Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

Znaci ubiše se od novaca, samo da ne bude 100.000 reklamacija 😀

Realno karta sabija, ali mislim da je prodaj dobra pored toga i zato sto se vecina opekla pre 2god u ovo vreme, nesto su cekali pa su na kraju docekali za iste pare kolko je kostala 3090 da kupe 3070 :p
Dobra procena od strane Nvidia-e... Nekako Nvidia i Intel uvek imaj dobre procene i cepaju sa profitom, AMD nikad, bas cudno a kao s konkurencija.

@jurodivi hoće, biće i veći broj. Tek je proslo mesec dana

Realno karta sabija, ali mislim da je prodaj dobra pored toga i zato sto se vecina opekla pre 2god u ovo vreme, nesto su cekali pa su na kraju docekali za iste pare kolko je kostala 3090 da kupe 3070 :p
Dobra procena od strane Nvidia-e... Nekako Nvidia i Intel uvek imaj dobre procene i cepaju sa profitom, AMD nikad, bas cudno a kao s konkurencija.
Nop, vec novac nikada nije bio jeftiniji + svi ocekuju krizu i drastican skok cena

Jedva stala mrcina, nema par cenata do ventova. Nesto malo sam uspio da testiram, uglavnom CP2077 napokon da ide 60-90 fps sve na max u 1440p, DLSS off i frame gen off. Gdje je stara 2080ti s dobrim OC-om bila tu negdje oko 20-30 fps. Inace 10900K nije imao problem da zakuca i drzi kartu na 99-100% gpu usage tokom gameplay-a.

Prilozi

• received_1789999244695174.jpeg
    received_1789999244695174.jpeg
    187.6 KB · Pregleda: 128
Jedva stala mrcina, nema par cenata do ventova. Nesto malo sam uspio da testiram, uglavnom CP2077 napokon da ide 60-90 fps sve na max u 1440p, DLSS off i frame gen off. Gdje je stara 2080ti s dobrim OC-om bila tu negdje oko 20-30 fps. Inace 10900K nije imao problem da zakuca i drzi kartu na 99-100% gpu usage tokom gameplay-a.
Auuuu epic 🥳

Kako vam se cini Gainward Phantom izvedba? Razmisljao sam o Strixu, medjutim ne daje mi se skoro 500e vise za sustinski istu kartu (cip). Na guru3d Hilbert nije izneo nijednu zamerku u svom testu.

Tu razliku bih pre ulozio u 13900k i Asus Z790 Hero, umesto 13700K/Asus Strix Z790-E.

Kako vam se cini Gainward Phantom izvedba? Razmisljao sam o Strixu, medjutim ne daje mi se skoro 500e vise za sustinski istu kartu (cip). Na guru3d Hilbert nije izneo nijednu zamerku u svom testu.

Tu razliku bih pre ulozio u 13900k i Asus Z790 Hero, umesto 13700K/Asus Strix Z790-E.
Koliko vidim sve su prilicno slicne...mislim da tu nema velike razlike i da su sve sigurne...

Trebalo bi da je ok.

po testovima najbolja 4090 kartica....

^ ja mislim da je odlična kartica, malo više troši nego Tuf i suprime x pa zato i 2c veće temperature. U snazi su bukvalno sve u par fps. Mislim da nije greska kupiti ovu karticu.

^ ako imaš želju i novce imaš moju preporuku😀

^ bome ni kod mađara nisu džabe. Inno3d ichill košta 2900€. Znaci da neko donese od trgovaca sigurno ne bi bila ispod 2750€. A ja sam Tuf platio 2550€ kod nas.

po testovima najbolja 4090 kartica....
Nemoj te kupovati tu kartu ako ima isti PCB kao 4090 GameRock, to jednostavno nije dovoljno kvlitetno da traje, losa je lektronika na karti. Ne mogu sad da trazim po netu, ako nekog zanima neka trazi pa neka vidi da li su iste, da li je isti pcb. Asus, Gigabyte, MSI, sigurna kupovina.
Kome treba model sa najboljim vazdusnim hladjenjem samo neka upordi velicinu i neka trazi najvecu.

Ako si voljan bilo bi dobro da provrtimo neke testove cisto da vidimo gde se nalazi 4090 u kombinaciji sa razlicitim procesorima... Ima nas na forumu vec nekoliko sa 4090... Planram da postavim temu sa rezultatima u 1440p u sledecim igrama i 2 sinteticka testa.

Shadow of the Tomb Raider Definitive Edition
Borderlands 3
Cyberpunk 2077
Far Cry6
Play Red Dead Redemption 2
Play Watch Dogs Legion
Horizon - Zero Down CE
Metro Exodus

3DMark TIME SPY
3DMark TIME SPY EXTREME
Superpositio 4k
Superpositio 1080P extreme

Samo da sredim slike podesavanja da sve bude jednobrazno... Sve ove igre imaju u sebi bencmark alat.

@Nenad76 Evo 2 testa ovako brzinski, nesto od tih igara i ne igram bas, ali vidjecu da objavim vise rezultata kada budem stigao.
Uglavnom u CP2077 benchmarku je odvrnuto sve na max, native1440p. Superposition 4K optimized preset.

Edit: Dodao sam i zanimljivo poredjenje stare nasvirane 2080ti do maxa vs stock 4090 u superposition-u, 1080p extreme.

Prilozi

• 20221105223114_1.jpg
    20221105223114_1.jpg
    75.1 KB · Pregleda: 62
  • Superposition_Benchmark_v1.1_29792_1667683597.png
    Superposition_Benchmark_v1.1_29792_1667683597.png
    606.5 KB · Pregleda: 41
  • Superposition_Benchmark_v1.1_10066_1612012814.jpg
    Superposition_Benchmark_v1.1_10066_1612012814.jpg
    334.6 KB · Pregleda: 35
  • Superposition_Benchmark_v1.1_21234_1667685132.png
    Superposition_Benchmark_v1.1_21234_1667685132.png
    604.3 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
@Nenad76 Evo 2 testa ovako brzinski, nesto od tih igara i ne igram bas, ali vidjecu da objavim vise rezultata kada budem stigao.
Uglavnom u CP2077 benchmarku je odvrnuto sve na max, native1440p. Superposition 4K optimized preset.

Edit: Dodao sam i zanimljivo poredjenje stare nasvirane 2080ti do maxa vs stock 4090 u superposition-u, 1080p extreme.
Imamo skori iste Superposition rezultate, postavicu temu uskoro pa tamo postavi neki rez ako ti nije cimanje prema podesavanjima koja cu isto da postavim slike ekrana sa podesavanjima iz igara.
Najvise me zanimaju rezultati sa igrama koje si prilicno lose optimizovane kao sto je Watch Dogs Legion i Far Cry 6... To su igre u kojima je gpu zauzece koji god da je procor u pitanju od 50~80% nikako da dodju do 95~100%, mada je kod mene u Cyberpunk 2077 1.6 isto tako sareno bize 100% ali primetno cesto spadne i na 80%, kako koji deo igre. Konekreno u Cyberpunk 2077 13900k pavi skoro isti rez kada se igra testira bez DLSS, sa DLSS 13900k daje bolji rez za 8%, i to bi bilo dobro kad bi bilo tako u svako igri, medjutim u Far Cry 6 razlika je skoro 50%... Inace ja koristim i9 10980xe sa 14c ht off.

Ako nisi aktivirao, aktiviraj resizable bar u biosu, ne gubi se nista, a recimo u Cyberpunk 2077 se dobija oko 4~5%, funkcionise u sledecim igrama.
Assassin's Creed Valhalla
Battlefield V
Borderlands 3
Control
Cyberpunk 2077
Deathloop
Death Stranding
DiRT 5
F1 2020 - DX12
Forza Horizon 4
Gears of War 5
Godfall
Hitman 2
Hitman 3
Horizon Zero Dawn Complete Edition
Metro: Exodus
Metro: Exodus Enhanced Edition
Red Dead Redemption 2
Watch Dogs: Legion

Ovo sto @Nenad76 govori me i najvise brine, ta dugotrajnost. Kakva li je elektronika ugradjivana u te modele. Kod Asusa sigurno nema greske, pogotovo kod Strix modela, to je sam vrh ponude. Gainward/Palit sam uvek racunao za klasu ispod ostalih (Asus, MSI, Gigabyte), sto ne znaci da su losi, cak sam svojevremeno imao jednu Palit kartu i gotivim ih kao brend generalno.

S' druge strane, ovo je RTX 4090, top ponuda u kombinaciji sa njihovim najboljim izvedbama (Phantom, Game Rock), ne deluje mi da bi ovde stedeli na delovima. Pitam se da li za 500e vise placam za kvalitet, tj. dugotrajnost ili ime.

Ovo sto @Nenad76 govori me i najvise brine, ta dugotrajnost. Kakva li je elektronika ugradjivana u te modele. Kod Asusa sigurno nema greske, pogotovo kod Strix modela, to je sam vrh ponude. Gainward/Palit sam uvek racunao za klasu ispod ostalih (Asus, MSI, Gigabyte), sto ne znaci da su losi, cak sam svojevremeno imao jednu Palit kartu i gotivim ih kao brend generalno.

S' druge strane, ovo je RTX 4090, top ponuda u kombinaciji sa njihovim najboljim izvedbama (Phantom, Game Rock), ne deluje mi da bi ovde stedeli na delovima. Pitam se da li za 500e vise placam za kvalitet, tj. dugotrajnost ili ime.
Ono što sad imaju u ponudi na KP, Rog je 2500, a gainward 2250....

@Scyter
Nadji na netu Game Rock 4090 sta se kaze za pcb te karte od strane nekog elektro inzinjera a ne od strane ovih sto su placeni da testiraju te karte jer oni nece nista da kazu, verovatno i ne znaju, mene je interesovalo pre kupovine 4090 a kada sam video palit GR PCB na osnovu porvsnog poznavanja materije svatio sam da tu nesto ne stima... Cak i da kosta 500e zanima me sta cu staviti u kuciste. Kupovina po sistemu najskuplje je i najbolje najcesce jeste tacna, jedino sto je nesrazmerno skupo u odnosu na to koliko je bolje, tako je i Strix preskup u odnosu na TUF, a ne dobija se prakticno nista, bas nista, nesto bolje peglanje napona, nesto bolje hladjenje kod ove generacije, i to je to, elektronske komponente od kojih je sastavljena karta kvalitetne su na oba modela a sve se to proizvodi u najmodernijem proizvodnom procesu, znaci savrseno koliko moze da bude.
4090 je skup proizvod ~2000e osnovni modeli, ide i do 3000e u ovom trenutku... Posto ima dosta proizvodjaca ima tu mnogo levaka koji ne mogu da se probiju kvlitetom, ali zato idu na uvek najnizu cenu kao sto je manila, palit, ali u tom istom cenovnom rangu postoje i Gigabyte, MSI modeli koji su daleko bolji, koji nisi napravljeni tako da izdrze garantni rok i cao.

Evo nije me mrzelo dok sam ovo kucao da potrazim, a ne bi trebalo nokoga da mrzi sem ako nema pare za bacanje, pa cak i da ima, PC je usao u fazu previsoke potrosnje, a sa Nvidia-om i visoke zapaljovosti hehe :p treba voditi racuna od kakvih komponenti se sklapa racunar, najpre od napajanja.
Baci pogled na video, ali i na kometare korisnika ispod videa sta mnogi kazu kako su im se u prksi pokazli prozvodi tako nekih levih prozivodjaca poput palita.

Ono što sad imaju u ponudi na KP, Rog je 2500, a gainward 2250....
Imas ovog nesrecnog palita kod nas na stanju u jednoj firmi da kupis, ali moj ti je savet da to ne radis, a pogledaj ovaj video, ja nista ne razume sta covek govori zato i ne gledam vide vec sam pisane recenzije koje se lako prevedu pomocu GT i tu se nekako snadjem. Rekolo bi se na osnovu toga cime se bavi na svom YT kanalu da poznaje materiju, tako da sumnjam da je mogo da zakljuci nesto drugacije od svojih kolega.

Toliko je Palita i Gainworda prodano na internetu i na YT...tako da mislim da to sve radi kako treba i traje...ali ja cu jos sacekati...da uzmem sto bolji model, ponuda bas i nijeneka trenutno :D

Ponta je da treba dobro otvoriti oci sa manje poznatim, manje zastupljenim brendovima... Konkrento ovaj Palit GR 4090 je kris, nije karta koju treba kupovati sa idejom da se koristi duze od garantnog roka, sto ne znaci da su ovako omanuli sa recimo 2080 kartom. Asus je uporan, istrajava na kvalitetu, ali i na ceni, videcemo dokle ce to da ih dovede, mislim da su malo preterali, da su precenili svoj kvalitet.

Na brendu se plaćalo i plaćaće se uvek
Što se tiče game rock do sada nikada nisam imao problema kao i sa gainward om a imao sam mnogo karti
Naravno da čovek za svoje novce treba da se informiše max jer ovo je trljan je ušiju i koliko je papreno i sa grafičkim kartama i sa ostalim PC komponentama ali nije to tolika razlika u kvalitetu😏
Mene lično ne zanima jer za 4090,13900k,ddr 5,maticnu i ostale periferije treba izdvojiti preko 4 soma evropljana
Znate li koliko lepih predela i prirodnih lepota mogu da obiđem motorom sa tim parama😊
Al *** to sam ja, svako prema sebi😁

Poslednja izmena:
Vrh Dno