Šta je novo?

GL.iNet routeri, gde ih naci na domacem trzistu?

suncica2222

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poena
180
Ima li neko od vas iskustava sa ovim ruterima, deluju zanimljivo i nisu preskupi. Ima ih na Aliexpressu takodje. Kod nas ih ne nalazim, ima li ih negde da se izbegne nepotrebna carina? Kolike li su realne brzine u lokalnoj mrezi za ova dva skuplja modela?

Za ove pare, cak i da ne platis carinu, se mogu naci mnogo ozbiljniji ruteri od kineske budzevine.

Da li te rutere gledas zbog OpenWrt-a ?

AC1200 Dual Band 2.4+5Ghz ruteri kod nas su od 25€

kompajtan dizajn, wifi 6, 2 x 1gbs ethernet, usb 3, sd card, nas, samba, 4g tethering, repeater mod, pluginovi, vpn client i server

Za ove pare, cak i da ne platis carinu, se mogu naci mnogo ozbiljniji ruteri od kineske budzevine.
Nađi mi jedan ozbiljan router da ima da se kupi kod nas za te pare, a da podržava client mode za OpenVPN i WireGuard protokol. Ovo nije kineska budževina već ozbiljna mala spravica i zato je cena takva. Ovaj router ima više mogućnosti od Asus RT-AX89X routera koji kod nas košta 60000 din.

kompajtan dizajn, wifi 6, 2 x 1gbs ethernet, usb 3, sd card, nas, samba, 4g tethering, repeater mod, pluginovi, vpn client i server
Nemaju oni pojma o čemu ti pričaš prijatelju.

Nađi mi jedan ozbiljan router da ima da se kupi kod nas za te pare, a da podržava client mode za OpenVPN i WireGuard protokol. Ovo nije kineska budževina već ozbiljna mala spravica i zato je cena takva. Ovaj router ima više mogućnosti od Asus RT-AX89X routera koji kod nas košta 60000 din.

Nemaju oni pojma o čemu ti pričaš prijatelju.
E sad si mi oci otvorio. I daleko jeftiniji Asusi od AX89 imaju podrsku za OpenVPN, za WireGuard zaista nemaju. Ako ti zaista treba sve to sto si naveo, stvarno sumnjam da ces svoj posao obesiti o consumer mreznu opremu. Znajuci kako se ponasaju razliciti ruteri sa VPN-om (znacajno smanjenje bandwidth i skok CPU) takodje sumnjam da ce se ovaj drasticno bolje pokazati, pogotovo sto koliko vidim ovo bas i nije OpenWRT vec neka njihova modifikovana verzija, prosto guglanje dovodi do ljudi koji nemaju mogucnost da update-uju onu verziju koja sa njim dolazi.

I daleko jeftiniji Asusi od AX89 imaju podrsku za OpenVPN, za WireGuard zaista nemaju.
Imaju. AX89 sam naveo kao najekstremniji primer zbog njegove sumanuto visoke cene. Apsolutno je nedopustivo da router u tom cenovnom rangu nema WireGuard support.
Ako ti zaista treba sve to sto si naveo, stvarno sumnjam da ces svoj posao obesiti o consumer mreznu opremu. Znajuci kako se ponasaju razliciti ruteri sa VPN-om (znacajno smanjenje bandwidth i skok CPU) takodje sumnjam da ce se ovaj drasticno bolje pokazati,
Koristim pfSense odavno. A što se njega tiče, kontam da nije zahtevan korisnik, i ovaj mali ruterčić će mu završiti posao.
pogotovo sto koliko vidim ovo bas i nije OpenWRT vec neka njihova modifikovana verzija, prosto guglanje dovodi do ljudi koji nemaju mogucnost da update-uju onu verziju koja sa njim dolazi.
Onaj ko želi da se igra sa custom firmwareovima sigurno neće kupiti ovaj uređaj nego će preći na nešto naprednije.

Neka me @suncica2222 ispravi ako grešim.

de-der, bez prepirki. ako neko zna gde mogu kod nas da se kupe ovi uređaji ove marke, neka javi

Gledao sam ja, doduše davno, kod nas naravno nema. Najjeftinija opcija je da se naruči na nemačkom amazonu i da se donese preko prevoznika koji su pre donosili pakete iz uk, da ne reklamiram sad, naći ćete ih lako.

direktno kopiranje sa sd kartice nabodene u racunar ide 90MBs, a sa te kartice nabodene u ruter preko 1Gbs ethernet ide 40MBs, zna li neko zasto toliki gubitak? 1Gbs je 120MBs, trebalo bi da ide puna brzina kartice 90MBs

Zato što troši CPU cikluse za čitanje sa kartice i istovremeno procesiranje paketa prilikom slanja. To je potpuno normalno ponašanje za routere koji nemaju TOE. A to je u principu 90% consumer routera.

TCP offload engine. Ukratko, to je mogućnost LAN čipa da preuzme i samostalno procesuira (offloaduje) TCP pakete umesto glavnog procesora. U tvom slučaju, CPU u routeru konstantno mora da zakucava na 100% prebacujući se između čitanja sa kartice i procesuiranja paketa. Tako da, ta brzina koju trenutno dobijaš zapravo uopšte nije loša.

Takođe imaj na umu da dok čitaš sa kartice, uređaji na WiFi-u mogu izgubiti konekciju ako CPU nije barem neki QuadCore sa normalnim firmware-om koji ima pravilno implementiran multithreading.

A mozda jednostavno sdcard slot tolko moze
Ne.

Imam Asus AX56U WiFi 6 Router sa QuadCore procesorom na 1.5 Ghz i USB 3.0 portom. Kad u taj USB port zabodem moj SanDisk USB 3.0 flash i pustim da se sa njega kopira film od od 2GB kroz mrežu koja je 1Gbps, istog momenta pucaju sve ostale lan i WiFi konekcije jer sva 4 jezgra zakucaju na 100%. Ako neko u tom momentu koristi net, brzina kopiranja pada na 10 MB/sec sa pauzama od po 3-5 sec. Isti taj SanDisk USB fleš na mom kompu u USB 3.0 portu kopira brzinom od 110MB/Sec.

Sa druge strane, Protectli FW6D koji na sebi ima 4 USB 3.0 porta i Intel mrežne kartice sa TOE podrškom. Kopiranje istog tog filma, sa istog tog fleša preko iste mreže ide 110Mb/sec dok je zauzeće procesora 3% i mreža radi bez prekida. Uređaj takođe ima sopstveni SSD, i kopiranje sa njega ide 480MB/sec što je maksimalana brzina SSD-a.

Consumer uređaji su consumer uređaji i ne treba očekivati previše od njih. Oni ne mogu da menjaju NAS ili bilo koji drugi usko specijalozovani ozbiljni uređaj. I da jeste problem sdcard slot, to je onda samo još jedna prepreka na ovu koju sam već naveo. Ali to vam je to za te pare.

jel praksa da postoji opcija u panelu rutera da moze WAN port da se pretvori u LAN port, da se dobije jos jedan port ako se WAN ne koristi?

Praksa je da se dodatni LAN portovi mogu pretvoriti u dodatni WAN port i onda se taj port koristi kao failover port. Ovo što ti pitaš nema mnogo smisla. Za takve stvari prostoje switchevi. OpenWRT i njegovi derivati mogu WAN port pretvoriti u LAN port i onda dobijaš managed switch.

koliko ampera mogu da ocekujem od ovog usb 3.0 porta iz rutera? da znam da li mi treba dodatno napajanje za usb disk

otvorite temu u odgovarajućem delu (npr., "mreže") foruma. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno