Šta je novo?

Hardver Kuler za Ryzen 7 5800X

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

trba

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2014
Poena
160
Pozdrav imam Ryzen 5800x,ali mi radi na 90c u igrama. Hteo bih da kupim neki kuler i da naravno prodjem sto jeftinije. Kuciste racunara je MS INDUSTRIAL WINSTON,trenutno u njemu imam LC-CC-120 + 5 CM kulera na kucistu za protok vazduha. Ako imate neki predlog pisite.

I ja bih prvo menjao kuciste. Bolje su temperature kad se otvori kuciste sa strane ako kuciste ima los protok vazduha.

Meni LC-CC-120 hladi Ryzen 5600 i ne prelazi 60c u igrama, ali u provetrenom kucistu. Ne verujem da 5800x moze toliko vise da se greje da razlika sa istim kulerom bude 30 stepeni.

Probao sam da otvorim jednu stranu kucista,pala je temperatura 5-10c sto je i dalje po meni puno 80-85c. Nastavicu da gledam kulere i kucista ako neko bude imao predlog za kupovinu nek ostavi komentar.

Nije to kuciste bas toliko lose da ryzen 5800 sa lc-cc-120 i 5 ventilatora na kucistu ne mogu ohladiti procesor ispod 90c.

Sta mi pada na pamet:
1. Da li si sigurno skinuo providnu nalepnicu sa lc-cc-120 koja se nalazi na delu koji naleze na procesor?
2. Da li si stavio odgovarajucu kolicinu (zrno graska) termalne paste i ko je proizvodjac paste?
3. Da li si siguran da je lc-cc-120 dobro montiran i da cvrsto i jednako naleze na procesor?
4. Na koju stranu duva ventilator od lc-cc-120 a kako ostalih 5 ventilatora u kucistu (najbolje da skiciras)?
5. Da li si ocistio prasinu?
6. Da li je procesor overklokovan?
7. Na kojem naponu radi procesor?
8. Kolika ti je temperatura u sobi?

Nije to kuciste bas toliko lose da ryzen 5800 sa lc-cc-120 i 5 ventilatora na kucistu ne mogu ohladiti procesor ispod 90c.

Sta mi pada na pamet:
1. Da li si sigurno skinuo providnu nalepnicu sa lc-cc-120 koja se nalazi na delu koji naleze na procesor?
2. Da li si stavio odgovarajucu kolicinu (zrno graska) termalne paste i ko je proizvodjac paste?
3. Da li si siguran da je lc-cc-120 dobro montiran i da cvrsto i jednako naleze na procesor?
4. Na koju stranu duva ventilator od lc-cc-120 a kako ostalih 5 ventilatora u kucistu (najbolje da skiciras)?
5. Da li si ocistio prasinu?
6. Da li je procesor overklokovan?
7. Na kojem naponu radi procesor?
8. Kolika ti je temperatura u sobi?
1. Da
2. Da Cooler Master pasta
3. Da
4. 2 prednja uvlace vazduh u kuciste,2 gore i 1 nazad ga izbacuju
5. Da jer sam menjao mb i cpu pa sam odma i pocistio prasinu
6. Ne stock
7. Ne znam stock je
8. 24c

Skidanje poklopca je pomoglo vidljivo manje temperature 5-15 stepeni,ali mi nije to dugorocno resenje. Ne zelim da imam otvorenu stranu i cistim prasinu cesto jer ce se u otvorenom vise skupljati. Opcije su mi skinuti prednji poklopac i iskoristiti sto imam 2 kulera napred, kupiti novo kuciste koje vec ima otvor napred to jest mrezu tipa MS CYCLOPS V, kupiti kuler najbolje opcije su Arctic liquid freezer ii 240 ili Noctua NH-D15. Opcije idu redom po ceni prva besplatno skidam poklopac sa svog vec kupljenog kucista,drugo kupiti kuciste oko 25-30e,trece kupiti kuler oko 70-80e.

Mozda da probas ovo:

Ryzen balanced power plan, ograniči PPT ili offset voltage. Čudno da se toliko greje tdp 65w. Moj 3800x u mini kućištu ne ide preko 75 u sintetici, a u igrama do 70max. Ne znam kakav je taj kuler, ali na kraju krajeva probaj af, id-cooling ako ga ima tu ili neki iz noctua serije.

Ma nek kupi krsteno kuciste, ima dobru konfu..

može odgovor na pitanje? :)
uskoro ću da sklapam sebi novi računar sa ovim procesorom

čuveni LC-CC-120 bi trebalo da je dovoljno dobro rešenje za taj procesor (koji neće biti overklokovan) u kućištu koje je dobro provetreno?

Taj procesor se greje više od svih drugih ryzen-a čini mi se, od 5950x sigurno. Ali mislim da je tako podešen fabrički, tj da bustuje do viših temperatura.
Ako već imaš kuler, ne košta te nista da probaš, ako kupuješ novi, pogledaj Id-cooling se-224-xt. Nije puno skuplji a bolji je

Taj procesor se greje više od svih drugih ryzen-a čini mi se, od 5950x sigurno. Ali mislim da je tako podešen fabrički, tj da bustuje do viših temperatura.
Ako već imaš kuler, ne košta te nista da probaš, ako kupuješ novi, pogledaj Id-cooling se-224-xt. Nije puno skuplji a bolji je
Ја бих само додао да погледаш и 226-XT, при монтажи поломио ми се шраф, пустио браћи Кинезима маил са сликама и после сат времена ме питали за адресу и послали заменски "моунт", без да су тражили рачун на увид и сл.... То такође треба узети у обзир, а кулери су далеко бољи.

@vuja @Dusan94 @Ximi hvala na predlozima. zaboravih da napomenem da preferiram kulere koji nemaju RGB :)
@spaad gledam vazdušno hlađenje.

može odgovor na pitanje? :)
uskoro ću da sklapam sebi novi računar sa ovim procesorom

čuveni LC-CC-120 bi trebalo da je dovoljno dobro rešenje za taj procesor (koji neće biti overklokovan) u kućištu koje je dobro provetreno?
Ni blizu. Ako hoćeš pune performanse samo vrhunski vazdušni ili AIO, eventualno 240 a da se ne brineš onda 280 ili najbolje 360. Puno hladniji je 5700x a vrlo malo sporiji, skoro neprimetno. Jeste da može do 90c bez gubitaka na boost-u ali to nije baš košer. Na mom primeru, Arctic 360 AIO jedva drži oko 82c pod punim opterećenjem i 2-3 kruga sa CB r23 i to je sa undervolton do 1.32v.
Nemam neke mnogo zahtevne igre (do 65-70c) ali u nekim programima kada krčka pola sata ili više ode i na 85c.

Screenshot_2.png

@momsab
Ovo je 5700x sa iskljucenim PBO, hladjen Id-cooling se-224-xt v2 black, znaci nema rgb :)
10 min Cinebench R23, skor ~12200, ~20C u prostoriji

Procesor je uzet pre par dana, tako da moguce da su ovi sa novijim steppingom laksi za hladjenje/nizi naponi.

@CountMike @jurodivi nažalost, 5700X, inače glavni izbor, nije (bio) na stanju (tamo gde je kupljen) za razliku od 5800X 🙁

@Corvus Corax pitanje je da se prođe što jeftinije 😀 ta Noctua 130+€ u radnji kod nas 😁 cena kulera k'o pola cene procesora

Poslednja izmena:
@momsab Deepcool AG620 za 6500-7000 din preko madjara je najbolji odnos ulozenog/dobijenog, pgotovo za ryzen (odlicno naleze na ryzen).

Eventualno JONSBO HX6250 za ~6000 din, ali mislim da ce AG620 biti bolja opcija.

1994398_deepcool-ag620.webp

1811245_jonsbo-hx6250.webp

@CountMike @jurodivi nažalost, 5700X, inače glavni izbor, nije (bio) na stanju (tamo gde je kupljen) za razliku od 5800X 🙁

@Corvus Corax pitanje je da se prođe što jeftinije 😀 ta Noctua 130+€ u radnji kod nas 😁 cena kulera k'o pola cene procesora
5800x u Eco modu i dobiješ 5700x, sa boljim biningom.

Thermalright FC-140 je upola te cene, pa i manje ako ideš na neku "običniju" boju. Ima ga na Amazonu, pa ga verovatno možeš nabaviti, jer znam da si i CPU kupio u inostranstvu.

Da ne otvaram novi thread, da li može preporuka koji kuler da uzmem za Ryzen 5600 do 40-ak evra? Ploča je B550M Plus Tuf, a kućište Silverstone FT03 (može kuler visine do 167mm). Možda bih nekad kad mu padne cena kupio 5800X3D, ali za sad mi treba za 5600. Pure Rock 2, Freezer 34 eSports Duo, DeepCool AK400, nešto od ID-Cooling modela,…? Noctua NH-U12S Redux je 50-ak evra, nije velika razlika u ceni, ali ako postoji i neka povoljnija opcija, a da je takođe dobra, tim bolje. ;)

Poslednja izmena:
@vuja @Dusan94 @Ximi hvala na predlozima. zaboravih da napomenem da preferiram kulere koji nemaju RGB :)
@spaad gledam vazdušno hlađenje.

Sta si na kraju uradio? Ja sad imam istu dilemu. Pri tome meni je komp "open space" dakle bez kucista... da li je onda LC-CC-120 dovoljan za 5800x?

A drugo pitanje za sve je dal je bolje da uzmem ipak 5700x jer trosi manje pa se i manje greje? Ne bih ulagao previse u kuler (prosto mi glupo da kuler platim vise nego sto mi vredi sadasnji 2700 ryzen ).. imam 2700 koji mi i sada radi dovoljno, nego mi se cini da je za gaming 4k ipak vreme za jaci cpu (valjda?)

ps. ili da jurim polovan 5600 sa kulerom kao privmrenoe resenje do buduce ddr5 varijante - jer to vec moze i polovno da se nadje

Poslednja izmena:
Vrh Dno