Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

For your RTX issue, could you try change the option in Advanced > AMD PBS > AMD Common Platform Module > PCIe x16 Link Speed One of my local distributors had problem with Zotac card too on our X670E board, it refused to display but in the end it did with some BIOS setting changes.

Nije napajanje (barem za JayzTwoCents problem u snimku)

^ za ovo je govorio i jayzetwo ali da će se pojaviti u valjda do kraja godine ili pocetkom sledeće. Najverovatnije će se dobijati uz napajanje normalni a pod uglom od 90 će se morati vandredno dokupiti.

Došlo je do valjda prvog oštećenja adaptera, dečko je malo OC i krenulo je topljenje. Mislim sa slike da je 4090 Tuf verzija

Prilozi

• 40146BD2-5539-4F07-AE23-D167F0B9B06C.jpeg
    40146BD2-5539-4F07-AE23-D167F0B9B06C.jpeg
    175.1 KB · Pregleda: 132
  • 6D72E7FB-6962-45D6-95C1-AC357EF1514C.jpeg
    6D72E7FB-6962-45D6-95C1-AC357EF1514C.jpeg
    91.7 KB · Pregleda: 130
  • F2E4AA97-D837-4194-858A-D92A7994D4B3.jpeg
    F2E4AA97-D837-4194-858A-D92A7994D4B3.jpeg
    101.9 KB · Pregleda: 128
Slikao sa Nokijom 3310....

Vidi se na kartici da se topilo, a sa čime je slikano ne bih znao

Razmisljam ako 4060 bude trosila 300 W, ja osim toga imam R5 3600 i nista vise od vecih potrosaca...Da li bi Seasonic 550 W (80 bronze) ovo mogao da gura :unsure:

Mogao bi, ali nece 4060 trositi toliko, max 220W po mojoj proceni.

^ znaci ovo je drugi slucaj koliko sam video do sada, evo neki lik je kupio 4090 ali nije dobio ciglu nego gvozdje.

Dj Khaled GIF by Music Choice

rtx4090_poweradapter.jpeg

Poslednja izmena:
U nVidiji se neko opasno ne razume u struju čim su stavili ovako mali konektor.

Znaju oni jako dobro, ali kad se želi ići prečicom, znamo kako to obično biva.

Ff3kfCdaUAEyFh9.jpg

Ovaj poslednji mi se vise cini kao da je necim izgoreo plastiku namerno, da bude i "me too"

Bome jako je rizicno uzimati nove kartice sa ovim problemima, još nisam našao da je neko imao problem na fabričkim kablovima osim adaptera.

Bome jako je rizicno uzimati nove kartice sa ovim problemima, još nisam našao da je neko imao problem na fabričkim kablovima osim adaptera.
Nvidia Adapter je mozda problem, zato sto je napravljen tvrdo da bude ocigledno na prvi pogled, "zdravo-razumski" da se ne savija mnogo i da ne mogu da se izmigolje zice i konektori.

Al bas zbog toga ce ljudi suprotno da rade 😅 (i ima vise da im se izmigolje zice i konektori)

Posto je ekstra rigidan, onda treba mnogo vise vremena/savijanja da se lepo namesti 😅 = vise se sili nego obicni kablovi koji nisu napravljeni rigidno.

levo desno savijanje je veci problem (obican bend gore dole, je mala maca u odnosu na stres kad idu kablovi levo-desno). Evo na snimku ispod sa Seasonic/be quiet!/Corsair kablom, kad se gore dole savije, ni 3 stepena razlike (sa lako savitljivim kablom).

+ nemojte Cablemod obicne kablove da kupujute, inferiorni su u odnosu na sta ovaj lik pravi (dreambigbyray):

17AWG Silicone sleeved na 3x8-pin zavrsetka (u raznim bojama) je sigurica, em kvalitetni konektori, em kvalitetni terminali, em izgledaju lepo, em moze da se customize-uje koliko hoces + cable combs + duzina koliko hoces. Prilagodjeno svakom napajanju ponaosob. Em nije razlika u ceni (kad se uzme osnovno xD).

Poslednja izmena:
@Dogzilla posto se razumeš oko kablova i struje šta je tvoja preporuka? Ja sam na korak od uzimanja 4090, imam CM V1000 gold napajanje a mašina je cela u potpisu. Da li je pametno uzeti i koristiti sa adapterom ili čekati da se pojave nova napajanja sa fabričkim kablom 12+4. Opet da li moje napajanje može da odradi svoj posao ili mora jače? Od svih ovih testova sam totalno sluđen, nije mi zao novaca za 4090 ali ako bude topljenja odlepio bih.

Mislim da bi Dogzilla trebao da otvori konsultansku kuću tipa šta kupiti od napajanja, kablova i slično...ja sam ga masirao za napanje, a vidim i da je poznat na Overclock forumu :)...možda bi i zaradio neke pare :p

Po ovom videu sto je @Dogzilla postavio nije problem ni kad je kabl ravan ni jače savijem. Kartica vuče 500w i sve je ok, problem je da se konektor dobro spoji. Ali ovo je kabl od seasonic a nije adapter.

@Lemaja Najbitnije je imati kuciste koje podrzava 190mm visoke hladnjake za procesor ili vise. Svako kuciste koje je uze od toga, ce strana od tog kucista nezgodno pritisnuti Nvidia adapter kad se zatvori (a i ostale (kablove/ugaone adaptere) u manjoj meri).

Sa te strane si ok imas kuciste koje podrzava do 198mm za procesor (samo ako uzmes neki jako sirok model od 4090, mozda iskrivi opet).

Sta ovo znaci u praksi, jeste nema zatvaranja stranice na kucistu. Ostavi se skinuta stranica i onda nista ne pritiska adapter.

ovo je samo 50% problema.

Drugih 50% je sto ne sme levo desno, ne sme da ide adapter iznad kartice ili desno iznad pod uglom, ili odmah desno(da bude lepo vizuelno sklonjen). Najbolje ispod kartice da ne vrda levo, desno i sto manje savijen, i to je to.

Sigurica za Nvidia adapter xD

1. Ultra-siroka kucista
2. Bez zatvaranja kucista dok se ne kupi pravi kabl
3. Bez estetskog cable management-a
3b. Bez funkcionalnog cable management-a najkracim putem

@Lemaja A za kablove konkretno, opet slicno (ne valja da ide iznad, desno-gore, desno, desno-dole itd), nego direktno ispod graficke kroz prolaze na dnu kucista ako ih ima. I dobar kabl moze da se savije gore dole mnogo vise.

Odnosno generalno rucno pravljen kabl od ovog dreambigbyray za tvoje specificno napajanje bi bila najsigurnija opcija, ali, posto imas taj monstrum od Cosmos C700P, verovatno nece trebati xD, i Nvidia adapter je sasvim ok, samo da ostane ravan odnosno da pratis ovo upustvo:

@Lemaja
Ako ti je graficka uspravno kao na slici ovde, ovako kabl/adapter savijen ka prednjem delu graficku dole, nikako, ovo je najveci rizik:

cosmos c700p - Copy.jpg

Poslednja izmena:
Ovo sto im je izgorelo su adapteri koji su dosli sa grafikama unutra izgleda,ja imam 1600 sesonica gde imam direktan 12pwr u 4090 a u psu ulaze 2xeps-a jak je i taj kabl od seasonica al opet ko zna,u load-u nije topao kabl,za adapter ne znam niti planiram da ga koristim,kuciste lian li evo nije ni ono dovoljno siroko za aib strix 4090 pipka malo staklo,i namestio sam odozdo,morao je seasonicov kabl da se savija ne vrediIMG20221025105314.jpg

Poslednja izmena:
@Dogzilla ispod grafičke ima oplata sa rupom gde izlaze kablovi tako da bi trebalo da ide adapter lepo na dole bez ikakvog krivljenja. Plus na oplati imaju male rupe pa bih mogao da provucem malu plastičnu vezicu koja bi držala 4x8 pin da težina samih kablova ne vuče adapter na dole to jest da ga ne čupa. Ja sam trenutno da uzmem Tuf 4090. Tuf je širi od mog strixa za 1cm i mislim da bi moglo da se zatvori kućište, moraću premeriti prvo. Za pocetak ovako dok ne promenim napajanje atx 3.0990B3201-68E0-42C3-914A-94F6E9FEB031.jpeg

@Dogzilla ispod grafičke ima oplata sa rupom gde izlaze kablovi tako da bi trebalo da ide adapter lepo na dole bez ikakvog krivljenja. Plus na oplati imaju male rupe pa bih mogao da provucem malu plastičnu vezicu koja bi držala 4x8 pin da težina samih kablova ne vuče adapter na dole to jest da ga ne čupa. Ja sam trenutno da uzmem Tuf 4090. Tuf je širi od mog strixa za 1cm i mislim da bi moglo da se zatvori kućište, moraću premeriti prvo
E super, ovako regularno kako ti stoji, to je laganica onda, ice ce pravo na dole samo. I taman da vezicom privezi dole da se ne krivi Nvidia svezanj levo desno, i onda od dna kucista na desno dole na prolaz.

Trebalo bi da mozes da zatvoris bez problema, TUF je ~150cm, ti imas ~198mm.

Ako ne ide, onda custom kabl od link-a sto sam stavio iznad je najbolja opcija

Ovo sto im je izgorelo su adapteri koji su dosli sa grafikama unutra izgleda,ja imam 1600 sesonica gde imam direktan 12pwr u 4090 a u psu ulaze 2xeps-a jak je i taj kabl od seasonica al opet ko zna,u load-u nije topao kabl,za adapter ne znam niti planiram da ga koristim,kuciste lian li evo nije ni ono dovoljno siroko za aib strix 4090 pipka malo staklo,i namestio sam odozdo,morao je seasonicov kabl da se savija ne vrediPogledajte prilog 361025
Kod tebe je savijen kao na videu sto je @Dogzilla postavio. I čovek je pokazivao da neka problema. Posto je fabricki kabl mnogo manje zauzima mesta nego adapter.

Ovo sto im je izgorelo su adapteri koji su dosli sa grafikama unutra izgleda,ja imam 1600 sesonica gde imam direktan 12pwr u 4090 a u psu ulaze 2xeps-a jak je i taj kabl od seasonica al opet ko zna,u load-u nije topao kabl,za adapter ne znam niti planiram da ga koristim,kuciste lian li evo nije ni ono dovoljno siroko za aib strix 4090 pipka malo staklo,i namestio sam odozdo,morao je seasonicov kabl da se savija ne vredi
direktno dole je ok, da ti ide levo ili desno u stranu, to bi bio rizik za topljenje.

Lian Li Evo generalno je previse usko za nove karte, samo 167mm visine za vazdusne kulere

Mislim da bi Dogzilla trebao da otvori konsultansku kuću tipa šta kupiti od napajanja, kablova i slično...ja sam ga masirao za napanje, a vidim i da je poznat na Overclock forumu :)...možda bi i zaradio neke pare :p
Jufes, FrameChaser je vec zaradio stotine hiljada evra (sa svojim 500 eur jednokratnim konsultacijama). na meni, actuallyhardcoreoverclock youtube-u i stotinama drugih ljudi sto su postavili korisne stvari u zadnjih 10 godina, Sta mislite kako je krenuo originalno (a i sad za par kompleksnijih stvari za koje nema dovoljno iskustva/znanja).

Nije slucajnost da covek nikad ne izbaci savete za odredjenu temu pre nego sto buildzoid izbacio video, ili pre nego sto prosvrlja po forumima i discordima da pokupi korisne informacije xD A na pocetku karijere je i slao upite komunicirao sa reviewer-ima i overclock-erima i nekima na forumu da ih pita za detalje koji su falili javno, da nauci. Gde su bili zateceni sa manjkom znanja/razumevanja i iskustva koje je imao xD

Naravno bez "zabavljacke "tik-tok generacija" licnosti/glume" da napravi biznis nema kinte xD

Poslednja izmena:
Vrh Dno