsolutno sve što rade njihovi korisnici. Svako ko ima gram mozga to zna. No log policy i audit od strane nezavisnih tela je čist makreting BS. Svaki VPN provajder radi data mining, i te informacije se prodaju trećim licima. Zaboga, vlasik Express VPN-a je Kape Technologies. Šta dalje da pričamo ?
Tako da je moje shvatanje da treba izabrati VPN provajdera koji je u nekoj zemlji koja nije clanica alijanse sa NSA.
Kupovati komercijalno VPN rešenje da bi se dobilo na privatnosti je čista nebuloza. Privatnost odavno ne postoji jer je hardware kompromitovan. NSA uvek može da te nađe i da te prati koristeći Intel ME ili AMD PSP. Njih apsolutno ne zanima da li ti koristiš VPN, dVPN, TOR...ili šta već. Da bi se dobila privatnost koju ti ovde navodiš mora se krenuti od hardware-a. A niko od vas nema CoreBoot ili LibreBoot sposoban hardware. Tako da olabavi malo priču o privatnosti.

A to kako se placa neznam kolko ima stvarno smisla, nece znati ko je platio ali ce kod prvog logovanja znati sve o tebi od IP do lokacije itd.
Kome je privatnost toliko bitna, neće uplatiti Mullvad koristeći crypto, a onda sesti kući i koristiti sopstveni internet koji se vodi na tvoje ime. Nego će poneti svoj LibreBooted laptop, nakačiće se na neki public WiFi, pa onda na Mullvad, pa na neki dVPN, i onda na Tor.

Mislim stvarno... o čemu mi pričamo ovde?
Ponavljam 100% privatnosti nema, a ko hoce da bude malo bezbedniji treba da bira provajdere i dns i vpn koji su po zemljama koje nemaju obavezu izrucenja podataka kakvih god bili.
Nikakav VPN i DNS te ne može spasiti od Intel ME-a i AMD PSP-a. A o android i iOS telefonima da ne govorimo.
Po meni jos bolje ako imaju ram bazirane servere koji ne beleze nista ili kod svakog reboota brisu sve.
A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. To sa RAM diskovima je najstarija i najizlizanija priča koju je jedan VPN provajder mogao da smisli. Ti stvarno veruješ u bajke?
Jer kod normalnih servera kolko god da oni brisu forenzika moze da povrati sve to i onda smo u problemu.
Forenzika nema tu šta da traži, jer kao što rekoh gore. Logovi se ne brišu. Logovi su dostupni na uvid svim troslovnim agencijama. A i čuvanje logova je najverovatnije i jedan od uslova da bi se dobila dozvola za rad. Tako da ove filmske gluposti sa vraćanjem obrisanih logova naprednim forenzičkim alatima ostavi za neku drugu temu.
Mi u Srbiji za sad ne moramo mnogo da brinemo ali sta nosi buducnost ....
Nije samo striming mnogi koriste i iptv liste koje nisu bas .... a i sharing striming provajdera nije bas po njihovom ukusu ili koriscenje us biblioteka u evropi itd.
Ni jedan VPN te neće spasiti od ovoga što ti pričaš, jer kao što rekoh, hardware je kompromitovan.

Ne treba preterivati. Nije (online) privatnost crno-bela, znači i kada se bar neke stvari poprave u korišćenju PC-a/pametnih telefona. Takođe, VPN provajder iz Švedske ili sa Bahama se siguro neće cimati (tj. neće ih troslovna agencija cimati) što koristiš njihov servis da preuzimaš piratski sadržaj, i sigurno hoće ako si ozibljan kriminalac. Ali tačno je da je VPN pre svega ozbiljan biznis, a tek na kraju opcija da se sa nekim provajderima u nekim aspektima pobošlja privatnost korisnika.
Mullvad, ne radi, ako ste na mts mreži u Srbiji sa njim ne možete otvoriti eon kanale, tako da pre nego što neko napiše trebalo bi da proveri pa da piše.
Jesi li probao sve RS servere? Pošto ja koristim Mullvad (pretežno za EON) već nekoliko godina. Uglavnom se kačim na rs-beg-002 (OpenVPN). Mada znam da radi i (bar jednom) Wireguard serveru. Npr. jedan kanadski servis mi nije prolazio sa nekim kanadskim serverima, ali do sada sam uvek nalazio bar jedan da radi (u ovom slučaju Montreal)

Poslednja izmena:
Ne treba preterivati. Nije (online) privatnost crno-bela, znači i kada se bar neke stvari poprave u korišćenju PC-a/pametnih telefona. Takođe, VPN provajder iz Švedske ili sa Bahama se siguro neće cimati (tj. neće ih troslovna agencija cimati) što koristiš njihov servis da preuzimaš piratski sadržaj, i sigurno hoće ako si ozibljan kriminalac.
Zato i kažem da lik preteruje. Priča o fourteen eyes i privatnosti u temi gde ljudi koriste VPN za streaming servise i torrenting. Ni jedna troslovna agencija nije blesava da gubi vreme na nas sitne ribe.
Ali tačno je da je VPN pre svega ozbiljan biznis, a tek na kraju opcija da se sa nekim provajderima u nekim aspektima pobošlja privatnost korisnika.
Tačno tako. Korišćenjem VPN-a svoje poverenje prebacuješ sa svog ISP-a na VPN provajdera. Ali činjenica je da i jedna i druga strana prikupljaju podatke o svojim korisnicima koje kasnije koriste u druge svrhe ili ih prodaju.
Jesi li probao sve RS servere? Pošto ja koristim Mullvad (pretežno za EON) već nekoliko godina. Uglavnom se kačim na rs-beg-002 (OpenVPN). Mada znam da radi i (bar jednom) Wireguard serveru. Npr. jedan kanadski servis mi nije prolazio sa nekim kanadskim serverima, ali do sada sam uvek nalazio bar jedan da radi (u ovom slučaju Montreal)
Radi sve normalno.

Poslednja izmena:
Ne treba preterivati. Nije (online) privatnost crno-bela, znači i kada se bar neke stvari poprave u korišćenju PC-a/pametnih telefona. Takođe, VPN provajder iz Švedske ili sa Bahama se siguro neće cimati (tj. neće ih troslovna agencija cimati) što koristiš njihov servis da preuzimaš piratski sadržaj, i sigurno hoće ako si ozibljan kriminalac. Ali tačno je da je VPN pre svega ozbiljan biznis, a tek na kraju opcija da se sa nekim provajderima u nekim aspektima pobošlja privatnost korisnika.

Ja sam objašnjavao za eon i za Srbiju i na njoj mulvad je 1 server. I preko njega ne otvara sbb kanale. 50% korisnika su pitali za eon, Iris itd i koji VPN uzeti na kojima to najstabilnije radi a ne za privatnost već da radi stabilno u stilu proxy lažnjaka. I moji odgovori odnose se na Srpske proxy iliti VPN provajdere koji su na kontra blok mrežama mts sbb ili sbb Iris itd... A napisao sam da u proseku Srbija na Srbiju ima 3 servera vanish, nord..., mulwad 1, dok zenmate ima 15 za Srbiju a primer hrvatsku 14

Prilozi

• Screenshot_2022-11-08-22-15-14-243_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-11-08-22-15-14-243_com.android.chrome.jpg
    56.6 KB · Pregleda: 63
Mullvad ima 4 RS servera. Eon radi bar na 2

Dao si si njihove strane listu sa serverima a nigde Srbije u njima. Ali ok, ako tebi radi neproverene kod mene ne radi na MTS mreži. Tako da ne bih više polemisao oko toga i oko mullvad.

Izvinjavam se. Instalirao sam novu verziju mullvad i da, u pravu ste, postoje 2 servera, probao sam drugi i radi eon na njemu.

Prilozi

• Screenshot_2022-11-15-11-58-53-823_net.mullvad.mullvadvpn.jpg
    Screenshot_2022-11-15-11-58-53-823_net.mullvad.mullvadvpn.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 31
I dalje ne znam da li da ostajem na NordVPN. Zadovoljan sam, ali gledam ako mogu proći (znalajno) jeftinije. NordVPN pretplatu ne bih produžavao, uzeo bih kao novi user.

I dalje ne znam da li da ostajem na NordVPN. Zadovoljan sam, ali gledam ako mogu proći (znalajno) jeftinije. NordVPN pretplatu ne bih produžavao, uzeo bih kao novi user.
Ako ti sve radi, ne menjaj.

Dao si si njihove strane listu sa serverima a nigde Srbije u njima.
Isfiltriraj po zemljama
oK7OqNT.png

A tebi je u aplikaciji verovatno podešeno da prikazuje samo Wireguard servere, pa ne vidiš ova dva OpenVPN. Ali ako ti radi jedan od njih kako treba, dosta je

Ima li neko iskustva sa FastVPN by Namecheap? Koristio bih ga samo za IrisTV kad nisam kući.

Ima li neko iskustva sa FastVPN by Namecheap? Koristio bih ga samo za IrisTV kad nisam kući.
Ne znam zašto bi uopšte razmatrao totalno nepoznat VPN kad već postoje proverena rešenja koja rade. Nord, Express...itd. Zapitaj se da li vredi izlagati se potencijalnoj opasnosti radi "daleko niže cene".

Zar nisi ni malo sumnjičav kad vidiš ovako nešto ?

1669598301438.png

Živim u Srbiji, srpski VPN mi samo treba za EON, na (čestim) putovanjima
Ovo mnogo jednostavnije i jeftinije rešiti tako što ćeš instalirati VPN na svoj ruter (možeš naći nešto što podržava vpn za cenu 1. godine plaćenog VPNa) i onda svoje uređaje kačiš spolja na taj VPNa.

Ja imam Wireguard na Mikrotiku i klijent na telefonu/laptopu. Na telefonu je podešen kao AlwaysOnVPN tako da se telefon uvek ponaša kao da sam kući.

Ne znam zašto bi uopšte razmatrao totalno nepoznat VPN kad već postoje proverena rešenja koja rade. Nord, Express...itd. Zapitaj se da li vredi izlagati se potencijalnoj opasnosti radi "daleko niže cene".

Zar nisi ni malo sumnjičav kad vidiš ovako nešto ?

Pogledajte prilog 365667
Apsolutno se ne razumem u VPN zato sam i pitao. Postavio je neko na temi za Black friday da imaju veliki popust pa da se raspitam. Znači Nord i Express su najbolje opcije?

Ovo mnogo jednostavnije i jeftinije rešiti tako što ćeš instalirati VPN na svoj ruter (možeš naći nešto što podržava vpn za cenu 1. godine plaćenog VPNa) i onda svoje uređaje kačiš spolja na taj VPNa.

Ja imam Wireguard na Mikrotiku i klijent na telefonu/laptopu. Na telefonu je podešen kao AlwaysOnVPN tako da se telefon uvek ponaša kao da sam kući.
Čovek gleda na putovanju, kakav ruter, gde da nosi ruter?

Lol

Edit: odnese ruter u stan/kuću gde živi.

Istina, ali većina provajdera gura korisnike iza cgnat-a što malo komplikuje situaciju.

Vrh Dno