Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Trebalo bi da turbina lagano okreće kad ne radi kompresor u režimu grejanja to se zove monitoring.Neka ti članovi foruma koji imaju takvu klimu kažu da li kod njih radi monitoring.Ako kod njih radi a kod tebe ne onda je to problem.Da li si 100% siguran da turbina ne okreće lagano uzmi baterijsku lampu pa proveri.
100% siguran da ne okreće turbinu ako ne greje/hladi, prvo što sam proverio.

Problem: Vivax 12 AEEI model iz 2021god. Kada zagreje stane sa grejanjem i ne pali se automatski kada opadne temperatura, ventilator unutrašnje jedinice u opšte ne vrti, na aplikaciji i na daljinskom pokazuje istu i tačnu temperaturu sobe. Može da se upali normalno kada povećam temperaturu grejanja sa daljinskim.
Imao sam je ja, nije bilo takvih problema kod mene , normalno je da ce stati kada nabije temperaturu ali cim opadne nekoliko stepeni odmah se pali ,doduše ja sam morao moju do dzoge pun gas da cepa zbog velike kvadrature na jacim minusima, znaci fan do panja.

@Komar83
Koliki stan, izolacija , mesto montaže?
Meni Fujitsu koji je jako sličan LMCA hladio letos 80 kvadrata. Namestim na 24 a u sobama koje su udaljene bude po prijatnih 25 a napolje 38 stepeni u hladu. Al ima jedna kvaka, to duva i ne zeza se, nije da boraviš u toj prostoriji što od duvanja što od buke.
Sa druge strane, video sam letos kako radi Mitsubishi elektrik sličan tvom iz ponude, ma milina jedna. Jako tih, nenametljiv, baš diskretna klima. Ako ke jedna prostorija u pitanju može i fujitsu ali je moj glas definitivno za Mitsubishi, udobnost je nedvosmislena.

Da li neko zna kakva je gree amber comfort 12,kako modulira,potrošnja,prioritet grejanje za 30m2 jedna prostorija,sa ugradnjom je 820e,ili lmce 12,izgleda da je nesto tanja po snazi amber od lmce al dal je bas tako...amber ima grejač spoljne lmce nema a po nekim saznanjima trebalo bi se ugraditi da ne zaledi odvod iz spoljne jedinice,na amberu spoljma teza za 7,5 kg ako i to nesto znaci...ako neko zna nesto o ovome molim da odgovori zima dolazi a obo lepo vreme neće doveka trajati

Ajd opiši tih 30 kvadrata da ljudi znaju bar približno šta da ti savetuju. Stan ili kuća, izolovano ili ne, ako keste koja debljina izolacije, kako je izolovano: svuda okolo gore i dole ili samo demit fasada....itd.

@Komar83
Meni Fujitsu koji je jako sličan LMCA hladio letos 80 kvadrata. Namestim na 24 a u sobama koje su udaljene bude po prijatnih 25 a napolje 38 stepeni u hladu. Al ima jedna kvaka, to duva i ne zeza se, nije da boraviš u toj prostoriji što od duvanja što od buke.
Sa druge strane, video sam letos kako radi Mitsubishi elektrik sličan tvom iz ponude, ma milina jedna. Jako tih, nenametljiv, baš diskretna klima. Ako ke jedna prostorija u pitanju može i fujitsu ali je moj glas definitivno za Mitsubishi, udobnost je nedvosmislena.
Oko 40m2, pvc je sa troslojnim staklom, terasa je zatvorena, ali klima nije bas na najboljem mestu u trpezariji, okrenuta je prema kuhinji a ne prema dnevnoj sobi i nema mogucnosti da joj promenim mesto a u dnevnu sobu nema potrebe da je prebacujem. Hladjenje znam da ce da bude ok jer i trenutna klima iz 2003. odradi ok posao pa ne sumnjam da nece i inverter, jedino zbog dogrevanja/grejanja me vise zanima da li postoji neka bitnija razlika izmedju ove dve klime ili u tom rangu ima jos neki model koje bi bio best buy do nekih 85k.

Je l fujitsu i dalje drzi kvalitet? lomim se izmedju fujitsu i panasonica za unutrasnje jedinice na multi split sistemu

Za 43k jedino Vox vredi, sve ispod toga se ne isplati. Sa njom ce moci da dogreva sigurno do 0C i mozda nekog blagog minusa, zavisi od izolacije, stolarije, da li se okolo stanovi greju itd.
Hladjenje nije problem.
A koja onda moze da greje ispod 0, tipa granica u tim nekim vrednostima? Ne znam kad imaju vec centralno a ni ne zive tu bolje ipak da ne bacam pare nije bas da ih imam na odmet pa da kupim neinverter obicnu neku ok klimu u smislu da se ne kvari i da moze da oladi vise od 15kv da nije kinesko sra4je.

Je l fujitsu i dalje drzi kvalitet? lomim se izmedju fujitsu i panasonica za unutrasnje jedinice na multi split
Drze kvalitet. Na nasem trzistu su "visa" klasa uredjaja. Samo što se tiče multisplita, nema ovde puno iskustva sa time. Vecina ljudi preporucuje ako je moguce posebne klime iz razloga pouzdanosti grejanja. Tipa ako spoljna ode u defrosto onda ni jedna UJ ne greje ili ako nesto crkne onda gubis komplet grejanje,ali sad baš treba biti maler da sa tako ozbiljnim brendovima da se desi nesto tako....
A koja onda moze da greje ispod 0, tipa granica u tim nekim vrednostima? Ne znam kad imaju vec centralno a ni ne zive tu bolje ipak da ne bacam pare nije bas da ih imam na odmet pa da kupim neinverter obicnu neku ok klimu u smislu da se ne kvari i da moze da oladi vise od 15kv da nije kinesko sra4je.
Vox ti je sasvim dovoljan. On/off klime izbaci iz razmatranja.

Drze kvalitet. Na nasem trzistu su "visa" klasa uredjaja. Samo što se tiče multisplita, nema ovde puno iskustva sa time. Vecina ljudi preporucuje ako je moguce posebne klime iz razloga pouzdanosti grejanja. Tipa ako spoljna ode u defrosto onda ni jedna UJ ne greje ili ako nesto crkne onda gubis komplet grejanje,ali sad baš treba biti maler da sa tako ozbiljnim brendovima da se desi nesto tako....

Vox ti je sasvim dovoljan. On/off klime izbaci iz razmatranja.
Primarna namena ce biti hladjenje jer je potkrovlje u pitanju, stan je sa centralnim grejanjem pa ce biti potrebno samo ponekad dogrevati.

@Komar83
Znaci po tebi Fujitsu ne moze da se smanji brzina turbine kada hladi, ti si to ovde napisao?
Fujitsu na Quiet brzini najnizoj ima samo 21dB i to mozes da spavas ispod nje, nema sanse da je cujes.

Ajd opiši tih 30 kvadrata da ljudi znaju bar približno šta da ti savetuju. Stan ili kuća, izolovano ili ne, ako keste koja debljina izolacije, kako je izolovano: svuda okolo gore i dole ili samo demit fasada....itd.
jedna prostorija 30m2 nema izolacije,3 spoljna zida,fasadna i blok cigla i preko samo fasada,hteo sam luca 12 ali ih nema vise u prodaji

Djaf
Tih Fujitsuovih 21 db je prva brzina a već druga ide na 31 deibel po papirima. A na Mitsu ili Daikinu 31 db ali iz nekog razloga je taj Fujitsuov 31db akoro 50% bučniji od Mitsuovog ili Daikinovog. E sad, možeš ti da spavaš u prostoriji gde je Fujitsu na prvoj i eventualno drugoj brzini, ja sam se navikao pa mi ne smeta ali više od toga je sadomazohizam. Sa druge strane spoljna jedinica na Fujitsu je tako tiha da je to čudo jedno, jedino se unutra spoljna malo više čuje kad je zimi upalim i kad krene da luduje sa kompresorom. Ostalo vreme je unutra nečujna a napolje se čuje ali jako tiho, čak toliko tiho da nekad moram da dođem na dva metra da bi je čuo. Iskustvo sasvim suprotno od tvrdnji po forumima da se spoljna čuje kao avion, kod mene to nije slučaj.
Al da ne ostane nedorečeno, Mitsu! Njegovu spoljnu evo sada u sobi čujem, nije da buka otkida al je ipakmalo čujem. Kad sam napolje čujem je ne kao avion ali se ipak malo čuje, suprotno od onoga što se po forumima priča danje bešumna, kod mene suprotno. Unutrašnja jedinica Mitsu za mene na prve dve brzine apsolutno nečujna, na trećoj se jedva čuje, skoro manje nego Fujitsu na prvoj brzini. Zato i kažem da otvoreno sumnjam u merenje Fujitsua. Isto kao što sumnjam da Mitsu lažira podatke za duvanje, mislim da je manje nego što piše u katalogu. Kad uporedim snagu duvanja jednog i drugog, Mitsu tu nema šta da traži ali zbog osobina Fujistu mislim da nema šta da traži u spavaćoj sobi pogotovo dimenzija manjih od 20 kvadrata a Mitsu je dobrodošao.
Eto kod mene je tako.

Treba uporediti i koliki je protok na određenim brzinama druga stvar je da bi trebalo unutrašnju jedinicu jednom godišnje detaljno oprati hemijskim sredstvom i vodom.U tehničkom ili servisnom uputstvu za Fujitsu klime piše da unutrašnja jedinica koja se ne održava ima manju efikasnost i povećanu buku.Ja klime perem po završetku sezone hlađenja oprana klima je dosta tiša i ima protok vazduha osetno jači nego pre pranja.

Treba uporediti i koliki je protok na određenim brzinama druga stvar je da bi trebalo unutrašnju jedinicu jednom godišnje detaljno oprati hemijskim sredstvom i vodom.U tehničkom ili servisnom uputstvu za Fujitsu klime piše da unutrašnja jedinica koja se ne održava ima manju efikasnost i povećanu buku.Ja klime perem po završetku sezone hlađenja oprana klima je dosta tiša i ima protok vazduha osetno jači nego pre pranja.
Ko se na klimu i greje i hladi možda čak treba i dva puta godišnje da detaljno pere unutrašnju jedinicu.

Ako može brzinska pomoc opet pri izboru
spominjao sam da kupujem jos jednu klimu za dogrijavanje pored frozinija, treba mi za djeciju sobu
imam u ponudi samo ove 3
  • vox iva1-12ir
  • bergen eco plus wifi (koju kad kucam u guglu nudi mi sa jos natpisom PINe)
  • hisense expers smart 12k - cf35yr1fg

hisense me najvise odbija ali jedina ima grijac vanjske jedinice? da li taj grijac dosta znaci za otapanje ili ne bas ? koju bi vi odabrali, temperature rijetko idu ispod -10 ali zna se zalomiti

Poslednja izmena:
E da što se tiče pitanja da Fujitsu ne može da smanji brzinu turbine.
Suprotno od toga, Fujitsu ne može da održi zadatu brzinu turbine već kako dostiže temperaturu tako smanjuje brzinu duvanja bilo da je na auto ili manuelnom duvanju. Znači nisam rekao to što si ti pitao već ne razumeš da Fujitsuovih 300 kubika na sat nije isto što i Daikinovih ili Mitsubishi heavi 300 kubika na sat. Fujitsuovi kubici su daleko veći, to zna svako ko ima te klime pa može da uporedi. Daikin na maksimunu duvanja i Fujitsu na trećoj brzini su po papirima slični a u stvarnosti Fujitsu ga jede za doručak i to ono hladno predjelo onako u prolazu.
Očigledno je razlika u pristupu filozofije proizvođača klima uređaja kojim kupcima su namenjeni.
@gugi blondi
Znam da će me sad mnogi napljuvati ali moje mišljenje je da prostorija nije pogodna za grejanje klimom. Al ako već hoćeš ja bi se opredelio za Fujitsu i opet će me mnogi napasti al to je moje mišljenje.

spominjao sam da kupujem jos jednu klimu za dogrijavanje pored frozinija, treba mi za djeciju sobu
imam u ponudi samo ove 3
  • vox iva1-12ir

hisense me najvise odbija ali jedina ima grijac vanjske jedinice? da li taj grijac dosta znaci za otapanje ili ne bas ? koju bi vi odabrali, temperature rijetko idu ispod -10 ali zna se zalomiti
Možda da probaš BERGEN, mislim da ni VOX nije loše rešenje.

imam u ponudi samo ove 3
  • vox iva1-12ir

Mislim da su sve slicne.Bergen je Haier.

@banacanin
Kod klinca je 09 LLCA u 13m2 i nema problema sa spavanjem cak i na low brzini, nema ona 31dB merio telefonom, 26dB je.
Kod mene u spavacoj 12m2 je Vox IVA5, low brzina je najniza oko 28dB, spava se bez problema.
Klima kada duva moze da bude cudno u pocetku dok se ne naviknete. Konstantno duvanje i zvuk je takozvani white noise, na to se covek navikne jer nema oscilacija u zvuku.
Takodje meni pomaze i sa bukom spolja jer taj zvuk klime pokriva promene kada na primer prodje bucan auto, traktor ili motor.

Ja mislim da je kod svake dvanaestice Fujitsu druga brzina 31 decibel, za 9-ke iskreno ne znam. Prva je tiha i ne smeta da se spava ja sam se navikao tako da meni nije neki problem da spavam na prvoj i drugoj brzini.

Uzeh danas multi split fujitsu, spoljna AOYG30LAT4 za 4 unutrasnje jedinice, a unutra 1 x ASYG12LUCA i 3 x ASYG07LUCA, sa velikim popustom za nepunih 2500e, videcemo kako ce se pokazati. Ne znam samo da l je potrebno uzimati 9ke umesto ovih 7ica, treba da hlade prostorije od 13, 10 i 7 kvadrata, a ova 12ica nekih 30 kvadrata, da li neko ima iskustva sa tim modelima i slicnim kvadraturama?

Zdravo svima, vidim da je baš živa tema. Iščitao sam poslednjih 30ak stranica i rešio da pitam za konkretan savet ukoliko mogu da dobijem.
Pre godinu i po smo se uselili u stan sa skice. U stanu je sprovedeno centralno grejanje na kotao na struju i prošle zime su bili papeni računi. Alternativa struji u kraju ne postoji i želimo da se prebacimo na inverter klime. Dakle potreban je savet za inverter klime koje bi služile za grejanje stana (u slučaju baš niskih struja pomagao bi kotao ukoliko bi postojala potreba za time). Hteo sam da probam sa nekom prema mom shvatanju preporuka koje sam ovde video "srednjom" cenovnom klasom klima ukoliko je moguće.
Midea AG-12NXD1.WIK
Fujitsu ASHG 12 LMCA
Fujitsu AOHG 12 LMCA
Fujitsu ASYG12KMTA
Fujitsu AOYG12KM
Ukoliko je mišljenje da su neodgovarajuće, voleo bih da čujem druge predloge.
Što se stana tiče, nalazi se u visokom prizemlju stare zgrade (skraja 60ih, početaka 70ih navodno) iznad podruma, poseduje PVC stolariju (ne znam kakvog kvaliteta - nismo je mi ugrađivali), i u ovom momentu nije izolovan - ali na proleće slede ti radovi. Plafon je 280.
Na skici sam obeležio ovim plavim pravougaonicima mesta koja su mi delovala kao prikladna za ugradnju. Ukoliko mislite da bi neko drugo bilo adekvatnije, takođe sam otvoren za savete.
Što se tiče one treće prostorije, ona ove godine neće dobiti klimu (ali je savet za narednu dobrodošao - kontao sam bilo koja 9ka da bi bila OK).

Stan_klima.jpg

Ja sam ove godine uzeo Mideu extreme.vik i veoma sam zadovoljan, hladila je odlično, grejala je za sada odlično, videćemo kada budu minusi, ali koliko sam čitao, sva iskustva su pozitivna.

Da, za LGC piše 30dB za Low brzinu mada mi deluje tiše od Vox-a a merio oba rekoh već sa neke daljine.

Zdravo svima, vidim da je baš živa tema. Iščitao sam poslednjih 30ak stranica i rešio da pitam za konkretan savet ukoliko mogu da dobijem.
Pre godinu i po smo se uselili u stan sa skice. U stanu je sprovedeno centralno grejanje na kotao na struju i prošle zime su bili papeni računi. Alternativa struji u kraju ne postoji i želimo da se prebacimo na inverter klime. Dakle potreban je savet za inverter klime koje bi služile za grejanje stana (u slučaju baš niskih struja pomagao bi kotao ukoliko bi postojala potreba za time). Hteo sam da probam sa nekom prema mom shvatanju preporuka koje sam ovde video "srednjom" cenovnom klasom klima ukoliko je moguće.
Midea AG-12NXD1.WIK
Fujitsu ASHG 12 LMCA
Fujitsu AOHG 12 LMCA
Fujitsu ASYG12KMTA
Fujitsu AOYG12KM
Ukoliko je mišljenje da su neodgovarajuće, voleo bih da čujem druge predloge.
Što se stana tiče, nalazi se u visokom prizemlju stare zgrade (skraja 60ih, početaka 70ih navodno) iznad podruma, poseduje PVC stolariju (ne znam kakvog kvaliteta - nismo je mi ugrađivali), i u ovom momentu nije izolovan - ali na proleće slede ti radovi. Plafon je 280.
Na skici sam obeležio ovim plavim pravougaonicima mesta koja su mi delovala kao prikladna za ugradnju. Ukoliko mislite da bi neko drugo bilo adekvatnije, takođe sam otvoren za savete.
Što se tiče one treće prostorije, ona ove godine neće dobiti klimu (ali je savet za narednu dobrodošao - kontao sam bilo koja 9ka da bi bila OK).

Pogledajte prilog 361586
Za tvoje potrebe bi odgovarale 2xKMTA/CC12.Što se tiče pozicioniranja unutrašnje jedinice najbolje je da klima duva po dužini i sredini prostorije ali sve zavisi i od namene prostorije zatim rasporeda nameštaja kreveta itd.Da li ima mesta iznad prozora u obe prostorije ili ova soba levo na skici pa opet desna strana gledajući iz pravca vrata.Pogledaj gde je najbolje mesto.Što se kuhinje tiče ili to mesto gde si označio plavim ili iznad prozora.

Ne znam kakve vi probleme imate sa tim manjim klimama prilikom spavanja, ja zaspem ispod ogromne FTXF60 mašine bez problema, na noćnom/tihom modu ta unutrašnja struji mnogo zraka, nisam mjerio decibele, ali prilično je tiha za tako velike protoke zraka. Nije u spavaćoj, ali se spava bez problema pored nje. Vanjska se ne čuje nikako, kao da ne postoji.

Nazad
Vrh Dno