Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Potrosnja celog sistema tokom Cinebenca 20 je 430 od koji je negde 70 80w vodeno hladjenje. znaci CPU trosio 320 340w

Jedno pitanje a jel može u biosu da se namesti neki arbitrarni broj za potrošnju. NPR 280 W ili 123 W i slično?

Trebalo bi da može, čak i na jeftinijim pločama. Ako i nema opcije da se podesi PL, trebalo bi da može preko Intelovog XTU programa...

Može sigurno ali, koliko sam skontao, čovek pita da li može da se namesti custom vrednost, ne da se bira između predefinisanih...
Opet, trebalo bi da može ali nisam 100% siguran da može na svakoj ploči...

Ko ima Asus z690 Hero ploču i planira da uzme 13900k pre update na poslednji bios 2103, trebalo bi ručno da updatuje i Intel ME firmware da ne bi bilo problema.

Gledao nesto 13700k, moze se klokne fino a da ne treba fazno, (to je rezervisano za 13900k)

Imam i tu plocu ovde ali nemam kada da proverim kako se DDR4 klokuje na 13900k :D

Imate li procene za cene 13400/13500 na kp? Gledam vredi li uzeti 12400 za 210e ili da sacekam njih

13 je skuplja od 12 u proseku za oko 10 15 posto za procesor iste kategorije

Evo da se pohvalim dobiovo sam 13900k još mi ostalo da nabavim psu u skladu sa dogzilinim uputstvima...nadam se da cu masinu sastavim oko 10.11 pa kacim rezultate
Eno rezultata na netu kolko volis... Vidi ako imas nameru da ukrotis taj cup-u nekako da moze da se oladi kako treba, odradi to pa napis ovde neka osnovan podesavanja, kako se ponasa cpu, i cime si pretestirao stabilnost... Sto se tice stabilnosti sve sem testiranja sa prime95 je gubljenje vremena.

Nek' si mu rek'o
Ima onaj asus program za testiranje stabilnosti, taj kida :ROFLMAO: ili jos bolje Cinebench 15min :p
Reko sam mu ako moze i ako hoce da uradi nesto korisno za sve nas :) Testove svakako treba da uradi cisto da vidi da li je sve u sistemu na svom mestu.
Odlican je taj 13900k, nego mnog se nesto greje, divlja sa naponima... Gledao sam neki Cinebench test gde napon varira 1.35~1.45v a prosecan klok 5400mhz sa temepraturom do 100c, sve to sa najboljim 360 vodenim hladjenjem, mislim da je corsair... Verujem da tih 5400mhz moze da postigne uz daleko manju potrosnju sto znaci i manje temeprature itd. Jedino sto svako cackanje u biosu kojim se manja default treba pretestirati na adekvatan nacin.

Druže, na 1.35v ide na 100 stepeni na EK custom loopu sa dve pumpe i 2x 360mm radijatora, a ne sa AIO igračkama. Sve se zna, samo treba da javi koliko ga je uštrojio, jer na defaultu ne može da ga hladi.

Druže, na 1.35v ide na 100 stepeni na EK custom loopu sa dve pumpe i 2x 360mm radijatora, a ne sa AIO igračkama. Sve se zna, samo treba da javi koliko ga je uštrojio, jer na defaultu ne može da ga hladi.
Imao sam takve sisteme i odusta od toga, sada sam na AIO jer razlika nje vredna cimanja sa custom sistemom. Pa neka javi ako je voljan da se poigra, samo info tipa 5.5ghz sa 1.20v do 95c ne znaci nista ako nije pretestirana stabilnost na adekvatan nacin.

Koji bi se iz 13te generacije mogao normalno koristiti sa Noctuom? Samo i5?

Imao sam takve sisteme i odusta od toga, sada sam na AIO jer razlika nje vredna cimanja sa custom sistemom. Pa neka javi ako je voljan da se poigra, samo info tipa 5.5ghz sa 1.20v do 95c ne znaci nista ako nije pretestirana stabilnost na adekvatan nacin.
Tebi nije možda, nama za testiranje svega i svačega je must have.

Grafike, procesori razni. Nove, stare platfome. Dok je bilo smisla hladiti vodom 😂

Ja sam narucio 13700kf hladicu ga sa noctua 15...koliko vidim po sajtovima moze taj kuler bez problema...
I meni je stigao juče 13900k. Planiram da koristim Noctua NH-U12A Chromax Black koji imam uz njega :)

Ja lično prvo želim da sve proradi jer skupljam komponente jedno 6 meseci tako da pojma nema jel sve radi. A ko sve bude radilo onda test :)...može i Prime95 :)...plašim se da ću morati da ga kako je to ovde neko rekao "uštrojim" ja imam Corsair AIO 360 mm, a to koliko vidim ne može da hladi ako se stresira procesor :)...mada na defaul koliko sam video na 250 W sve radi kako treba osim stres testova...tu zakuca na 100 stepeni...videćemo treba mi još napajanje tako da kako rekoh biće negde u novembru.

Isto tako imam jednu dilemu. Mora da se apdejtuje ME drajveri i firmware...za ploče Z 690 za 13 generaciju proesora...sada na asusovom sajtu kažu da je poželjno provo da se apdejtuje ME pa onda Bios apdejt. Ja to ne mogu da uradim ja mogu da uradim flashback biosa kako bi uopšte butovao u bios pa tek onda mogu widonws da instaliram pa onde ME apdejt...dakle kontra od predloženog...nadam se da će biti sve ok...i trebalo bi da bude ako se Windows ne bude resetovao sam od sebe kako neki kažu...onda pojma nemam...verovatno bih onda morao da jurim neki Celeron 12 generacije...

Poslednja izmena:
Jel ima vajde od ovoga ? Probao si sa i bez kakve su temeprature ?
Pripremam delove za novu konfiguraciju. Nisam se još opredelio za socket (1700 ili AM5). Ovo je čisto da se nadje. Ne može da škodi.

Meni Thermalright stigao za 15 dana sa AliExpress-a. Platio sam 1200din. Lakše ga je montirati od Thermal Grizzly-a.
I ja sam uzeo Thermalright preko AliExpressa. Tek treba da montiram to i novi procesor. Jel pravi neku razliku?

Gledam nesto na netu i nema neke vajde, e sad mozd ne gledam de treba :p

Nazad
Vrh Dno