Šta je novo?

Hardver Koji M.2

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Rajax

Cenjen
Učlanjen(a)
08.01.2011
Poena
170
Ploča je Asus tuf gaming b460m-plus (wi-fi), za koju vidim da moze 2 x M.2 HDD-a.
Trenutno je na njoj M.2 Intel 660p od 512gb (placen oko 50-tak eu) pa posto mi ponestaje prostora uzeo bih jos jedan takav intel samo od 1gb (80 evra kod madjara).
A vidim da za 20-tak eu jeftinije ima i ovakav HDD istog kapaciteta 1 tb pa sada nisam siguran sta uzeti?

Prilozi

• Screenshot_20221025-080158_Chrome.jpg
    Screenshot_20221025-080158_Chrome.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20221025-090153_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20221025-090153_KupujemProdajem.jpg
    78.3 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20221025-090611_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20221025-090611_KupujemProdajem.jpg
    56 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Ako se bira između ta 2, definitivno Intel.

Mada, vidim da u Mađarskoj za istu cenu ima i Kioxia Exceria, koja je po meni bolji izbor od Intela zbog TLC NAND-a...

Takođe tražim NVMe. Za konkretnu primenu mi je najbitnije nasumično 4k čitanje i kašnjenje pri čitanju. Koliko vidim, oni sa 1 TB za oko 100 € imaju uglavnom SLC keširanje. Znam da ovo može da pravi probleme kod čestog pisanja. Na njemu bi bili fajlovi koji se često čitaju a ređe bih nešto upisivao. Koliko je ovde DRAM bitan?
Procesor podržva max PCIe Gen 3.
Nisam pratio situaciju malo duže, ali čini mi se da je nestašica, pa su možda i cene malo porasle? Ne znam šta se dešava sa našim popularnim sajtom za praćenje cena, ne pokazuje više istoriju.
Ovde recimo hvale ADATA XPG SX8200 Pro a porede se Samsung 970 EVO: link, samo što u prodavnicama izgleda da trenutno nema od 1 TB. Ovi imaju DRAM koliko sam shvatio.

sx8200 nije isti ko na testovima menjali su memoriju progooglaj pre kupovine.

Ja imam taj osakaćeni SX8200 Pro (verziju sa hladnjakom) i radi lepo. Sad, koliko bi čovek to osetio za namenu koja mu treba, ne znam.

Uglavnom, ima dobrih SSD-ova, samo ne znamo koliki je budžet.
Kingston KC3000 je jeftini top tier Gen4 SSD. Radiće na Gen3 brzinama, naravno, ali s obzirom da košta koliko i Gen3 drajvovi, zašto ga ne uzeti...kad se pređe na ploču sa PCIe4/5, radiće punom brzinom i neće biti "prevaziđen".

Ja imam taj osakaćeni SX8200 Pro (verziju sa hladnjakom) i radi lepo. Sad, koliko bi čovek to osetio za namenu koja mu treba, ne znam.
Namena je za audio biblioteke, pa ne znam tačno ni ja kako bi se SX8200 ponašao. Proizvođač preporučuje minimum SATA a sa NVMe bi se malo rasteretio procesor i RAM. Kao najbitniju stavku su naveli 4K i latency, što bi trebalo da bude bolje na NVMe. Druga retka primena bi mogla biti obrada većeg video fajla ako bi štucao na hardu.
Uglavnom, ima dobrih SSD-ova, samo ne znamo koliki je budžet.
Nemam određeni budžet pošto mi nije hitno. Gledam najpre koje su opcije, pa bih posle pratio cene i uzeo kad se ukaže dobra prilika. Rekao bih da je 1 TB sada neki optimalan kapacitet pa to određuje i cenu. Ne bih davao nešto mnogo preko 100 €.
Kingston KC3000 je jeftini top tier Gen4 SSD. Radiće na Gen3 brzinama, naravno, ali s obzirom da košta koliko i Gen3 drajvovi, zašto ga ne uzeti...kad se pređe na ploču sa PCIe4/5, radiće punom brzinom i neće biti "prevaziđen".
Čitao sam da je filozofija u izradi ili Gen 4 ali onda prištede na memoriji, kontroleru i slično, ili Gen 3 ali onda stave malo bolje komponente za sličnu ukupnu cenu. Ako je to tačno a pošto ne planiram da menjam 5700G skoro, druga opcija mi se činila kao bolja. Ako ovo ne pije vodu, onda što da ne i Gen 4. Furao sam SATA III diskove na SATA II ploči i sad ih koristim na novoj u punoj brzini.

Uzmite fajl od 200GB i kopirajte iz foldera u folder. To ce vam pokazari kakav je nand i kontoler.

Nazad
Vrh Dno