Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

Što se tiče game rock do sada nikada nisam imao problema kao i sa gainward om a imao sam mnogo karti
Sve to stoji i ako nista ne znaci, moje i tvoje pojedinacno iskustvo nista ne znaci, serviseri u vecim centrima kao sto je kod nas Kimtec mogu da daju neki uvid sta vredi a sta ne vredi na duze staze... Cak i da je relevantno nase individualno iskustvo do sada, od sad vise nije, jer kartice trose do 600w, cpu 350~400w... Kad vec blejimo po forumima da te ne bude uzaludno, treba da obratimo paznju na kvalitet ovih grejnih tela koja preskupo placama, a ne da znamerimo sta kazu elktro inzinjeri koji nam besplatno postave analizu elektronike na odredjenom PC hardveru, da zanemarim po sistemu ma sve to radi, od toga je gluplja samo izreka ovih sto vole da jedu i piju ko stoka "od nece mora da se umre" pa zar od kasike da umrem :ROFLMAO:

@Nenad76 Pokusao ukljuciti resizable bar, i CMS disabled i komp mi nije htio da prikaze sliku poslije toga nikako. Morao sam uraditi hardverski reset BIOS-a na maticnoj. Ono sto znam od prije jeste da kada izaberem CMS disabled onda uopste ne moze naci ni jednog diska, vraca se svaki put u BIOS dok ga ne ukljucim a koliko vidim uslov za resizable bar je da se iskljuci CMS 😵‍💫

^
Jeste to je tacno, samo ne znam zasto imas taj problem da nece da prikaze sliku... Jesi proba malo da sacekas kada upalis komp da se sam restartuje par puta onako dok je crn ekran ? Probaj ako nisi, mislim ako hoce da se cimas sa tim.
Ja sam uradio sve sto sam mogo da iz masine koju imam izvucem maksimum kako bi nahranio 4090 i nije dovoljno, barem nije dovoljno za Far Cry 6, Watch Dogs Legion, i DeathLoop, drzi gpu zauzece na oko 50%, ili su igre lose optimizovane, ili drajverin nisu upeglani za sve, ili jednostavno cpu nije dvoljno dobar u kombinaciji sa 4090, to je tako samo sa te 3 igre od svih koje sam proba do sad. U najbolje slucaju imam za 5% losije performanse nego 4090 sa 13900k u najgorem 50% to je u Far Cry 6.

cms off onda secure boot on, ima podesavanja za secure boot u biosu, mora lepo da se podesi, ima sigurno na yt video o tome za tvoju plocu

Ponta je da treba dobro otvoriti oci sa manje poznatim, manje zastupljenim brendovima... Konkrento ovaj Palit GR 4090 je kris, nije karta koju treba kupovati sa idejom da se koristi duze od garantnog roka, sto ne znaci da su ovako omanuli sa recimo 2080 kartom. Asus je uporan, istrajava na kvalitetu, ali i na ceni, videcemo dokle ce to da ih dovede, mislim da su malo preterali, da su precenili svoj kvalitet.
Asus preteruje godinama sa cenama, ali su im grafike brutalne u svakom smislu od hladjenja, buke itd. Imam vec 3 generacije unazad njihove grafike i ne bih menjao. Ako mozes da izdvojis 2100-2200 evra za 4090 onda izdvoji 10% vise i uzmi proveren model.

TechPowerUp ima dobre testove grafika, sa slikama i analizom PCB-ja kao i uporednom tabelom temperatura i buke između 4090 modela koje su testirali.
Generalno, svi modeli koji su im bili na testu imaju odlične temperature gde ništa ne dolazi do 80 stepeni, čak ni VRAM za razliku od 3000 serije. Za to možemo da zahvalimo NVidiji koja ih je zeznula da stave bolje hlađenje no što je neophodno, heh. Buka je takođe u dobrim nivoima, bar što se decibela tiče, čak i FE model...

Anyway, FE PCB ima 20 faza sa 70A MOSFETima. Svi modeli koji su im bili na testu imaju 20-26 faza i 50-70A, zavisno od modela. "Podbacio" je jedino Palit Gamerock sa 16 faza i 50A što je slabije i od FE.

E sad, to ne mora da znači da je karta shit. Kako je Buildzoid napomenuo, gora je od drugih (onih koje je video na TPU, nisu to sve 4090 u prodaji) ali je PCB "taman dovoljan". Znači, za korišćenje na stock i bez egzibicija sa klokovima i power limitom. Kad smo kod power limita, sve te 4090-ice mogu da se voze i na 450W, sa 3 8-pinca ubodena u adapter, ne moraju da se guraju 600W u njih. 450W je i "default" PL, dakle neće da se ostane uskraćen za performanse. Tu je i undervolt koji svakako preporučujem, može samo da se dobije njime...

Kako je 4090 sa $1600 otisla na €2500 nije nerealno da 4080 sa $1199 ode na €2000. 16 novembra krecu u prodaju. Ima li neko informaciju koliko bi mogla biti cena kod nas?

Mislim da se ovako odredjuje cena kod nas

Citam review na TechPowerUp za Strix 4090 OC i interesantno mi je ovo

ASUS confirmed to us a $2000 price point for the RTX 4090 STRIX OC, which is a massive $400 increase over the NVIDIA Founders Edition baseline pricing for RTX 4090. We're not aware of any 4090 model that sells for below $1600. No doubt, you're getting an amazing graphics card that's built like a tank, with only the most premium components and additional features like one more HDMI, dual BIOS, case fan headers etc., but +$400? That's really harsh. While there's always people who are willing to spend top dollar for "the best", I feel like with GeForce 40xx, MSI is really in striking distance to the STRIX, and they offer a watercooled SKU now which has slightly better cooling performance and noise at similar performance as the STRIX, but costing $1750, which is a significant price difference. I feel like an $1800 price point would change the value proposition for the STRIX considerably, if we can even talk about "value" in this segment. ASUS does offer more RTX 4090 models though, such as the TUF for $1600 and TUF OC for $1800.

Da li je neko nabasao na poredjenje Tuf i Strix modela u performansama pokusavao sam da nadjem ali bezuspesno. Koliko sam uspeo da vidim samo je Boost clock veci na Strix modelu za nekih 50 herca.

Preskup besptorebno, ne radi se o param nego se nista ne dobija za te pare sto ima smisla, sem ako neko ne zeli da plati estetiku,.. Podiznje PL skoro da nista ne donosi sem znatno vece potrosnje, GPU se klokuje kako se kome zalomi.

^ u pravi si, kolega ima Strix i njegova radi na 2700 iz kutije dok moja ode na 2735. Gledao sam testove bukvalno su egal u snazi, temperaturama… jedino možda Strix ima bolji OC potencijal kad se odvrne power limit mada to nismo probavali. Sto se tiče estetike to je već do ukusa. Ja sam na Strix verziji od 9xx serije i prvi put mi je Tuf lepši.

Nista je resavam pare sutra, prekosutra...mislio sam uzeti tuf4090rtx ili gigabayte oc trenutno se tesko nalaze...zanima me da li ste stavili onaj nosac sto dodje uz grafiku da joj da potporu zbog velicine i tezine....vidim neko na yt je stavio neko ne...

^ ja sam stavio, lepo izravna karticu.

Nista je resavam pare sutra, prekosutra...mislio sam uzeti tuf4090rtx ili gigabayte oc trenutno se tesko nalaze...zanima me da li ste stavili onaj nosac sto dodje uz grafiku da joj da potporu zbog velicine i tezine....vidim neko na yt je stavio neko ne...
Ako neces da ti odvali pci slot onda obavezno stavi podupirac iz kutije jer iako nove ploce imaju metalne te delove ne verujem da su predvidjene bas za ovakve monstrume od kartica, sto velicinom sto tezinom.

dve ipo kile….

Koliko vidim zvanicno ce Gainward menjati adapter u svojim kutijama...zbog sigurnosti...znaci mozda jos da sacekam...

Ne znam koliko je bas merodavno. Igra i nije toliko zahtevna (proslog vikenda pazario za PC) i ne izgleda mi toliko impresivno kao svojevremeno na konzoli, ali je dobar port.
HZD, GoW i Days Gone deluju zahtevnije, posebno ova poslednja. Ali ako izvlacim 140-165 fps (uz povremene dropove na 115-120), nije neki problem ni za 3090 a kamoli 4090. :)

RDR2 mi deluje da najvise moze da oznoji hw, uz CP2077, mada je to mozda i do lose optimizacije.
Ovo vec deluje daleko impresivnije... :)

Suština je u RT koji igra ne podržava.

Ja sam merio Tuf na vagi za kolače 😀 od supruge, vaga kaže 2331gr

Iskreno ne znam, jedino da ti javim kad dođem sa posla.
Ova gigabayte daje najduzi taj podapirac...to bi mi odgovaralo u kuciste...koliko vidim taj tuf je kratak...za moje kuciste :D

^ gigabyte se kaci negde iza grafičke kod ploče, zavisi koliko ti je od grafičke do neke oplate gde bi mogao postaviti podupirač. Mada ima da se kupi preko ebay za 10€ kao sto ima suprime x pa to može biti zamena u slučaju da uzmeš asus model

^ gigabyte se kaci negde iza grafičke kod ploče, zavisi koliko ti je od grafičke do neke oplate gde bi mogao postaviti podupirač. Mada ima da se kupi preko ebay za 10€ kao sto ima suprime x pa to može biti zamena u slučaju da uzmeš asus model
Ok hvala videcu sta ce biti na stanju od grafika...jao ljudi kakva je grafika 4090 :D

^ zver kako drugačije reci

Kako ne parira pa tu su negde, a i da nisu perf/usd ako zaista budu one cene AMD su na strani AMD...

Ma ne parira 4090...parira 4080 to je zvanicno objavljeno...

Kupuj onda odmah kartu i ne čekaj. Takva karta će ti se brzo otplatiti.

Nazad
Vrh Dno